Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre varful ciocanului de lipit


Bebelu

Postări Recomandate

Buna ziua dragi colegi. Am o statie de lipit Solomon SL-20 care pare ca lucreaza bine in general. Ce ma nemultumeste este chestia ca dupa circa 100 de ore de functionare virfurile se matuiesc, se fac maro-negru, ele fiind argintii cind le cumpar si apoi nu mai lucreaza, nu mai topesc fludorul. Parca ar zici ca s-ar acoperi cu un strat fin de piatra izolanta termic. Nu se uzeaza fizic, nu se maninca, dimensiunea ramine aceiasi. Curatarea de fludor cind lipesc o fac intr-un burete de bucatarie de metal, pe uscat. A trebui folosita si un pic de apa ?

Link spre comentariu

Eu folosesc burete de sarma de bucatarie la curatarea varfului, si n-a creeat niciodata probleme. Ultima data cand am schimbat varful la letcon a fost undeva anul trecut, si nu pentru ca se uzase sau decolorase, sau mai stiu eu ce, imi cazuse letconul pe jos si se indoise varful chiar in...varf :)

 

La ce temperatura lucrezi de regula?

Daca este una ridicata atunci incearca la temperatura mai mica, buretele ala garantat n-are legatua cu decolorarea si acele reziduuri.

Link spre comentariu

Fludorul asta verde Multicore il am cadou de la un vecin de bloc care s-a mutat la fata lui in Australia. Am vazut in timp ca se topeste la temperatura mai mare ca un fludor cu plumb. Eu in sinea mea am zis ca poate temperatura mare inegreste virfurile repede si am luat de proba si un fludor de 100grame de la Broquetas pe care scrie brofil Sn63%Pb37% EN-ISO9453 cu diametru la firu de fludor de 0.7mm. Asta ar fi mai potrivit ? Sacizul la ce e bun ? Ca merge bine de lipit si fara el doar cu fludor. Sau fludorurile astea noi au in ele un fel de saciz ? Virfurile trebuie si ele arse cu saciz sau pasta decapanta din cind in cind ca sa se curete ? Am facut o poza cu ultimul virf care nu mai topeste imediat fludorul. Trebuie sa tin 5 secunde la aceiasi temperatura pina se topeste brusc fludorul.

post-230024-0-00103900-1516780549_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sacazul e esential ptr mentinerea unui varf curat, deoarece elimina oxizii. Chiar daca fludorul are in interior ceva sacaz, cantitatea e mica si protejeaza doar o mica zona. E recomandat sa il bagi cat mai des in sacaz, in special cand varful are deja fludor pe el si nu mai ai probleme. Si sters din cand in cand cu o carpa de bumbac, preferabil umeda, dar nu neaparat.

Link spre comentariu

Cu sacaz si o carpa umeda cateodata nu ai probleme. Ala arata ca un varf care a fost folosit la o temperatura prea mare fara sa fi fost curatat vreodata sau a fi bagat in sacaz. Eu folosesc carpa umeda cand mai bag varful in vreun plastic (ca il mai folosesti si pentru a fixa vreun plastic, nu numai pentru a topi fludor). Singurul neajuns e ca trebuie schimbat cam la un an ( depinde si cat il folosesti) ca incepe sa se uzeze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări