Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare bormasina cu acumulator


valivoi

Postări Recomandate

Salut.Avand in vedere ca detin mai multe bormasini cu acumulator,la care acumulatorii sunt defecti,iar inlocuirea acumulatorilor nu ar fi rentabil financiar, m-am hotarat sa le fac cu alimentare directa prin cablu.In consecinta am facut urmatorul alimentator din 2 transformatoare de spoturi cu halogen 230V/11,2V-7,75A legate in paralel,o punte redresoare de 50A si un condensator de 10000uF/35V. https://postimg.org/image/ccor4m2xf/ https://postimg.org/image/ccor4l82b/ https://postimg.org/image/7qsmw61xv/ Acum problema ar fi urmatoarea:dupa redresare si filtrare tensiunea ajunge la 15,5Vcc,am decis sa incerc folosirea bormasinilor de 18v,dar in sarcina cade tensiunea la aproximativ 12,5-13,8v,bormasinile nemaiprezentand un cuplu bun.Asa ca am incercat sa le folosesc pe cele de 12v,turatie si cuplu bun,dar ar apare urmatoarele problema: 1----Aceste transformatoare ar putea in regim de lunga durata sa debiteze un curent de aproximativ 15A,dar ar putea sa suporte un curent de 20A cand se ajunge la capatul infiletarii de 1-2secunde? 2----Butonul regulator de turatie are inscriptionat pe el 14,4V 25A,ar putea fi afectat de tensiunea de 15,5Vcc cat timp nu este sarcina pe alimentator si sa scada tensiunea,sau mai bine zis care este schema interna (daca cunoaste cineva) a regulatorului bormasinii Bosch GSR 12V? Multumesc anticipat celor ce m-ar putea indruma.

Link spre comentariu

Sunt transformatoare bobinate,deci ar merge pe orice fel de sarcina,cu atat mai mult cu cat si halogenul ia un curent mare la pornire,dar multumesc pentru interes.

Link spre comentariu

Nu am niciun interes, pur si simplu vad lucruri noi de care nu am auzit in 40 ani(in septembrie) de cand m-am angajat din intamplare intrun atelier de surse. Iar pe calculator am poate 500 scheme si documentatii despre surse. Pana acum am vazut surse cu transfer direct doar cu condensator electrolitic dupa puntea redresare retea. In ultima vreme sunt surse fara condensator electrolitic pe retea, dar sunt cu integrat specializat PFC si sunt cu transfer indirect, flyback cum le numesc englezii. Numai asa poti incarca la iesire un electrolitic la o tens constanta cand la intrare ai o semisinusoida, adica valori de la zero la un maxim.

Trasformatorul electronic este cu transfer direct si trece la iesire prin inalta frecventa sinusoida de la intrare. Dar becul se poate alimenta cu sinusoida ciopata de inalta frecventa, va lumina ca si cu sinusoida de la retea cu aceeasi val eficace. Daca pui o punte si un electrolitic, acesta se va incarca la varf si va transfera energie doar cateva milisec din cele 10 ale unei semisinusoide. Este un regim pt care nu e proiectat si doar romanii pot folosi lucrurile in afara gandirii generale. Este ca si mult discutatul pistol de lipit cu dioda serie in primar.

A doua chestie ciudata este punerea in paralel a surselor. Este adevarat ca au aceleasi sinusoide de retea la intrare dar cine garanteaza ca functioneaza la aceeasi inalta frecventa? Si chiar daca frecventa ar fi prin minune aceeasi, faza semnalelor nu o mai poate garanta nimeni.

Dar exact cum mai spunea un coleg, daca este tensiune la iesire inseamna ca functioneaza. Dar nimeni nu se intreaba de regimul, stresul tranzistoarelor.

Culmea este ca uneori astfel de strutocamile indeplinesc cererea si lumea e multumita ca a mai scapat de infumurarea "specialistilor", a inginerilor care le freaca creierul cu teorii aride.

Link spre comentariu

Nu am pretentia a fi un specialist si am un mare respect pentru cei care sunt prin profesie sau autodidacti,precum am spus si in alte postari sunt electromecanic,in liceu mi-ar fi placut sa urmez cursurile clasei de electronica dar media de intrare la liceu nu mi-a permis.Tocmai pentru ca bormasinilor cu acumulator nu le place tensiunea pulsatorie din ce am citit am incercat cu ,condensatorul electrolitic sa netezesc un pic tensiunea,stiu ca nu este un regim normal de functionare si la o utilizare intensiva a bormasinii se va distruge dar pentru ceva mestereli prin casa as vrea sa cred ca este suficient,si cu cheltuieli minime.Va rog sa scuzati postarile mele daca prin continut au dat de inteles ca as fi vreun infumurat care stie adevarul absolut si nu ia in considerare parerile celorlalti.

Link spre comentariu

"A doua chestie ciudata este punerea in paralel a surselor".Sa inteleg ca am gresit cand am pus cele doua transformatoare in paralel ,chiar daca am fazat corect primarele si secundarele?Transformatoarele par a fi identice din masuratori.

Link spre comentariu

Da, în principiu nu se pun două sau mai multe transformatoare în paralel. În anumite condiții controlate se pun înfășurări ale aceluiași transformator în paralel , în niciun caz ale două transformatoare diferite .

Sigur că da, așa cum spuneam și în alt topic , poate că Mergeee ! .

Dar nu avem nicio garanție ( fără să facem măsurători, am indicat undeva cum se fac și eu și alți colegi ) că nu vom avea probleme.

Circulația de curent între transformatoare poate ușor depăși curentul prin sarcină, mai mult , ea e cu atât mai mare cu cât sarcina e mai mică .

În sitația ta poți pune în paralel după punțile redresoare ( câte una pentru fiecare transformator ) . Chiar dacă nu va avea loc o împărțire egală a curenților cel puțin transformatoarele nu vor mai furniza din unul în altul.

Link spre comentariu

Precum am spus sunt electromecanic de meserie si ma simt mai bine folosind transformatoare,tocmai neavand asa mult timp sa inteleg functionarea surselor electronice,si realizarea lor.

Oricum voi studia in limita timpului,va multumesc pentru directionare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări