Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila de tensiune marita

blazeu

Postări Recomandate

1 hour ago, yo2mhj said:

vreau o banală schema (practica) care să pot obține la ieșire 50-150 V la 200 mA

Nu-i rau ca se ofera mai multe sugestii, tine de tine sa alegi ceva concret, si sa faci cunoscut asta, din propria experienta pot spune ca o data ales ceva, te tii de el indiferent de comentarii, altfel bati pasul pe loc. Daca n-as fi adoptat atitudinea asta la Mosfet400 probabil nici acum nu era gata schema. Deci alegi ceva ce te-a convins si dezvoltam, lasand totodata de inteles ca nu se mai iau in calcul si alte solutii. 

Ca sa te ajut, uite si o sugestie de limitare fixa pe schema mea:
AE_Ne_Inv2.png

Se poate face si una ajustabila, desi din ce ai spus nu cred ca o sa ai nevoie. Daca totusi o preferi atunci lasam shuntul acolo si in locul NPN-ului punem al 2-lea AO din capsula.

Link spre comentariu

Marian,am încredere în schema ta,am făcut în vară un alimentator după schemele tale și funcționează ireproșabil. Să nu mă înțelegeți greșit ceilalți care v-ați adus aportul,va multumesc si apreciez enorm sfaturile. Orice sfat constructiv îmi este de folos.

Link spre comentariu
Acum 27 minute, marian a spus:

Si limitare ajustabila ( sper sa nu-mi fi scapat ceva ):
AE_Ne_Inv3.png

Daca pe asta se va merge atunci alegem componente si redesenez ca sa fac loc la restul si...si mai vedem :)

De abia aștept să construiesc.

Link spre comentariu

AE_Ne_Inv4.png

Schema completa fara valori. Stiu, e cam inghesuita dar se intelege cred.

Va trebui sa gasesti un traf auxiliar cu minim 15Vca ( poate fi si mai mult, maxim 20 as zice ).
Redresarea principala e cu mediana, am pus-o asa ca ai zis ca vrei 150V maxim la iesire si ca ai 2x150Vca la dispozitie.
Reverinta pentru AE-uri e cu 431, direct cei 2,5V, C10 sarcina capacitiva necesara 431 pentru stabilitate.
P1 regleaza tensiunea, R12 seteaza pragul minim de la iesire ( tu ai zis de 50V ).
P2 regleaza curentul, R13 semireglabil multitura, regleaza pragul maxim al curentului.

Reglajul curentului e simplu, un al 2-lea amplificator de eroare neinversor ce monitorizeaza un shunt pus pe masa, cand caderea de pe R8 depaseste referinta de la IN-, IC1B face plus pe iesire, deschide Q3, iar acesta trage poarta mosfetului inspre masa, blocandu-l. 
In fine, nu ma mai lungesc, sper sa nu-mi fi scapat vreo prostie in schema, daca e ok pana aici atunci mergem si la valori ( alege-ti un mosfet ).

Link spre comentariu

Observații , nu neapărat esențiale : 
-R8 afectează bucla de reglaj a tensiunii deci trebui menținută cât mai redusă 
-Impedanța prin care e aplicată tensiunea de referință depinde de poziția lui P1 deci și zeroul funcției de transfer a operaționalului . Ar trebui înseriată o rezistență de valoare relativ mare față de P1 .
-Același lucru la curent dar acolo cred că nu e la fel de critic . 

S-ar putea să mai fie detalii, o să vedem după simulare . 

Link spre comentariu

-Asa este, dar avand in vedere tensiunea de iesire mare, valorile din divizor or sa fie destul de mari, R8 probabil ar putea fi tinuta sub 1 Ohm ( desi nu sunt sigur cat de precis ar fi totusi reglajul avand in vedere curentul mic ), deci influenta ei este totus mica. Sigur, este discutabil si modificabil dupa caz.

-Asa este si aici ( nici nu putea fi altfel, avand in vedere cu cine stau de vorba-e un compliment, asta ca sa nu las loc de interpretari ), dar cred ca se rezolva si mai simplu, decuplare cursor P1 cu un 1-10u sau ceva de genul, asa cursorul e la masa in AC si ar face mai simpla compensarea ( testat de mine la un alt proiect ).

-Idem...

Ce zici?

Link spre comentariu

Păi dacă pui cursorul la masă grupul R1-C1 este ( cel puțin în teorie ) inutil pentru că este situat între două puncte cu impedanță virtual zero față de masă . Eu intuiesc că acolo (tentativele mele de a schița ceva  pe acest subiect m-au condus la această concluzie ) vrei să implementezi un pol în origine urmat de un zero . Atenție, este amplificator neinversor ! 

Link spre comentariu

Ai dreptate, am omis ceva ( la naiba de graba...), o rezistenta in inversoare. 
Am folosit asta la un proiect de modificare sursa ATX in redresor pe care vreau sa-l fac unul comercial, doream sa fac limitarea la al 2-lea AO din 494 ( pinii 15 si 16 ) cu tensiune de control preluata de pe mediana trafo driver, si curent ajustabil, am facut asta ajustand referinta cu potentiometru, o rezistenta de la inversoare la cursor, un cond de la cursor la masa si compensarea normala IN-/Out. Sursa este stabila si functionala dar inca n-au sosit afisajele deci astept...

Refac desenul si revin.

LE: Gata:
AE_Ne_Inv5.png

PS: Acum imi dau seama ca omiterea rezistentelor din inversoare este o eroare impardonabila... c'est la vie :)

Link spre comentariu

Pare o schema controlata in curent. Asta inseamna ca trannzistorul Q3 va trebui sa aiba tensiunea de lucru superioara celei de lucru. Poate un mosfet mic...

Acei 15V pot fi obtinuti dintr-un divizor capacitiv (capacitive dropper) din infasurarea principala.

Consider ca disiparea termica e foarte mare de la 200mA in sus asa ca un preregulator (chopper) e binevenit.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu
Acum 36 minute, The Stressmaker a spus:

Pare o schema controlata in curent. Asta inseamna ca trannzistorul Q3 va trebui sa aiba tensiunea de lucru superioara celei de lucru. Poate un mosfet mic...

Acei 15V pot fi obtinuti dintr-un divizor capacitiv (capacitive dropper) din infasurarea principala.

Consider ca disiparea termica e foarte mare de la 200mA in sus asa ca un preregulator (chopper) e binevenit.

Nu vreau chopper...si nici complicatii...capacitive,am destule transformatoare care corespund iar radiatorul nu v-a fii problema...iar disiparea...este o sursa pentru teste,probabil(mai mult ca sigur) la tensiuni reduse  vor fii si curenti mici(testare tuburi preamplificatoare,oscilatoare...amplificatoare RF de semnal mic...sau de ce nu alimentarea unui receptor de genul R 311-80V/20mA si 2,5 V la 500 mA.Marian...nu te stresa,cand ai timp...calculeaza valorile si...o sa-i dau bice.

Link spre comentariu
1 hour ago, The Stressmaker said:

Consider ca disiparea termica e foarte mare de la 200mA

Cu maxim cateva zeci de W disipatie pe mosfet, nu se justifica bataia de cap cu preregulatorul.

Viorel, mai e pana o sa testezi practic, dupa ce punem la punct schema initiala, o vom simula si eventual optimiza atunci, abea dupa aia se poate desena un cablaj si testa un prototip. 

Link spre comentariu
Acum 28 minute, marian a spus:

Cu maxim cateva zeci de W disipatie pe mosfet, nu se justifica bataia de cap cu preregulatorul.

Viorel, mai e pana o sa testezi practic, dupa ce punem la punct schema initiala, o vom simula si eventual optimiza atunci, abea dupa aia se poate desena un cablaj si testa un prototip. 

Nu e nici  o graba...nu arde...oricum...sigur o sa trebuiasca sa mai achizitionez una alta...in primul rand vrau sa imi iau niste borne...si poate panelmetre.

Link spre comentariu

Eu as merge pe varianta cu mosfet n-mos la care adaug o modificare. Se poate folosi un artificiu prin care se pot realiza mai multe "surse flotante", una pentru fiecare operatiune. De exemplu, o infasurare de 20V poate fi "impartita" in mai multe sectiuni prin utilizarea condensatorilor nepolarizati inaintea puntii redresoare a fiecarei sectuni, pe fiecare fir cate unul. Asa, in curent continuu exista o separatie logica si exista doar cuplajul in curent alternativ. Se poate controla astfel tensiunea cu un TL431 si un optocuplor, cu anodul TL431 la drena mosfetului iar catodul la sursa flotanta la care doar divizorul rezistiv "masoara" tensiunea inalta. In sursa mosfetului se monteaza suntul de curent si tranzistorul optocuplorului si ambele controleaza tensiunea in poarta mosfetului. Referinta poate fi aleasa foarte usor legand drena mosfetului la pamant restul componentelor devenind flotante. Ideea este ca se pot gasi mosfeti cu canal N cu tensiuni de 800 de volti, de exemplu. Varianta foloseste mosfetul n-mos pe bara de minus

Daca se doreste, se poate comanda mosfetul direct cu un optocuplor pe bara de plus iar restul montajului ramane pe bara de minus, la masa. Rapiditatea montajului depinde de optocuplor, implementandu-se doar o protectie maximala de curent in sursa mosfetului. Varianta este mai usor de controlat, majoritatea componentelor fiind pe bara de minus.

Personal, as alege comanda de tensiune pe optocuplor iar comanda curentului in mod direct din motive de rapiditate a reglajului.

Atasez o varianta simplificata, fara valori la componente, a ideii, folosind acelasi rationament, comanda in curent la reglajul tensiunii. Daca curentul de lucru este mic atunci rezistenta R4 poate fi direct un potentiometru. Momentan ma gandesc la un ldo de 5A cu doua game 0-24V/5A si 0-50V/1A (multiplicare de tensiune cu puntea si doua condensatoare de filtraj in serie) folosind un transformator cu iesirea de 20Vac/5A. Folosirea preregulatorului si a unei punti redresoare active (mosfet) duce la o disipare termica destul de mica, sub 10W la curent maxim. Problema este simulatorul pe care il am si care o ia razna cand folosesc mosfetul in regim liniar plus ca drena este contactul de masa.

HV.jpg

Link spre comentariu
1 hour ago, The Stressmaker said:

Ce înțelegi prin schemă controlată în curent ?

Q3 cu siguranță va avea o tensiune  mai mare decât cei  circa 250V care  pot  să apară la intrare . La fel și Q1 de altfel . De ce ar fi necesar/util un MOSFET acolo ? Pentru Q1 s-a explicat . 

EDIT . Ai postat între timp o schemă. Hmmm....
Ideea cu alimentarea flotantă a părții de control e interesantă dar :

1. schema, așa cum e prezentată are câteva probleme :
- lipsește capacitatea principală de filtraj ( o scăpare, desigur )
- lipsește capacitatea de filtraj a tensiunii auxiliare ( idem ) 
- curentul prin D2 este prea mic, insuficient pentru funcționarea circuitului de control
- R9 este prea mare 
- R4 este prea mică pentru sarcina dată ( bănuiesc că R8 este sarcina ) 
- variația curentului prion sarcină ”moduleză” circuitul de control al tensiunii ceea ce poate conduce la probleme mari de stabilitate în contextul cuplării sarcinii în drenă. 

2.fără să fac o analiză exactă intuiesc o funcționare problematică a acelei alimentări flotante . Ce se întâmplă când Q1 este blocat deci tensiunea pe sarcină ar trebui să fie zero ? 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări