Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaje....tehnici de obtinere ...

Murcielad

Postări Recomandate

Vizitator dodo01

Va salut pe totzi!Mie imi place metoda fotografica, cu Positiv 20. La inceput e mai greu ca trebuie multe incercari dar rezultatele sunt bune, pe urma. Problema e ca timpul nu prea imi permite sa fac des cablaje. Cand ma apuca dorul de electronica trebuie s-o iau de la inceput cu determinarile. Ma intereseaza cum as putea sa obtin pe plan local (Cluj) niste tuburi fluorescente Philips TL-D 15W/05. am auzit ca sunt f. bune pt. expunere UV. Am mers la Pramatic (firma care comercializeaza lampi Philips) dar au zis ca n-au adus pana acum niciodata modelul asta de tub si comanda minima este de 25 bucati. :rolleyes: Mie mi-ar trebui vreo 4 deocamdata.Poate stiti voi alta sursa de tuburi?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 255
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nosferatu

53

• v3l0

14

• zamfic

14

• ghettoman

13

Top autori în acest subiect

philipsurile is scumpe in draci...intre 3 si 500 de mii ...depinde unde le gasesti.itzi recomand lohuis blb (backlight blue) de 18w au lung de unda la 365 nm deci e uvA pur....costa intre 150 si 250 bucata...si le gasesti in orice magazin de becuri...intreaba numai de neoane negre.

Link spre comentariu
Vizitator dodo01

Merci pentru idee!

Totusi, o sa recurg la Blacklight doar ca ultim resort.

Asadar intrebarea mea ramane valabila.

Am mai gasit o sursa de tuburi cu radiatie UV. Din pacate pentru mine e in Bucuresti si tot la o comanda minima de 25 bucati. :rolleyes:. Oricum, poate va intereseaza asa ca postez linkul urmator:

http://www.narva-romania.ro/main_ro/aplicatii%20speciale/lampi%20cu%20radiatie%20UV/index.html

Eu le-am scris tipilor alora si mi-au raspuns ca pentru PCB sunt bune cele din categoriile: 009 UV si 010 UV.

Link spre comentariu
Vizitator dodo01

Nu stiu cat costa. Sincer, cand am vazut ca se vand doar la cutie de 25 de bucati nici n-am mai intrebat de pret. In cutia ta de expunere, cate tuburi folosesti si la ce distanta? Ai pus reflector in spatele tuburilor?Eu pana acuma am folosit ca sursa de UV o lampa cu vapori de mercur, fara globul exterior. Lampa era infiletata direct intr-o dulie, fara nici o protectie si era foarte deranjanta pentru ochi. Daca lucram mai mult cu ea parca sudam cu arc electric fara masca de protectie :smt005 . Plus ca mai era sa si pic gramada din cauza ozonului.Pe post de revelator ce se gaseste pe la noi inafara de soda caustica? Asta este un alt punct slab pt. mine: realizarea concentratiei optime a solutiei de soda caustica. Am auzit ca ar exista ceva revelator cu proprietati mai bune. Stiti ceva?

Link spre comentariu

porcaria de emrcur scoate uvC...daia te bronzai la ia....vezi s anu chioresti draq :smt005 :smt005

o linguritza de soda la juma` de litru de apa e ok

distanzta fata de tuburi e cam 10 cm

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator dodo01

Merci mult, gettoman, pentru raspunsurile tale promte. Vad ca ceilalti s-au cam sictirit de topicul asta. Din pozele tale am dedus ca folosesti cel putin 6 tuburi(dupa cum erau pozitionate deduc ca exista posibilitati de extindere). Care este suprafata de cablaj maxima pe care o expui la cele 6 tuburi. Sunt de acord ca Philips TL-D 15W/o5 este mai scump decat Lohuis BLB dar probabil ca acelasi timp de expunere se poate obtine cu 3 in loc de 6 lampi (deci economie la electrica plus economie la investitia initiala in ce priveste balasturile, starterele si duliile). O varianta simpla(si eiftina) de reflector este adaptarea unei folii de Al care se utilizeaza in bucatarie(la gatit) sau sacrificarea unei sacose termoizolate cum se gaseste la Selgros cu aproximativ 35000 lei vechi bucata. Referitor la lampa cu vapori de mercur, ma refeream la efectul asupra ochilor nu la bronzare. In ce priveste timpul de expunere era multumitoare....tot aprox. 2 min. (cu o lampa, nu cu 6, e drept consuma 250 W). Iti multumesc mult ca ai fost amabil si mi-ai raspuns. Sper sa nu te superi pentru ca am un punct de vedere oarecum diferit de al tau. Oricum Philips TL-D 15W/05 este un tub special pt. reprografie.

Link spre comentariu

Ghettoman,cred ca ai fi acoperit o suprafata mai mare daca lasai o oarecare distanta intre tuburi.Eu am ajuns la concluzia ca intr-un raport efort/cost/calitate cel mai bine se situeaza hartia PnP(sau inlocuitoarele).Eu inca nu am facut poze cu cablajele mele dar voi posta cateva poze gasite pe http://www.hobbycnc.hu.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Dar cu mult mai eficient e CNC-ul. :supz: (cablaj+gauri+carcasa,cel putin :finga: ).

PS:Abia astept sa-l termin si sa-l postez :yawinkle:

Link spre comentariu

Merci mult, gettoman, pentru raspunsurile tale promte. Vad ca ceilalti s-au cam sictirit de topicul asta. Din pozele tale am dedus ca folosesti cel putin 6 tuburi(dupa cum erau pozitionate deduc ca exista posibilitati de extindere). Care este suprafata de cablaj maxima pe care o expui la cele 6 tuburi. Sunt de acord ca Philips TL-D 15W/o5 este mai scump decat Lohuis BLB dar probabil ca acelasi timp de expunere se poate obtine cu 3 in loc de 6 lampi (deci economie la electrica plus economie la investitia initiala in ce priveste balasturile, starterele si duliile). O varianta simpla(si eiftina) de reflector este adaptarea unei folii de Al care se utilizeaza in bucatarie(la gatit) sau sacrificarea unei sacose termoizolate cum se gaseste la Selgros cu aproximativ 35000 lei vechi bucata. Referitor la lampa cu vapori de mercur, ma refeream la efectul asupra ochilor nu la bronzare. In ce priveste timpul de expunere era multumitoare....tot aprox. 2 min. (cu o lampa, nu cu 6, e drept consuma 250 W). Iti multumesc mult ca ai fost amabil si mi-ai raspuns. Sper sa nu te superi pentru ca am un punct de vedere oarecum diferit de al tau. Oricum Philips TL-D 15W/05 este un tub special pt. reprografie.

nu ma supar deloc....discutiile contradictorii sunt constructive :supz: asa iasa cele mai bune solutzii la suprafatza :supz: intradevar...ala a fost gindit pentru 10 tuburi...dar am cam ramas in pana de bani :smt005 ....suprafata acoperita e mai mare ca o coala A4...asha ca ma pot apuca sa fac motherboarduri :smt003 :smt003 dispunerea tuburilor unul linga altul am facuto in ideea sa nu folosesc colimarea...vezi ca puterea tuburilor e aproximativ cam la fel....un philips scoate cam 3-4w util dintrunt tub de 18w...daca intradevar vrei sa folosesti philips...lasa darq tuburile fluorescente si foloseste un bec special pt reproduceri foto care are colimator si reflector incorporatpentru ideea cu cele 10 tuburihttp://unblinkingeye.com/Articles/UVBox/uvbox.htmlideea de cutie am luato de aicihttp://www.eepjon.com/Uv.htm
Link spre comentariu

Aveam si eu niste intrebari cu referire la metoda cu coala de xerox si imrimanta laser.Eu am luat hartie xerox lucioasa(nu carton).Am printat la rezolutie maxima. A iesit perfect pe foaie.Apoi am pus aplicat foaia de sticlotextolit, am transpus`o cu masina de calcat. Cand am terminat de calcat le`am lasat vreo cateva minute(pana s`au racit cablajele) si le`am bagat intr`un vas cu apa calda.Dupa 40min le`am scos si am dezlipit hartia.Ar fi o problema. Raman "scame" de la hartie intre trasee (nu sunt lipide de cablaj).Acuma intrebarile : 1. Este buna hartie xerox lucioasa sau este de preferat xerox normala, dar de f buna calitate ? 2. Dupa ce termin de calcat introduc cablajlul in vasul cu apa imediat sau astept sa se raceasca cum am facut eu ?3. Acele "scame" incomodeaza la corodare ? Daca asa avea acid azotic stiu ca nu ar fi probleme, caci acidul azotic "mananca hartie",dar nu am. Folosesc clorura ferica.Cam atat :weedman:

Link spre comentariu

Care e secretul lucrului cu imprimanta cu jet? Pe ce listezi tu PCB-ul? Exista folie transparenta pentru imprimanta cu jet?

Exista si folie transparenta pt inkjet dar e scumpa. Daca vrei o solutie mai ieftina eu am folosit mai demult cu succes hartie de calc. Singura diferenta este ca vei avea nevoie de timp de expunere mai mare decat in cazul foliei transparente
Link spre comentariu

Chetross incearca sa folosesti in loc de hirtie, folie transparenta pentru imprimanta laser. Se gaseste la magazinele de papetarie birotica. Este ieftina si usor de folosit, lafel ca PNP si rezultatele sint fantastice. Eu numai asta folosesc si sint pe deplin multumit.

Link spre comentariu

Chetross incearca sa folosesti in loc de hirtie, folie transparenta pentru imprimanta laser. Se gaseste la magazinele de papetarie birotica. Este ieftina si usor de folosit, lafel ca PNP si rezultatele sint fantastice. Eu numai asta folosesc si sint pe deplin multumit.

Ok.Mersi mult.In schimb banuiesc ca procedeul e acelasi ? (cu ce am descris mai sus)
Link spre comentariu

sa inteleg zicea cineva mai sus ca merge la metoda foto si pe coala de calc cu inkjetu ? eu folosesc folia aia transp. da e cam scumpa. N-ar fi o problema daca s-ar marii timpul de expunere numai sa iasa aceeasi calitate

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări