Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre varful ciocanului de lipit

Bebelu

Postări Recomandate

.....................................................................................................

.................. Sunt adeptul principiului, daca ceva merge, nu schimba/repara.

LIKE!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Eu tot solomon am cu acelasi virf si tot la un an se duce folosit 8..10 ore in fiecare zi ..am mai nimerit un vîrf in 2016 ce sa dus la o luna dar nu asa cum este la bebelu sa deteriorat doar in capăt un mm si nu mai lipea in schimb aspectul era de regula cum la-m cumparat

Link spre comentariu

Opiniile sunt cat se poate de contradictorii.

Nici nu are rost sa va spun opinia/experienta mea.

Ca sa fie la egalitate (ca procentaj) cu unele opinii total gresite?

Nu inteleg de ce nu apelati la bunul-simt sau mai curand la logica.

Si sa nu luati de bune niste obiceiuri pe care le aveti (posibil de mult), chiar daca varfurile au rezistat - or fi fost ele anormal de rezistente...

Asa ca va las pe voi sa trageti concluzii logice, eu numai va pun niste intrebari, vizavi de ce se vehiculeaza aici:

- cu ce ajuta umezirea suprafetei de curatire? (ce face rau a mentionat Mac01 la finalul paginii 2)

- varfurile special concepute sunt acoperite cu straturi metalice incat sa functioneze cu fludor care contine sacaz - de ce nu ar fi rezistente la actiunea, moderata, a sacazului? (curatirea are rost cand depunerile te incomodeaza, dar ca resturile carbonizate deja sa mai aiba vreun efect chimic??? - intrebarea nu este valabila pentru varfurile manufacturate, fara nici o acoperire)

- toata industria adauga decapant (flux, sacaz) iar orice fludor il contine. De unde / de ce recomandarea de a nu folosi decat ce este in fludor si cu ce ar ajuta? (nu cred ca cineva va adauga ceva decat in caz ca asta ii face mai usoara lipirea - si exces de sacaz daunator cred ca este o inventie Ro...)

- activatori, aspirine etc - adica decapanti energici... daca nu sunteti absolut fortati - de ce sa folositi asa-ceva?

Link spre comentariu

Nu stiu dece tot pui intrebari ca mai sus......

De cind nu mai folosesc aproape deloc saciz nu mi-a mai picat nici un virf si statia de lipit de acasa este un Solomon. Modelul ciocanului accepta si virfuri de Weller, defapt chiar acesta a fost unul din motivele alegerii DAR am constatat ca virfurile Solomon se comporta mai bine decit cele Weller. Ciudat dar asta este experienta mea. Virfurile de Weller (folosite pe Solomon) se oxideaza mai repede si retin mai greu cositorul decit cele originale Solomon si in concluzie nu am mai cumparat virfuri Weller. Statia de lipit o am de vreo 12-15 ani iar in intervalul acesta am numai un virf distrus.

Mai mult, l-am convertit si pe unul din tehnicenii de la servici sa nu mai foloseasca saciz si, desi el consuma foarte mult fludor in 5 ani nu a stricat nici un virf. 

Da, fluxul intern din fludor este in majoritatea cazurilor bazat pe saciz dar ma indoiesc ca formula este identica cu a sacizului cumparat separat.

Link spre comentariu

Folosesc sacaz suplimentar . Ma rog , lipituri problematice . Piese cu mase mari , desi le precositoresc . Pe tot felul de cablaje , de regula de la aparate in service ... chinuite la propriu si la figurat . Curenti mari etc . Sacazul are si proprietatea de a impiedica disiparea caldurii de pe suprafetele incalzite , si se poate sterge . Sau cald , sau dupa ... Se mai duc si varfurile . Sant consumabile , eternitatea lor n - a fost niciodata scop in sine sau obiectiv ( semnificativ ) de atins . Intra la costuri ... Sacazul , in schimb ... nu ajunge niciodata negru . Am din belsug , cutii cu el retopit , sau bulgari cu spartura proaspata . Alaturi de alte fluxuri , unele sintetice . Varfurile ( cu rezistenta inclusa ) de JBC , utilizate corect , tin cu anii ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu as pune urmatoarea intrebare: cum faci o lipitura "rotunda", care sa nu "vina dupa ciocan" daca fluxul din fludor s-a evaporat si nu folosesti alt flux? (de ex. in cazuri cand incalzesti de mai multe ori, din motive de necesitate, o lipitura...). Poate sunt "artisti" care reusesc fara, eu nu... :) 

Link spre comentariu
Acum 10 minute, informer a spus:

Eu as pune urmatoarea intrebare: cum faci o lipitura "rotunda", care sa nu "vina dupa ciocan" daca fluxul din fludor s-a evaporat si nu folosesti alt flux? (de ex. in cazuri cand incalzesti de mai multe ori, din motive de necesitate, o lipitura...). Poate sunt "artisti" care reusesc fara, eu nu... :) 

In cazul asta e bine sa tragi acel fludor care sigur e in exces si nu se prinde cum trebuie de componente si pui altul nou, facut cum trebuie. Are ce ii trebuie in el si daca zona ramane curata, va adera perfect.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ocazional, la lipituri dificile, mai folosesc flux lichid, in special la rework pe placi cu SMD-uri mici.

Nu stiu exact tipul de flux pe care-l am acum.

Sa reformulez totusi: nu sint complet impotriva la utilizarea sacizului, mai ales la lipiturile dificile, dar cu un fludor de calitate o persoana cu experienta nu are nevoie de saciz pt realizarea lipiturilor normale. 

Pina si fiica mea de numai 6 ani a reusit sa cositoreasca singura un cablaj proaspat corodat (aproximativ format A5 - putin mai mic) folosind exclusiv fludor fara adaos de saciz sau flux, si, era la prima ei activitate de acest gen. A stat linga mine si s-a uitat cum am facut eu la alta placa si apoi a vrut sa faca si ea si nu am scapat pina nu i-am dat voie si ei sa lipeasca.

Deci se poate si fara saciz sau flux suplimentar daca a reusit si un copil din prima incercare.

Link spre comentariu

Concurs : poate participa oricine , numar nelimitat de participanti . Dar in runde de cate doi . Adica eu , si eventual competitor . Lipitura ( adica piesa si cablajul ) le aleg eu . Sculele si fludorul , competitorul . Eu voi folosi sacaz suplimentar . Daca realizez lipitura in jumatate ( inclusiv ) din timpul competitorului , castig . Daca nu , pierd . Calitatea lipiturii se va aprecia subiectiv ( ochiometric , sau cum se doreste ) , si obiectiv . Prin tractarea componentei cu brat dinamometric , se urmareste desprinderea componentei din lipitura , sau ruperea terminalului si ( sau ) exfolierea cablajului . Ambele cablaje si piese sant N(O)S , din acelasi stoc . Competitorul alege primul , pe care le doreste . Aprecierea rezultatului  la libera intelegere , sau cu supervizor . Poate fi si din partea competitorului . Premiu : 1.000 euro . 

P.S. - vorbesc serios . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu folosesc asta la IC-uri SMD:

https://www.tme.eu/ro/details/kes-952-d6/fluxuri/kester/952-d6/

La pasive ori alte piese mai mari (smd), ajunge ce-i in fludor de cele mai multe ori.

La piese si mai mari, "sarme" etc. daca pot le cositoresc inainte in cutia cu sacaz si apoi le lipesc cu ce-i in fludor.

Cateodata, daca nu vreau sa fac operatia descrisa de colegul Director, cand folosesc pistolul de lipit mai iau "o idee" de sacaz pe varf, inainte sa ajunga prea cald.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, gauss a spus:

Concurs : poate participa oricine , numar nelimitat de participanti . Dar in runde de cate doi . Adica eu , si eventual competitor . Lipitura ( adica piesa si cablajul ) le aleg eu . Sculele si fludorul , competitorul . Eu voi folosi sacaz suplimentar . Daca realizez lipitura in jumatate ( inclusiv ) din timpul competitorului , castig . Daca nu , pierd . Calitatea lipiturii se va aprecia subiectiv ( ochiometric , sau cum se doreste ) , si obiectiv . Prin tractarea componentei cu brat dinamometric , se urmareste desprinderea componentei din lipitura , sau ruperea terminalului si ( sau ) exfolierea cablajului . Ambele cablaje si piese sant N(O)S , din acelasi stoc . Competitorul alege primul , pe care le doreste . Aprecierea rezultatului  la libera intelegere , sau cu supervizor . Poate fi si din partea competitorului . Premiu : 1.000 euro . 

P.S. - vorbesc serios . 

M-as baga daca ai fi din Iasi numai ca sa demonstrez ca se poate. Ignor premiul pus in joc.

Link spre comentariu

Eu nu . Vreau sa castig . Adica banii ... , plata pentru abilitate . Si skill . Asa e corect ... nu vorbe . Cine greseste ( in aprecierea calitatilor personale ) plateste . Competitorul , sau eu . 

P.S. - cine stie , poate se intampla . Adica challenge - ul . Provocarea ramane deschisa .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Sesebe, ai toata stima, si nu ma deranjeaza deloc ca avem de multe ori optiuni diferite.

Dar intrebarea mea nu era "de ce sa lipim cu fludor fara adaus de decapant?" te rog sa citesti din nou...

Intrebarea mea era de ce decapantul suplimentar (tu poti sa-l consideri in exces) ar produce ceva nociv, uite ce am spus:

" De unde / de ce recomandarea de a nu folosi decat ce este in fludor si cu ce ar ajuta? "

Poate unii vor sa faca economie, poate este risipa - dar daca lipitura iese mai bine... eu nu am vazut nici un varf deteriorat de exces de sacaz...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări