manolo Postat Ianuarie 24, 2018 Partajează Postat Ianuarie 24, 2018 la debit ma refeream nu la presiune. din pacate am facut ca taranu`...si le-am asociat. presiunea cu debitul. Nu, presiune am la ambele, dar nu prea-mi place faptul ca intra din coloana pe 1/2. vreau sa-i duc pana aproape de centrala 3/4 si distanta de la centrala la baie tot pe 3/4. evident de acolo se spliteaza, nu intru in centrala cu 3/4 ca nu are sens dar e mai bine sa "aiba loc". stiu ca in beci sunt in acelasi punct, dar cu siguranta nu e tot una pe doua tevi de 1/2 sa-ti urce apa. o sa montez valve de sens, clar. ideea a aparut din cauza ca oricum duc conducta pana in baie, in cazul unei schimbari pe contorizare individuala cu un contor, si-atunci am zis sa le unesc. nu o sa le unesc dupa contor, pentru ca as plati mai mult. probabil s-ar invartii ambele contoare, chiar si la un consum din bucatarie. acum...despre asta nu sunt sigur...dar am o banuiala. Iti faci probleme degeaba,alimenteaza centrala cu 1/2 degeaba ai debit mai mare ,centrala are o "limitare" din constructie in sensul ca are o putere de incalzire limitata ,scrie in prospect la un delta T ai un x litri /minut ,se vede mai ales iarna cind apa are doar 2-5 grade si ca sa obti o temperatura buna de dus reduci debitul din baterie ,daca ai centrala cu boiler exterior ,atunci da se alimenteaza cu 3/4 boilerul. Sa mai plimbi inca o teava din bucatarie pina la baie ,plus supape cu clapeta (nu cu arc) e total aiurea ,e mai ceva decit aia cu drobul cu sare,dar daca tu te simti bine sa mai plimbi o teava ,nu este nimic gresit ,va functiona. Link spre comentariu
Vizitator Savada Doru Postat Ianuarie 24, 2018 Partajează Postat Ianuarie 24, 2018 As dori sa-mi spuna cineva, ce efecte ar avea legarea unui circuit de apa, la bloc, intre cele doua coloane (baie si bucatarie). Putem discuta si de legalitate daca e cazul. Am notat A (Apometru), iar simbolurile "3/4" si "1/2"...desigur. Diametrele tevilor. Untitled-1.jpg[ [Click pentru marire] baga filtre y in dupa aprometru si in ele bagi o sarma sa blochezi apometru.nu mai plati apa la hoti. Link spre comentariu
manolo Postat Ianuarie 24, 2018 Partajează Postat Ianuarie 24, 2018 1. filtrele Y se baga inainte de apometru ,pentru a nu se infunda. 2.Asta cu sirma este un indemn la furt calificat ,in detrimentul altor locatari daca stai la bloc, oare e bine? Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 24, 2018 Partajează Postat Ianuarie 24, 2018 1. filtrele Y se baga inainte de apometru Inainte de apometru ai doar robinetul de trecere.La noi de ex nu se permite montarea filtrului y (sau oricare alt dispozitiv in afara de acel robinet) inainte de apometru,tocmai pt evitarea furturilor. Ce faci dupa punctul de masura,nu mai e treaba furnizorului. As dori sa-mi spuna cineva, ce efecte ar avea legarea unui circuit de apa, la bloc, intre cele doua coloane (baie si bucatarie). Putem discuta si de legalitate daca e cazul. Am notat A (Apometru), iar simbolurile "3/4" si "1/2"...desigur. Diametrele tevilor. Untitled-1.jpg[ [Click pentru marire] Daca prin asta nu eviti masura la punctele de consum,nu se intampla nimic semnificativ.Inchipuie-ti ca acele coloane desenate de tine cu negru si botezate 1 si 2 sunt unite in subsolul blocului.Tu nu faci nimic altceva decat sa mai unesti odata cele doua circuite.Nu vad de ce ai fi nevoit sa faci asemenea treaba,si nici n-am fost curios sa citesc tot ce s-a scris,dar daca lucrurile stau precum ai figurat in schema,nu e nici o problema...cum nu ajuta,asa nu strica.Intrarea din sistemul de la oras fiind una singura(cea contorizata pe bloc/scara),poti uni derivatiile de dupa intrare cum vrei,presiunea va fi aceeasi.Daca e sa ne referim la debit,e alta discutie. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Ianuarie 24, 2018 Partajează Postat Ianuarie 24, 2018 baga filtre y in dupa aprometru si in ele bagi o sarma sa blochezi apometru.nu mai plati apa la hoti. De tevi cu robineti pe langa apometru am auzit, dar asta inca n-am auzit-o. Sunteti original! Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 24, 2018 Partajează Postat Ianuarie 24, 2018 (editat) Nu va jucati cu focu'! Niciodata nu stii cind vine administratoru' cu cineva de la Regia de apa,si te prinde cu ''pantalonii-nvine''. Sa vezi atunci tevatura! Nu vreau sa ma gindesc la urmari! Vorba ceea: grija mare cu pianu' pe scari'! Orice modificari operate la instalata de alimentare cu apa,creeaza suspiciuni. Dupa apometru, poti face si pe ''dracu ghem''! Apoi aveti mare grija sa nu rupeti sigiliul,pentru ca va puteti ''pricopsi'' cu niste drumuri pe la tribunal! Editat Ianuarie 24, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
elektronu85 Postat Ianuarie 24, 2018 Partajează Postat Ianuarie 24, 2018 Nu folosesc eu practici de astea, doar spuneam ca nu am auzit de metoda asta. Nici nu recomand practicarea de sporturi "periculoase"! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2018 Partajează Postat Ianuarie 25, 2018 Nu va jucati cu focu'! Niciodata nu stii cind vine administratoru' cu cineva de la Regia de apa,si te prinde cu ''pantalonii-nvine''. Sa vezi atunci tevatura! Nu vreau sa ma gindesc la urmari! Vorba ceea: grija mare cu pianu' pe scari'! Orice modificari operate la instalata de alimentare cu apa,creeaza suspiciuni. Dupa apometru, poti face si pe ''dracu ghem''! Apoi aveti mare grija sa nu rupeti sigiliul,pentru ca va puteti ''pricopsi'' cu niste drumuri pe la tribunal! Sa vezi matale cand ti-o curge apa la 11 noaptea ce iti bagi picioru in el de sigiliu... Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 25, 2018 Partajează Postat Ianuarie 25, 2018 Sa vezi matale cand ti-o curge apa la 11 noaptea ce iti bagi picioru in el de sigiliu... Da de acord cu ce zici ! Numai ca inainte de apometru,n-ai altceva decit robinetul de garda,care de regula nu se defecteaza,poate atunci cind este lovit cu ceva contondent,sau atunci cind acel robinet este unul de 2 bani,chinezism sadea. Apoi legatura dintre coloana de apa din masca si apometru se face cu teava din otel,Cu sau PPR, sub nici o forma,cu furtun flexibil. Dupa apometru este bine sa nu folositi furtunuri flexibile,pentru ca o sa aveti surprize neplacute,mai devreme sau mai tirziu. V-o spun din proprie experienta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2018 Partajează Postat Ianuarie 25, 2018 si uite asa, discutam pe aratura la 6.2km de subiect... Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 25, 2018 Partajează Postat Ianuarie 25, 2018 (editat) Dine ce am inteles eu ,tu vrei sa legi cele doua coloane de apa ,de la bucatrie la coloana de la baie. Ce n-am prea inteles ,e motivul pentru care vrei sa faci asta. Vrei sa ai doar un apometru sau presiunea(debitu) pe una din coloane variaza? Legal poti face asta cu conditia ca la intrarea in apometru se fie racordate ambele tevi. Cum ambele coloane sint alimentate din conducta de apa care intra-n bloc(casa), in mod normal ar trebui ca debitu' sa fie acelasi atit la bucatarie cit si la baie. Daca la vreuna din coloane, debitu' se modifica ,s-ar putea ca pe coloana respectiva sa fie ceva(nu se stie ce) care face ca debitu' sa nu fie constant,motivul fiind reducerea sectiunii pe portiunea respectiva a sectiunii conductei. Apoi s-ar putea(cum spunea un coleg) ca vreun locatar sa fi inlocuit o portiune din coloana cu teava mai mica-n diametru',in felul asta aparind variatii de debit. Dar la fel de bine s-ar putea ca dimensionarea coloanelor sa fie subdimensionata,in acest fel debitu' variind functie de consumul de pe coloane(coloana). Coloanele de apa sint dimensionate in asa fel incit debitul sa fie constant chiar daca toti locatarii folosesc apa in acelasi timp. Editat Ianuarie 25, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
mac01 Postat Ianuarie 25, 2018 Partajează Postat Ianuarie 25, 2018 (editat) Dar nici nu poate sa se lege colegul de alta teava...orice interventie proprie inainte de contoarul de apa nu este legala. Nu ai voie sa intervii decat dupa contoar...ce-i inainte de contoar este al firmei respective unde plateste apa. Numai ei sunt autorizati sa intervina. Plus ca trebuie oprite coloanele respective de apa.....iar asta-i treaba lor. Editat Ianuarie 25, 2018 de mac01 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 25, 2018 Partajează Postat Ianuarie 25, 2018 Coloanele de apa sint dimensionate in asa fel incit debitul sa fie constant chiar daca toti locatarii folosesc apa in acelasi timp. Asa e,insa la blocurile vechi,trebuie avute in vedere depunerile de calcar pe interiorul tevii.Eu m-am minunat cand am taiat la noi in subsol o teava de 1'1/4 pt a monta robineti pe tronsoane.Depunerile erau peste 5mm pe toata circumferinta tevii,si blocul este din 90.Imi inchipui ce se gaseste pe tevi montate cu 20...30 ani mai devreme. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 25, 2018 Partajează Postat Ianuarie 25, 2018 (editat) Dar nici nu poate sa se lege colegul de alta teava...orice interventie proprie inainte de contoarul de apa nu este legala. Nu ai voie sa intervii decat dupa contoar...ce-i inainte de contoar este al firmei respective unde plateste apa. Numai ei sunt autorizati sa intervina. Plus ca trebuie oprite coloanele respective de apa.....iar asta-i treaba lor. Ai dreptate! Acest lucru se poate face (ce-i drept cu multa cazna) conectind teava de pa cealalta coloana in masca. Lucrul asta se poate face oprind apa citeva zeci de minute,invocind o avarie in apartament. Acum se gasesc racorduri prin care tevile se pot conecta la tevile din PVC fara a se mai lipi cu adeziv(Codez) pentru PVC. Tevi din PVC pentru instalatiile de alimentare de apa, nu se mai fabrica demult. Asa e,insa la blocurile vechi,trebuie avute in vedere depunerile de calcar pe interiorul tevii.Eu m-am minunat cand am taiat la noi in subsol o teava de 1'1/4 pt a mmonta robineti pe tronsoane.Depunerile erau peste 5mm pe toata circumferinta tevii,si blocul este din 90.Imi inchipui ce se gaseste pe tevi montate cu 20...30 ani mai devreme. Baniesc ca tevile erau metalice. Pe interiorul tevilor din PVC-ul nu se depune nimic. Inconvenientul tevilor din PVC(pentru apa rece,potabila si menajera), este ca de la un anumit timp devin casante,existind pericolul spargerii sau ruperii. De citiva ani buni,tevile din PVC (pentru apa potabila si menajera)nu se mai fabrica, folosindu-se tevile din PE ,care sint muuult mai elastice,rezistente la socuri mecanice si la actiunea radiatiilor UV,decit PVC-ul. Editat Ianuarie 25, 2018 de GEO 53 BN 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 25, 2018 Partajează Postat Ianuarie 25, 2018 Tot subsolul este facut cu zincata,iar pe verticala pleaca cu PVC. Posibil daca simte nevoia de unire al celor doua tronsoane, ori sa fie colmatate mai jos si se reduce debitul cand e consum mare (pe unul din tronsoane), ori cand presiunea la oras e mica(implicit debitul e mic) si consumul e mare, sa aiba pe un tronson debit mai mare si atunci se vor bucura toti de aceasta unire. Va fi o alimentare in bucla. Asa realizam instalatiile pneumatice in fabrica, cu alimentare in bucla/inel,in asa fel incat sa aiba acelasi debit si primul consumator,si ultimul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum