Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaje....tehnici de obtinere ...

Murcielad

Postări Recomandate

E buna metoda, dar ca sa fiu sigur: gauresti sau marchezi folosindu-te de placa de test?!? Daca gauresti prin placa de test...nu o afectezi in nici un fel?...ca ma gandesc ca nu e o distractie preferata sa tot cumperi placi de test din cauza largirii gaurilor de la burghiurile ce ating marginile in mod ocazional si repetat.A incercat cineva sa vada daca pixurile cu gel si cu uscare rapida rezista la clorura ferica? Nu de alta dar trag linii ceva mai groaze de 0.3mm si impreuna cu o rigla ar putea face minuni!Am auzit denumirea "Tus PVC" undeva (poate chiar aici, nu stiu acum) si ma intrebam daca stie cineva pe unde se gaseste asa ceva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 255
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nosferatu

53

• v3l0

14

• zamfic

14

• ghettoman

13

Top autori în acest subiect

Vizitator mozo

Gauresc direct prin gaurile placii de test si folosesc un burghiu de 0.7-0.8 mm. In felul asta, nu largesc gaurile placii de test decat foarte, foarte putin. Oricum, am folosit metoda asta multa vreme si mereu cu aceeasi placa de test. Daca sunt gauri largite, asez altfel placa de test, incat sa folosesc - in cazul acesta - gauri noi.Ca metoda de desen, folosesc marchere permanente de diferite grosimi si o rigla. Atentie !! uneori clorura ferica intra si sub traseele subtiri, pt. ca marcherele nu traseaza uniform, adica mijlocul traseului e mai putin acoperit decat marginile. In acest caz, mai trasez o data dupa ce s-a uscat.

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Am si eu o problema cu Positif 20:Am un circuit de vreo 20x20cm caruia a trebuit sa-i dau gaurile inainte de aplicarea stratului de lac Positif 20, deoarece este dublu placat. Problema apare dupa ce aplic stratul de lac: in jurul gaurilor lacul se indeparteaza si nu vrea sa le acopere. Placa este super degresata, in locurile unde nu sunt gauri se intinde uniform si frumos. Placa am frecat-o foarte mult cu un burete si tix, pentru a fi sigur ca nu exista asperitati in jurul gaurilor si ca acestea sunt la nivel. Am consumat deja un tub de spray de 100ml si acuma sunt pe cale sa-l consum si pe al doilea de 200. Ma ingrozeste treaba asta !!!

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Placa de fiecare data am incalzit-o cu feohnul si am frecat-o foarte mult cu praf de curatat care a dat rezultate mai bune decat cu hartia abraziva fina. Nu prea ma incanta ideea s-o dau cu smirghel fin...

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
Vizitator sorin6

Placa de fiecare data am incalzit-o cu feohnul si am frecat-o foarte mult cu praf de curatat care a dat rezultate mai bune decat cu hartia abraziva fina. Nu prea ma incanta ideea s-o dau cu smirghel fin...

*Partea verde a unui burete de vase (nou, evident, fara "grasime")
Link spre comentariu
Vizitator felippe

By the way, de ce trebuie EEPROM-urile sa aiba pinii inveliti in foita de staniol in timpul stergerii cu UV? :?: :?: :?:

Prin staniol, pinii sunt scurtcircuitati; EEPROM-urile sunt construite din tranzistori CMOS si acestia se pot arde la descarcari electrostatice.
Link spre comentariu

de obicei au asa ceva la magazinele de electronice; fludor si placi s-ar putea sa gasesti si in piete, bazare...cat despre gaurile pentru pinii circuitelor integrate, problema alinierii lor am rezolvat-o cu metoda press&peel si o bormasina mica pt. cablaje(cca. 30lei la Conex): printez desenul astfel incat gaurile sa ramana libere, albe(e o optiune), apoi transfer pe placa si corodez, fara sa gauresc. Dupa corodare locurile unde vor fi gauri nu mai sunt acoperite de cupru si asfel gaurile sunt mult mai usor de facut(mai ales cu bormasina speciala, care nu trece foarte greu prin cupru) si se rebuce mult si uzura burghiului.Bafta!

Link spre comentariu
Vizitator Se poate si asa ?

Problema la spray este...doua :lol: In afara de curatat trebuie ca pelicula sa fie cat mai constanta in grosime. Subtire dar uniforma.Este logic. Acolo unde este groasa se developeaza intr-un interval de timp mai mare si se deterioreaza unde este mai subtire. Si sursa de UV. Daca este din bec cu vapori de mercur cu invelisul exterior spart trebuie pozitionat mai departe. Este o sursa de UV punctiforma si daca este mai indepartat se mai uniformizeaza cat de cat cantitatea de lumina. Altfel cablajul este mai expus in centru decat pe margini .

Link spre comentariu

rezultate bune se obtzin si din combinarea metodei laserului cu cea a markerului....adika chiar daca nu se reuseste transferul de buna calitate a tonerului pe placa se poate desena pe deasupra cu un marker obtinindu-se rezultate satisfacatoare....

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări