Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena recepție radio

turcu_dan

Postări Recomandate

Cum credeti oare ca o chinezarie de smartphone (pana la urma aproape toata productia mondiala de telephoane inteligente se face in China sau prin vecinii ei) care are drept antena o "sarma" de la castile cu care vine in dotare, se poate bate cu un tuner dedicat, fie el si de acum 30 de ani?

Aveti idee care sunt parametrii care caracterizeaza un receptor radio in FM ? Ati vazut vreo data cum arata front end-ul unui tuner dedicat pt receptia radio, din seria ES de la Sony? Ca sa nu mai vorbesc de seria Integra de la Onkyo, de Denon sau Kenwood, Yamaha sau Yaesu ?

E Internetul plin de informatii si de detalii legate de cele mai bune tunere comerciale, mai vechi sau mai noi, si dvs veniti cu astfel de absurditati. Poftim, luati si va documentati ca sa nu mai vorbiti "verzi si uscate pe aici": http://www.fmtunerinfo.com/.

Mai mult, va invit sa va uitati pe canalul urmator ca sa vedeti de poate face un tuner de numai 30 de ani vechime in conditiile receptiilor din Bucuresti : https://www.youtube.com/channel/UCgJ4mOviW0OnQ-xuApYzTAw

Un alt exemplu aici: https://www.youtube.com/watch?v=M44w6YyyEmg , sau aici https://www.youtube.com/watch?v=KOX6LUWJtW8 ....

Poate smartphone-ul pe care il laudati, sa faca zilinic receptii de la peste 500 de Km ?

Pe partea de portabile, credeti ca un smartphone sa faca fata de exemplu lui Sangean ATX 909-X, Tecsun PL 880, sau Grundig G5 (Eton E5) ? Vi le dau gratis pe toate cele mentionate anterior, daca imi demonstrati asta, indiferent de conditiile de receptie. (Intre noi fie vorba, toate cele mentionate anterior sunt produse de top, cu pretul pe masura, dar sunt departe de un tuner dedicat pe partea de FM)

Credeam ca suntem pe Forumul Electronistilor, nu pe Forumul Nostalgicilor...fara suparare, e cel putin hilar sa comparati un radio copt de vremuri cu un chip FM dintr-un smartphone aparut acum doi ani pe piata. nu am vazut vreun tuner FM stand-alone cu sensibilitate mai buna de 2uV/m si cu rejectie de intermodulatii mai buna de 120dB, cat are un smartphone.Cele mai bune tunere dedicate aveau 4-5uV/m pe vremea aceea (anii `90).

Oricum, eu vorbeam din experienta, nu m-am inteles cu producatorii de telefoane sa le fac reclama. n-au nevoie...intr-o incapere unde am testat 4 tunere(Pioneer F-225; Yamaha TX-497; Un Onkyo si un amplituner Telefunken cu scala analogica din anii `80)+ 2 boombox-uri(un LG LPC-LM530 si un Panasonic RX-5031), fara sa pot prinde Radio Romantic pe 101,9 MHz, indiferent de antena utilizata, il prindeam CRISTAL pe doua telefoane- un Samsung Ace S5830i si un Huawei Y530. Restul e can-can.

In primul rand smartfonul este o masinarie de impulsuri care sunt generate in imediata apropiere a receptorului FM, cu care are si masa comuna. Din cauza asta, marirea sensibilitatii, ar face mai rau. Acele impulsuri pun din start o bariera , fiind mult mai puternice decat un semnal DX.

In al doilea rand, chiar daca nu ar exista acel;e impulsuri, etajul de intrare e fara bobine, chestie care inseamna din start un raport semnal/zgomot prost.

Decat sa speculam din imaginatie, mai bine sa studiem acest datasheet-cam asta folosesc 99% din telefoanele mobile, pentru receptia FM:

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/E/A/5/TEA5767HL.shtml

Editat de Spitfire
Link spre comentariu
Spitfire, iar confunzi niste chestii. Ai citit ce am scris mai sus? Am spus ca si tine ca smartfonul nu are un chip prost, ca nu e chinezarie, dar nu e sensibil din motivele enumerate.

Acum nah...nu ma cunosti, dar ti-ai si gasit cu cine sa te contrazici in materie de sensibilitate a unui receptor. Imi pare rau ca suna a lauda, dar am putea face experimentul urmator: intr-o zona oarecare mai departe de oras, unde semnalul e slab sau foarte slab, incercam asa, tu cu un smartfon care vrei (Apple, Samsung...orice la alegere) si eu cu un...Waxiba...Nakiva...original chinezesc, dar cu 2 modificari facute de mine. Preconizez asa: unde Nakiva prinde un post perfect clar si cu un mic fasait sesizabil pe fundal, smartfonul nu va prinde nimic. Un Tecsun va prinde ceva, abia inteligibil.

Daca nu e asa cum zic, ofer pe loc 200 lei fara comentarii. Daca e ca mine, nu am nicio pretentie. Deal?

Link spre comentariu

....un...Waxiba...Nakiva...original chinezesc, dar cu 2 modificari facute de mine..

Ok. Ne-am sesizat asupra inventiei . Chiar pot spune ca deja ma simt mandru ca sunt contemporan cu o somitate .

Banuiesc ca esti singurul detinator al patentului .

Link spre comentariu

@ndor

Banuiesc ca nu ai avea tupeu sa participi la asa demonstratie, desi, sigur fiind pe tine, ai avea doar de castigat. Combinam utilul cu placutul...pe munte, frumos, la un gratar...va veni si vara aia odata.

@ Victor

adaugirea e valabila si la DSP si imi vine mult mai usor decat la un Waxiba :) La un DSP e nevoie doar de o singura modificare, nu de 2.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Ha ha .

Semnalul RF intra direct in DSP , nu are nevoie de filtre pentru că nu are FI , nu are circuite acordate pe intrare etc .

MultiQ și alte alifii pentru bube rele din domeniul analogic nu se pot adăuga , poate doar algoritmi de procesare mai performanți .

Mă îndoiesc că pricepi la ce mă refer ...

Link spre comentariu

Nu-s inventii...e un mic artificiu tehnic care poate face orice chinezarie selectiv la 0.1MHz fara a afecta calitatea audio. Si un amplificator de antena un pic mai altfel decat clasic. Prin modificarile astea 2, orice chinezarie devine un mic Yaesu ( pe putin ). :limb:

Sa zicem ca stiu si mai am si "tupeul" sa demonstrez practic, Victor.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Credeam ca suntem pe Forumul Electronistilor, nu pe Forumul Nostalgicilor...fara suparare, e cel putin hilar sa comparati un radio copt de vremuri cu un chip FM dintr-un smartphone aparut acum doi ani pe piata. nu am vazut vreun tuner FM stand-alone cu sensibilitate mai buna de 2uV/m si cu rejectie de intermodulatii mai buna de 120dB, cat are un smartphone.Cele mai bune tunere dedicate aveau 4-5uV/m pe vremea aceea (anii `90).

Oricum, eu vorbeam din experienta, nu m-am inteles cu producatorii de telefoane sa le fac reclama. n-au nevoie...intr-o incapere unde am testat 4 tunere(Pioneer F-225; Yamaha TX-497; Un Onkyo si un amplituner Telefunken cu scala analogica din anii `80)+ 2 boombox-uri(un LG LPC-LM530 si un Panasonic RX-5031), fara sa pot prinde Radio Romantic pe 101,9 MHz, indiferent de antena utilizata, il prindeam CRISTAL pe doua telefoane- un Samsung Ace S5830i si un Huawei Y530. Restul e can-can.

Decat sa speculam din imaginatie, mai bine sa studiem acest datasheet-cam asta folosesc 99% din telefoanele mobile, pentru receptia FM:

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/E/A/5/TEA5767HL.shtml

@Spitfire....Iar esti pe langa.... la 2uv tunerul in cauza ar fi chiar surd... Adica cam cum sunt radiourile de masina din ziua de azi... Evident ca nu stii ca sunt expres facute cu o astfel de sensibilitate, intrucat sunt dedicate a functiona cu o antena activa. (Cand si cum se foloseste un amplificator de antena e alta poveste, prea complicata pentru cei care nu au lucrat in telecomunicatii)

Uite, ce spunea Onkyo acum 30 de ani la specificatiile lui...4670 --> 0.8 uV conform standard DIN pe o impedanta de intrare de 75 Ohm. Deci cu aia 4-5 uv in cele mai bune cazuri, ai ratat-o iar... Ma amuza totusi cand folosesti termeni de genul " radio copt", "forumul nostalgicilor".

http://www.manualscenter.com/manuals/onkyo/t4670-service-manual.html#.WmtbfIhuZPY;

Asa batran bate chipsetul ala la fund din toate pozitiile, dar dovezile prezentate nu te-au convins. Astept sa vad receptiile fabuloase de la peste 150 de Km facute cu "smartphone-ul" si mai vorbim.

Putem sa vorbim si despre frontul end-ul tunerului in cauza si sa te intreb cate "gangs" are si care ar fi rolul lor. Asa cum s-ar putea sa te intreb de ce pe modul "local" sunt in functiune toate cele 7 "gangs" si de ce pe modul DX doar 5. Dar n-are rost... ar fi o polemica inutila care nu te-ar ajuta sa intelegi nimic.

Pe de alta parte @Victor are dreptate... avantajele unui tuner cu DSP sunt nemarginite si viitorul e in directia aia. Dar tot nu pt smartphone, si daca te intreb de ce, tot nu stii sa raspunzi.

P.S. SI mai este o chestie pe care nu vrei sa o intelegi: un tuner are nevoie de o antena adevarata pentru a arata ce poate. Adica nu o sarma... Dar nici asta nu o stii si insisti cu teste pe care le-ai facut in camera ta, fara se prezinti o dovada concreta. Ai vrea sa te mai creada cineva?

PS.2 Pun pariu ca nu stii nici faptul ca si smartphone-ul se poate conecta la o antena externa ... poate atunci am avea o baza de discutie...

PS.3 In momentul in care nu poti receptiona cu un tuner un post radio ce emite cu cativa KW ERP, post care se afla la o schioapa de tine, at trebui sa-ti puna niste semne de intrebare legate de conditiile locale de receptie, si de cum ai cuplat "antena - oricare ar fi ea la tuner" ... Pentru mine subiectul e incheiat pentru ca ar fi prea multe de discutat pentru a te face sa intelegi unde te afli ca nivel de cunostinte in domeniul asta.

Editat de globaldj
Link spre comentariu

Baofeng UV-3R :

Screenshot_20180126-215905.png

Cei ce nu sunt familiarizați încă ( în anul de grație 2018 ) cu tehnica de conversie directa tip DSP pot studia ( fără invidie tehnica ) soluția viitorului in tehnica comunicațiilor ...

Editat de Victor
Link spre comentariu

Da , din punct de vedere al nostalgicilor tehnicii analogice .

E de înțeles , este cumva greu de depășit bariere psihotehnice , datorita fracturilor dintre generații .

Tehnica DSP reprezintă viitorul în telecomunicații și parțial , prezentul .

Link spre comentariu

Da ... DSP reprezinta viitorul ...

Din pacate insa, la nivel de "consumatori uzuali" ceea ce exista astazi pe piata, este sub performante ca high-end-urile "oloage" din trecut... Vorbesc aici de cele cu sinteza de frecventa, PLL si alte mici picanterii pentru (ne)cunoscatori...

Apropo de scheme.. nu am vazut nimic asemanator in vreun DSP modern... Sa mai spun ca pana in ziua de astazi, e o solutie profesionala aplicata in echipamentele care nu sunt pentru nasul tuturor ?

post-180097-0-68783000-1516999456_thumb.jpg

Editat de globaldj
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări