Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptoare foarte simple

Ovidanie

Postări Recomandate

yo4you, nu stiu cum sa-ti explic aici la noi in buc intr-un cartier de tot..... in ceea ce priveste vecini unde am fost chemati sa dam cu subsemnatul la politie pentru fibra optica trasa din stalp intr-un balcon.iar firul de 10m stand la parter am in fata balconului niste pomi, l-am tras din balcon in pom, mi -au furat firu de vreo 5 ori pana acum, ca sa nu mai spun ca in fata am blocuri de 4 etaje.Oricum avand in vedere ca pentru banda de 80m trebuia cel putin un 20m, am ramas extrem de surprins de firul de 10m, mai ales ca receptorul era o sincrodina.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Yo4You

26

• maryus315

13

• Ovidanie

11

• d2134

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Te cred insa eu nu puteam sa ridic nici o antena la mine chiar ff nasoala pozitia mea stalp de iluminare si nu aveam scara sa urc firul peste cablurile stalpului ca mai apoi sa pun pe blocul alalalt.Insa am reusit sa imi ridc 20 de metrii de sarma de rufe kaufland 5ron 20metrii , mi-am facut dipol sarma fiind de fier otelita se poate cositorii usor , plus ca e izolata cu un material cauciucos de plastic transparent.De la etajul 4 unde am eu amplasat HB9CV pe geam la uscatorie acolo am legat un fir si vine in jos frumos si trece pe la mine la balcon jumatate de antena implicit si cablu coaxial legat frumos pe cablaj cu mufa coaxiala apoi merge firul iarasi in jos pana la scara cealalta oblic si am legato de o slacie taiata (abia m-am suit in ea sa leg firul):DDeci cu putina imaginatie se poate face din imposibil posibil in cazul meu.Cel mai fericit om sunt ca am vecini cumsecade si nu si-au bagat foarfeca in antena!

Link spre comentariu

aoleu frate , da tu ai antene. problema cu firul peste stalp poti sa o rezolviori cu aia de sudeaza fibra de pe stalp, scuze, esti din buc?iar daca esti din buc mai sunt cei care intretin liniile de contact de la ratb.lasand antenele la o parte, gasim pe cineva sa faca cablajele pentru radioreceptoarele acestea.si daca cineva ar avea rabdarea si timpul necesar sa faca bobinele si sa le si regleze, da practic mura in gura.aceste receptoare de ce nu pot fi construite in aer iar pentru integrat soclusau pe cablaj de test.in urma cu cativa ani as fi vrut si eu sa gasesc kit-uri de genu asta.si va rog sa invatati copiii ca nu prea are farmec sa-ti cumperi trx gata facut.si este de laudat initiativa dumneavoastra si sprijinul lu yo9hrb.

Link spre comentariu

Da te inteleg ce spui acest receptor cu MC3361 a fost construit aproape aerian pe o placuta de test de catre un radioamator , el nu prea a fost multumit ca-i fugea VFO-ul asa ca eu am de lucru acuma sa modific oscilatorul local VFO cu varicapuri si alte minunatii.Daca se executa acel receptor cum scrie acolo functioneaza din prima in banda de 14 intre 12-16Mhz deci putina ureche muzicala nu strica se pot auzii ff usor broastele din scurte!acuma nustiu ce sa zic cum sa zic dar eu am tras oscilatorul local in 14Mhz si dupa cum se vede e o sincrodina sincrodina are oscilatiile mai mici decat frecventa receptionata de doua ori deci l-am tras in 14Mhz osc local si am auzit banda de 28Mhz.Destul de fain zic numai ca prin teste cred ca am distrus doua MC-uri de astea eu lipeam fire in timp ce functiona acuma f-metru numai citeste frecventa insa oscileaza ciudat.Ca sa ridici o sarma trebuie ceva amici sa te ajute cu o scara ceva ca altfel e greu eu insa am rezolvat cum am putut si vad ca merge bine antena in 7 , 14 si 28 in benzile astea am testat-o.Eu zic sa le dai in cap la vecini , sa nu dai explicatii ptr ce si cum e antena zici ca vrei sa asculti radio si alta antena nu merge sa nu le zici ca vrei sa emiti si sa-i radiezi :yawinkle:Am sa va tin la curent ce imbunatatiri aduc receptorului cu MC3361 momantan numai merge nimik dar vad eu ce si cum pana acuma am refacut un filtru de intrare trece banda cu doua bobine cu miez de ferita ptr reglaj ptr o selectivitate mai buna insa mi se pare si mie dificil de executat bobinele dar deh imi place pun pasiune in ceea ce fac vad eu ce si cum se va intampla.

Link spre comentariu

Buna,sunt si eu interesat de un receptor cu MC3361,chiar te rog sa postezi ce imbunatatiri ii aduci.O sa ma apuc chiar azi poate sa fac in prima faza schema dinainte.Apropo,pana pe la ce frecventa maxima merge facut un receptor cu 3361?

Link spre comentariu

Poti face ptr 10metrii cu MC3361 insa nu ai stabilitate ff buna la osc local.Schema postata e facuta ptr 12-16Mhz zice ca acopera banda de 14 intradevar functioneaza ireprosabil castile trebuie sa aiba impedanta de 2kilo ohm sau daca nu ai mai adaugi un tranzistor PNP de amplificare sau un integrat LM386.Momentan muncesc sa modifc VFO-ul cu un VCO nu e chiar mare scofala dar vreau sa se incadreze exact in banda de lucru asa ca e cam dificil cu tatonarile astea.

Link spre comentariu

pentru 2m era parca mc3362 care avea si doua schimbari de frecventa schema fiind publicata si in revista radiocomunicatii, o mare parte din reviste le gasesti pe site http://www.hamradio.ro la sectiunea revista.integratul se gaseste la capodimonte, dar buba e ca treeb sa comanzi de minim un milion la astia.

Link spre comentariu

da Florin,am vazut ca au si e comanda minima de 1mil.In schimb am facut comanda la magazinul Trioda de aici din Oradea,vine in max 7zile si.....e la jumatate de pret!!! Ca capodimonte era 20 lei si la Trioda 10lei...deci diferenta mare.

Link spre comentariu

cei de la oradea au adresa de net sau mail?expediaza si prin posta?de mc 3362 stiu ca la un moment dat il laudau ca fiind performant si se mai spunea ca primul etaj cel de intrarea facut cu mosfet e greu de reglat.cxa1019 daca are tot 2 schimbari de frecventa cred ca e ok.a da si am inteles ca mc3362 este folosit in receptoare profesionale.nota asta se intampla acum cativa ani, mai precis acum vreo 7 ani.

Link spre comentariu

Va dau eu performantele realizate la receptorul meu MC3362P intrarea facuta cu un BF961 Mos -fet si are sensibilitate de 0,6micro volti!!Ce pot sa va zic ca aud repetorul de la sarbi de pe semenic ungaria si eu stau in TIMISOARA! antena este amplasata sus la etajul4 pe geamul uscatoriei HB9CV.Daca bag o sarma de un metru lungime si o intind aud semenicul care nu are decat 5W in emisie si baliza YO2V tot de pe semenic in 144,480Mhz.

Link spre comentariu

Am facut in zilele astea o sincrodina din tehnium numarul 5/6 din 1990 pagina 10.Dupa constructie realizarea bobinelor a venit vremea sa masor frecventa nu imi venea sa cred cata stabilitate are VFO-ul bun sa zicem ca e frecventa mica dar de necrezut ca era in banda de 80metrii oscilatorul era in limitele 1750Khz si 1900Khz.Spre dezamagirea mea cu antena de 2X10 metri lungime dipol nu am reusit sa ascult mai nimica se auzea ceva dar mai mult fluieraturi.Ok toate bune si frumoase pana aici.Intrebarea mea este cum a calculat acest nene CIPRIAN Dumitrica oscilatorul sa mearga cu asemenea precizie exact ptr scopul propus???Doresc si eu sa-i modific oscilatorul dansului ptr frecventa de oscilatie 7000Khz - 7150Khz.Cum as putea face si sa aibe aceasi stabilitate???

Link spre comentariu

hehe la receptoarele sincrodina frecventa oscilatorului local trebuie sa fie jumatate din frecventa receptionata ia inmulteste 1750X2 si 1900X2 da exact banda de 80.am incercat radioul cu un mic oscilator simplu cu cristal in 3,546894Mhz si i aud armonica lui , noaptea am auzit si ceva radioamatori dar ff slab.Am o concluzie daca sti ca nu ai antena nu te apuca de 80metrii apucatae de beni superioare!Lasati carcotasii sa vb ca ptr incepator e bana de 80metrii , da intradevar ar fi indicat si in concursuri dar deh nu ai antena nu ai ce sa-i faci.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări