Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptoare foarte simple

Ovidanie

Postări Recomandate

Pentru >> YO4You. PS: inca reglez la radioul de 14Mhz nu pot scapa de radiodifuziune << Imi pare rau dar nu stiu ce schema folosesti. Pai eu ce spuneam, incearca sa ii ingustezi banda de trecere prin dozarea semnalului incident. Baga un ARF acordat, poate merge. Da domnilor, astazi am stat toata dimineata si am scanat "poze" cu recaptoare f. simple, am inceput din anul 1979. Tehnium si alte reviste, dar pentru ce? Draga yo9hrb ceea ce spui tu nu poate fi generalizat, sigur ca copilul tau care traieste intr-un madiu inbibat de radio sa aiba interes pentru ce face tata. Dar cel ce nu a vazut niciodata un rec. de soi sau nu a auzit nici-o legatura, sau care nu intelege nici-o limba straina, crezi ca va fi interesat de DX - uri, sau de un MP3, pe care sa il poata asculta cu "prietena". Pentru radioamatorism trebuie invatat iar invatatura nu are nici un sens fsra un rezultat imediat. Cum sa momesti un tanar sa munceasca un rec. cand cu 5 RON cumperi un rec. MF cu scaner care "culmea" canta si melodia care ii place frtitei. Ha. Ha.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Yo4You

26

• maryus315

13

• Ovidanie

11

• d2134

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mosu Tuti, eu am trait intr-un mediu imbibat de fotbal (tatal meu, in studentie, a jucat pe la Poli Timisoara). Totusi nu mor dupa fotbal (daca s-ar da o lege sa se interzica fotbalul probabil ca nu as remarca). Pur si simplu mi-a placut electronica si radioamatorismul, cu toate ca, si pe vremea lui Ceausescu nu traiam foarte prost (ma rog, din punct de vedere al electronicelor). Dar satisfactia mea suprema era sa ascult europa libera sau vocea americii la receptorul cu reactie injghebat cu niste amarate de EFT-uri recuperate din ce aruncau altii (ca la magazin, in Moreni, nu gaseai piese).

Link spre comentariu

Pentru >> YO4You. PS: inca reglez la radioul de 14Mhz nu pot scapa de radiodifuziune << Imi pare rau dar nu stiu ce schema folosesti. Pai eu ce spuneam, incearca sa ii ingustezi banda de trecere prin dozarea semnalului incident. Baga un ARF acordat, poate merge. Da domnilor, astazi am stat toata dimineata si am scanat "poze" cu recaptoare f. simple, am inceput din anul 1979. Tehnium si alte reviste, dar pentru ce? Draga yo9hrb ceea ce spui tu nu poate fi generalizat, sigur ca copilul tau care traieste intr-un madiu inbibat de radio sa aiba interes pentru ce face tata. Dar cel ce nu a vazut niciodata un rec. de soi sau nu a auzit nici-o legatura, sau care nu intelege nici-o limba straina, crezi ca va fi interesat de DX - uri, sau de un MP3, pe care sa il poata asculta cu "prietena". Pentru radioamatorism trebuie invatat iar invatatura nu are nici un sens fsra un rezultat imediat. Cum sa momesti un tanar sa munceasca un rec. cand cu 5 RON cumperi un rec. MF cu scaner care "culmea" canta si melodia care ii place frtitei. Ha. Ha.

Sigur cu 6lei ia un receptor sa asculte FM-ul 88-108 dar cand vine vorba de radioamatorism plangi frate stiu eu cate aparate de radio am dezacordat LO ca sa ajung in 144 si totusi am ajuns si nu am auzit absolut nimica de ce????

E f simplu un receptr de acela are senibilitate ff mica 25uV ceea ce in radioamatyorism se numeste un receptor surd!!! ca sa numai vorbim de selectivitate care este data de filtrul cu cristale sau ceramic unde largimea de banda trebuie sa fie sub 25Khz sa nu auzi acel canal si peste 3 canale decalat cu cativa kilohertzi.

Ce sa mai vorbim cand am pus mana pe MC3362P am realizat primul meu radioreceptor ptrt 2metrii insa nu auzeam mai nimica deoarece era dezacordat si bobinele facute prost cu carcasa abureli dupa yo3co.

Insa dupa munca multa am ajuns sa il reglez dupa ureche ca aud orice hendy din timisoara stau cu urechea pe repetorul de pe semenic , siria.

Cu un receptor simplu tuner modificat nu faceai decat sa auzi poate da domnu pe cei ce dau cu 25-50wati power RF.

73 numai bine!

Link spre comentariu

La receptoarele de satelit analogice una din caile de sunet era pe 7.02 MHz. Oare nu se poate folosi filtrul recuperat de acolo ca filtru de banda pentru 40m? A incercat cineva?

Link spre comentariu

Domnilor, nu vreau o polemica cu dumneavoastra, asa ca aveti dreptate. 9hrb ai dreptate dar nu se poate contesta elementul de ereditate. De asemanea nu uniati ca ani 80 - 90 nu se compara cu cei de azi. De asemenea si ptr. Yo4You. daca ai fi auzit un receptor de 2m de buna calitate, nemtesc, clasic, cu o roaba de bobine, si circuite acordate variabile in intrare nu ai mai fi fost asa de incantat de 3362. Daca vrei sa te sperii, cauta un RTM- 4MF si modifina-l pe 144 - 146, chiar numai pentru receptie, cu osc. variabil. Am sa caut un schimbator de frecventa cu iesire pe 10,7 care are ARF cu 2SK, mixer si osc. separat. Este o placa de UKW cu 4 trz. si cu variabil cu 3 sau 4 sectiuni. Da, deabea ala merge bagat intr-un 3361 cu doua filtre cu cristal. Daca il gasesc poate ti-l trimit. PANA LA URMA UNDE GASIM BOBINE DE 10,7 SI DE 455 ? Daca stie cineva doresc sa cumpar cam 30 buc din fiecare. Urgent. Mosu Tuti va saluta si va ureaza spor la urechit.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Si ce Bunul D-zeu invatati dintr-un montajel cu un carabush negru cu 8 picioare????Pai, pe scurte se pot face receptoare f. simple, cu reactie, cu o sensibilitate mult mai mare decat draciile alea, si fara nici un cablaj imprimat...de ex. mai jos

Link spre comentariu

Domnilor, nu vreau o polemica cu dumneavoastra, asa ca aveti dreptate. 9hrb ai dreptate dar nu se poate contesta elementul de ereditate. De asemanea nu uniati ca ani 80 - 90 nu se compara cu cei de azi. De asemenea si ptr. Yo4You. daca ai fi auzit un receptor de 2m de buna calitate, nemtesc, clasic, cu o roaba de bobine, si circuite acordate variabile in intrare nu ai mai fi fost asa de incantat de 3362. Daca vrei sa te sperii, cauta un RTM- 4MF si modifina-l pe 144 - 146, chiar numai pentru receptie, cu osc. variabil. Am sa caut un schimbator de frecventa cu iesire pe 10,7 care are ARF cu 2SK, mixer si osc. separat. Este o placa de UKW cu 4 trz. si cu variabil cu 3 sau 4 sectiuni. Da, deabea ala merge bagat intr-un 3361 cu doua filtre cu cristal. Daca il gasesc poate ti-l trimit. PANA LA URMA UNDE GASIM BOBINE DE 10,7 SI DE 455 ? Daca stie cineva doresc sa cumpar cam 30 buc din fiecare. Urgent. Mosu Tuti va saluta si va ureaza spor la urechit.

Aceste bobine se pot face cea de 455Khz se face bobinand 70spire cuem 0,1mm pe carcasa cu miez reglabil si ecranaj .

Se va pune in paralel cu acea bobina un condic de 1nano si o rezistenta de 68kilo ohm apoi se regleaza acea bobina.

Ps: filtrul de 10,7Mhz stiu ca ar avea 10spire dar nu cunosc ce condensator trebuie pus asa ca eu recomand sa adaptezi un filtru ceramic sau filtru cu cristale.

Apropos de bine zici matale de RTM 4MF aia este o statie buna nu se intermoduleaa asa usor ca MC3362 sau alte statii gen alinco DR135 etc.

Oricum sa fim seriosi putin traim in secolul 21 anul 2008 imediat si daca tot exista MC3362P inca din 1992 de ce sa nu il folosesc?

Daca chiar ar fi fost cazul sa nu am asemenea integrat as fi recurs sa fac din tranzistori media intermediara pana si circuitul de intrare si mixare.

Link spre comentariu

Neavind timp sa reglez receptorul, am dus montajul la radioclubul YO8KGA unde YO8AZQ-Adrian Done si YO8TLC-Cezar Lesanu au facut in citeva ore ce nu am reusit eu in 3 luni. Concluzii: trebuia citit textul cu atentie si as fi aflat ca din pinul 7 la masa functie de banda trebuie conectat un rezistor de o anumita valoare. Asta era toata smecheria, in rest e treaba de tatonat valoarea exacta. Pentru banda de 40m valoarea de 30K iar pentru 20m rezultate bune se obtin cu un rezistor de 18K, valoare putin diferite fata de ceea ce se spune pe site: http://lpistor.chez-alice.fr/rx3bds.htm

De asemenea in drena tranzistorului BF245 in loc de 1Kohm in urma tatonarilor Conu' Sandu YO8OP a ales valoarea de 3k9, valoare de 4 ori mai mare si asta datorita exemplarului de BF245 folosit.

Inca mai este de reglat/tatonat, se pare ca nu e chiar simplu acest receptor...

Link spre comentariu

Ia sa vedem cine are curajul sa insire cateva piese si sa asculte banda de 2m. Ap se mai poate imbunatati. Eu l-am facut acum 25 de ani si m-am speriat cum mergea in 2m. Ap. trebuie ecranat etej cu etaj in tabla de cutie de conserve. In intrare se poare introduce un filtru de banda, iar dupa trz - ajf se pune un LM 386. Prin modificarea bobinelor functioneaza in orice banda de frecventa. Astept parerea voastra. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Spitfire, am facut si eu un receptor de genul asta , i-am pus un etaj in plus de amplificare audio, dar nu prind decat Radio Romania Actualitati

Stiu, am patit-o si eu... :smt003 vezi ca ai facut o greseala cat toate zilele:inverseaza firele la condensatorul variabil! Asa e la astea cu reactie...si n-o sa mai auzi RR Actualitati (care nu suna deloc rau, dupa miezul noptii). :supz:
Link spre comentariu

Ia sa vedem cine are curajul sa insire cateva piese si sa asculte banda de 2m. Ap se mai poate imbunatati. Eu l-am facut acum 25 de ani si m-am speriat cum mergea in 2m. Ap. trebuie ecranat etej cu etaj in tabla de cutie de conserve. In intrare se poare introduce un filtru de banda, iar dupa trz - ajf se pune un LM 386. Prin modificarea bobinelor functioneaza in orice banda de frecventa. Astept parerea voastra. Mosu Tuti.

Am si eu o intrebare te rog daca se poate adresa imi spui si mie cum a determinat sensibilitatea receptorului?
Link spre comentariu

Am si eu o rugaminte, macar pentru moderator:Haideti sa nu ne mai batem joc de limba romana, ce sunt aia "condic" si "condul"? Sincer, pentru mine, cine scrie asa habar nu are nici de limba romana si nici de electronica.@ovidanieMulte salutari pentru Adrian si Cezar! Pacat ca sunteti asa departe (sau are tara drumuri prea proaste, HI)...

Link spre comentariu
Stimate domn YO4You Eu am postat numai schema. Referitor la masuratori nu pot spune nimic. Te rog contacteaza autorul si vei afla mai multe. DAR. Din experienta unei intregi generatii de radioamatori am invatat ca rec. cu superreactie sunt F. sensibile. Acesta are si un etej ARF. se poate ca autorul sa fi gresit la estimarea sensibilitatii. DAR! Sa sti ca un vechi radioamator, actualmente Maestru al Sportului (pe stil vechi, HI) locra numai cu receptoare cu superreactie si CULMEA cu ele a ajuns unde este. Daca din tot articolul pe DUMNEATA te-a mirat numai acei 0,5 microvolti, fara sa fi incercat sa insiri cateva sarme, iti voi demonstra eu ce inseamna acest montaj. Da recunosc ca l-am facut si in varianta originala si intr-o varianta imbunatatita de mine. Sunt dispus sa organizez un concurs cu premii MARI, in jurul acestui aparat. Cine il imbunatateste si il bate pe al meu (facut acum 20 ani ) sunt dispus sa ofer un premiu substantial. De ex. un transceiver PHILIPS de 2m. cu sinteza si inca multe "JMECHERII" absolut original si ne umblat.Astept Mosu Tuti
Link spre comentariu

Receptoarele cu reactie si superreactie, dupa parerea mea, sunt niste receptoare extrem de simple si sensibile. Ce le pot reprosa eu ar fi instabilitatea. Care instabilitate se poate reduce, totusi, printr-o ecranare cat mai buna. Asta e parerea mea, conform brumei de experienta pe care o am in domeniu (totusi, acum 25 de ani ascultam si Europa Libera pe asa ceva).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări