turcu_dan Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 Bună ziua. Sper că am postat la secțiunea potrivită..... daca nu, rog moderatorii sa mute topicul unde este locul adecvat. Dețin un receiver Sony STR DE 135 la care ascult radio in magazie și afara când mai muncesc cate ceva. Magazia are acoperis realizat cu tabla. Ce tip de antena pot face sau cumpăra astfel încât recepția sa fie cea mai buna? Deocamdată am doar un cablu Rg6 pe care il folosesc pe post de antena. Cablul este destul de slăbuț,are doar câteva fire la partea de ecranaj. Žn momentul de față prind doar 3 posturi bine : unul local, R.Actualitati, Cultural. Restul probabil că emit din județ și sunt cam la o distanta de 40km fata de locația mra, se prind dar la o calitate slabă a audiției. Ce ar trebui sa fac pt o audiție bună? Schimbarea cablului cu unul coaxial de calitate? Scoaterea capatului cablului înafara acoperișului de tabla? Exista ceva antene bune ce pot fi cumpărate? Orice sfat e binevenit. Mulțumesc anticipat. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 Se poate face uşor zic eu o antenă verticală, pentru a avea recepţie omnidirecţională, fără prea multe complicaţii pentru că, nu-i aşa, e numai recepţie cu elementul vertical şi 4 fire dispuse orizontal contragreutate. Eu am folosit vergeaua şi mufa de la o antenă de staţie CB de maşină, scurtată la cca 72cm. Coborâre pe cablu coaxial, direct fără buclă sus, cu mufă jos la receiver. Antena este la vreo 2m deasupra acoperişului. Link spre comentariu
Relav Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 (editat) Banui ca vrei o receptie mai buna in UUS (FM). Dupa cum spui ai legat un cablu coaxial, dar la capat i-ai pus antena? Ar trebui sa confectionezi macar un dipol pentru banda 88-108 MHz sa-l legi la cablul coaxial printr-o bucla de simetrizare. Dar dipolul receptioneaza directional simetric din fata si din spate. Asta presupune sa ai posibilitatea rotirii acestui dipol pentru a avea semnal maxim pentru o directie dorita. Dar unele posturi sunt emise de pe patoul Cornesti (Tg. Mures) altele de la Deag si altele de prin fiecare oras care are post de radio local. Deci nu vei receptiona din toate directiile la fel de bine. Cauta pe net si vei gasi cat este lungimea dipolului pentru banda 88-108. O degajare (o inaltime) cat mai buna ajuta. Pentru receptia AM lega un fir litat cat mai lung si degajat (bineinteles scos afara). Cred ca ideea lui dorian 70 e mai buna. (am scris in acelasi timp cu el) Editat Ianuarie 11, 2018 de Relav Link spre comentariu
lukeme Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 (editat) https://www.google.ro/search?q=fm+antenna&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj98-OFzs_YAhXBCpoKHYjGAjEQsAQIJQ&biw=1024&bih=494#imgrc=N0sNkq83WMTMKM: https://www.google.ro/search?q=half+lambda+antenna&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjM39Ox0c_YAhVSI1AKHYsAAb0Q_AUICigB&biw=1024&bih=494#imgrc=WdWltuEtBxsbVM: Editat Ianuarie 11, 2018 de lukeme Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 (editat) http://www.dipolnet.ro/antena_radio_fm_1ruz_pm_b_o_v_omnidirectionala__A0221.htm Este excelenta. Nu faci bucla pt ca are simetrizare interna, merge si pe AM si pe FM. Daca vrei mai multe posturi poti intercala si asa ceva http://www.dipolnet.ro/amplificator_fm_18_db_ecranat__B9013.htm Editat Ianuarie 11, 2018 de barbulescuorlando Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 Doua bucati de coltar de aluminiu pt rigips de 75 cm lungime fiecare, fixate la capete pe o placuta de plexiglass cu doua suruburi, si firul cald+tresa cablului coaxial conectate direct la cele doua extremitati interioare. 1 Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 Puteti incerca o improvizatie ce poate ramane definitiva, acoperisul de tabla in sine fiind o antena destul de buna ptr FM si foarte buna ptr AM. La "streasina" atarnati un fir flexibil de 80 cm, la care se va lega centrul cablului coaxial, iar masa la acoperisul de tabla. Firul nu este necesar sa stea foarte drept. Puteti incerca si conectand firul central la tabla direct, masa fiind in aer, asta e mai potrivit ptr AM. Ptr ca distanta este mare fata de statiile radio, si nu apar bruiaje de la statii apropiate, un amplificator ar da rezultate excelente, cu improvizatia de mai sus. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Ianuarie 12, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Va mulțumesc pentru răspunsuri. O să încerc varianta lui @Spitfire doar că o să folosesc un suport de lemn in loc de plexiglas. O să dau comanda si la prima varianta propusa de @barbulescuorlando, mă gândesc că trebuie să fie bună. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Lemnul nu mai e izolator la frecvente de 100 MHz... Link spre comentariu
turcu_dan Postat Ianuarie 13, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Ok. Atunci aștept până vine antena comandata. Eram curios de experiment...... Poate găsesc un cilindru de plastic cu diametrul mic. Link spre comentariu
globaldj Postat Ianuarie 14, 2018 Partajează Postat Ianuarie 14, 2018 Parca subiectul a mai fost discutat pe aici pe forum, la sectiunea radioamatorilor. De ce nu incercati cu o antena Yagi simpla de 3 elemente ? Daca nu puteti sa o realizati dvs, puteti sa o comandati de pe acelasi site de pe care ati comandat dipolul simplu, respectiva antena avand un cost mai mult mdecat modest. Veti fi surprins de ce puteti receptiona, chiar si cu antena neorientata... In rest, ma surprinde faptul ca, avand atat de multi radiomatori pe aici, recomandarile sunt de nivelul incepatorilor, ca sa nu spun de toata jena... Cu atat mai mult cu cat exista atat de multe surse de informatii in ziua de astazi. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 16, 2018 Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 Parca subiectul a mai fost discutat pe aici pe forum, la sectiunea radioamatorilor. De ce nu incercati cu o antena Yagi simpla de 3 elemente ? Daca nu puteti sa o realizati dvs, puteti sa o comandati de pe acelasi site de pe care ati comandat dipolul simplu, respectiva antena avand un cost mai mult mdecat modest. Veti fi surprins de ce puteti receptiona, chiar si cu antena neorientata... In rest, ma surprinde faptul ca, avand atat de multi radiomatori pe aici, recomandarile sunt de nivelul incepatorilor, ca sa nu spun de toata jena... Cu atat mai mult cu cat exista atat de multe surse de informatii in ziua de astazi. Antena Yagi la ~100 MHz, cat are nevoie initiatorul pentru receptia FM radio? Ia calculati ce dimensiuni are doar dipolul...iar existenta unui element director/reflector e superlux pentru FM, putini aleg asa ceva, doar in locatii indepartate de emitator. In plus, antena Yagi nu se descurca stralucit utilizata cu polarizare verticala( FM-ul utilizeaza polarizare verticala). 1 Link spre comentariu
dorian 70 Postat Ianuarie 16, 2018 Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 @Spitfire !!! Am avut cocoţat cândva un Yagi cu 5 elemente şi pentru banda OIRT încă... Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Ianuarie 16, 2018 Partajează Postat Ianuarie 16, 2018 Puteti incerca si asa ceva sau asa . Link spre comentariu
globaldj Postat Ianuarie 17, 2018 Partajează Postat Ianuarie 17, 2018 (editat) In FM nu se emite doar cu polarizare verticala... statiile de mare putere emit aproape in totalitate cu polarizare orizonatala... asta ca sa nu mai spunem ca multe emit cu polarizare circulara pentru o mai buna acoperire....In plus afirmatia ca un o antena Yagi de 3 elemente, dimensionata pt 88 - 108 MHz, se comporta rau in polarizare verticala este de-a dreptul aberanta! Comparat cu ce? Cu improvizatiile din suport metalic de rigips sau cu acoperisul din tabla a unei case, asa cum s-a propus pe aici? Realizati cumva enormitatea unei asemenea afirmatii?In ceea ce priveste spatiul, mi-e greu sa cred ca lungimea antenei - in jur de 600 mm de la director pana la reflector si aproximativ 1700mm - lungimea reflectorului, sunt prohibitive. Din datele initiale reiese ca ar fi suficient spatiu pentru instalarea antenei... Editat Ianuarie 24, 2018 de doru3160 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum