Vizitator Neagu Florin Postat Decembrie 22, 2005 Partajează Postat Decembrie 22, 2005 Ma alatur opiniilor de mai sus... am construit o astfel de "jucarie" (CNC engraver) acum cinci ani, cu care visam sa imi fac cablajele... am fost oarecum dezamagit... viteza scazuta de realizare, procesare greoaie (este posibil ca acum sa existe softuri mult mai performante pentru otimizarea codului, dar pe atunci 70% "optimizam" manual). Problema cea mai mare pentru mine a fost tocirea rapida a frezelor... la placile ordinare a fost totul O.K. , dar dupa ce am facut doua cablaje pe placi cu suport de sticlotextolit, adio freza... E drept ca nu am folosit freze specializate... ci niste freze pentru laboratoarele stomatologice (pentru prelucrarea "puntilor metalice" si a protezelor). Pentru gaurirea cablajelor a fost super si cred ca a meritat efortul de a realiza CNC-ul. http://www.geocities.com/fneagu/cnc_eng ... llery1.htm Link spre comentariu
nosferatu Postat Decembrie 23, 2005 Partajează Postat Decembrie 23, 2005 Am citit STUPEFIAT tot ce ati scris..FRATILOOR..o freza SUPER IEFTINA o faci dintr-o pila stricata sau mai rapid,dar nu durabila,dintr-un capat de la un arculet.Indicatia NO.1:"Nu va va iesi nimic daca folositi o turatie de 1500-3000 RPM"!..Si intradevar..CNC-ul meu face 201 pasi pe un motor ca sa atinga 1mm liniar.Motorul e luat de la un floppy "gigant" unguresc cu 200 pasi pe turatie.Realitatea cruda e ca ma apuca somnul pana face 5 cm..Acum nu am timp de "dezbateri" acum dar am sa revin cu mult mai mult decat vorbe.SPOR LA TREABA SI SARBATORI FERICITE! Link spre comentariu
nosferatu Postat Decembrie 24, 2005 Partajează Postat Decembrie 24, 2005 'Neata tutror!Ma bucur ca nu a dat nimeni un raspuns de la ultimul meu post ca sa continui cu teoria "chibritului" de a freza mai putin de 0.05 mm de cupru.La orice prelucrare a unui material se ia in calcul:- duritatea materialului(in cazul nostru e un metal moale).- viteza de avans a cutitului(frezei).- viteza de contact intre piesa si cutit care nu-i totuna cu viteza de avans. - duritatea materialului din care e facut cutitul. Link spre comentariu
nosferatu Postat Decembrie 24, 2005 Partajează Postat Decembrie 24, 2005 'Neata tutror!Ma bucur ca nu a dat nimeni un raspuns de la ultimul meu post ca sa continui cu teoria "chibritului" de a freza mai putin de 0.05 mm de cupru.La orice prelucrare a unui material se ia in calcul:- duritatea materialului(in cazul nostru e un metal moale).- viteza de avans a cutitului(frezei) - 1.- viteza de contact intre piesa si cutit - 2. - duritatea materialului din care e facut cutitul.Deci..la grosimea de 0.05mm de cupru sunt convins ca se poate freza si cu un ac de cusut putin pilit la un capat,daramite cu un burghiu.La CNC-urile voastre(este inclus si "ROLAND-ul made JAPAN" al d-l zamfic)nu este indeplinita cel putin una din optimizarile de mai sus.Ideal ar fi sa luati cat mai putin shpan -3,de cat mai multe ori pe secunda.Sper ca mica mea sugestie sa va foloseasca.Numai bine! Link spre comentariu
mitescu Postat Decembrie 24, 2005 Partajează Postat Decembrie 24, 2005 Buna dimineata,In cazul aschierii materialelor cu zona de elasticitate redusa, cum este cuprul , intradevar viteza de aschiere trebuie sa fie mica. Cand rezistenta la rupere creste si se intra in zona elastica , este normal sa se creasca viteza de aschiere.Ceea ce ai spus (Nosferatu) este perfect valabil, numai ca s-au strecurat niste elemente de care nu ai tinut seama. Uite unde gresesti tu: 1. "Neconsistenta" materialului (Cu) pe toata suprafata. Atunci cand regimul de aschiere pe care l-ai descris are niste parametrii si se "intra" intr-o zona in care unul dintrei ei se schimba (ex. duritatea), parametrii nu mai sunt valabili. Una din rezolvari ar fi sa schimbi parametrii in mod dinamic. Dar asta presupune sa cunosti exact "geografia" suprafetei. Ceea ce mi se pare cam imposibil. 2. S-a facut referire la materialul suport. Unul din elementele de care trebuie sa se tina cont este planietatea materialului de frezat (excluzand abaterile date de masa CNC). Daca ,(si la cablajele laminate de rusi este frecvent) grosimile nu sunt constante, atunci ca sa rezolvi cazul , trebuie sa maresti adancimea de frezare. Asta implica doua rezultante. Prima , din nou regimul de aschiere este variabil (functie de abaterile de la planietate). A doua (si la asta facea referire Neagu) trebuie sa frezezi si din materialul suport. Ori sticlotextolitul are o duritate mult mai mare decat Cu. Ceea ce insemna ca regimul de aschiere de la Cu NU este valabil si la mat. suport. Rezulta uzarea sculei (freza) >> rezulta din nou, regimuri de aschiere variabile>>> rezulta, din nou, cresterea vitezei de uzare a sculei s.a.m.d.Se vede clar ca este un proces in "cascada" , oricum unul defavorabil.Exista tehnologii (*am mai spus asta) , de confectionare a cablajelor foarte bine puse la punct. Si, cum bine spunea cineva, nu prea mai sunt multe de inventat. Cel putin la nivel de hobby.Daca nu o sa enervez pe nimeni, dupa ce termin cu povestea masinii de gaurit , am sa incerc sa fac o descriere a unor tehnologii (procedee chimice si electrochimice)care se pot aplica "at home" si se v-a constata ca nu este nici greu si nici complicat. Repet, cablaje simplu placat, cele mai complexe, se pot face in numai o ora (excluzand gaurirea si binenteles proiectarea), Iar cele simple intr-un sfert de ora. Functie de tehnologie SIGUR calitatea este net superioara celor obtinuta prin frezare. Atat mecanic cat si electric (binenteles ca si aspectul este superior) Link spre comentariu
nosferatu Postat Decembrie 24, 2005 Partajează Postat Decembrie 24, 2005 Nu contest observatiile d-voastra,domnule Mitescu dar exista alte multe "dar"-uri.Propun un link care contine niste filmulete si care va dezlega o parte din misterul realizarii cablajelor cu CNC-ul: http://www.lpkfusa.com/RapidPCB/CircuitboardPlotters/h100.htm Planeitatea cablajului se poate ajusta dinamic printr-un rulment instalat la o distanta mica de freza si care preseaza cablajul in timp ce este frezat. Nu pot sa cred ca nu exista un material care ar putea chiar sa taie cablajul in doua(vidia) si din care sa nu se poata face un cap de freza de 0,5-0,8 mm sau poate chiar de 1,2mm(daca cablajul nu prea pretentios). Ce poate fi mai comod decat sa "pui" cablajul in CNC si sa-l scoti gata facut si gaurit?!Sunt ore bune de munca "condesate" in 1min(cat asezi cablajul si-l scoti).Timpul in care CNC-ul executa,nu mai are importanta..poti viziona un film. Link spre comentariu
zamfic Postat Decembrie 24, 2005 Partajează Postat Decembrie 24, 2005 SalutarePentru rezolvarea planeitatii am gasit o singura solutie tinand cont ca stratul de CU este depus uniform adica aceeasi grosime.Eu intorc placuta pe verso, pentru cele simplu placat si cu o freza mai mare fac nivelarea de rigoare. Asta inseamna timp dar rezultatul este satisfacator. Link spre comentariu
zamfic Postat Decembrie 24, 2005 Partajează Postat Decembrie 24, 2005 Domnule Nosferatu 0.05 inseamna destul de mult. Inseamna ca ai probleme de prindere sau planeitate.- viteza de avans a cutitului(frezei) - 1. - viteza de contact intre piesa si cutit - 2. care e diferenta Link spre comentariu
mitescu Postat Decembrie 24, 2005 Partajează Postat Decembrie 24, 2005 Pana am apucat eu sa scriu cate ceva , a raspuns altcineva. Oricum o sa postez ptr a se intelege despre ce este vorba Binenteles ca se poate taia aproape orice. Numai ca una este sa vrei sa tai si alta este sa obtii ceea ce trebuie. Astfel regimul (cum Zamfic a aratat) este pentru Cu. Ptr suport ar trebui sa fie alt regim. De aici toate "necazurile", ptr ca regimul ptr suport ori va face ca frezarea Cu sa se faca cu bavura ( mai rau cu deformare plastica a Cu) ori se rupe scula( la grosimi mici) sau se uzeaza prematur. Bun, aste e o poveste , alta este ca probabil nu m-am exprimat clar. In cazul urmaririi se poate ajunge la o situatie si mai critica Din desen , cred ca, reiese foarte clar (acum) ce am vrut sa spun. In prvinta filmuletelor , tot respectul. Numai ca si aici sunt cateva probleme. Una este ca: E normal, fiecare vrea sa-si vanda marfa. Dar pun pariu ca chiar daca ai avea o masinarie din aceea (vezi fisa tehnica) si ajungi la materialele ce poti sa le obtii aici pe piata, vei constata ca NU SE POATE. O alta ar fi ( includ si faza cu vizionarea filmului) timpul cat se realizeaza placa este o chestiune, altul este timpul de generare a fisierului de frezare. Ce iei pe mere dai pe pere. Si oricum timpul ptr un film ( daca nu cumva este un trailler) este mul mai mare decat cel in care poti sa-ti confectionezi un cablaj de foarte buna calitate prin alte metode. Ceea ce este de remarcat este un alt fapt. Puterea si ambitia lui Nosferatu ( si asta nu este gluma) , de a realiza un lucru. Nu pot sa spun decat SUCCES Acum totusi ar trebui sa vedem si alte aspecte, de aceea le urez tururor Link spre comentariu
zamfic Postat Decembrie 24, 2005 Partajează Postat Decembrie 24, 2005 La frezare stabilesti adancimea de gravare. Cutitul coboara pana la acea adancime si apoi isi urmeaza traseul stabilit de tine.Uite meniul de imprimareTool Width:0.03(mm)Z-Speed:4.0(mm/sec)xy-Speed:5.0(mm/sec)Z Down Position:-0.01Z Up Position:0.50mmZ Endravind Pitch:0.05astea sunt doar o parte. Link spre comentariu
mitescu Postat Decembrie 24, 2005 Partajează Postat Decembrie 24, 2005 Vezi mai sus Link spre comentariu
nosferatu Postat Decembrie 24, 2005 Partajează Postat Decembrie 24, 2005 Multumesc domnului Mitescu pt incurajari si nu in ultimul rand pt remarcile constructive.E de inteles ca aici ne-am adunat mai multe persoane cu diferite specializari,cunostinte si experiente..Cu siguranta avem de invatat ceva unul de la altul. Va doresc din toata inima linistea si caldura clipelor ce incep sa curga. Craciun fericit! Link spre comentariu
nosferatu Postat Ianuarie 3, 2006 Partajează Postat Ianuarie 3, 2006 Salutare si la multi ani!Ma simt chiar onorat sa fiu primul care posteaza pe forum.Am facut cateva poze fugitive cu jucaria mea. Link spre comentariu
sifor Postat Ianuarie 3, 2006 Partajează Postat Ianuarie 3, 2006 Ai uitat sa pui si cablajul care l-ai facut cu masinaria ta !Parca la asta lucrai nu ?Don Mario Link spre comentariu
nosferatu Postat Ianuarie 4, 2006 Partajează Postat Ianuarie 4, 2006 Nu am spus niciodata ca as fi facut vreun cablaj cu jucaria mea..nici macar nu am terminat programul.Eu sustin cu tarie ca se poate face un cablaj decent daca ai si o freza de minim 10.000 de turatii pe min.Se poate freza si cu 1500RPM dar viteza avansului trebuie sa fie f mica.Am avut pana nu demult o mini-masina de gaurit facuta de m cu care realizam gaurile in cablaje si din comoditate o foloseam si pentru a intrerupe un traseu cand aveam nevoie..Tocmai asta ma face sa cred caci chiar la nivel de amator se poate face un cablaj prin metoda asta. Doresc sa va intreb cum se face ca un motor de CC sa atinga 20.000 RPM fara nici o modificare asupra motorului? Link spre comentariu
Postări Recomandate