blazeu Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 (editat) Sursele realizate curent (utilizand majoritatea amplificatoare operationale) furnizeaza pana la 40-50 volti (deja, cu unele artificii de circuit, alimentarea operationalelor urcand pana la vreo 36-40 de volti). As avea nevoie de o sursa care sa-mi permita reglaj de tensiune "mai sus", pana la 200-300 volti cc, dar si sa poata lucra in regim de sursa de curent constant (desigur, si acesta reglabil, sa spunem pana la 50-100 mA). Pentru curenti mai mari "ajung" tensiuni pana la cei 60 de volti pe care-i pot obtine din sursa dubla, in regim de inseriere, la care am, deocamdata acces (imi voi utila si atelierul personal, insa....). Topicurile legate de "tensiune inalta" trateaza tensiuni peste 1 kVolt (ozonificare, alte aplicatii "spectaculoase"), astfel incat nu am gasit acolo informatii utile scopului meu. Rugamintea mea e de a-mi comunica legaturi (link), referinte (despre carti sau reviste) sau, daca e posibil, chiar scheme (asta e mai greu, sunt constient). Probabil realizarea unor amplificatoare de eroare in tehnologie "retro", cu tranzistoarele moderne care suporta sute de volti (nu doresc sa utilizez tuburi cu vid!!!). Cu multumiri anticipate pentru raspunsurile voastre, Florin PS Necesitatea unui asemenea echipament mi-a aparut legat de teste pe dispozitive de iluminat ci led, realizate pe catene de tensiune relativ mare (peste 100 de volti) Editat Ianuarie 11, 2018 de blazeu Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 Sursele realizate curent (utilizand majoritatea amplificatoare operationale) furnizeaza pana la 40-50 volti (deja, cu unele artificii de circuit, alimentarea operationalelor urcand pana la vreo 36-40 de volti) Poti sa alimentezi AO la 5V si sa ai la iesirea sursei 100V ( sa zicem ), nu vad unde e problema... Asta ca tot ai amintit de amplificator de eroare. Link spre comentariu
blazeu Postat Februarie 20, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2018 Aveti dreptate, dl. Marian! Uite asa imi dau seama ca imi lipseste practica si am cam "ruginit"!! Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 20, 2018 Partajează Postat Februarie 20, 2018 Schema desenata de mine mai sus este doar un exemplu, ar trebui ceva adaptari pentru tensiunea mare ceruta de tine, dar am pus un principiu care sa arate ca se poate cu AO. Pentru curent se poate inseria un shunt pe traseul de masa si ala sa comande inca un AE... PS: Fara "dl" te rog Link spre comentariu
yo2mhj Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 As vrea sa continui acest topic,am in proiect o sursa -e mult spus de laborator-la care sa pot regla tensiunea intre -sa zicem 50 V si 200 V la un curent de maxim 400 mA .Ideal ar fii sa am si protectie la scurtcircuit,superb ar fii sa fie reglabila. Scopul sursei-mici experimente cu tuburi electronice si cel declarat mai sus de initiatorul topicului-depanare barete LED. Am un transformator cu doua secundare de 150V/250 mA+2X6,3V/3A. Am gasit fel si fel de scheme pe net ...insa nu am priceperea necesara (a se citi cunostintele necesare ) sa analizezcare imi este de folos. Orice sfat/ajutor sunt binevenite.Mi se pare interesanta schema de principiu a lui Marian. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 Transformatorul ăla are două secundare de 150V/250mA ? Dacă da, poți face o sursă de 200V/200mA . Dacă nu , nici atât . Link spre comentariu
yo2mhj Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 (editat) Da,doua secundare de 150 V/250 mA,nu e o problema...daca maximul obtinut este 200V/200mA. Dar ce am gasit [e net sunt doar chestii de genul: http://electricalnote.com/variable-high-voltage-power-supply-0-330vdc/ Nu imi inspira incredere!Sau am gasit scheme cu tuburi... . Editat Martie 7, 2018 de yo2mhj Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 OK, atunci se pot obține până la 300-350V dar la doar circa 200mA cu înfășurările înseriate și redresare cu punte sau 150-175V poate ceva mai mult , la circa 400mA , cu redresare cu priză mediană. Poate cu aceste teste ar trebui început . Facem cele două scheme de redresare ( pe rând, desigur ) cu sarcina corespunzătoare ( 200 respectiv 400mA ) și testăm 15-30 minute să vedem cât duce traful fără să se încălzească . După ce ai această informație și după ce ai decis asupra variantei - tensiune mare/curent mic sau invers, revii pentru schemă . Poți să optezi și pentru o variantă comutabilă ( manual aș recomanda ) ceva gen 300V/200mA - 150V/400mA care ar acoperi mult mai bine necesitățile . Link spre comentariu
wally_gatter Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 La 1/11/2018 la 11:49, marian a spus: Poti sa alimentezi AO la 5V si sa ai la iesirea sursei 100V ( sa zicem ), nu vad unde e problema... Asta ca tot ai amintit de amplificator de eroare. Imi place comparatorul cu referinta de tensiune de precizie. Marian a prezentat varianta simpla si eficienta. se poate implementa si comanda cu microcontroller care la randul sau are referinta interna , dar mult mai buna fiind referinta externa , exemplul cu TL431 fiind una mai buna. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Acum 8 ore, UDAR a spus: OK, atunci se pot obține până la 300-350V dar la doar circa 200mA cu înfășurările înseriate și redresare cu punte sau 150-175V poate ceva mai mult , la circa 400mA , cu redresare cu priză mediană. Poate cu aceste teste ar trebui început . Facem cele două scheme de redresare ( pe rând, desigur ) cu sarcina corespunzătoare ( 200 respectiv 400mA ) și testăm 15-30 minute să vedem cât duce traful fără să se încălzească . După ce ai această informație și după ce ai decis asupra variantei - tensiune mare/curent mic sau invers, revii pentru schemă . Poți să optezi și pentru o variantă comutabilă ( manual aș recomanda ) ceva gen 300V/200mA - 150V/400mA care ar acoperi mult mai bine necesitățile . Mi-ați citit gândurile...transformatorul cred că duce...e nou,Petra...așa că...ar trebui să mă gândesc la restul. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Testul sugerat de UDAR ar fi totusi util, pentru ca aflii sigur capabilitatile trafului, nu doar le estimezi, te va ajuta sa te decizi daca redresezi 150V cu mediana, ori direct 300. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 In regula,astazi după masă o să fac testul. In regula,astazi după masă o să fac testul. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Martie 12, 2018 Partajează Postat Martie 12, 2018 În sfârșit ,am făcut testul,independent,am redresat si filtrat fiecare secundare,la o sarcină de 210mA am obținut 195 de V pe fiecare din secundare. Nu s-a încălzit transformatorul de loc...Dar rezistorul de sarcina s-a încins zdravăn. Nu am încercat la curent mai mare,nu am rezistoare corespunzătoare. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 12, 2018 Partajează Postat Martie 12, 2018 Când ambele înfășurări vor fi în circuit căderea va fi ceva mai mare dar ne încadrăm în ce anticipam - peste 300V la 200mA cu înfășurările înseriate . Nu e nevoie de curent mai mare pentru teste dacă durata a fost suficientă ( minim 15 minute ) . Un test mai corect de încălzire a transformatorului se face astfel : - se pleacă de la premisa că primarul, fiind la interior, se încălzește cel mai tare . - se măsoară rezistența primarului la temperatura camerei - se face testul cu sarcina dorită, un timp suficient pentru stabilizarea termică ; în funcție de putere 15 minute până la o oră . - se măsoară imediat după oprirea testului rezistența primarului la cald - cu formula aproximativă dT = 250*(Rcald-Rrece)/Rrece unde dT este creșterea de temperatură a primarului . Dar dacă timpul de test a fost suficient de lung e bună și măsurătoarea ”digitală” . Deci, dacă considerăm testul trecut , trebuie să te decizi ce vrei să faci - tensiune mai mare, curent mai mare sau comutabil . 1 minute ago, UDAR said: Când ambele înfășurări vor fi în circuit căderea va fi ceva mai mare dar ne încadrăm în ce anticipam - peste 300V la 200mA cu înfășurările înseriate . Nu e nevoie de curent mai mare pentru teste dacă durata a fost suficientă ( minim 15 minute ) . Un test mai corect de încălzire a transformatorului se face astfel : - se pleacă de la premisa că primarul, fiind la interior, se încălzește cel mai tare . - se măsoară rezistența primarului la temperatura camerei - se face testul cu sarcina dorită, un timp suficient pentru stabilizarea termică ; în funcție de putere 15 minute până la o oră . - se măsoară imediat după oprirea testului rezistența primarului la cald - cu formula aproximativă dT = 250*(Rcald-Rrece)/Rrece unde dT este creșterea de temperatură a primarului . Dar dacă timpul de test a fost suficient de lung e bună și măsurătoarea ”digitală” . Deci, dacă considerăm testul trecut , trebuie să te decizi ce vrei să faci - tensiune mai mare, curent mai mare sau comutabil . Când ambele înfășurări vor fi în circuit căderea va fi ceva mai mare dar ne încadrăm în ce anticipam - peste 300V la 200mA cu înfășurările înseriate . Nu e nevoie de curent mai mare pentru teste dacă durata a fost suficientă ( minim 15 minute ) . Un test mai corect de încălzire a transformatorului se face astfel : - se pleacă de la premisa că primarul, fiind la interior, se încălzește cel mai tare . - se măsoară rezistența primarului la temperatura camerei - se face testul cu sarcina dorită, un timp suficient pentru stabilizarea termică ; în funcție de putere 15 minute până la o oră . - se măsoară imediat după oprirea testului rezistența primarului la cald - cu formula aproximativă dT = 250*(Rcald-Rrece)/Rrece unde dT este creșterea de temperatură a primarului . Dar dacă timpul de test a fost suficient de lung e bună și măsurătoarea ”digitală” . Deci, dacă considerăm testul trecut , trebuie să te decizi ce vrei să faci - tensiune mai mare, curent mai mare sau comutabil . Îmi pare rău, încerc să pun postul la locul lui, la coada topicului dar el tot unde vrea se așează .... Link spre comentariu
yo2mhj Postat Martie 12, 2018 Partajează Postat Martie 12, 2018 (editat) Pai ma intereseaza tensiune mai mare...De fapt,as vrea ca la fiecare secundar sa folosesc scheme identice si independente care la nevoie sa le pot inseria. Cum am spus...totul pentru a testa unele montaje cu tuburi elctronice si eventual barete /lampi LED. Editat Martie 12, 2018 de yo2mhj Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum