Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptoare foarte simple

Ovidanie

Postări Recomandate

Am vazut a fost de la filtrul de intrare am reusit sa il acordez a fost si concurs super calumea merge.Acuma trec la BITX20! proiectul asta receptorul cu mc3361 si VCO l-am facut am crezut ca va iesii un receptor sincrodina mai adevarat dar dupa cum si numele i spune nu are selectivitate buna auzi 3 4 statii odata intercalate.Oricum am reusit sa fac oscilator cu stabilitate mai buna de +/-8Hertzi controlat in tensiune.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Yo4You

26

• maryus315

13

• Ovidanie

11

• d2134

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poate omul a vrut sa spuna ca dupa o perioada de incalzire rezonabila, alunecarea de frecventa este de +/- 8 Hz la 30 minute. Este credibil. Mie A412 in 7 Mhz, unde VFO-ul are cea mai mare frecventa, nu-mi fuge mai mult de 100 Hz in 24 de ore.

Link spre comentariu

E pina banda la ora asta si la alte ore dealtfel, asa ca alta trebuie sa fie problema. Eu am receptie in aceasta banda numai cu cordonul de la aparatul de masura, asa ca nici antena nu e de vina.

Ca vine vorba ce pozitie aveam eu de antena nu puteai auzii mare lucru am pus-o in spatele blocului e plin de statii acuma e degajata de bloc si de beton am tras 40 de metrii de coaxial pana in camera macar acuma aud la statii denuma numai stiu care cum e interfera datorita selectivitatii proaste care le are o sincrodina auzi doua 3 statii pe o frecventa.
Link spre comentariu

Draga ovidanie , eu am invatat ca bobinele sunt de mai multe feluri : - soc, drossel, si alte, au un K mic si nu au stabilitate termica si Q - bobine de RF. trbe sa aiba Q, sa fie reglabile cat de cat.O sa vad ce pot face, eu am un ap ptr. reglat bobine. de fapt este un osc. se la 25 K pana la 500 MHz. O constructie f. laborioasa. La coada se pune un frecventmetru si are inglobat un voltmetru cu instrument. Construiesti bobina pe suport standard si o acordezi cu un C sau CV. o cuplezi si aflii pe ce frecventa oscileaza. daca Q este mare, deviatia este abtupta si instr. deviaza mult, daca Q este mic, instr. deviaza lent si deviatia este mica. Atentiune. Drosselele sub forma de rez. sau cele cu constante concentrate au Q f. mic. Te voi cauta. Mosu.

Link spre comentariu

am un ap ptr. reglat bobine. de fapt este un osc. se la 25 K pana la 500 MHz

@ Mosu Tuti - presupun ca schema de oscilator este cea din revista conexclub , unde este conectat voltmetrul pe schema ? multumesc !
Link spre comentariu

Voi publica schema cand zic ca receptorul este super ok si poate sa il realizeze orice incepator si sa auda multe discutii.Problema este la circuitul de intrare.Cum fac sa scap de radiodifuziune din gama de 14Mhz???Lumea zice ca nu am sanse la sincrodina decat daca fac o schimbare de frecventa.Este adevarat?73!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Draga vio2007. inca nu stiu unde este introdus instrumentul deoarece, recunosc, scula respectiva este industriala si nu am desfacut-o inca pentriu studiu. In alta ordine de idei . Am in fata tabelul desfasurator ptr. utilizarea frecventelor dupa ARRL. Banda de la 3,600 la 4,000 = "phone & image" sau " USB phone only". Nu ar fi mai simplu si mai sigur de incropit un detector cinstit? Eu recunosc ca nu sunt familiarizat cu rec. sincrodina. Indraznesc sa va intreb cum sunt rezolvate anumite probleme. Eu am incercat rec, cu MC3361 ptr. ca aveam cateva prin casa. - 1. Rec. sincrodina nu are selectivitate. -2. Daca nu este bine dozat semnalul de intrare, fuge oscilatorul. -3. De ce nu incercati un ARF. -4. De ce nu incercati dozarea semnalului din ARF? - 5. Daca nu este corect dozat semnalul de la osc. banda de trecere se lateste. -4. Nu este mai simplu de incropit o superreactie sau o superheterodina? Zilele astea voi posta o schema ptr. 144-146 cu trei tranzistori. Poate se poate modifica si ptr. 3.5. Pe vremea mea un rec 1v1 era o mare realizare si dadea mari satisfactii. Daca auziti undeva de lampa RV12/2000, cu 3 buc. se poate face un rec cu reactie care intrece orice banuiala. Eu visez de la varsta de 10-12 ani sa fac receptoare simple. Salutare. Mosu.

Link spre comentariu

Scopul unui asemenea receptor este de a oferi copiilor un prim contact cu traficul de radioamator. Nu prea are importanta daca este performant sau nu. Simplitatea si performanta sunt lucruri greu de impacat, pana la urma trebuie sa facem un compromis.

Link spre comentariu
Da ai perfecta dreptate! . Dar, uite ca nu este asa. Cand un copil de 12 - 14 ani chieltuieste pe zi 50.000 lei asta inseamna pe prost 1 mil./ luna. Pe el nu il intereseaza sa construiasca un ap. el stie sa bata din picior sau sa santajeze parinti si acestia vor scoate de la banca cu usurinta 1-2 mil. ptr placerea "odorului". Nu mai sunt vremurile cand mergeam la radioclub imbracat frumos, cu cateva piesulici in buzunar pentru a intreba pe "cei mari" cum sa le leg ca sa aud ceva. Nu ! Acum pustii viseaza la pipoasca si la cei 2000W scrisi pe cine stie ce produs de vapor. Da sunt putin deprimat pentru ca am vrut sa momesc niste pusti cu ceva TROACE DE ELECTRONICA. Mi-au ras in nas. ei au montate pe computere Su - 6501 Multimedia cu Subwoofer si inca 4 boxe de 1200 W. Cand au vazut batrana mea stati Fisher cu numai 2 boxe, s-au uitat la mine ca la un MARTIAN. Singurul semn de respect l-au aratat pentru fanalul de 300 W si m-au anuntat ca daca vor, "taxu" le cumpara statie cu final de 500 W. De aia sufar. La revedera si reauzire. Mosu.
Link spre comentariu

Nu-i chiar asa. Eu l-am "momit" pe junior sa construiasca un amarat de receptor cu amplificare directa cu... 2 tranzistori. S-a mandrit atat de mult la scoala incat este privit ca un erou local (deh, clasa nr.4). Si chiar il pasioneaza, ca ma tot bate la cap sa mai construim ceva. Chestia cu pustanii de bani gata, carora le cumpara parintii scule de xxx lei este veche de cand lumea. Prin anii '85 aveam un coleg al carui tata lucra la defuncta securitate si ne dadea peste nas cu televizor color, mag Akay si chiar un calculator spectrum (primul pe care l-am vazut in viata mea). Noi, amaratii cu parinti normali ne straduiam sa strangem 99 lei sa luam un amplif de 10W. Chestia asta va exista tot timpul. Dar, din fericire, mai exista si copii curiosi. Trebuie doar gasiti.

Link spre comentariu

E grava treaba, asta e clar. In ziua de azi pustimea vrea rezultate imediate, nu au rabdare. Exista calculatorul, internetul, salile de jocuri unde se aduna asa cum mergem noi in baruri :drinkers: , scuterul este mult mai interesant. Am racolat pentru club pustani dar nici unul nu a ramas la radioamatorism. Cei mai multi cum intra la liceu gata, dispar nu mai trec pe la club. Foarte putini merg la alta sectie a clubului, exemplu userul AndreidinSV-YO8RZB - el este exceptie, nu pot fi suparat ca a abandonat radioamatorismul, anul asta devenit dublu campion national la aeromodele. Daca nu gasim o metoda de a-i adina la club, activitati interesante...nu avem sanse sa-i pastram.In ultima vreme nici macar veteranii nu mai trec pe la club, zicea cineva ca viitorul este al cluburilor particulare. Poate daca ar da bani multi interesul va fi mai mare.

Link spre comentariu

E grava treaba, asta e clar. In ziua de azi pustimea vrea rezultate imediate, nu au rabdare. Exista calculatorul, internetul, salile de jocuri unde se aduna asa cum mergem noi in baruri :drinkers: , scuterul este mult mai interesant. Am racolat pentru club pustani dar nici unul nu a ramas la radioamatorism. Cei mai multi cum intra la liceu gata, dispar nu mai trec pe la club. Foarte putini merg la alta sectie a clubului, exemplu userul AndreidinSV-YO8RZB - el este exceptie, nu pot fi suparat ca a abandonat radioamatorismul, anul asta devenit dublu campion national la aeromodele. Daca nu gasim o metoda de a-i adina la club, activitati interesante...nu avem sanse sa-i pastram.In ultima vreme nici macar veteranii nu mai trec pe la club, zicea cineva ca viitorul este al cluburilor particulare. Poate daca ar da bani multi interesul va fi mai mare.

Fiecare aveti dreptate in ziua de astazi electronica este uitata cine mai construieste?Decat noi amaratii care in loc sa aruncam cu miile de euroi pe transceivere punem mana sa construim!!!! asta e adevarul breh si trebuie sa ne acomodam cu aceasta idee.In ziua de astazi fiecare se da cu scula industraiala de ce??? pierderea vremii este o minciuna gogonata ptr o pasiune un hoby iti faci timp si noaptea lipesti 3-4 rezistente 2 tranzistori mai tot asa.Va spune eu ce stie RADIOAMATORMISMUL este pe cale de disparitie !!!!Pana si soramea nu ma sustine incearca dinainds sa nu cumva sa trancanesc la radio asa ca scoala are de castigat si facultatea lupa impotriva sistemului nu ma pot duce la examen sa iau indicativ deci numai stiu ce sa fac.... is in pom si pomul in aer ma ve-ti auzii pirat prin 3,5Mhz.73! numai binePS: inca reglez la radioul de 14Mhz nu pot scapa de radiodifuziune :(
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări