Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

librarie eagle


vlad228

Postări Recomandate

Buna ziua! in primul rand vreau sa imi cer scuze daca nu am postat la sectiunea potrivita si daca e asa, rog moderatorul sa mute postul acesta.

Incerc sa proiectez in eagle un cablaj pentru o sursa la care vreau sa folosesc niste condensatori electrolitici cu 4 pini. problema mea este ca programul folosit de mine (EAGLE CAD) nu are librarie pentru acest tip de condensatori. Eu, in trecut, am mai incercat sa desenez niste librarii in eagle, insa, nu mi-au iesit asa acum trebuie din punct de vedere al gridului si al modului in care erau, apoi, identificate componentele asa ca va rog, daca este cineva dispus sa-mi proiecteze o librarie eagle (simbol si footprint), eventual contra cost, pentru condensatorii pe care ii voi folosi.

Linkul catre acesti condensatori: http://www.farnell.com/datasheets/2047384.pdf?_ga=2.46180327.1347584554.1516357257-1474798828.1460409353 (sunt varianta cu diametrul exterior de 35 mm, capacitate 10.000uf/63v). Sper ca acest link sa nu fie considerat drept reclama.

 

Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu

Multumesc pentru link!

M-am uitat le lista de componente din pdf-ul de prezentare a librariei indicate dar nu vad decat rezistori si cateva elemente active. Nu e niciun condensatlr trecut acolo :(

Link spre comentariu

Bibliotecile Element14 sunt cu mii si mii de componente active. Totusi nu prezinta o consecventa in desen. Probabil sunt facute de studenti in stagiu.

 

Nu prea sunt pasive.

 

Cred ca solutia ta e sa ti le faci singur. Pare mult de lucru, dar asta e.

Link spre comentariu

Problema mea nu este legata, de fapt, de timpul necesar crearii librariei si de corectitudinea in care o voi face. In principiu chiar si pentru o schema simpla imi ia fosrte mult timp sa proiectez un cablaj.

Am mai facut, in trecut, niste librarii eagle pentru niste componente, insa, nu mi-au iesit foarte corect deoarece gridul componentei era diferit de defaultul eagle si din acest motiv am avut ceva probleme atat la desenarea schemei cat si la rutarea traseelor. In plus, nu prea reusesc sa imi dau seama din desenul oferti de producator care sunt distantele dintre pini si originea (centrul condensatorului). Practic, producatorul da distantele intre pini, in mm, dar, daca ma raportez la gridul de 2.5mm din datasheet, in eagle imi ies aiurea distantele (pe gridul default de 1.27mm). Din acest motiv am cerut ajutorul.

Va multumesc pentru interes!

post-243622-0-84557700-1516446459_thumb.jpg

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Vlad, tu nu esti chiar incepator. Ti-am vazut cateva realizari.

 

Te poti juca cu gridul atat la crearea componentei, cat si la PCB. Te joci in sensul ajustarii temporare a gridului cand faci traseele. Totusi, asta e o componenta voluminoasa, nu e un IC cu pitch de 0.x ca sa conteze cum ajunge traseul. Este de apreciat dorinta de lucru bine facut :).

 

Am sapat si eu pe mai multe site-uri, se pare ca nu exista deja facut.

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi. Pana la urma mi-am luat inima in dinti si am modificat footprintul default de la eagle pentru electrolitici de 35mm diametru, am imprimat rezultatul si am facut cateva ajustari. Sper ca finalul sa fie, in sfarsit, asa cum mi-l doresc.

Din punctul meu de vedere am rezolvat aceasta problema, iar acum las sa se aseze un pic in minte cablajul desenat astazi pentru a vedea, apoi, ce modificari mai am de facut la el. Acum e prea "cald" si nu il consider a fi varianta finala.

Toate cele bune si va multumesc pentru sfaturile date.

Link spre comentariu

Sursa la care lucrez acum si care, sper sa fie ultima varianta, este pentru amplificatorul SARA. Am reproiectat cablajul initial deoarece pe el folosisem punte integrata monolitica si imi doresc sa folosesc pentru redresare cate o punte cu diode mur820 (am vreo 50 de bucati) pe fiecare ramura a alimentarii, cate un asemenea modul pentru fiecare canal (va fi de tipul dual mono), iar transformatorul va avea patru secundare separate. Condensatorii de filtraj vor fi cate 2 de 10000uf/63v pe fiecare ramura a alimentarii.

Vim cu o intrebare: este necesar ca diodele sa fie fixate de radiator? Eu am conceput acum cablajul astfel incat fiecare doua diode din punte sa fie fixate pe un radiator de tipul fischer sk129 - 4 asemenea radiatoare pe un modul de filtrare-redresare. Daca nu e neaparat nevoie de radiator as putea repozitiona diodele astfel incat lumgimea cablajului sa mai scada de la 16 cm cat este acum.

O alta intrebare (credeti ca are rost sa adaug cate o rezistenta de 9w, 0r22 astfel incat sa fie posibila configurarea de filtraj CRC?

Ce sfaturi imi dati?

Link spre comentariu

Filtu RCR nu cred ca are rost sa pui.

Am facut niste simulari acum vre-un an si efectul unei rezistente de 0.1 ohm era absolut neglijabil, aproape invizibil chiar si in simulare.

Mai bine pune (daca nu ai pus deja) snubere pe diodele din puntile redresoare. Poti sa folosesti chiar componente SMD daca te ajuta pt ca puterea disipata de ele este mica.

Si chiar daca au sa rida colegii, aloca spatiu pe cablaj, si inainte de diode si dupa diode, pt niste PERLE DE FERITA. Ai putea pune perle de ferita chiar si pe pinii diodelor. Chiar daca s-ar parea ca nu ajuta fiindca perlele de ferita lucreaza la frecvente de ordinul zecilor-sutelor de Mhz, la un amplificator ce se vrea HighEnd nu strica nici o masura de siguranta in plus mai ales ca nici nu-I prea scumpa.

 

Prin perle de ferita la asa ceva ma refer:

​pt plantare pe cablaj: perle-de-ferita sau de astea inductoare-cu-ferita - cred mai bune

pt pus pe pini: inel-de-ferita/

 

Poti sa pui inele de ferita si pe firele interne de legatura din amplificator pt ca ajuta la reducerea zgomotului captat.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Bun...

In primul rand rog un moderator sa schimbe titlul in Sfaturi privind modulele accesorii amplificatoarelor audio deoarece problema initiala a fost rezolvata (multumesc @thunderer si @ ratza pentru ca nu mi-ati dat mura in gur si m-ati pus la treaba :aplauze ) si de acum incolo, pe acest topic voi cere sfaturi referitoare la alegerea si dimensionarea cat mai corecta a modulelor pe care le va contine amplificatorul pe care vreau sa il construiesc.

 

Sa incepem cu sursa de alimentare.

Initial am desenat si facut un cablaj (cateva le-am avut si la vanzari) pentru punte clasica, cu pinii in linie, la care, din pacate, scopul a fost mai degraba sa se incadreze in dimensiunea economica a chinezilor. Dupa ce am dat comanda la fabrica m-am gandit ca mai mult mi-as fi dorit sa am puntea redresoare facuta din diode discrete (MUR820), iar punctul de masa sa fie stabilit de condensatori si sa nu implice si infasurarea transformatorului (transformator cu doua secundare separate). Am gasit pe diy audio un group-buy pentru niste cablaje care aveau aceste caracteristici (http://www.diyaudio.com/forums/group-buys/301682-crc-power-supply-class-amplifier.html) asa ca am comandat doua, cate unul pentru fiecare canal (amplificatorul va fi dual mono).Drept condensatori de filtrare voiam sa folosesc ceva de la shamwa (10000uf/63v), dar, pana sa-mi ajunga cablajele, am prins pe forum condensatorii acestia de la vishay la un pret foarte bun pentru 4 bucati. Din pacate acestia nu se potrivesc pe cablajele de pe diyaudio si asa am decis sa reproiectez cablajul pentru sursa astfel incat sa se potriveasca cu ce am eu.

 

Pentru schema sursei am plecat de la o nota de aplicatie editata de cei de la national semiconductor (cred ca multi o stiu, dar o voi atasa si mai jos), iar pentru varianta mea de cablaj m-am inspirat (in asezarea diodelor) din proiectul de pe diyaudio.

Postez mai jos varianta la care am ajuns ieri si vin cu cateva intrebari:

 

1) Am incercat sa dublez, pe cat posibil, traseele de forta pe ambele layere si sa le unesc prin mai multe vias-uri. Am ales sa fac asta pentru a creste capacitatea de curent a traseelor. E in regula asa? Sunt prea multe vias-uri? Sa mai reduc din ele?

 

2) In conditii normale diodele chiar au nevoie de aceste radiatoare? Sa le las? Daca nu ar fi nevoie de radiatoare as putea sa aranjez diodele in asa fel incat sa ocupe mai putin loc pe placa?

 

3) Distanta intre trasee este mai mare de 1.27mm. Dupa cum se vede am cateva trasee care ar fi separate de radiatoare doar de soldermask. Am posibilitatea sa mai cer la fabrica un extra layer de protectie sub radiatoare? Daca da, cum se numeste acesta in eagle pentru a-l adauga. Daca nu, voi adauga eu un izolator (vad eu ce).

 

4) Nu voi lasa loc pentru acea rezistenta CRC.

In ceea ce priveste feritele de care spunea sesebe - le voi adauga. Intrebarea mea este: este suficient sa adaug doar acele inele de ferita pe pini sau trebuie sa adaug si pe traseu perla de ferita? Daca adaug pe pini, trebuie izolat in vreun fel, sau e suficient soldermask-ul.

 

5) Am preferat, pentru a semnaliza starea sursei sa folosesc circuitul prezentat de cei de la national semiconductor in locul unui circuit simplu rezistor+ led.

 

 

Va multumesc pentru sfaturi si imi cer scuze pentru postul prea lung.

Mai jos sunt fisierele.

 

schema.png

top_bottom.png

bottom.png

 

Link catre nota de aplicatie de la care am pornit: http://www.ti.com/lit/an/snaa057b/snaa057b.pdf

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări