Mark S Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 In fine, experienta e extrem de simplu de facut... Nu se arde, dimpotriva va deveni mult sub sarcina, chiar si logica spune asta...in timpul unei alternante functioneaza normal....in timpul celeilalte pur si simplu se odihneste, se "elibereaza" de energia acumulata. Totusi ceva n-a mers conform teoriei la prima vedere, dupa un calcul sumar am dedus ca puterea scade de 4 ori..la prima vedere pare sa scada mai mult. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 S-a plecat de la o premisa imediata ca, daca ai o dioda, e ~CC. Pe scurt... Chiar il rog pa mark sa puna doua diode antiparalel, serie cu trafo... si sa repete... In fine, experienta e extrem de simplu de facut... Nu se arde, dimpotriva va deveni mult sub sarcina, chiar si logica spune asta...in timpul unei alternante functioneaza normal....in timpul celeilalte pur si simplu se odihneste, se "elibereaza" de energia acumulata. Totusi ceva n-a mers conform teoriei la prima vedere, dupa un calcul sumar am dedus ca puterea scade de 4 ori..la prima vedere pare sa scada mai mult. Fa te rog ce te-am rugat... sunt extrem de curios. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Chiar, aici ar putea fi un "schepsis". Dioda antiparalel va bloca curentul invers, de autoinductie...posibil ca in cazul asta sa se incalzeasca. Fix 2 diode am gasit...asa ca la treaba ) Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Pai premisa e gresita! Poti sa ai si patru diode, ca tot pulsatoriu o sa fie curentul si tot se va induce. Ba poti sa pui si condensator pentru ca tot va exista riplu. Abia atunci poti sa vorbesti despre saturarea miezului. P.S. Energia acumulata trebuie sa se duca undeva. Daca ai sarcina in secundar o sa se duca acolo. Daca nu ai sarcina, undeva trebuie sa fac o scanteie, adica arc electric. De asta la vechile Dacii nu era reccomandat sa scoti fija de la bujii in timpul funtionarii motorului, ca era posibil sa sctrii bobina de inductie. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 (editat) Ce inseamna sa gandesti pripit...n-am prins-o )) Nu merge si nici n-are cum sa mearga, e circuit deschis asa . Recunosc, mai intai am lipit diodele, am vazut ca nu merge si apoi am gasit explicatia. Bine ca n-a facut bum, doamne fereste Deci serios, asa nu merge si nici nu are cum.. Editat Ianuarie 12, 2018 de Mark S Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Eu zic sa pui dioda anti paralel, dar sa le schimbi ordinea, vezi ce se intampla. Vezi doar sa ai luminile pe alta siguranta cu priza, sau o lanterna la indemana. :) Nu inteleg exact ce ai facut. Adica prima data ai pus fara dioda si apoi cu dioda dar cu bec pe iesire in loc de ansa? Poi pune ansa in ambele cazuri. DAR nu e un exemplu concludent. Traful din pistol e traf cu pierderi. Mai bine ia un traf normal, pune-i in serie un bec de 100W cu incandescenta. Apoi pune si dioda cu pricina, vezi ce iese. Prima data traful in gol, a doua oara pune un consumator, nu prea mare. Diferenta de consum ti-o da luminozitatea becului. Becul nu potate fi fentat de o forma de unda dubioasa, asa cum se poate intampla cu un multimetru ieftin. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Ce inseamna sa gandesti pripit...n-am prins-o )) Nu merge si nici n-are cum sa mearga, e circuit deschis asa . Recunosc, mai intai am lipit diodele, am vazut ca nu merge si apoi am gasit explicatia. Bine ca n-a facut bum, doamne fereste Deci serios, asa nu merge si nici nu are cum.. E greseala mea de exprimare, ai inteles tu ce am cerut... P.S. Am inceput sa delirez eu, de la vinul din frigider. Trebuie punte, mea culpa... Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Eu zic sa pui dioda anti paralel, dar sa le schimbi ordinea, vezi ce se intampla. Vezi doar sa ai luminile pe alta siguranta cu priza, sau o lanterna la indemana. :) Nu inteleg exact ce ai facut. Adica prima data ai pus fara dioda si apoi cu dioda dar cu bec pe iesire in loc de ansa? Poi pune ansa in ambele cazuri. DAR nu e un exemplu concludent. Traful din pistol e traf cu pierderi. Mai bine ia un traf normal, pune-i in serie un bec de 100W cu incandescenta. Apoi pune si dioda cu pricina, vezi ce iese. Prima data traful in gol, a doua oara pune un consumator, nu prea mare. Diferenta de consum ti-o da luminozitatea becului. Becul nu potate fi fentat de o forma de unda dubioasa, asa cum se poate intampla cu un multimetru ieftin. N-ai inteles, ca n-ai citit tot. Experimentul a fst facut cu un traf micut de la un radio probabil. A pus omul si o poza. Legat de putere si asa mai departe, trebuie tinut cont ca traful ala are si el un randament si niciodata calculele nu o sa iasa exact cu situatia din "teren" intrucat formulele is ideale, dar utilajele si aparatele de masura, nu! Conductorii au si ei o rezistenta, deloc neglijabla in cazul unui traf micut care e bobinat in primar cu sarma mai subtire ca firul de par. Poate contrar intuitiei, un traf cu cat e mai mare si bobinat cu un conductor mai gros, cu atat e mai eficient. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 https://s9.postimg.org/6rzb540a7/1515795300087804411474.jpg Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 E greseala mea de exprimare, ai inteles tu ce am cerut... P.S. Am inceput sa delirez eu, de la vinul din frigider. Trebuie punte, mea culpa. Repet, chiar punte daca pui, tot o sa functioneze. Curentul tot pulsatoriu va fi. Doar ii "rapesti" trafului clipa de repaus. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Exact. Tensiunea a scazut un pic, la 1.3V si becul se aprinde o idee mai incet. Nu se simte nici urma de incalzire, il las sa mai functioneze asa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Nu am facut nici o branza, e acelasi lucru, trebuie punte... aici a fost greseala mea. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Cu punte clar lucrurile o sa se schimbe. In primul rand frecventa, nu mai e 50Hz, ci 100. Apoi "factorul de umplere" al impulsurilor tinde catre maxim...traful va vedea mai degraba componenta continua. De aici randament slab si supraincalzire. Chiar nu am la indemana o punte si in "depozit" nu ma mai duc, dar sunt convins ca lucrurile vor fi ca mai sus Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Nu am facut nici o branza, e acelasi lucru, trebuie punte... Poti sa pui si mama punti, ca tot o sa se induca tensiune in secundar atat vreme cat tensiunea care alimenteaza primarul e variabila in timp. Tu singur ai spus-o! Ca sa obtii tensiune in secundar ai nevoie de o variatie a fluxului. Ai variatie, obtii tensiune. Cu cat fluxul variaza mai rapid, cu atat mai usor este pentru traf. Cu cat variaza mai lent ( adica se apropie de regimul constant) cu atat trafului ii va fi mai greu si se va incalzi. La o "privire sumara" trafului ar trebui sa ii fie mai bine cu o frecventa a varfurilor de 100 Hz. P.S. Componenta continua adevarat e aia care ramane deasupra/dedesuptul axei timpului mereu si nu trece prin zero. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 La traf este un experiment. Cum spuneam si mai sus, fuctioneaza la incandescenta. functioneaza la letcon. Sarcini rezistve, inertie termica. La trafo, o functiona la limita unor fenomene, asta nu inseamna ca e recomandat. la dimmer-ul cu triac, clar functioneaza si unele si altele. Link spre comentariu
Postări Recomandate