Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre varful ciocanului de lipit

Bebelu

Postări Recomandate

Ca sa raspund la intrebare, cind folosesti saciz sau alt flux suplimentar, se ajunge, de cele mai multe ori, la situatia ca acel flux suplimentar sa fie "in cantitate prea mare" si sa ramina pe virful ciocanului si sa se arda avind consecintele de rigoare: aderenta proasta a cositorului iar daca nu se curata imediat chiar la necesitatea sa cureti mult mai ferm virful si deci sa-l uzezi prematur.

Acum legat de udarea buretelui de curatat virful, stiu ca exista un "curent" care spune ca racirea brusca generata de apa din burete produce microfisuri in suprafata activa a virfului. Nu neg ca nu s-ar intimpla asa dar eu personal folosesc nu folosesc decit burete ud si nu am avut deloc probleme, mai degraba mi s-a oxidat / ars virful cind am folosit buretele uscat. 

Acasa nu am dar la servici am si burete special se sirma pe care il folosesc numai ocazional desi este inclus in suportul pt ciocan, si numai cind trebuie curatat energic. 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, gauss a spus:

Eu nu . Vreau sa castig . Adica banii ... , plata pentru abilitate . Si skill . Asa e corect ... nu vorbe . Cine greseste ( in aprecierea calitatilor personale ) plateste . Competitorul , sau eu . 

P.S. - cine stie , poate se intampla . Adica challenge - ul . Provocarea ramane deschisa .

Dar tare dornic de cistig mai esti!

Nu retin sa fi spus pe undeva ca nu merge mai bine cu saciz sau flux suplimentar dar eu prefer sa nu folosesc decit cind am neaparat nevoie pt ca am descoperit ca asa protelez mai bine virfurile. Da, stiu, ai sa spui din nou ca virfurile sint niste consumabile dar asa este si ambreiajul si cu toate astea sint sigur ca nu stai la semafor, mai ales la cele cu timp mare de asteptare, cu masina bagata in viteza si cu ambreiajul apasat.

Ps: scuze pt postul multiplu dar inainte combina automat postarile daca erau facute la interval mic de timp si nu era nici o alta postare intermediara.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Desigur . Ideea e ca nu fac un scop in sine din protejarea varfurilor . Ordinea e lipitura intai , ca de aceea cumparam scule de lipit , dar nici nu distrug varfurile . Folosesc scumpe , de JBC . Printre altele ... Am unele mai vechi de 10 ani ... , arata aproape ca noi . E bine ca durata de viata ? Au muncit , n - au stat degeaba . Cu sacazul suplimentar nu e o ambitie . Lipesc si terminale de integrate , dar si conductoare terminale de trafuri si inductante de 200 A . Au sectiunea de peste 1cm patrat ... unele sensibil mai mari . Cablajul e gros ( 5 mm ) , trecrea metalizata intre cele doua fete , pistele late , de ordinul a 3-4 cm . Sacazul izoleaza zona lipiturii de pierderile prin convectie si radiatie , si apara fludorul de oxidare . Nu stau 2 minute la o lipitura , sa fragilizez cablajul si pistele conductoare . Am facut destule experiente , cositoresc de 50 de ani . 

Link spre comentariu

Eu din clasa a 4-a dar n-am adunat inca atitia ani la activ.

Mda, la mase asa de mari trebuie incalzire mai indelungata si intradevar sacizul ajuta pt ca elimina oxigenul din zona lipirii prevenind oxidarea, DAR astfel de lipituri eu le incadrez la categoria de lipituri dificile.

Hai sa vorbim de ceea ce lipesc 90% dintre noi, adica componente electronice uzuale cu pini intre 0.6mm si pina la pinii de la tranzistoarele de putere de sectiune de maxim 1-2mm^2.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai nu prea am ce spune . Nu ma pricep . Concursul ramane valabil . Conditiile sant EVIDENT in favoarea competitorului ... lucrez cu sculele si aliajul lui de lipit , handicap serios . Eu am doar indemanarea , experienta si sacazul .  E simplu ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 19 ore, gauss a spus:

Concurs : poate participa oricine , numar nelimitat de participanti . Dar in runde de cate doi . Adica eu , si eventual competitor . Lipitura ( adica piesa si cablajul ) le aleg eu . Sculele si fludorul , competitorul . Eu voi folosi sacaz suplimentar . Daca realizez lipitura in jumatate ( inclusiv ) din timpul competitorului , castig . Daca nu , pierd . Calitatea lipiturii se va aprecia subiectiv ( ochiometric , sau cum se doreste ) , si obiectiv . Prin tractarea componentei cu brat dinamometric , se urmareste desprinderea componentei din lipitura , sau ruperea terminalului si ( sau ) exfolierea cablajului . Ambele cablaje si piese sant N(O)S , din acelasi stoc . Competitorul alege primul , pe care le doreste . Aprecierea rezultatului  la libera intelegere , sau cu supervizor . Poate fi si din partea competitorului . Premiu : 1.000 euro . 

P.S. - vorbesc serios . 

Mă bag la orice ora la așa ceva. Nu folosesc sacâz de multi ani și nu ii simt lipsa deloc. Folosesc că și curățare burete umed uzual dar am la îndemâna și burete metalica c(știți la ce mă refer)

Lucrez 8 ore pe zi in care fac lipituri cu grămada. Folosesc Metcal și JBC ca și stații de lipit. Nu se compara nici cu wellerul nu mai vorbim de celelalte mărci. Sunt alta clasă. Si fara să mă laud lipitura e lipitura nu povesti. Teorii sunt multe eu va spun ce fac practic .Iar să îmi povestească cineva de Gordak, Solomon sau mai știu eu ce că nu sunt diferente fata de Metcal sau JBC înseamnă că nu ați lucrat niciodată cu așa ceva.

Link spre comentariu
13 minutes ago, dan cod said:

Mă bag la orice ora la așa ceva. Nu folosesc sacâz de multi ani și nu ii simt lipsa deloc. Folosesc că și curățare burete umed uzual dar am la îndemâna și burete metalica c(știți la ce mă refer)

Lucrez 8 ore pe zi in care fac lipituri cu grămada. Folosesc Metcal și JBC ca și stații de lipit. Nu se compara nici cu wellerul nu mai vorbim de celelalte mărci. Sunt alta clasă. Si fara să mă laud lipitura e lipitura nu povesti. Teorii sunt multe eu va spun ce fac practic .Iar să îmi povestească cineva de Gordak, Solomon sau mai știu eu ce că nu sunt diferente fata de Metcal sau JBC înseamnă că nu ați lucrat niciodată cu așa ceva.

Eu am pomenit primul de JBC pe - aici. Pot cauta topicul, are niște ani. Chiar am discutat pe tema..., cu dvs. Ma rog, nu era asa important de reținut. La vremea respectiva apreciați Metcal, ceea ce e absolut O. K. Nu cred ca ati auzit de la mine cele de mai sus. În rest, vad ca colegul SSB vorbește în numele meu... el a abandonat disputa. Chiar mi - a dat dreptate. Ma rog, postările sunt mai sus. Chiar îl rog sa continue, poate-i face placere. N-am de gând sa i-o stric... Mai ales unde nu ma pricep. Cam atât, nu vreau sa încarc topicul. Doritorii de challenge ma pot contacta pe P. M. 

Link spre comentariu

Sesebe, cu JBCul echipat cu C245 966 Dan cod  nu va avea absolut nici o problema. Este mare minune cum un handpiece finutz permite montarea unui astfel de monstru... dar de aia JBC este lieder de piata.

Este evident ca daca ai posibilitatea de JBC (si la ceva distanta Metcal) vei fi foarte departe ca flexibilitate si comoditate de orice Solomon sau Gordak.

Desi principiul de functionare intre JBC si cele doua este similar, distanta este de ani-lumina.

Totusi, daca nu esti comod si ai destula rabdare nu exista nici un motiv ca la lipiturile uzuale calitatea lipiturii in sine sa nu fie deloc diferita intre JBC si Gordak.

Cum costul pentru JBC este cel putin de 10 ori mai mare (daca considram o gama completa de varfuri atunci corect este sa zicem peste 20 de ori mai mare) mi se pare ca statistic un amator care nu face depanari pe bani va alege desigur varianta ieftina, si are bani ramasi pentru un osciloscop digital plus un AVOmetru...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

La servici folosesc JBC deci stiu foarte bine cum merge si care-i sint limitarile.

Lipesc cu ea pe bara de Cu cablu de 16mm^2 tot fara saciz dar nu indraznesc sa ma iau la intrecere la astfel de lipituri.

Ps: au acum si cei de la Weller o serie de statii de lipit foarte similare cu JBC-ul. Am utilizat dar numai la lipituri fine, deci nu stiu daca au si puterea comparabila.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Intreb si eu ceva si va rog sa nu ma linsati... :) 

Pentru ce ai avea nevoie de asa o putere mare / transfer termic asa bun  la o statie de lipit termostatata?

Eu lipesc SMD-uri uzuale (0603 - 0805 - 1206), SO, MSOP, TQFP etc. cu o statie de 100euro (completa) de la Hakko de o calitate buna si  la care un varf ieftin tine suficient.

Pt. astfel de componente fine care nu-s parcurse de super-curenti exista acele  "decupaje termice" pe PCB care-ti permit sa le lipesti comod chiar si pe suprafete mari din Cu.

Pe aceleasi placi cu SMD-uri, atunci cand lipesc piese mai mari (conectori, radiatoare de la tranzistori/IC-uri SMD etc.) folosesc pistolul romanesc despre care s-a vorbit in alt topic  si absolut niciodata nu mi s-a intamplat sa exfoliez cuprul sau sa stric piesa sau d-astea. Daca as avea piese si mai mari (ceea ce nu stiu de cand nu mi s-a mai intamplat) probabil as folosi un ciocan de putere mai mare dar nu neaparat super-termostatat si super-scump ca, dupa mine, la astfel de piese n-ar fi necesar. NU ma refer la cazuri "exotice".

Deci, in afara de eleganta incontestabila a unor asemenea scule si placerea de a le detine, care-i totusi diferenta care sa justifice investitia? (in afara de "e altceva", "e alta clasa" si alte expresii similare care personal nu-mi spun mare lucru)

Editat de informer
Link spre comentariu

Te rog sa schimbi tu un tranzistor de putere mare, SMD (D2PAK de exemplu), aflat pe un cablaj cu multe straturi si fixat pe un radiator de pe care nu se poate da jos.

Dupa ce vei face asta vorbim despre ce putere ai nevoie la ciocanul de lipit.

Am specificat, acasa folosesc un Solomon dar la servici e alta treaba.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
17 minutes ago, sesebe said:

Te rog sa schimbi tu un tranzistor de putere mare, SMD (D2PAK de exemplu), aflat pe un cablaj cu multe straturi si fixat pe un radiator de pe care nu se poate da jos.

Probabil ca daca faci des asta ai nevoie de ce zici... insa eu de exemplu n-am avut de facut asa ceva in toata practica electronica de aproape 40 ani si sincer nu mi se pare o situatie uzuala pt. marea majoritate dintre noi. Sa inteleg ca doar pt. aceste cazuri este nevoie de acea statie f. scumpa?

Link spre comentariu

Nu domnu'

Sint multe alte "mici" avantaje.

Este ca o comparatie intre o masina de 25Keuro si una de 250Keuro. Nu pot sa-ti spun sau sa-ti dau exemple, trebuie sa lucrezi efectiv cu ea citeva saptamini si apoi nu mai pui astfel de intrebari.

Unul dintre tehnicienii de la servici cauta sa-si cumpere si pt el personal chiar daca s-ar putea sa fie cit tot salarul lui. Spera sa gaseasca una second evetual defecta ca sa fie mai ieftina.

Link spre comentariu

Hai ca-ti raspun eu, pe scurt.

Vorbesc de JBC, desi personal cred ca in mod uzual te descurci si cu Gordak intr-un mare procent.

1. decat sa tii in mana jumatate un kilogram de pistol, este mai bine orice

2. cu JBC poti schimba oricand si comod orice varf, la temperatura de lucru. Cu Hakko al tau cu varf schimbabil cum poti face asa-ceva? (avantaj 1 cartridge)

3. ca sa manevrezi fin iti trebuie distanta minima intre zona de apucare letcon si varf. La JBC, sau Hakko T12 ai intre 5 si 6 cm (avantaj 2 cartridge)

4. catridge inseamna un varf scump, pentru ca include si rezistenta si senzorul insa din aceasta cauza are transfer termic foarte bun (nu exista aer intre rezistenta si metalul varfului - un strat izolator termic, prezent la orice letcon cu varful schimbabil):

• incalzire din rece rapida
  • varful racit de PCB (cand il pui pe PCB) incepe sa primeasca energie din rezistenta in (fractiuni de) secunda. La ceva cu varf schimbabil asta se produce in timp cel putin de 10 ori mai mare, nici nu prea are insemnatate
  • saturatia termica este atinsa mult mai greu, poti transfera energii mult mai mari. Cu asa ceva lipesti pe multistrat cu plan gros de masa unde cu cele cu varf schimbabil nu ajungi la topire, ramane varful lipit acolo...
  • reincalzirea rapida face posibil un stand-by ADEVARAT. Poti face stand-by si la Gordak tehnic vorbind, dar dupa ce ridici letconul mai stai nene ... si astepti... pana se reincalzeste. La JBC pana il plasezi pe placa este la temperatura nominala, de mult...

(avantaj 3,4,5,6 cartridge)

Sunt convins ca mai exista si alte avantaje de comoditate si aspect.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări