Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

convertor boost -transformare in sursa CC

Postări Recomandate

Salutare, as vrea sa fac un convertor boost pt a alimenta un led.

Desi as putea sa-l las asa simplu cu regalj tensiune cum am mai facut pt alte leduri unde temperatura se stabiliza la un moment dat as vrea ca in cazul asta sa incerc un CC

Sursa va fi realizata cu un controller sincron pt eficienta maxima, mai exact LTC3786

Schema de principiu ar cam fi cea atasata.

Din datasheet inteleg ca controllerul incearca sa mentina pe Vfb 1,2v deci daca as vrea sa fac ca sursa sa dea CC ar trebui sa citesc tensiunea de pe un sunt , dar la 1,2 v cadere pe sunt degeaba mai e sursa sincrona.

In concluzie am 2 intrebari: cum o transform in sursa de CC, pun un sunt mic si bag un Ao care sa amplifice tens citita de pe sunt?

De unde limitarea la tens de iesire de 60V?

post-174948-0-13325000-1516476944_thumb.png

Editat de costy
Link spre comentariu

Facem montaje avansate si nu stim divizorul de tensiune? Ia sa vedem: [36V/(357+12,1)] x 12,1=1,18V

Deci [60V/(Rx+12,1)] x 12,1=1,2V rezulta Rx

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

1. De ce ti s-a pus pata pe controlerul asta ? E si scump...sau ai samples...n ai mentionat nimic de vin vout iout

2. De ce nu folosesti un boost driver dedicat pt cc (v fb mic ) ? Macar daca era ceva cu mosuri interne...asa oricum pui 2 externe.

3. Daca tii mortis sa faci cu asta, gandeste -te si la varianta sa il tii in peak current limit din I sense unde ai 75mv. Dar ala e curent pe intrare deci daca variaza mult Vinput curentul de iesire o sa o ia pe camp..aici ar ajuta sa tii riplul asa de mare incat sa nu se schimbe mult puterea medie transferata . Oricum e o solutie fortata.

Editat de bolek
Link spre comentariu

Facem montaje avansate si nu stim divizorul de tensiune? Ia sa vedem: [36V/(357+12,1)] x 12,1=1,18V

Deci [60V/(Rx+12,1)] x 12,1=1,2V rezulta Rx

imi da cu virgula, eu ziceam de a transforma sursa din schema in sursa de CC , ideea mea era sa amplific caderea de tensiune pe un sunt cu un AO pt a o putea aplica pe pinul de feedback

A doua intrebare era mai mult o curiozitate, de ce dau in datasheet tens maxima de iesire de 60v ? cand controlerul nu se alimenteraza din tens de iesire si are elemente de comutatie externe , de ele depinzand tens de iesire (cel putin asta e logica mea)

Bolek, sincer vreau sa incerc o sursa sincrona Vin va fi 6-8v (2 celule li-ion)

vout appx 39v si 0,5-1A

Editat de costy
Link spre comentariu

Da , ideea cu amplificarea tensiunii pe șunt este corectă .

Limitarea tensiunii de ieșire este determinată de faptul că pinii VBIAS, SENSE+, SENSE- sunt conectați la această tensiune.

Și apropo de această limitare o protecție la supratensiune când lucrezi cu SCC este totdeauna binevenită .

EDIT . Sigur amplificatorul respectiv trebuie să nu modifice sensibil caracteristica de frecvență/fază a buclei dar nu cred că vor fi probleme.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pentru ca pinul SW este pus la iesire de catre mosul de sus cand acesta e activ, si pinul SW suporta un maxim absolut de 65V pe el.

Ai deja shunt in schema si cele 2 intrari ale limitarii.

Shuntul ala limiteaza curentul de varf prin inductanta, limiteaza deci indirect curentul mediu, adica ala de la iesire.

LE: Sense+ si - sunt conectati la intrare, nu iesire, la fel si Vbias.

Link spre comentariu

Shuntul ala limiteaza curentul de varf prin inductanta, limiteaza deci indirect curentul mediu, adica ala de la iesire.

LE: Sense+ si - sunt conectati la intrare, nu iesire.

Da, corect cu pinii ! Chiar mă miram cum de n-a observat OP !!!

În ce privește utilizarea limitării de curent incluse, s-a spus mai sus . Curentul de ieșire va depinde de tensiunea de intrare .

Link spre comentariu

Pai shuntul nu limiteaza curentul de intrare ci varful din inductanta prin limitarea varfului rampei de pe el.

Valoarea lui se calculeaza la intrarea minim estimata si va pastra curentul de iesire constant, variatiile intrarii vor modifica variatia prin inductanta prin variatia umplerii.

Link spre comentariu

ok, sa vedem daca spun prostii: As putea sa ma folosesc de suntul ce seteaza limitarea de curent astfel: gasesc empiric valoarea suntului pt care am curentul maxim necesar prin led . La iesire setez o tensiune ceva mai mare decat cea a ledului sa zicem 40v(tens ledului ar fi 39V)

Ce face controlerul cand va intra limitare de curent iar el totusi simte ca nu are tensiunea setata la iesire? Va mentine limitarea de curent? va intra in balarii oscilatii etc?

Link spre comentariu

Pai shuntul nu limiteaza curentul de intrare ci varful din inductanta prin limitarea varfului rampei de pe el.

Valoarea lui se calculeaza la intrarea minim estimata si va pastra curentul de iesire constant, variatiile intrarii vor modifica variatia prin inductanta prin variatia umplerii.

Cred că sunt obosit și nu înțeleg clar . Deci, de acord că se menține valoarea maximă a curentului dar variația umplerii cine o determină dacă nu mai am buclă de reglaj ?

Link spre comentariu

Detalii despre astfel de aplicatii le gasesti la rubrica specifica de LED, inclusiv cateva subiecte referitoare la transformare pentru CC (curent constant).

Daca nu ne spui aplicatia de pomana vorbim. Ca impresie acel IC este total overkill.

Deci pentru sfaturi legate de aplicatia concreta, te astept pe sectiunea unde trebuia sa te adresezi de la inceput...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări