Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare bormasina cu acumulator

Postări Recomandate

Marian, eu am plecat pe o pista gresita crezand ca doar transformatorul "electronic" este utilizat la alimentarea becurilor cu halogen. Varsta si sanatatea subreda!

Am primit mesaj de la un coleg: Nu scriu pe topic, mi se pare mai ok asa:

Colegul in cauza, foloseste trafuri normale de retea, cu tole, pt alimentarea bormasinii. Nu trafuri electronice.

Asa ca ce am comentat in continuare nu mai are suport iar recomandarea colegului @vera este la obiect.

Link spre comentariu

Ca de obicei discutăm pe presupuneri. S-ar putea ca transformatoarele colegului @valivoi să fie remarcabil de identice. Să așteptăm măsurătorile. Dar chiar și atunci nu știu dacă economia de o punte redresoare justifică riscul . În fine, fiecare face ce dorește cu piesele lui.

Link spre comentariu

Eu cred ca noi ne consumam mai mult decat trebuie. De obicei cei ce mai posteaza au cunostinte minime de electronica dar au o problema de rezolvat. Ei nu au cum sa stie ce efort implica raspunsul la acea problema si nu pot fi acuzati de nimic. Cand raspund insa mai multi pot apare divergente(inutile) intre ei. Cam greu sa elimini asta, tine de personalitatea fiecaruia. Eu raspunzand pe langa subiect am iesit din ecuatie. @vera se referea la o situatie din sistemul energetic unde trebuiesc rezolvate probleme economice de milioane de euro in timp ce noi avem un caz banal de 2 trafuri de putere mica.

Iata un citat din doc. @vera:

Functionarea economica in paralel a transformatoarelor electrice impune satisfacerea urmatoarelor cerinte:

Ø in cazul absentei sarcinii secundare (functionarea in gol), curentii prin infasurarile secundare sa fie nuli ca in cazul functionarii separate; in caz contrar, pierderile provocate de curentii de egalizare ce se inchid prin infasurarile transformatoarelor legate in paralel determina incalziri ale infasurarilor, scad randamentul si capacitatea de incarcare a transforma-toarelor la o putere mai mica decat puterea nominala;

Ø in prezenta sarcinii, curentii secundari de linie sa fie sinfazici si propor-tionali cu curentii nominali, fiecare transformator cuplat in paralel, incar-candu-se cu o putere proportionala cu puterea lui nominala; astfel, pentru un curent dat al receptorului, pierderile din infasurarile transformatoa-relor sunt minime.

In aceste conditii, curentii se insumeaza aritmetic, iar puterea obtinuta la bornele secundare este maxima si egala cu suma puterilor nominale ale transfor-matoarelor puse in paralel. In scopul realizarii acestor conditii, este necesara o analiza in detaliu a aspectului teoretic al problemei, ca apoi sa fie trase concluziile de natura practica.

Asa ca pt o aplicatie de nivel forum varianta lui Radu ar elimina orice discutie.

Pierdem prea mult timp si energie pt ca avem probleme minore si relativ putine in discutie. La cele mai deosebite, cum ar fi sursele rezonante, se cam termina in coada de peste.

Link spre comentariu

Ca de obicei discutăm pe presupuneri. S-ar putea ca transformatoarele colegului @valivoi să fie remarcabil de identice. Să așteptăm măsurătorile. Dar chiar și atunci nu știu dacă economia de o punte redresoare justifică riscul . În fine, fiecare face ce dorește cu piesele lui.

Oricum voi pune fiecare transformator cu puntea lui,dar vreau sa fac experimentul asa mai invatand ceva.

Link spre comentariu

Citat 1: Posted 14 January 2018 - 09:28 AM

Sunt transformatoare bobinate,deci ar merge pe orice fel de sarcina

Si transformatoarele electronice nu sunt bobinate?

Citat 2: Oricum voi pune fiecare transformator cu puntea lui

Atunci de ce ai mai deschis subiectul? Faceai "experimentul" si postai rezultatele si mai invatau si altii.

Link spre comentariu
Vizitator diabolik2s

salut am urmatoarea intrebare

am o autofiletanta dewalt 12 v cu 2 baterii 12v cu 3a. si 12v cu 2.6a. bateria de 2.6a e pe duca numai tine current.dupa ce o incarca la maxim are tensiunea aprox 13.9v iar cand e moarta aprope 9v.M-am apucat sa "mesteresc" sa schimb celulele de nimh cu litiu.A luat 3 acumulatori 18650 de la o baterie de laptop buna 11.1v cu 2.8a l-am inseriat am legat la ele o Placă de Protecție la Supracurent, Supraîncărcare și Supradescărcare pt. Acumulatori LiPo și Li-ion cu 3 Celule. S-a incarcat pana la 12.4v si nu stiu daca imi sunt de ajuns .

As vrea sa m-ai adaug inca un acumulator 18650 si sa schimb placa de protectie pt 4 acumulatori(sa am 16.8v).Risc sa ard motorul?si daca stie cineva pana la ce tensiunea maxima poate functiona un motor de 12v dewalt.(sper ca am fost destul de explicit)

Multumesc mult

Link spre comentariu

Salut.Precum am promis am facut masurarea curentului de circulatie intre cele doua secundare a transformatoarelor,fara sarcina si fara sa fie legate la puntea redresoare.Prima data am incercat sa masor cu un multimetru DT-830B.Rezultatul a fost sub curentul minim ce -l poate masura multimetrul 0,01A.In lipsa de alta posibilitate de masura am reactivat primul meu aparat de masura, curentul masurat de acesta fiind de 2,5mA.Mentionez ca nu am avut posibilitate de a-l compara cu ceva calibrat,de a-i verifica acuratetea,in orice caz curentul de circulatie intre 2 secundare de transformatoare identice 230V/11,2V 7,75A legate in paralel fara sarcina se poate considera a fi sub 10mA. https://postimg.org/image/qc9waf9mb/ https://postimg.org/image/ox8bls8k3/ Multumesc celor ce m-au indrumat in intrebarile mele.

Link spre comentariu

Da, într-adevăr transformatoarele par foarte apropiate . Sigur, curentul de circulație redus în gol nu garantează acest lucru și în sarcină dar este evident cred că nu vor fi probleme .

EDIT Ar fi totuși bine de știut care este rezistența shuntului aparatului pentru că 2,5mA * 100Ω (exagerez desigur) înseamnă 0.25V ceea ce este enorm . Sunt sigur că nu e așa . Poate mai corect era de măsurat cu clampmetrul dacă are o sensibiliate satisfăcătoare .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Salut.Precum am promis am facut masurarea curentului de circulatie intre cele doua secundare a transformatoarelor,fara sarcina si fara sa fie legate la puntea redresoare.Prima data am incercat sa masor cu un multimetru DT-830B.Rezultatul a fost sub curentul minim ce -l poate masura multimetrul 0,01A.In lipsa de alta posibilitate de masura am reactivat primul meu aparat de masura, curentul masurat de acesta fiind de 2,5mA.Mentionez ca nu am avut posibilitate de a-l compara cu ceva calibrat,de a-i verifica acuratetea,in orice caz curentul de circulatie intre 2 secundare de transformatoare identice 230V/11,2V 7,75A legate in paralel fara sarcina se poate considera a fi sub 10mA. https://postimg.org/image/qc9waf9mb/ https://postimg.org/image/ox8bls8k3/ Multumesc celor ce m-au indrumat in intrebarile mele.

Multimetrul DT-830B masoara numai curent continuu,ori tu ai masurat un curent alternativ,normal sa nu indice nimic.Domeniile de masurare in curent continuu pt.acest aparat sunt:200 microA(0,2mA),2000microA(2 mA),20mA si 200mA.

Link spre comentariu

Multimetrul DT-830B masoara numai curent continuu,ori tu ai masurat un curent alternativ,normal sa nu indice nimic.Domeniile de masurare in curent continuu pt.acest aparat sunt:200 microA(0,2mA),2000microA(2 mA),20mA si 200mA.

Intr-adevar nefiind obisnuit sa masor in ac curenti asa de mici am gresit, voi cauta alt multimetru pentru aca.

Link spre comentariu

salut am urmatoarea intrebare

am o autofiletanta dewalt 12 v cu 2 baterii 12v cu 3a. si 12v cu 2.6a. bateria de 2.6a e pe duca numai tine current.dupa ce o incarca la maxim are tensiunea aprox 13.9v iar cand e moarta aprope 9v.M-am apucat sa "mesteresc" sa schimb celulele de nimh cu litiu.A luat 3 acumulatori 18650 de la o baterie de laptop buna 11.1v cu 2.8a l-am inseriat am legat la ele o Placă de Protecție la Supracurent, Supraîncărcare și Supradescărcare pt. Acumulatori LiPo și Li-ion cu 3 Celule. S-a incarcat pana la 12.4v si nu stiu daca imi sunt de ajuns .

As vrea sa m-ai adaug inca un acumulator 18650 si sa schimb placa de protectie pt 4 acumulatori(sa am 16.8v).Risc sa ard motorul?si daca stie cineva pana la ce tensiunea maxima poate functiona un motor de 12v dewalt.(sper ca am fost destul de explicit)

Multumesc mult

Salut motorul are o plaje de alimentare destul de ingaduitoare, nu pre are cum sa se adrda, la fel si butonul de comanda cu variatorul de turatie al bormasini, problema este in alta parte ca tie iti trebuie acumulatori li-ion cu rata mare de descarca ceva de genu 20C ,iar cei de leptop nu pot asigura acest curent, cei de laptop pot asigura maxim 2-3c daca sunt ceva de calitate ok ,cei de leptop se vor distruge foarte repede, de preferabil ar fi daca tot folosesti de leptop sa pui cate 2 in paralel adica 2P/3S dar nu ai loc in carcasa de dewalt,

Link spre comentariu

Da, într-adevăr transformatoarele par foarte apropiate . Sigur, curentul de circulație redus în gol nu garantează acest lucru și în sarcină dar este evident cred că nu vor fi probleme .

EDIT Ar fi totuși bine de știut care este rezistența shuntului aparatului pentru că 2,5mA * 100Ω (exagerez desigur) înseamnă 0.25V ceea ce este enorm . Sunt sigur că nu e așa . Poate mai corect era de măsurat cu clampmetrul dacă are o sensibiliate satisfăcătoare .

Din pacate clampmetrele mele nu masoara sub 100mA.

Link spre comentariu

OK, dar cred că rezistența șuntului din MY68 poți s-o măsori cu un alt multimetru pus pe rezistență.

De altfel, nu știu de ce , eu am înțeles că tensiunile în secundar ale celor două transformatoare sunt egale pe măsurate . De aia te-am pus să măsori circulația de curenți . Dacă tensiunile sunt diferite nu are rost să discutăm.

Oricum, până la urmă , proba practică va decide.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări