Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

e bun traful pt sursa asta

Adrian_BBS

Postări Recomandate

Salutare.....imi cer scuze daca am facut prea multe topicuri.....dar am o intrebare...imi trebuie o sursa stabilizata de +/-gnd de 15V.....si am un traf de 12-0-12 200mA.......pot sa folosesc traful asta sau imi trebuie traf care sa dea 15-0-15 in secundar....si inca ceva....la traf pot adauga inca o sursa de 12v +/gnd stabilizata pt un ventilator care cere 12v 140mA sau il pot alimenta din sursa de 15V.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adrian_BBS

5

• mircea888

2

• dj_radu69

1

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

are traf dublu 12-0-12pai pe condesatori o sa ai cam 16v(in functie de sarcina intre 12 si 17v),deci cat iti trebuie. ventilatorul il poti pune direct la 15v(merge cu o rezistensa sa-i scazi tensiunea daca te deranjeaza zgomotul) DAR avand in vedere ca acesta consuma 150ma si traful are 200,iti va destabiliza ramurile(nu vei avea tensiuni simetrice fata de gnd pe ramura de + si cea de -)

Link spre comentariu

pai si merge sa stabilizez la 15V fara probleme?....si la ventilator de cat trebuie sa fie rezistenta sau se calculeaza in functie de voltaj si amperaj sau ma insel?

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

La transformatorul pe care il ai nu merge sa conectezi ventilatorul deoarece curentul tras de acesta iti va destabiliza ramurile foarte mult. Un stabilizator nu o sa poti pune deoarece pentru a stabiliza "bine" un Ci tip 7815, 7915 cere o cadere minima de tensiune intare iesire de cel putin 3V. Cum cu cei 12V~ o sa poti obtine un maxim de circa 16VDC pe intrarea acestor regulatoare, aceste nu vor functiona corect iar intercalarea pe alimentarea pozitiva a unui ventilator (sa zicem alimentat la 12V cu un 7812) o sa destabilizeze mult tensiunea de pe intrarea 7815, adica foarte probabil sa ajunga sub 15V. In concluzie, pe transformatorul respectiv nu merge sa conectezi regulatoare de tensiune 7815 si 7915. In cel mai fericit caz poti sa montezi 7812 si 7912 dar in nici un caz nu iti recomand sa conectezi ventialtorul pe iesirea lui 7812 deoarece, datorita in primul rand curentului consumat de ventilator si a curentului infasurarilor secundare, tensiunea de pe intrarea regulatorului 7812 va tinde sa ajunga pe la 12V, ceea ce duce la instabilitatea montajului de alimentare cu ajutorul acestor regulatoare de tensiune fixa pozitiva si negativa. Deci, cauta al transformator+punte redresoare+condesator pentru ventilator.NUMAI BINE

Link spre comentariu

ok....multumesc pt raspuns.....dar pot alimenta ventilatorul din sursa asta....pe sursa asta am montat si un amplificator....am inteles ca trebuie montata o rezistenta......cam de cat ar trebui sa fie?...si daca tot am deschis topicul asta vreau sa pun si o sigranta inainte de sursa dar de cat trebuie sa fie...ca kitul de amplificare mananca 7,5A?

Link spre comentariu

traful tau poate furniza 0.2A si amplificatorul poate consuma 7.5A? :smt005 nu crezi ca e subdimensionata sursa? numai ventilatorul trage 0.14A din cei 0.2 pe care-i poate furniza sursa.solutia cu rezistorul nu este buna.

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

daca 0,14Adc trage ventilatorul, curentul efectiv in infasurarea secundara trafo va fi 1,57*0,14=0,219 > 0,2A trafo, deci e putin in suprasarcina transformatorul iar daca transformatorul este o chinazarie atunci singur s-ar putea sa prajesti oua pe el, ca sa nu mai vorbesc de alti mic consumatori alimentati la +/-15Vdc pe care intentionezi sa-i conectezi si care sigur o sa forteze un pic mai mult transformatorul. :smt005 Referitor la afrimatia:

ca kitul de amplificare mananca 7,5A?

cum ai ajuns la concluzia asta (vino cu detalii) ?
Link spre comentariu

ma la kitul de amplificare am alt traf ... la fel ca cel din schema de mai sus....12-0-12 5A.....pe cel de 200mA vruiam sa-l folosesc sa alimentez alte chestii....preamplif,corector si alte montaje care cer putin...cativa mA

Link spre comentariu

...imi trebuie o sursa stabilizata de +/-gnd de 15V.....si am un traf de 12-0-12 200mA.......pot sa folosesc traful asta sau imi trebuie traf care sa dea 15-0-15 in secundar....si inca ceva....la traf pot adauga inca o sursa de 12v +/gnd stabilizata pt un ventilator care cere 12v 140mA sau il pot alimenta din sursa de 15V.

poti face schema clasica cum e cea de la http://www.niqro.lx.ro/alim_sim.htm dar pentru a nu a avea dezechilibrarea a tensiunilor pe ramuri datorita motorasului de ventilator, il alimentezi de la ramurile V+ si V- inseriat cu o rezistenta, unde vei avea cam 30V deci va trebui sa pui o rezistenta pe care sa cada 30-12=18V la un curent de 0,14A ..rezulta R=18/0,14=128,57 ohmi, alegi una de 100 ohmi si de putere P=U^2/R=18*18/100=3,24W deci una de 5-7W daca alegi o rezistenta mai mare de 150ohmi o sa ai turatia mai mica dar vei fi sigur ca nu e supralimentat
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări