Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ne meritam soarta... ?

Vizitator

Postări Recomandate

Nu imi plac discutiile seci, fara substanta, si asta nu e un topic de gen.

Nu e prima data cand observ unele lucruri, dar e prima data cand observ ca asta e un fenomen generalizat.

Aveti putina rabdare, sa va explic cum sta treaba. Faceti abstractie de detalii, topicul nu este despre mine, marci si preturi, este despre noi, ca popor.

Acum vreo 3 ani, am facut comanda de niste electrocasnice. Printre ele un frigider. Frigider bun, marca de prestigiu, cel putin la suprafata. Pret, vreo 3400ron, redus.

La vreo 2 ani, nu mai raceste, pierdere freon undeva in pereti, in fine, bataie prea mare de cap.

Cumpar altul, cer baietilor de la livrari sa-l ridice pe cel vechi.

Cel nou, fac si eu pe inteligentul, si cumpar un redus, de la 3200 la 1600, no frost, blabla, marca foarte cunoscuta, unii de i-au cumparat pe cei de mai sus.

Trec 4 luni, nu mai raceste. S-a venit de 6 ori la service (nu glumesc), compresor ars intre timp, schimbat, el in continuare nu merge. Trecem peste...

De dimineata, discutii in familie, ce facem. Tip, urlu, le iau familiile, si zic lu' nevasta-mea, eu plec in Germania cu duba sa cumpar de acolo.

Gluma gluma, nevasta-mea cand aude, bucuroasa de excursie, HAI!

Incep sa caut, si aici devine povestea interesanta;

Primul candidat, marca germana. 599E Caut la noi, il gasesc pe un singur site moldovenesc, atentie, ~29.000 lei, vreo 1400E. Perfect, dreptul lor sa ceara. In Romania, nimic.

Al doilea candidat, tot vreo 500E, caut in Romania, nimic. Ba, zic, nu vad bine.

Al treilea, la fel.

Caut in sens invers, si iau marci germane, si caut produsele noastre, acolo. NIMIC!

Caut marca mare la ei, si la noi, surpriza! Cu exceptia produselor premium, care la noi sunt mai scumpe cu aprox. 300E, tot ce e la noi cu pret mai mic de 3500ron, la ei NU EXISTA! Si aici ma refer punctual la un producator german cunoscut.

Ba, zic am o problema.

Merg la alt producator german, cobor plaja sub ~2800ron. Caut cod produs pe Germania, NIMIC!

Intru la alt producator german foarte mare. Gasesc unul misto, 69 recenzii de 5*****, 539E, disponibil in Germania.

Caut cod la noi, 4000ron, ultimul pret cunoscut undeva in 2015, produs indisponibil.

Caut altul, 549E la ei, 50 recenzii de 5*****, indisponibil la noi, cu ultimul pret cunoscut 5800ron, undeva in 2015, adica pret dublu in Romania.

Caut de la noi, unul scump, gen 4600ron aici, caut acolo, NU EXISTA! Fizic nu exista. Nu exista nici un produs care sa inceapa cu litera aia de cod, ca principiu. De la producatorul acesta german, mare, tot ce exista in Romania, nu exista la ei. Noi avem 9 modele, ei au 65 modele, care la noi nu se gasesc. Iar ale noastre la ei nu se gasesc.

Eu nu inteleg. Ce suntem noi, Romania ca tara, romanii ca popor? Unde anume gresim, de ce suntem luati in bataie de joc?

Este vina noastra? Nu cerem noi calitate? Nu intelegem valoarea ei?

Cat de amplu este fenomenul asta. Am inteles ca e valabil si la automobile, ca la noi ajunge jeg, componente si subansamble fabricate in tari bananiere, care incheaga in esenta acelasi produs ca brand/model, diferit doar pentru ca are destinatia Romania!

De ce au ajuns toti producatorii mari, sa se p...e pe noi in mod atat de voalat? Oare noi meritam doar jeg? Ne meritam soarta?

Nu voi mai cumpara nimic din Romania... !!!

Link spre comentariu

Din lipsa de educatie ,lipsa informatiei si modul de gandire al maselor le permite sa aduca in piata romaneasca produse declasate ,pe care snobii le cumpara si se lauda cu ele.

Un exemplu din alta gama de produse este cel al unui renumit producator de sisteme audio.

Nu importa nimeni in Romania acea marca si totusi sunt pline magazinele cu loturi cu probleme de model,adica pe toata productia .

Dar evident ,acestea se gasesc doar in Ro.

Link spre comentariu

Clientii care sunt potenti si vor marfa scumpa si buna, sunt putini, raportat la marea masa de clienti din Romania .Nu se poate sustine o afacere vanzand produse de calitate, scumpe, cu adaos comercial mic. Deviza este mult ,ieftin si prost. De asta comerciantii aduc marfa piratata, pe care o procura la pret mic, si o pot vinde la pret (cat mai) mare la noi. Profitul dicteaza, nu ce vrea clientul. Dupa cum ai spus, ai cumparat si tu pana la urma un produs ''redus'' desi ai posibilitati de mai mult. Un alt aspect ar fi repercursiunile pe care le suporta un comerciant cand vinde rahat in alte state si la noi. In alte state este scos de pe piata, la noi se imbogateste rapid si este stimat si ocrotit de legi date de colegi de breasla, ajunsi in parlament. Asta e diferenta. Cata vreme prin vanzarea unui rahat comerciantul nu poarta nici o raspundere (sau doar formal), asa vor merge lucrurile. Clientul va cumpara oricum, pt ca stii mai bine decat oricine ca fara frigider, mai ales vara nu prea poti sta. Si daca toti vand rahat, senzatia e ca ai de unde alege...nu toti au posibilitatea sa sustina o sedinta de shooping in alta tara, asa ca iau ce gasesc la noi...cu cat mai ieftin, cu atat mai bine. Au senzatia ca au facut o afacere, si uite-asa, toata lumea e multumita.

Link spre comentariu

Nu dati cu piatra in producator. El este bucuros sa vanda orice si oricui cere. Din punct de vedere comercial, Romania este un judet al UE. Nimeni nu impiedica un comerciant roman sa aduca branza din alt judet, sau orice frigider din Germania. Daca nu vrea, inseamna ca nu-i convine ceva, sau ca are o varianta mai profitabila.

Link spre comentariu

Curios este urmatorul lucru;

La combina actuala, motorul cu care a venit "din fabrica" este chinezesc.

In instructiunile din manualul de service, la diagrama explodata, la coduri piese de schimb, la acea combina, motorul original trebuia sa fie unul origine Brazilia.

A venit cu Jiaxipera, si trebuia sa fie Embraco, conform tuturor intructiunilor de la producator. Instructiuni cat se poate de la origine, pe fix acel model.

Asta luat al doilea, era de scos din gama, si am zis ca fac o branza. Dar este un gunoi nenorocit, care nu merita nici pe sfert. Era 3200 sau ceva, redus la 1600 aproximativ, ca era lichidare. Ce-i drept, arata bine si e de "marca"...

Mi-am dat in cap cu argumentele mele...

@puriu;

Curioasa este chestia ca ale noastre nu exista acolo. Deci, e clar un palier separat, in productie/distributie. Nu m-ar mira sa fie mult mai profunda problema.

Link spre comentariu
Vizitator Seven77

Ai intrebat daca ne meritam soarta? Da, fiecare in masuri diferite. Niciodata nu trebuie vorbit la modul general-ca popor. Luam un exemplu, poate cunoscut: unu' sare, da cu parul. Acel individ reprezinta un procent din populatie. Avem apoi altii care se amuza, subscriu, dau si ei a doua lovitura. Lasi, niciodata nu ataca primii. Ei reprezinta alt procent din populatie. Si mai avem restul, pe care nu-i intereseaza. Li se pare normal.

Se verifica si pe aici, la Bodega, cand cineva e atacat. Cativa reactioneaza in apararea lui (care poate lua multe forme), restul par a fi de acord. Poate avem un raport de 1-10-100. Gasibil in multe locuri, situatii.

Aceeasi problema e cand cineva arunca ceva pe jos. Ala e 1, dar au mai trecut 10 care, nu-i asa, nu-i treaba lor sa ridice obiectul si sa-l puna in cos. Si inca 100 privitori, trecatori care se amuza. In politica e la fel.

Suntem un popor de "genii", ultraindividualizati incat cu greu aduni oameni pentru o treaba colectiva. Si uite asa suta de genii nu pot scoate piatra aruncata de nebun in lac, pentru ca fiecare are viziunea lui, mai corecta, completa samd. Deci ideea e ca se participa in proportii diferite, dar se participa. Si nu suntem egali, asta-i clar.

Link spre comentariu

Eu cred că economia lumii a trecut de ceva vreme pe ”low cost”...mai precis, de la ascensiunea Chinei !

Deci costurile produselor este mai mare în Germania din cauza cheltuielilor legate de comercializare ...și de ideia că neamțul are mai mulți bani!

Calitatea e cam aceeași ...poate un pic mai mare la ei(probabil că se face o selecție-triere simplă ...vizuală)...dar, nu justifică prețul cerut!

S-au dus vremurile în care se putea cumpăra un produs nemțesc sau japonez de cea mai bună calitate...acum...producția s-a mutat în China și în tările cu forță de muncă ieftină...

Iar ăștia, se dau peste cap pentru ”calitatea nemțească”! :rade:

Sunt plătiți prost ...și caută să se răzbune cumva!

Degeaba au ei specialiști de top în proiectare...dacă execuția o fac cu oameni prost plătiți sau cu roboți care nu cer salariu ...dar, nici minte n-au! :96

Editat de elmar
Link spre comentariu

Pai, produsele "premium" de la firma germana (una din ele), atatea cate am gasit, sunt mai scumpe la noi, cu aproximativ 10%, decat sunt in momentul asta in Germania. Si cand spun mai scumpe, ma refer la pretul redus actual. Stiti voi, la noi toate sunt reduse...

Deci, acelasi frigider, la ei e sa zicem 899E, si la noi e 4800ron, redus.

Comparativ obiectiv, daca acolo cumperi ceva cu 500E, de la un producator care la noi nici macar nu exista, la noi, ceva similar ca si calitate, nu gasesti sub echivalentul a 700E minim.

Link spre comentariu

Am vrut sa iau ca exemplu cel mai scump tv (un producator), pret la noi si pret la ei...

Si am dat iar de o problema. Codul de la ei, difera... iar codul nostru nu exista la ei, nicaieri. Desi TV-ul pare identic, difera ultimele cifre, cod unic doar la noi, la ei de negasit.

Hai ca ma distrez deja.

Link spre comentariu
Vizitator Seven77

Si eu ma distrez...la cum scade calitatea unor produse progresiv, desi pretul ramane constant. Am luat panze de pendular bimetal...doar ambalajul arata identic...se rup in prostie. Evident, toate din China.

Editat de Seven77
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări