Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptorul analogic care nu fasaie


Mark S

Postări Recomandate

In topicul “ Paraset romanesc “ facusem o afirmatie ptr care am fost ironizat puternic J

Anume “receptorul care nu fasaie”. Conditiile sunt urmatoarele: receptorul nu contine nici arduino si nimic din ce numim digital. Contine doar componente uzuale ale anilor ’80, din aparatura "casnica", nici macar cea de trafic. Nu are nici muting.

 

Cu toate astea nu fasaie, iar cand semnalul ajunge la limita sensibilitatii, incepe sa dea erori, pierzand esantioane, (ca sa fac o analogie cu digitalul ). Dar nu se va auzi cel mai mic fasait, cea mai mica distorsiune, semnalul dupa detectie e absolut “cristal”. Desi nu am vazut pe net o schema care sa foloseasca ideea asta, cu siguranta ea exista, avand un principiu destul de simplu.

Topicul poate fi mutat si la “discutii diverse”, nefiind vreun proiect secret, sau vreo inovatie care sa schimbe mersul omenirii.

Ca divertisment, daca exista doritori, as face un pariu pe o suma modica, ce sa justifice efortul (pretul componentelor il “suport” eu, fiind vorba de ceva in jurul a 30 lei, emitator+receptor)

Cum este vorba doar de un divertisment, il voi face in forma cea mai simpla, telegrafie (modulata sau nu ori si/si).

Ca sa fie si mai realista comparatia, il voi face in una din benzile de radioamatori, ptr a putea fi receptionat si cu un receptor de trafic. Afirm, in completarea pariului ca receptorul de care vorbesc, il va prinde de la o distanta mai mare, cu auditie cristal, atunci cand receptorul “martor” va incepe sa fasaie destul de tare.

Pot deasemeni sa renunt la constructia emitatorului (ar fi mai comod ptr mine), receptorul descris fiind compatibil cu orice emitator CW, in caz ca cineva doreste sa foloseasca emitatorul personal. Ptr asta trebuie sa stiu dinainte banda in care sa construiesc receptorul.

Nui e vreo provocare, nu e o demonstratie de “atotcunoastere”, as dori sa fie privit ca o chestie de divertisment in primul rand.

Dupa “consumarea” pariului, ori in cazul in care nu exista doritori, topicul poate fi sters.

Editat de Mark S
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mark S

    10

  • sesebe

    3

  • gica70

    2

  • Ion_Bumbu

    2

Top autori în acest subiect


Am propus un pariu pe bani tocmai ptr a evita genul asta de interpretari, la fel ca si in topicul unde facusem afirmatia.

Concret, din momentul in care cineva accepta pariul (as prefera sa fie mai multi "Toma necredinciosul", iar pariul este adresat tocmai celor ce au facut ironiile dincolo)...deci din acel moment stabilim un termen in care eu sa fiu gata cu demonstratia. Ptr ca n-am mereu chef si timp de lucru, lasam ceva lejer, sa zicem o saptamana. In acel moment, eu o sa trimit receptorul prin posta cuiva stabilit de comun acord. Conditia este ca acel cineva sa respecte pariul si sa posteze public daca receptorul functioneaza si corespunde EXACT descrierii. Prefer un radioamator activ, sau cel mai bine, un radioclub.

Pot face si demonstratia personala, dar asta mai spre primavara si nu prea departe de Buzau.

Adaug in descrierea lui si urmatoarele: in varianta cea mai simpla, telegrafie modulata sau nu, receptorul va reactiona si la alte tipuri de modulatie (AM, SSB), dar va da la iesire un semnal complet neinteligibil. O ureche de telegrafist, va sti cu usurinta care emisiune e CW si care e AM, evident. Receptorul are si masurator de camp, cu LED.

Daca subiectul prezinta interes, o sa dau si un video, orientativ doar, ptr ca va fi contestat cu siguranta :d

Ptr fonie, nu mai exista compatibilitate cu alte emitatoare si va functiona doar in combinatie cu emitatorul lui pereche. Chiar daca se va afla in apropierea unei statii puternice, in banda lui de frecvente, nu va avea nicio reactie. Dar asta complica constructia, iar miza pariului se mareste, nah.


Pana la momentul probei practice, accept orice pareri, comentarii, chiar si ironii :)

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Mi-amintesc de un articol in care se descria receptionarea unui semnal telegrafic in felul urmator; un filtru la receptie cu un lm567, parca, iar el comanda, prin pinul "pll activ", un generator de jf. In acest caz nu avem, intr-adevar, fasait!

Link spre comentariu

Raspuns castigator :aplauze

Exact asta am facut, prim data in 1998, pe o statie militara. Dispozitivul merge si ca auxiliar ptr orice receptor de telegrafie si se monteaza dupa detector. Ptr telegrafie nemodulata, semnalul, dupa FI se trece printr-un limitator de amplitudine, apoi detectat cu un BFO. Dupa care se foloseste si metoda de mai sus.

Limitatorul de amplitudine inlatura considerabil parazitii acumulati pe distanta intre emitator si receptor si este util doar ptr telegrafie nemodulata si MF. Cele 2 metode combinate, maresc calitatatea auditiei, facand-o practic perfecta, iar distanta de bataie creste.

Ptr telegrafie SSB sau AM, e valabila doar prima metoda, cea cu LM567 si generator de JF.

 

Ptr fonie lucrurile se complica, e nevoie de o subpurtatoare. Metoda da rezultate excelente, dar banda ocupata se mareste si poate fi aplicata doar la frecvente mari, de la UUS in sus.

Se pare ca ironiile au fost cam gratuite, nu?

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Nu consider deloc ca au fost gratuite.

Varianta asta nu este mai deloc diferita de varianta digitala numai ca este realizata analogic ca un proiect din era cind digitalul era un lux. Telegrafic sau transmisie digitala cam tot aia e, tot binar se transmite informația.

Mai interesanta și mai dificila este sa transmisia vocala în condițiile astea, fără "zgomot" la recepție slaba. Știu ca exista cel puțin o metoda de transmisie-receptie în condițiile unui raport semnal zgomot negativ chiar, dar nu-i pt muritorii de rind....

Link spre comentariu

Mai interesanta și mai dificila este sa transmisia vocala în condițiile astea, fără "zgomot" la recepție slaba. Știu ca exista cel puțin o metoda de transmisie-receptie în condițiile unui raport semnal zgomot negativ chiar, dar nu-i pt muritorii de rind....

 

E vorba de telegrafia coerenta.

Nu`i chiar asa de greu de facut echipamentul, e necesara o baza de timp extrem de stabila si in rest nimic deosebit.

In acest moment o baza de timp sincronizata GSM este deja o optiune viabila.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Gica70 a gasit prea repede raspunsul si nu " ii port pica ", imi plac oamenii care gandesc inainte de a da un raspuns :)

Intradevar, @ssb, titlul topicului e un pic gresit, metoda e chiar digitala (refacerea locala semnalului) corect ar fi fost " receptor digital cu componente analogice ". L-am pus asa din cauza ironiilor din celelalte topicuri, ceva de gen " Nea Gogu ( Dorel ) a invatat si el sa lipeasca 2 tranzistori si e mare electronist "

Cum am zis, am aplicat metoda intr-o unitate militara ( eram militar "biban" la telegrafie ), fara acces la informatie si fara sa fi avut legatura cu telegrafia pana atunci. Nu aveam NE567 (nici nu stiam de existenta lui), am facut un filtru RC simplu si foloseam varfurile semnalului ( adica semnalul telegrafic in sine) ptr a comanda un multivibrator cu 2 tranzistori. La razboi come a la guerre...am facut-o ca sa fiu remarcat putin, stim cu totii care am trecut prin armata cum e in primele luni. Ideea mi-a venit pe loc si nu cred ca orice Dorel ar fi in stare de asa ceva.


Pornind de la experimentul asta, ulterior mi-a venit ideea ptr fonie, dupa un principiu asemanator. Chestii care se merita discutate...

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Din păcate eu nu am mai ajuns sa fiu radioamator iar acum nu mai am chef de asa ceva ca în tinerețe și deci nu prea pot sa postez la obiect pe topicul acesta.

Dacă nu te deranjează, am sa mai postez pe topic dar mai mult pe rol de chibit pt ca nu am cum sa probez practic eventualele afirmații.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Am spus in primul post, nu reinventam acum apa calda, metodele astea sunt functionale si aplicate demult, cu siguranta.

Nu am motiv sa raspund ironic la o discutie lejera, dar frumos argumentata. Lejeritatea vine din faptul ca nu ne revendicam vreo "inventie", e o discutie libera...si daca ati observat, v-am dat dreptate, confirmand ca titlul e un pic gresit, receptorul e digital, nu analogic, ptr ca si telegrafia nemodulata, prima comunicatie radio din istorie a fost...aparent paradoxal, digitala.

Alte opinii nu au de ce sa ma deranjeze, nu sunt proprietar pe un subiect, dimpotriva, alte opinii, pareri, adaugiri, sunt binevenite. Chiar daca nu le realizati practic, o descriere clara e suficienta.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Mi se spune ca link-ul meu nu se deschide. La mine se deschide de ani de zile. Se foloseste integratul 567 ca detector sincron pe 455 kHz pentru AM si NBFM cu rezultate foarte bune. Atasez doua scheme. Nu le-am testat, dar par OK.

 

post-217082-0-97162600-1516304818_thumb.png post-217082-0-71596100-1516304837_thumb.png

Link spre comentariu

Nici la mine nu se deschide linkul.

Le-am testat eu, prima data iarna trecuta si iar, acum cateva zile cand am deschis topicul asta.

Pe AM merge cat de cat, dar mai prost ca un TA2003 de ex. Pe FM nu...se aude ceva, dar prost. Nu vreau sa descurajez pe cineva daca vrea sa testeze, astea sunt rezultatele testelor mele. Mult mai buna e o superreactie.

 

PS: uneori nu am rabdare si poate testez superficial, asa ca rezultatele nu le consider batute in cuie. Daca cineva va face un test mai serios, rog sa posteze rezultatele.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări