Vizitator Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 In liceu l-am facut p-ala cu NE555 si 2N3055, cu secundar modificat astfel incat sa alimentez la 12v amplificatoare mult mai puternice... amp-ul era o varianta modificata a Tehnium 100W, si am scos 19V la iesirea amplificatorului, pe o sarcina rezistiva, masurati destul de rudimentar cu un aparat digital al vremii. N-aveam la indemana osciloscop, si nici pana in ziua de astazi nu am stiut ce forma are curentul in circuitul acela, la bornele primarului. Acum, in teste, a functionat. Mult si bine... Cred ca inca mai am pe undeva circuitele alea. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Ianuarie 12, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Da, ai realizat de fapt un Chopper clasic, "inversat" .Comanda e difera, nu e prin tranzistor, ci prin acel releu, dar principiul si efectul e acelasi. Acum sa luam exemplul nostru, traful conectat la retea prin dioda.Eu nu cred ca asta ar afecta buna functionare a trafului. Sa presupunem ca dioda lasa sa treaca alternantele pozitive: pe timpul acelor alternante, traful va functiona normal, dioda lasand sa treaca neschimbata alternanta pozitiva. Apoi cea negativa, in care dioda nu conduce: traful va ramane nealimentat si isi va descarca liber energia acumulata in timpul alternantei pozitive, generand in secundar un curent de sens invers de autoinductie ( fenomenul se numeste relaxare ). In secundar va aparea astfel AC, desi nu perfect sinusoidal. Te rog fa experimentul cu orice transformator ai la indemana. Dar lasa-l alimentat prin dioda macar 5 minute. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Da, am explicat mai sus cum imi da mie teoretic, dar teoria fara confirmare practica e 0. Imi trebuie deci un traf oarecare, un cablu si o dioda de tensiune mai mare..."jumulita" eventual din vreo placa de sursa. Nu am nimic din toate astea la indemana, in schimb sunt destule intr-un fel de magazie, si daca le gasesc repede, chiar acum fac acest test...parca prea multa moneda s-a batut pe faza asta si m-a facut curios Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Si aparat de masura... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Un execitiu de gandire logica pentru sustinatorii acestei aberatii: Testul lui Cristi a aratat o crestere de aproape 3 ori a curentului din primar la prezenta diodei, in timp ce temperatura ansei s-a redus la mai putin de jumatate. Deci se consuma mai multa energie de la retea, pentru o putere mult mai mica livrata sarcinii ( ansa aici ). Adica randamentul pistolului a scazut la un nivel probabil mediocru. Intrebare: Ce se intampla cu diferenta si care este efectul ei? Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Hint, căutați postul meu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Intrebare: Ce se intampla cu diferenta si care este efectul ei? Fum... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 (editat) Eu astept testul( ca spectator). Nu ma luati ca pe un sustinator al alimentarii prin dioda. Eu am facut, am vazut, m-am convins. Astept confirmari sau infirmari prin reproducerea experimentului de catre altii. Mi-am propus sa nu ma mai implic vehement in sustinerea unor idei, fie ele bune sau proaste. Fiecare gandeste cum crede si e problema lui, la fel si a mea. Editat Ianuarie 12, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 (editat) Done. Am pus un bec de 3.5V la un mic traf de la un radio. Fara dioda se aprinde normal. Cu dioda abia se inroseste. Acum functioneaza si astept sa vad incalzirea. Fac si poza ptr conformitate Editat Ianuarie 12, 2018 de Mark S Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Si acum sa inceapa shoul. Trageti concluziile. Hai, cati oameni, atatea pareri. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 https://s9.postimg.org/wfqtds6tr/IMG_20180112_230107.jpg Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Done. Am pus un bec de 3.5V la un mic traf de la un radio. Fara dioda se aprinde normal. Cu dioda abia se inroseste. Acum functioneaza si astept sa vad incalzirea. Fac si poza ptr conformitate. Daca puteti, masurati si intensitatea curentului "absorbit" de la priza fara dioda si apoi cu dioda. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 (editat) Merge de vreo 10 min si traful e absolut rece. Am postat o poza direct de pe tel..acolo zice ca s-a postat, pe laptop vad ca nu. O sa masor tensiune/curent cu redresare, am un aparat simplu, din ala de taraba, nu masoara curenti in AC. PS: acum vad ca poza de fapt a aparut https://s9.postimg.org/nyrb2lewv/1515791482394-227960883.jpgȘi fără dioda, cam asta e diferența Editat Ianuarie 12, 2018 de Mark S Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Atunci cand esti iremediabil convins de ceva, o sa cauti in orice, confirmarea pentru acel crez, fiind focusat pe dovedirea propriei dreptati, n-o sa vezi niciodata obiectiv, adica or sa-ti scape detalii esentiale, detalii tehnice care fac diferenta. Si aici ma adresez tie Fanelforum ( Mark e o cauza pierduta ), esti unul dintre utilizatorii care mi-au placut pana la episodul asta. Nu-i gresit ca te implici in dispute tehnice, problema este cand intri in asa ceva cu o vedere obtuza, cand refuzi sa accepti alt adevar in afara de al tau. Inchei cu o afirmatie pe care o luati fiecare cum vreti: Din punctul meu de vedere cine crede in chestia asta este un analfabet din punct de vedere electronic! Aici ma retrag, consider acest subiect o insulta la adresa forumului, una la care refuz sa mai particip! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2018 Partajează Postat Ianuarie 12, 2018 Scoate-i sarcina... @marian; Ai rabdare, la scara aia e posibil sa nu se indeplineasca conditiile de distrugere termica. Trebuie repetat experimentul cu un trafo cu miez serios, cu si fara sarcina, si masuratori. Link spre comentariu
Postări Recomandate