Marian Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Clar "whiteboard"-ul nu-i pentru el Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Ca sa iasa bine o măsurătoare diferențial a făcută cu 2 sonde trebuie ca cele doua sonde sa fie bine calibrate, și pe joasa frecventa dar mai ales pe înaltă frecventa folosind un generator de calibrare cu semnal cit mai rapid. La servici folosesc un generator cu semnal dreptunghiular de 10V și timp de creștere de 6nsec. Reglajul final îl fac cu doua sonde la ieșirea generatorului și plotez diferența între cele doua canale și reglez a doua sonda pt rejectia maxima - nu trebuie sa apară semnal. NICIODATĂ o măsurătoare făcută cu masa sondei pe un punct de switching nu va fi corect făcută și nici nu este acceptata in cazul unor măsurători oficiale. Pt cazuri mai deosebite se pot utiliza și sonde diferențiale (active) care se găsesc acum și la preturi mai decente. Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 (editat) Ținând cont de experiența mea (practică, nu doar așa de amorul discuției), nu întotdeauna se poate băga traf între montaj și sursă sau deconecta împământarea osciloscopului (altfel decât prin traf). Așa că formularea "adecvată" a sfatului e "umbli in montaj după ce te asiguri ca respecti electrosecuritatea (întotdeauna, cu sau fără osciloscop), osciloscopul îl alimentezi cum îți trebuie". Editat Septembrie 4, 2021 de Liviu M Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 (editat) Pai clar când e cu pericol nu mai pui mâna pe el. În setup-ul de 1200 V era băgat cu totul în dulap și comandat GPIB. De-aia zic "electrosecuritate în general". Sursa de 1200 V era singură un dulăpior, băgată și ea în același dulap, cu contacte la ușile dulapului... Editat Septembrie 4, 2021 de Liviu M Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 21 minutes ago, Liviu M said: nu întotdeauna se poate băga traf între montaj și sursă sau deconecta împământarea osciloscopului (altfel decât prin traf). Referindu-ma la partile bolduite, te intreb, de ce? De ce sa nu poti deconecta impamantarea osciloscopului decat numai cu traf separator? Iei un cablu de alimentare ieftin ( sa nu-l strici pe cel original al osciloscopului ), si tai putin izolatia cat sa ajungi la firul galben cu verde, il scoti putin, il tai apoi refaci izolatia si presto, ai cablu de alimentare cu pamantare deconectata. Cu traf separator la osciloscop chiar NU ai ce sa faci, am gresit eu cand l-am recomandat si pentru asta prezint scuze. Traful separator se foloseste la montajul de test, si nu pentru ca nu te-ai mai curenta, ca 230Vca cu sau fara faza retelei tot mortali sunt ( atingeti una dintre bornele unui secundar de pe la 35-40Vca in sus, sa vedeti ce interesant va simtiti functie de rezistenta pielii fiecaruia ). Am spus deja pentru ce e nevoie de traf separator, si din pacate limitarea vine de la puterea necesara, trafuri separatoare de la 1kW in sus sunt scumpe si grele, dar asta e... Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 N-am voie, e setup-ul fabricii, cu audit de electrosecuritate, cu verificarea anuală a izolatiilor... Link spre comentariu
mac01 Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 (editat) Sunt foarte multe osciloscoape pe piata care n-au impamantarea conectata la cablu....daca vrei impamantare se leaga la borna de 4mm de pe panou. Si daca nu ma credeti va pot arata cateva Hameg-uri...firul de impamantare de la mufa de alimentare este gol. Si aici nu vreau sa mai deschid subiectul si despre osciloscoapele alimentate din acumulatori....care n-au nicio impamantare disponibila. Impamantarea este optionala...nu ti-ai luat masurile de rigoare...te-ai ars! Si tu si osciloscopul! Editat Septembrie 4, 2021 de mac01 Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Revenind la sfatul care m-a facut sa "reactionez" (si cu asta ma opresc pe topicul asta, scuze de zgomot). Mi se pare "nesanatos" ca la fiecare topic despre osciloscoape sa se mentioneze ca trebuie traf separator "dar pentru sursa montajului nu pentru osciloscop". Induce cumva idea ca trebuie traf separator numai cand folosesti osciloscopul, nu si cand masori cu multimetrul (de exemplu). Eu cred ca posturile astea trebuie ori sa nu mentioneze traful deloc, ori (preferabil) sa sublinieze ca trebuie in orice caz daca se lucreaza cu tensiuni "zguduitoare". Link spre comentariu
modoran Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 (editat) Acum 33 minute, Liviu M a spus: Induce cumva idea ca trebuie traf separator numai cand folosesti osciloscopul, nu si cand masori cu multimetrul (de exemplu). Cred ca ideea e ca nu poti sa masori deloc cu osciloscopul chestiile aflate in contact direct cu reteaua. Cum o sonda diferentiala e scumpa s-a indus ideea ca trebuie traf separator. Nu-i pentru protectie, ci ca sa poti sa masori efectiv ceva. Cu multimetrul poti sa masori si asa. Editat Septembrie 4, 2021 de modoran Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Acum 47 minute, Marian a spus: De ce sa nu poti deconecta impamantarea osciloscopului decat numai cu traf separator? Rigiditatea dielectrica insuficienta. Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Am zis ca nu mai scriu aici, da' cum fui citat... @modoran, s-a precizat de mai multe ori prin posturile anterioare ca se pune traful la montaj pe post de protectie pentru utilizator, nu pentru osciloscop. Cum zicea si Marian, in utilizare "normala", la tensiunea retelei osciloscopul face fata fara probleme (pe al meu scrie ca accepta pana la 400 V pe intrari). Ai nevoie de separare la el in conditii de-astea mai ciudate, in care vrei sa fii sigur ca masa sondelor e flotanta fata de circuitul de masurat. A propos sesebe/Marian, e mult mai simplu sa vezi un bus CAN "diferential", cu masa sondei la CANL si canalul la CANH decat sa le combini in osciloscop (mai ales daca ai analogic, ca al meu ). Sau semnalul DCC. OK, acum chiar ca ma opresc. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Le-ati ametit de ati intors forumul la inceputurile sale. Dar specific pt romani este ca sa isi cante fiecare partitura lui, nu ii intereseaza de fapt pozitia celorlalti decat pt a mentine ideea de postare intro comunitate. Ce treaba are traful de separare ce alimenteaza o sursa in comutatie direct pe retea cu tensiunea maxima suportata de intrarea oscului? Pentru asta nu sunt sonde 10:1 sau 100:1? Iar traful de separare nu este pt a pune masa sondei pe tensiuni flotante. Eu la o semipunte nu am pus niciodata in 40 ani masa pe "mediana" tranzistoarelor de forta sa masor comanda celui de sus. La bipolari foloseam sonda de curent iar la MOS-uri masurarea diferentiala cu 2 sonde (care nu este precisa dar iti da o indicatie utila). Daca masa oscului este la impamantare si o pui pe dreptunghi 300Vvv si zeci de KHz, vei avea un curent mare prin condensatorii Y din filtrul de retea al oscului. Cei care au facut masuratori nu prea au fost deranjati din cauza capabilitatii mari de curent a semipuntii. Cine nu ia in seama impedantele parazite fata de pamant va avea masuratori eronate daca punctul de masura este de impedanta de iesire mare. Se numeste traf de separare pt ca te separa de o retea "asimetrica (faza plus nul) si va permite capetelor secundarului sa se "muleze" dupa potentialul aparatului masurat. Protejeaza intai osciloscopul la care s-a pastrat impamantarea (ca asa zic normele de protectia muncii in intreprinderi) pt ca utilizatorul initiat este protejat prin neatingerea montajului in cazul nefolosirii trafului si scoaterea impamantarii. Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 (editat) Ce-mi place cum cei care nu fac ca voi sunt "cantatori de partituri". Nu-s eu de vina ca nu folositi sculili din dotare la adevaratul potential. Recte folosit un semnal oarecare ca referinta pentru osciloscop. Pen'ca fix asta e conectarea masei sondei la un alt semnal decat masa montajului. Si ca sa raspund in spiritul forumului, daca voi nu le folositi, nu-i bine nici daca altii le folosesc. Daca nu v-ati prins, folosirea osciloscoapelor nu se limiteaza la depanare de surse. Treaba mea daca sunt multumit de ce-mi arata osciloscopul sau nu, indiferent de conectarea ortodoxa sau catolica. Editat Septembrie 4, 2021 de Liviu M Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Mai Liviule, fac masuratori cu osciloascopul de zeci de ani si nu improvizatii ca tine. Asa ca mai las-o moarta cu separarea osciloscopului prin traf ca sa poti pune masa sondei la punct de PWM. Nu te mai infoia atita in pene ca nu ai dreptate deloc. Si apropo de masuratoarea de care aminteai cu osciloscop controlat remote, sigur nu se poate folosi GPIB pt ca nu asigura izolare suficienta. In cazul tensiunilor ridicate se folosesc echipamente controlate pe fibra optica de obicei (sau wireless) nu pe GPIB care are 8 linii impamintate - conform standardului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum