UDAR Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 N-am de gând să continui în aceeași notă . Dacă vrei să pui o schemă bine, dacă nu eu personal voi considera că nici nu ai postat aici . PS Aia cu jignirea în loc de argumente e veche , chiar mai veche decât Tesla, deci nu voi riposta. Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 1 minute ago, UDAR said: Aia cu jignirea în loc de argumente e veche , chiar mai veche decât Tesla, Adică exact metoda folosită de tine mai înainte când, în mod indirect, m-ai făcut paranoic, nu? Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 38 minutes ago, Real Minitehnicus said: Sigur că da, este și foarte greu de conceput una. Nu știu dacă sunt eu chiar Tesla, despre care se spunea ca imagina orice schiță tehnica în cel mai mic detaliu, fără să aibă nevoie de hârtie și creion, dar doar privind în același timp cele două scheme din postarea anterioară... Tu nu? Poate că înțelegem diferit și limba română, nu numai electronica . Deci la întrebarea ta , ce-i drept în oarecare dezacord cu fraza anterioară, am răspuns că, spre deosebire de tine, eu știu. Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 (editat) Uită-te cu atenție la structura internă reală a LM723 și acum, din nou la cea bloc și la cealaltă Poate reușești să-ti dai seama totuși că cu un 723 se poate replica aceasta ultima, având și avantajul, așa cum am mai spus, unei referințe bune de tensiune termocompensate deja existentă. Reper ajutător: cine a afirmat că trebuie neapărat folosit tranzistorul de ieșire intern? Editat Martie 15, 2018 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
Marian Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 Cat de dificil poate fi de imaginat ca referinta din schema pusa de mine se preia de la un 431? SI deci cat de dificil poate fi de imaginat ca acel avantaj pe care il tot promovezi la 723, dispare astfel? Nu tin neaparat sa se foloseasca recomandarea mea, am si spus ca e doar o sugestie, daca insa propui altceva atunci fa o schema concreta, nu sugestii abstracte, schema bloc e foarte usor de gasit in pdf de catre oricine, daca n-ai chef sa desenezi schema atunci rogu-te ocoleste topicul. PS: La urmatoarea interventie agresiva din partea ta indiferent de destinatar, iti promit ca-mi asum orice urmare si te scot definitiv de pe forum, m-am saturat de iesirile tale! Asta pentru ca l-ai jignit total neprovocat pe UDAR. Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 (editat) Credeam că aici se dialogheza, nu că se aplică principiul "cine nu e cu noi e împotriva noastra", deci în mod normal e loc pentru mai multe idei nu numai ale unuia care a început să se considere guru. Și nu știu de ce ar trebui să-mi pierd timpul desenând o schemă când am explicat anterior foarte clar cum se pune problema. În altă ordine de idei aș fi sfâșiat sufletește în caz că 9 minutes ago, marian said: La urmatoarea interventie agresiva din partea ta indiferent de destinatar, iti promit ca-mi asum orice urmare si te scot definitiv de pe forum, m-am saturat de iesirile tale! (vreo 5 minute până mi-aș face alt cont - daca nu cumva mai am unul/două momentan la hibernare) Este evident că participarea mea pe acest forum se datorează faptului că aș avea ajutor, că nu prea mă descurc cu electronica, nu? Editat Martie 15, 2018 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 Cred că nu ai dubii că am văzut din prima că se poate folosi 723 . Întrebarea mea era : De ce ? Referința de tensiune din 723 e doar marginal superioară ( dacă chiar e ) unui TL431, amplificatorul de eroare e chiar mai prost decât un 358 iar restul ( limitarea de curent, tranzistorul serie , dioda Zener ) sunt inutilizabile . În plus folosirea unor elemnte independente oferă o mai mare elasticitate chiar dacă, aparent, schema e mai complicată. Iar ca preț LM358 + TL 431 e mai ieftin decât LM723 - nu că ar fi ăsta un criteriu dominant aci. Exact această comparație ( și cu elemente pe care eu poate le ignor ) o doream când ți-am sugerat să pui o schemă . Și când colo tu Tesla, Tesla ... Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 1 hour ago, UDAR said: De exemplu că LM723 nu suportă 200V ..... 5 minutes ago, UDAR said: Cred că nu ai dubii că am văzut din prima că se poate folosi 723 .... Și când colo tu Tesla, Tesla ... Iete că eu chiar Tesla, Tesla Link spre comentariu
Marian Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 3 minutes ago, Real Minitehnicus said: deci în mod normal e loc pentru mai multe idei nu numai ale unuia care a început să se considere guru. E loc pentru orice idee, n-as avea absolut nimic de pierdut daca nu s-ar folosi sugestia mea, din contra, mai putin de lucru 6 minutes ago, Real Minitehnicus said: Și nu știu de ce ar trebui să-mi pierd timpul desenând o schemă când am explicat anterior foarte clar cum se pune problema. Pentru ca altfel risti sa fii numit doar bagator de seama. Ceea ce tu numesti atitudine de guru, eu o numesc respect castigat prin munca, pentru ca sunt ala care a raspuns oricarui novice, si a desenat scheme mai simple sau mai complexe, oricui a cerut. 8 minutes ago, Real Minitehnicus said: (vreo 5 minute până mi-aș face alt cont - daca nu cumva mai am unul/două momentan la hibernare) Nu ma provoca, ai sa calci pe urmele clonei, dispari cu postari cu tot. Fa-ti un bine si posteaza ca orice utilizator normal, adica civilizat, lasa complexul superioritatii si trateaza-i pe toti asa cum tu ti-ai dori sa fii tratat, adica trateaza-i cu respect. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 Nu e mai simplu sa se foloseasca un n-mosfet controlat de un optocuplor in dauna micsorarii vitezei de raspuns? Se poate folosi una din infasurarile de 6v ca sursa flotanta. Un TL431 poate comanda optocuplorul avand divizorul la iesire iar alimentarea de la cealata infasurare de 6v ( s-au mentionat ca exista pe trafo 2 infasurari de 150v si doua de 6v independente. Reglajul curentului se face ori cu un TL431 ori cu un operational care comanda acelasi optocuplor. Este necesar ca in circuitul de grila al mosfet-ului sa existe o limitare de curent maximala netrecuta prin optocuplor. Alta problema este disipatia termica care se rezolva cu un preregulator cu tiristor sau alt mosfet care sa mentina tensiunea la intrare in regulator cu 5v mai mare, depinde de zgomotul maxim admis la iesire care varianta este mai buna. Eu as merge pe varianta cu tiristor comandat pe acelasi principiu ca la un dimmer pentru lumina. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 15, 2018 Partajează Postat Martie 15, 2018 Tin sa aduc o completare la postarea anterioara adresata lui Minitehnicus, in ideea ca poate ma retrag pentru seara asta. Scopul nostru nu poate fi sa impunem ceva anume ( orice ar fi ), ci sa oferim variante alternative, preferabil cat mai documentate pentru a face alegerea cat mai usoara, si, alegerea o face bineinteles beneficiarul. Asta am incercat eu sa fac, sa prezint o posibila solutie, nu una luata de pe gugle, nu sunt adeptul copy/paste, daca sunt in stare ma apuc si desenz eu ceva, iar daca nu atunci ma abtin. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2018 Partajează Postat Martie 16, 2018 Stabilizatoarele in regim flotant se utilizeaza de cand e lumea. In astfel de scheme, circuitul de control se construieste in jurul elementului regulator, iar ca circuite ce comanda si control se pot utiliza chiar si circuite de stabilizare cu 3 terminale, inclusiv LM317: http://www.ti.com/lit/an/snva583/snva583.pdf , si se pot adapta pentru alte valori ale tenziunilor de intrare si iesire. De exemplu aici se gasesc cateva scheme similare, alimentate pana la 500V. Nu este greu de observat faptul ca chiar daca tensunile de intrare si iesire sunt foarte mari, circuitele ce comanda sunt alimentate in limitele lor normale... nu este nevoie de tensiuni mari pentru a deschide sau inchide o jonctiune B-E a unui tranzitor sau canalul unui MOSFET... doar acestea din urma necesitand a suporta tensiunile mari. Schema Power supply variable IRFI840-1.pdf Link spre comentariu
yo2mhj Postat Martie 16, 2018 Partajează Postat Martie 16, 2018 Off,fratilor,nu vreau orgolii,nu sunt nici măcar absolvent al unei școli medii cu profil electronic,nu am spus că e imposibil să folosesc LM 723,l-am folosit cu alte ocazii...nici nu doresc sa am o sursă stabilă că un HP sau un R&S...vreau o banală schema (practica) care să pot obține la ieșire 50-150 V la 200 mA. Va multumesc tuturor. Link spre comentariu
amudsen Postat Martie 16, 2018 Partajează Postat Martie 16, 2018 Nu e mai simplu sa demontezi o bobina de la un avr cu motor? O alimentezi la 220 prin intermediul unui bec si a unui traf de separatie si gata....... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum