Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaje....tehnici de obtinere ...

Murcielad

Postări Recomandate

Salut

Pana acum faceam cablajele cu marker permanent. Mi se pare super ideea cu imprimanta laser. O intrebare: nu pot sa scot la imprimanta cu cerneala si sa XEROXez foaia? Adica din cate am inteles din ce ati spus e necesar ca sa existe toner pe foaie ca sa se retopeasca si lipeasca pe cablaj..tonerul de XEROX nu e bun? A incercat cineva?

___Andrei

Merge sigur dar sa dai contrastul la maxim. Eu scot pe niste foi lucioase (gen cele foto) de 150g (foaia normala are 80g) deoarece nu se scamoseaza si astfel nu risti sa iti apara scurturi intre trasee. Dupa ce dau cu fierul de calcat vreo 3 minute la temperatura maxima bag cablajul in apa pana se desprinde aproape singura hartia.

Bafta! Si LA MULTI ANI!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 255
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nosferatu

53

• v3l0

14

• zamfic

14

• ghettoman

13

Top autori în acest subiect

Da, se pare ca aceasta este solutia cea mai sigura atunci cand se utilizeaza imprimanta cu laser pentru tiparit cablajele (chiar si cele cu linii foarte subtiri).Ai ideie cum se numeste, te rog, aceasta hartie lucioasa (si mai grea, apropape dubla fata de standard)?La multi ani tuturor si an 2005 cu multe satisfactii!

Link spre comentariu

Eu folosesc folie transparenta ptr imprimanta laser. Am incercat mai multe tipuri de folie dar cea mai buna mi s-a parut cea facuta de firma APLI. Dupa calcare introduc cablajul in congelator ptr cca 10 min si apoi o desprind usor.

Link spre comentariu

Da, se pare ca aceasta este solutia cea mai sigura atunci cand se utilizeaza imprimanta cu laser pentru tiparit cablajele (chiar si cele cu linii foarte subtiri).Ai ideie cum se numeste, te rog, aceasta hartie lucioasa (si mai grea, apropape dubla fata de standard)?La multi ani tuturor si an 2005 cu multe satisfactii!

Sincer... nu am idee. Poti sa cumperi o hartie foto pentru impriimante inkjet dar e prea scumpa. Incearca la un copy-center in orasul tau... acolo vor avea sigur. Dar atentie: daca nu ai un copiator klumea(unul mare gen Toshiba sau Lanier 6725) adica nu unul de birou, cu partea de sus care se "plimba" risti sa iti strice cuptorul deoarece este posibil sa ramana hartia lipita. De aceea recomand un copy-center care au hartie lucioasa si stii sigur ca vor avea si "scula" pentru asa ceva.Iar daca vrei sa scoti la imprimanta laser... trebuie sa ai grija si aici pentru ca apare acelasi fenomen :(( Nu Va recomand HP-urile pentrru ca au temperaturi mai mari in cuptoare. trebuie incercat...BAFTA! :roll:EDITAT: Din experienta recomand ca grosimea minima a traseelor sa fie 0.8mm. Daca este mai subtire, se lipeste hartia si se intrerup traseele. Si alt fenomen: daca folosesti aceeasi hartie de mai multe ori este posibil sa ai blocaje.Cel mai avantajos este listarea pe BEST a desenelor pe INKJET si apoi copiate pe o foaie, care nu se scamoseaza cand e uda, la copiator
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator jkraxi

aladin a scris:

V3l0, inainte de a desena cu markerul ce le faci? Trasezi cu creionul sau cum? Ca eu asa fac si e cam enervant, sa trasezi de doua ori acelasi lucru.

nu stiu daca mai e de actualitate, dar uite cum procedam eu pana sa apara metodele CAD, PnP, UV, etc.

imi concepeam cablajul pe o coala de hartie (din aceea cu patratele, cum se foloseste la matematica), zgariam usor cablajul cu un subler pe 2 laturi(din 5 in 5 mm ca sa respect liniatura foii), cu un dorn punctam locul viitoarelor gauri, dupa care, cu ajutorul "patratele" create treceam la desen (aveam o penita si foloseam tus PVC sau, mai tarziu, cu o carioca permanenta subtire). Si crede-ma ca ieseau ft bine pt un desen manual (de altfel, imi place ca tot proiectul sa arate bine cap - coada: cablaj, carcasa, etc).

Link spre comentariu

Mai completez si eu putin:Pentru cei care mai faceti cablaje cu markerul... nu va mai chinuiti sa desenati de n ori. Concepeti cablajul pe o hartie pana iese cum va trebuie. Scrie undeva ca gaurile trebuiesc date dupa corodare? Eu suprapun hartia desenata peste placa de textolit(o las ceva mai mare si indoi marginile pentru a nu imi aluneca in continuare) si punctez gaurile prin hartie... Apoi gauresc si dupa asta desenez cablajele ghidandu-ma dupa gauri... Nu sunt de parere ca traseele trebuie sa fie neaparat perfect drepte. Eu am folosit ceva ani aceasta metoda si mi se pare simpla, ieftina si la indemana. E adevarat ca gaurile nu sint aliniate perfect... de fapt nici nu se cunoaste la componente discrete; la circuitele integrate se observa putin sa nu sunt gaurile perfect aliniate dar nu deranjeaza la montare.Sper ca e de folos...

Link spre comentariu

Mai completez si eu putin:Pentru cei care mai faceti cablaje cu markerul... nu va mai chinuiti sa desenati de n ori. Concepeti cablajul pe o hartie pana iese cum va trebuie. Scrie undeva ca gaurile trebuiesc date dupa corodare? Eu suprapun hartia desenata peste placa de textolit(o las ceva mai mare si indoi marginile pentru a nu imi aluneca in continuare) si punctez gaurile prin hartie... Apoi gauresc si dupa asta desenez cablajele ghidandu-ma dupa gauri... Nu sunt de parere ca traseele trebuie sa fie neaparat perfect drepte. Eu am folosit ceva ani aceasta metoda si mi se pare simpla, ieftina si la indemana. E adevarat ca gaurile nu sint aliniate perfect... de fapt nici nu se cunoaste la componente discrete; la circuitele integrate se observa putin sa nu sunt gaurile perfect aliniate dar nu deranjeaza la montare.Sper ca e de folos...

Pentru inceputul carierei in electronica si eu recomand metoda aceasta. Dar cand se trece la circuite integrate atunci nu mai merge. Este mult mai simplu sa il desenezi pe calculator(Esti sigur macar ca nu incurci traseele intre ele si implicit pinii intre ei). Faci manual sau cu un autorouter traseele pe pcb in functie de piesele care cresc in gradina din spatele caseiscoti la o imprimanta si te joci cu fierul de calcat (Eventual te arzi) si obtii o placa facuta cu bun simt. Daca mai gasesti si pe cineva caruia sa ii vinzi montajul macar sa iti scoti banii de pe piese sau sa ai si pentru urmatorul proiect situatia devine foarte convenabila.Cand nu mai ai loc pe mana unde sa te arzi treci la UV :lol: Bafta!
Link spre comentariu

sa va explic cum am facut eu primul circuit... am tras la imprimanta mea de acasa (cu cerneala) circuitul... m-am dus in orash si am cumparat o foaie foto(kodac de dimensiuni a6 cred ... 12 000 lei) ... m-am dus la un xerox si am copiat circuitul pe foaia foto. dat placa cu un shmirghel fin... am prins foaia foto imprimata cu niste scotch de hartie(de fapt era o eticheta). Am dat cu fierul de calcat vreo 2-3 min la maxim pan s-a inmaronit scotchul. am pus placa in apa si am lasat-o pan s-a inmuiat hartia. apoi am dezlipit-o ushor. am bagat placa in clorura cca 30 min si circuitul arata astfel

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

pozele sunt facute de foarte aproape.. placa are 5x3.5 cm

Link spre comentariu

dupa masuratorile mele cu rigla am cam 4 linii in 4 mm ... deci sub 1mmfoaie a ramas putzin... da am dat cu un varf de bold... da totusi nu cred ca era nevoie... sa clorura intra prin hartie... intr-o parte s-a luat toneru... ca nu dadusem bine cu fierul de calcat.. da era o linie mare si am dat cu markerul (unu cu care scriu si pe cd-uri) si a mers perfect... hartia foto era una lucioasa si pe o parte si pe alta.. .da nu era lipicioasa...

Link spre comentariu

dat placa cu un shmirghel fin...

Merge mult mai bine cu TIX sau orice alt praf de curatat. Se curata excelent oxidul acela de cupru si nici nu mananca din material. Ma bucur ca ti-a iesit :d La mai mare..PS. Dupa vreo 3-4 bucati deja devii maestru. M-a mai invatat un nene sa pun H2O2 (Apa oxigenata) in Clorura sa agit treburile pe acolo(cand ii scade concentratia)
Link spre comentariu

azi am dat si gaurile... am gasit doar burghiu de 1... si era cam mare pt placa mea.. oricum mi-a iesit... m-am cam chinuit sa pun un soket ca dadusem gaurile strambe :d aici sunt niste poze... (e un pic programmer... nu e gata.. mai imi trebui o mufa mama de telefon si un switch cu 3 pini pt un jumper)

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

hehe :d

Link spre comentariu

azi am dat si gaurile... am gasit doar burghiu de 1... si era cam mare pt placa mea.. oricum mi-a iesit... m-am cam chinuit sa pun un soket ca dadusem gaurile strambe

puncteaza locul gaurilor cu un dorn si un ciocanel si apoi dai gaurile, ies la fix :wink:
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator mozo

Salutare,Eu am cumparat placa de test, cu gauri de 0.8 mm la distanta de 0.1 inch una de alta. Pun placa de test peste viitorul cablaj, le prind cu scotch, marchez gaurile de care am nevoie cu o carioca sau marcher si apoi gauresc prin gaurile placii de test.In acest fel, gaurile sunt perfect aliniate si la distanta corespunzatoare pentru IC-uri.Daca gasiti ideea buna, folositi-o !!!!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări