gsabac Postat Februarie 4, 2018 Partajează Postat Februarie 4, 2018 (editat) Bineinteles, voi pune triplet si la nevoie un driver mai puternic, dar si un bias corespunzator. Asa arata schema amplificatorului modificata dupa indicatiile lui @victor. Click pentru marire. Scoate exact 100W la iesire, dar sa vedem cum sta cu parametrii de putere, curenti, radiatoare, defazaj. PS.Poate ar trebui sa pun si rezistente de echilibrare a curentilor de emitor pentru tranzistorii finali de jos. @gsabac Editat Februarie 4, 2018 de gsabac Link spre comentariu
wally_gatter Postat Februarie 4, 2018 Partajează Postat Februarie 4, 2018 Scoateti protectia SOA pentru simulari. Tranzistorii de jos au deja rezistente pentru echilibrarea curentilor atat ca sunt in colectoare. Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 Tranzistorii de jos au deja rezistente pentru echilibrarea curentilor atat ca sunt in colectoare. Rezistoarele alea n-ajuta la echilibrare. Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 Am refacut schema tinind seama de ultimele postari. Am inlaturat protectia si am montat rezistente de echilibrare. Rezultatele din simulare la +/-35V alimentare si sarcina de 3 ohmi. 2200mVv intrare, 14,9Vef iesire, 73W cu 0,03%, 13W maxim disipati pe bucata. 2700mVv 17,4Vef 101W cu 0,06 3300mVv 21Vef 150W cu 1% 11W/buc si 3,3A virf maxim de current Puterea maxima disipata pe cei 6 tranzistori este 13x6=78W, fiecare transistor are 1,50C/W si izolatorul 0,250C/W. Acum ar trebui sa se aprecieze daca se poate optimiza un radiator pentru cele 75 de grade postate de @victor. @gsabac Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 Refaceti simularea la un semnal ce ar da cam 50-55W pa iesire ( in conditiile in care cei 150 reprezinta valoarea maxima ), o sa gasiti acolo maximul de disipatie. Link spre comentariu
alf Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 Disipatia maxima este de aproximativ 11W/tranzistor la puterea utila de aproximativ 90W/3 ohmi. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 Este asa doar daca maximul ar fi undeva peste 170W, asta pentru ca disipatia maxima pe etajul final are loc la o putere pe sarcina de cam 1/3 din maximul posibil pentru alimentarea si sarcina respectiva, o chestie usor demonstrabila. Link spre comentariu
Kreator Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 ... asta pentru ca disipatia maxima pe etajul final are loc la o putere pe sarcina de cam 1/3 din maximul posibil pentru alimentarea si sarcina respectiva, o chestie usor demonstrabila. Nu la 1/4 din Pmax? Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 Toate tranzistoarele românesti de mare putere , folosite la IEI erau sortate individual si in functie de parametri erau folosite in anumite grupe de produse . Aici gasiti cea mai apropiata pagina de catalog ( foarte realista , coincide perfect cu specificatiile IPRS ) a lui 2N3055 : http://docdro.id/apmotHd Aici aveti un exemplu de calcul realizat de David Eather ( diyaudio ) : Cireasa pe tort : SOA Calculation BJT OPS.zip SOAR_2N3055_Fig28.zip Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 Nu la 1/4 din Pmax? Nu. Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 (editat) Refaceti simularea la un semnal ce ar da cam 50-55W pa iesire ( in conditiile in care cei 150 reprezinta valoarea maxima ), o sa gasiti acolo maximul de disipatie. Eu am urmat indicatiile lui @victor ca sa analizam impreuna aceasta varianta cu 3 perechi de 2N3055 pentru 100W, la +/-35V si 3 ohmi. Pentru 55,5W la iesire, este necesar un semnal de intrare de 2000mVv si puterea disipata pe fiecare transistor de putere este 12,66W. Valoarea obtinuta este apropiata de maxim, care este 13W pe bucata. Am calculat si randamentul maxim, care se obtine la 150W si este de 66% @gsabac Editat Februarie 5, 2018 de gsabac Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 Material documentar privind disipatia pe finali gasiti atât în cartile sfinte (Cordell, Self) cât si pe site-ul lui Elliott. Link la formule (cursuri universitare) am tot pus în trecut. Frumos ca fortati prefinalul sa lucreze în clasa A. Ar fi interesant de vazut cum evolueaza (în special distorsiunile la putere de iesire mica - 1-2W si clippingul finalilor) daca deconectati R7 din colectoarele finalilor si o conectati pe magistrala de iesire (aproape ca la Kenwood). Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 @franzm, cu R7 conectat la iesire functioneaza, dar cresc distorsiunile, dar aici vreau sa analizam cum se comporta cei 6 tranzistori propusi de @victor, la acest amplificator de 100W. La 1,25 W are 0,012% distorsiuni la 1KHz iar clipingul este nesimetric, prin limitarea mai intii a alternantei negative. Am studiat si puterea maxima instantanee pe un transistor si este de 33W cu valoarea medie de 13W. @victor aceastea sunt curbele Bode, ce ziceti de faza si de radiator, pentru a se incadra in SOAR. @gsabac Link spre comentariu
Kreator Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 (editat) marian, on 05 Feb 2018 - 5:14 PM, said:marian, on 05 Feb 2018 - 5:14 PM, said: Nu. Matematica mea zice ca-i 1/4 din Pmax marian, on 05 Feb 2018 - 5:14 PM, said:o chestie usor demonstrabila. ??? Editat Februarie 5, 2018 de Kreator Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 (editat) @Kreator, am postat toate datele necesare si puteti ridica o curba de variatie a puterii disipate pe un transistor in functie de puterea de iesire, prin punctele 55W, 73W, 101W si 150W. Îl vedeţi doar pe @marian? Nu cred ca o afirmatie nelamurita matematic sau prin simulare este cea mai corecta si nici cea mai incitanta sau demna de controverse care sa strice topicul. In legatura cu puterea maxima, trebuie sa trecem la chestii filozofice, pentru a fi toti de acord cu ea. In postari eu am definit-o la 150W pentru 1% distorsiuni, deci nu 5% nici 10% @gsabac Editat Februarie 5, 2018 de gsabac Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum