Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Coloane apa, legate in paralel. Crestere presiune ?


Vizitator

Postări Recomandate

As dori sa-mi spuna cineva, ce efecte ar avea legarea unui circuit de apa, la bloc, intre cele doua coloane (baie si bucatarie). Putem discuta si de legalitate daca e cazul.

 

Am notat A (Apometru), iar simbolurile "3/4" si "1/2"...desigur. Diametrele tevilor.

 

post-235374-0-01061500-1516693092_thumb.jpg[

[Click pentru marire]

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu volumul dicteaza presiunea ci Inaltimea.

Deci daca vom avea un cilindru cu diametru de 5cm ,si inaltimea de 10 metri jos vom avea circa 1 bar.

Idem si daca va avea diametrul de 10 metri

Link spre comentariu

Practic nu are nici un efect, presiunea va fi tot aceeasi, doar debitul posibil sa fie ceva mai mare, desi la robinet nu cred ca se va simti. Ideea este ca de obicei la blocuri (pentru ca din schita imi inchipui ca e vorba de un apartament) coloana de apa principala vine prin subsol si tot in subsol se face distributia din care pleaca mai departe coloanele ascendente 1 si 2. Apoi vizavi de legalitate, in nici un caz nu poti cupla cele doua colane ca in desen, pentru ca legatura asa cum apare in schema se face inainte de apometre si din punctul de vedere al legii "furi curent", chiar daca practic consumul tau de apa este inregistrat de apometre, deci daca totusi vrei sa faci acea legatura e indicat sa o faci dupa apometre, dar eu zic ca nu are nici un rost, atata timp cat coloanele sunt distribuite dintr-o singura coloana.

 

Cred ca stiu totusi care e problema ta, cel mai probabil pe una din coloane ai presiunea mai scazuta decat pe cealalta, dar nu asta e solutia. In cazul in care am dreptate cu presupunerea mea, trebuie verificate coloanele incepand de la subsol si pana la nivelul tau, e posibil sa existe robineti de izolare defecti care "stranguleaza" debitul de apa si implicit presiunea. Daca robinetii de trecere sunt ok, ar trebui verificata coloana pe fiecare nivel, e foarte posibil ca vre-un vecin de-al tau sa-si fi modernizat baia/bucataria si pe tronsonul de pe etajul lui sa fi schimbat coloana cu o teava de diametru mai mic, ceea ce este iarasi o problema, caci "stranguleaza" la fel presiunea si debitul, mai ales daca teava subtire e montata sa zicem la etajul 1 si tu stai la etajul 6, 7 sau mai sus...

 

O alta posibilitate este ca tevile ascendente sa fie vechi si foarte posibil sa fie colmatate cu rugina si/sau calcar daca sunt coloane metalice (fier zincat) sau doar cu calcar daca sunt tevi din alea vechi de PVC...

 

Luand in considerare cele de mai sus. daca faci un ""by-pass" intre cele doua coloane nu rezolvi nimic, ba mai mult, le faci un bine la vecini, in special la cei de sub tine, pentru ca presiunile se vor egaliza si pe coloana cu presiunea mai slaba va aparea automat o presiune mai mare. :) (bine, treaba asta se poate rezolva cu doua supape de sens, dar repet ca nu asta e solutia problemei, este doar o ... "carpeala" ca sa-i zic asa si o complicatie inutila.)

 

O alta posibila rezolvare, daca nu te incomodeaza tevile prin casa si daca nu ai cu cine te intelege din vecinii de sub tine, ar fi sa inchizi apa de pe coloana cu presiune mai slaba, sa tragi teava de la coloana buna si sa consumi dintr-un singur apometru cum ar veni...Dar repet, solutia ideala este verificarea intregului traseu ascendent de apa, inclusiv a tronsonului orizontal care pleaca din teul de la prima coloana ascendenta spre cea de-a doua!

 

 

E relativ complicata treaba...

 

Daca mai ai nelamuriri spune si raspund in masura cunostintelor mele!

 

Spor la treaba! :)

 

L.E. Totusi ceva imi spune ca sub tine ai un vecin zgarcit si al dracului care a schimbat coloana cu teava subtirica tare...

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Presupunand ca cele 2 coloane sunt deservite de acelasi hidrofor/pompa, presiunea va fi aceeasi, dar vei avea un debit marit, in ideea ca daca tragi apa la buda nu se va micsora debitul de apa la dus...

E bine sa pui un robinet pe teava de by-pass, in cazul in care exista vreo defectiune pe o coloana , si trebuie intrerupta apa din subsol/parter sa nu alimentezi tu coloana respectiva.

Link spre comentariu

De asta am zis ca in cel mai rau caz daca se recurge la by-pass, legatura sa fie facuta dupa apometru, ca sa existe si posibilitati de izolare...

 

Faptul ca merge in centrala cu teava de 3/4 (desi cred ca e vorba mai degraba de teava de 18 sau 22mm, daca e centrala murala pe gaz) se face pentru a avea un debit mare de apa pe circuitul de apa apa calda menajera, in felul acesta vine apa calda mai repede la robinetul cel mai indepartat de centrala. Diferenta intre teava de Cu de 15mm si teava de 18mm pe circuitul de alimentare cu apa rece al centralei chiar se simte, vine apa calda mult mai repede la robinet, mai ales daca centrala este in condensatie... asta pe probate o spun. In cazul asta e recomandabil ca si iesirea de apa calda menajera din centrala sa fie facuta tot cu coloana de diametru mare 18mm (pt ca intre 18 mm si 22 mm nu mai e diferenta sesizabila, decat la costuri) pana la ultimul loc de consum, reductia urmand a se face la iesirea dinteuri spre fiecare loc de consum! :)

Link spre comentariu

Daca am inteles eu bine, ai doua coloane independente din care vrei sa tradi apa. OK, dar ce se va intimpla daca pe una din coloane, sa zicem 2, va scadea presiunea???? Nu te vei trezi cu "lovituri de ciocan" in instalatie?

Link spre comentariu

Daca te-ai gandit ca back-up in cazul in care pica o coloana sa poti alimenta din cealalta, si invers, ar merge. Te legi intotdeauna dupa apometre, teava de legatura prevazuta cu un robinet inchis pe care sa il deschizi cand ai nevoie doar, si mai pui niste robineti de selectie care sa iti permita la avarie sa inchizi alimentarea cu apa pe acolo, sa deschizi comunicatia si sa utilizezi in ambele locuri doar dintr-o coloana, la fel si in sens invers. Dupa remedierea avariei sa poti reveni la normal si sa inchizi comunicatia.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

la debit ma refeream nu la presiune. din pacate am facut ca taranu`...si le-am asociat. presiunea cu debitul.

Nu, presiune am la ambele, dar nu prea-mi place faptul ca intra din coloana pe 1/2. vreau sa-i duc pana aproape de centrala 3/4 si distanta de la centrala la baie tot pe 3/4. evident de acolo se spliteaza, nu intru in centrala cu 3/4 ca nu are sens dar e mai bine sa "aiba loc".

 

stiu ca in beci sunt in acelasi punct, dar cu siguranta nu e tot una pe doua tevi de 1/2 sa-ti urce apa.

 

o sa montez valve de sens, clar. ideea a aparut din cauza ca oricum duc conducta pana in baie, in cazul unei schimbari pe contorizare individuala cu un contor, si-atunci am zis sa le unesc. nu o sa le unesc dupa contor, pentru ca as plati mai mult. probabil s-ar invartii ambele contoare, chiar si la un consum din bucatarie.

 

acum...despre asta nu sunt sigur...dar am o banuiala.

Link spre comentariu
Vizitator Savada Doru

La contor spun eu bagi o teava ca sa treci peste si cu 2 robinete.Faci putin consum,ca sa ai lunar o cota sa nu bata la ochi, apoi la liber .

Editat de Savada Doru
Link spre comentariu

Nu prea sunt bune valvele unisens...scade debitul si odata cu el si ceva din presiune. Am avut asa ceva pe coloana principala si am dat-o afara. De fapt n-am dat-o afara....e tot pe coloana...dar i-am scos arcul si supapa din interior.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Daca dai sitele de la baterii jos, simti vreo imbunatatire? Cand se mai infunda, scade debitul. Inca o treaba, poti sa ai orice teava, chiar si de sonde, daca pe apometru scrie 1.5 m3/h, atata vei avea dupa el. E ca o rezistenta in circuit. Strange de gat debitul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări