Mircea Postat Februarie 9, 2018 Partajează Postat Februarie 9, 2018 Eu vad 3 diviziuni. Deci 15ms. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 10, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2018 (editat) Nu am inteles de ce 3 diviziuni. Frecventa nu se masoara ca in imaginea atasata ? Este ceva ce nu am facut corect ? Editat Februarie 10, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 10, 2018 Partajează Postat Februarie 10, 2018 Este corect ce ai facut. Frecventa de 100 Hz este masurata corect. Sunt doua diviziuni nu 3, deci 10 ms. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 10, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2018 (editat) Multumesc pentru raspuns. 1. Am o sonda de osciloscop x1/x10 pe care vreau sa o folosesc doar in modul x10. In acest caz, este suficient sa pun comutatorul pe x10, dupa care sa pun banda izolatoare peste comutator, astfel incat sa nu mai poata fi pusa (accidental) inapoi pe x1 ? 2. Pentru masurarea zgomotului si a riplului de la sursele liniare (LM723 si LM317) este suficienta o sonda de 20MHz sau e mai bine sa folosesc una de 100MHz ? Editat Februarie 10, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 10, 2018 Partajează Postat Februarie 10, 2018 (editat) Pt măsurat zgomotul la ieșirea unei surse DC care are o impedanta foarte mica de ieșire (uzual citeva zeci maxim sute de miliohmi) și care oricum are o capacitate mare (sute de micro uzual) la ieșire, se poate folosi fără probleme sonda și pe 1x. Este unul din puținele cazuri cind se poate folosi fără probleme sonda și pe 1x. Nu cred ca trebuie sa dai banda izoler pe comutator, este suficient numai sa ții cont de acest aspect. Ce sonda de 20Mhz ai? Mi se pare o valoare cam ciudata. O sonda 1x are 5Mhz maxim 8-10 MHz iar o sonda de 10x are minim 50Mhz, deci 20Mhz este cam ciudata. Pt măsurat zgomotul la ieșirea unei surse de curent continu DE OBICEI se folosește o banda la 3db de 20Mhz dar îți recomand să folosești și filtrarea suplimentara la întrarea în sonda cum tot am spus pt ca toți producătorii la care am studiat notele de aplicație folosesc o astfel de filtrare. Editat Februarie 10, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 10, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2018 (editat) Ce sonda de 20Mhz ai? Mi se pare o valoare cam ciudata. Aceasta este sonda: https://imgur.com/a/W1plK Nu am inteles exact la ce se refera 3db. Incerc sa citesc niste articole, poate inteleg ceva. Editat Februarie 10, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2018 Partajează Postat Februarie 10, 2018 Uite 2 osc. diferite cu buton de reducere a benzii la 20MHz. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 10, 2018 Partajează Postat Februarie 10, 2018 Banda de frecventa este specificata pt o atenuare de 3db, adică la frecventa respectiva semnalul este atenuat deja cu 3db adică vei avea 0.707 din nivelul de la joasa frecventa. Deci 20Mhz este banda de la 10x.... hmmm cam mica. După cum spuneam, pt sonde 10x eu nu am văzut cu banda mai mica de 50Mhz. Daca îți poți permite, ar fi bine să-ți cumperi la un moment dat niște sonde care sa aibă banda mai buna. Gindeste-te ca dacă osciloscopul este tot de 20Mhz atunci cu sonde de 20Mhz vei avea la frecventa de 20Mhz o atenuare de 6db adică amplitudinea va fi jumătate din cea de la joasa frecventa. Sa cauți niște sonde de 100-150Mhz (mai sus este și mai bine dar cresc tare preturile peste valoarea asta) dacă tot îți cumperi niște sonde mai bune. Eu am acasă sonde de 300Mhz cu comutare 1x (6Mhz) și 10x (300Mhz) doua seturi și un set de sonde de 500Mhz de numai 10x, deci 20Mhz e cam puțin. E păcat să-ți limiteze asa de mult numai sondele și sa nu beneficiezi cit mai bine de banda osciloscopului. Ar trebui ca sondele sa aibă o banda de minim 3 ori mai buna pt osciloscopele de pina în 100Mhz. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 10, 2018 Partajează Postat Februarie 10, 2018 Nu am inteles de ce 3 diviziuni. Frecventa nu se masoara ca in imaginea atasata ? 02410.png Este ceva ce nu am facut corect ? Asa e, am gresit. Abia acum vad ca erau 2 poze in link. Nu dau vina pe telefon, dar e mai evident pe PC. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 10, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2018 Ar trebui ca sondele sa aibă o banda de minim 3 ori mai buna pt osciloscopele de pina în 100Mhz. Adica daca osciloscopul are banda de 50MHz, atunci trebuie sa cumpar sonde de 150Mhz. Sondele care le-am primit cu osciloscopul sunt de 70MHz/6MHz. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 13, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2018 (editat) Am pus din greseala sonda de la osciloscop in punctele indicate pe desenul atasat. Se putea defecta osciloscopul daca am masurat astfel, din greseala si din neatentie ? Sonda era conectata gresit, astfel incat putea sa produca defectarea osciloscopului ? Osciloscopul era configurat pe AC, 1V/div, 5mS/div. Am mai observat ca atunci cand vizualizez semnalul de calibrare, apare o miscare a liniilor verticale de pe ecran, ca in filmulteul de aici: https://youtu.be/IOxCg90y3JI Este normal sa se deplaseze putin stanga-dreapta "liniile" semnalului de calibrare ? Editat Februarie 13, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 13, 2018 Partajează Postat Februarie 13, 2018 (editat) Masa sondelor a fost tot timpul conectata in acelasi punct? GND out de exemplu. In filmulet nu vad nici o problema. Poate doar ca semnalul de calibrare are slewrate cam mic..... Editat Februarie 13, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 13, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2018 (editat) Masa sondelor a fost tot timpul conectata in acelasi punct? GND out de exemplu. Am folosit o singura sonda, masa era conectata pe condensatorul de filtrare al sursei (unde arata sageata din stanga) si varful sondei era conectat pe iesirea sursei, unde arata sageata din dreapta (in imaginea din postarea anterioara). Daca rotesc de butonul trigger pana cand sageata care indica nivelul ajunge exact la partea de sus a semnalului (ca in imagine) atunci miscarea stanga-dreapta a liniilor verticale se pare ca dispare. Editat Februarie 13, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
miron1947 Postat Februarie 13, 2018 Partajează Postat Februarie 13, 2018 Manevra este eronata doar daca ati vrut sa masurati altceva, din punct de vedere electric, conectarea nu poate aduce prejudicii. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 13, 2018 Partajează Postat Februarie 13, 2018 Da dar cu condiția ca sursa sa fie izolata de rețea și împământare. In mod normal nu trebuia sa pățească nimic osciloscopul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum