Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

Traful ala e generos dimensionat si are unele pierderi incluse in mod voit, din cate stiu eu.

Ca si ap de sudura!

Faci asta pe un tor care nu e gandit ca traf de curent si sa vezi ce se intampla!

Eu zic ca nu e de bine.

Electrica nu baga DC, dar daca toti ne-am apuca sa inseriem diode in acelasi sens, sa vezi cum apare DC-ul.

Asa la prima vedere ai zice ca apar pulsuri, DAR sa nu uitam ca reteaua are o inductanta care mai netezesc aceste pulsuri.

Si uite asa ajungi la ceva asemanator cu DC-ul.

Link spre comentariu

@marian

1...in fine, depinde de aplicatie, de cat curent trebuie sa limiteze dioda, asta ca discutie generala. In practica am folosit metoda de "jdemii "de ori, din motivul asta o recomand ca buna, simpla si rapida, desi aparent neprofesionala.
2, 3..toate sursele Chopper pe care le-am vazut, functionau in impulsuri, deci nu AC, caz similar cu alimentarea unui traf prin dioda. Nu am studiat sursele, nefiind domeniul meu si NU CONTEST ca pot fi si altfel. In schimb, amplificatoare in clasa C am construit la greu. Sarcina finalului e un transformator alimentat in impulsuri, adica in CC. De curiozitate o sa experimentez, desi mi-e cam frica de tensiuni mari :d
4. Daca exista...sunt convins ca valoarea/efectul ei e neglijabil, ptr ca asta ar insemna pierderi la Electrica...iar la foamea de bani pe care o au, nu cred ca si-ar permite. Un osciloscop ar detecta imediat daca exista si cat e de "mare". Eu nu am osciloscop, ca faceam testul imediat.
M-a bazait ani de zile o sursa in comutatie de la Electrica. De o luna au schimbat-o, ca nu i-am lasat in pace.
Bun...nu cred ca acea sursa era cea mai ieftina gasita pe Aliexpress. Dimpotriva, sunt convins ca e fabricatie "de firma", cumparata pe bani grei. Deci se mai intampla si la case mai mari. Ironia a fost facuta fata de modul de exprimare.
Editat de Mark S
Link spre comentariu

Ar trebui sa stii, ca doar ai proiectat, ca la etajele finale in clasa C traful este numai alimentat cu energie pe virful de alternanta si defapt prin traf ai semnal sinusoidal refacut de circuitul L-C acordat pe frecventa de lucru, unde L poate fi chiar inductanta trafului.

Deci situatiea este complet diferita intre un etaj in clasa C si un traf alimentat in impulsuri fara circuit de accord pe frecventa retelei pt a reface forma sinusoidala.

Link spre comentariu

Intreb si eu ca amatorul, in cazul punctual al pistolului de lipit, dimensiunea miezului, coroborata cu sectiunea infasurarii din secundar, plus "scurtcircuitul" permanent in secundar, nu sunt detalii care aduc cu sine o situatie particulara?

Rog colegul care a facut experimentul, sa scoata ansa pistolului, si sa repete experimentul...

Nu era pistolul meu. Pot sa il imprumut si sa refac testul dar a fost polemica lunga si nu am chef. Fiecare crede ce vrea. Aveti diode si pistoale, enjoi. Pe mine m-a interesat temperatura ansei. Au fost voci care au spus ca un traf nu merge alimentat prin dioda, etc. Vad ca acum si-au mai schimbat parerea. In fine. Nu mai stiu nimic. Cateodata e mai bine sa fii prost ca te lasa lumea in pace.

Link spre comentariu

Mark nu stiu la ce fel de surse te-ai uitat tu, probabil la flyback-uri ( foarte populare la puteri mici ) unde intr-adevar comanda este in pulsuri, dar la fel de adevarat este ca la flyback traful de fapt nu e traf ci inductanta ( dar asta e alta discutie ). Ai insa semipuntea si puntea unde primarul este alimentat in AC 100%, in fapt si contratimpul tot un ac este, se inverseaza alternativ sensul infasurarilor din primar asigurandu-se astfel simetria. Deci repet comoaratia nu tine, la sursele in comutatie comanda in pulsuri acolo unde exista este neaparat si intotdeauna dublata de masuri de reset pentru miez, in timp ce aici nu e cazul.

Link spre comentariu
@sesebe

Absolut, am si spus intr-un replay mai devreme, cu dioda serie estimez ca puterea va scadea de aproximativ 4 ori, tocmai ca nu exista circuit acordat, bobina trafului se va comporta ca simpla reactanta.

Pe alta parte, daca in secundar va urma un redresor sau un consumator obisnuit, nu e nevoie neaparat de sinusoida. Un bec pus direct in secundar ar palpai sesizabil, cred.

@marian

Surse TV, am fost o vreme depanator...de acolo am prins frica tensiunilor mari :d . Aveau un tranzistor comandat in impulsuri pozitive, inseriat cu primarul trafului Chopper. ( tranzistor BU de obicei )

Intradevar, daca este etaj in contratimp, este AC, indiferent de forma curentului.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Mark:

Adica flyback asa cum am intuit.

Acolo am spus deja ca e comanda in pulsuri pe o inductanta cuplata magnetic cu o alta, acolo ai intrefier care previne saturatia, ai teorie si calcule complexe, nu-i absolut nici o legatura cu traful de retea, nici macar la modul elementar. Si nu uita ca flyback este doar una dintre topologiile de surse in comutatie.

Link spre comentariu

Daca reduci pe U cu 8%, P nu se reduce cu 50%, e o aberatie tehnica.

Si nu in ultimul rand, spune-le ca partile lor dorsale nu-s termometre :rade:

Puterea variaza cu patratul tensiunii, Daca reduci tensiunea cu 8% puterea disipata pe rezistenta va fi de aprox. 84% din cat era. Si s-ar putea sa se simta aceasta diferenta cu "termometrul" dorsal.

Link spre comentariu

Nu era pistolul meu. Pot sa il imprumut si sa refac testul dar a fost polemica lunga si nu am chef. Fiecare crede ce vrea. Aveti diode si pistoale, enjoi. Pe mine m-a interesat temperatura ansei. Au fost voci care au spus ca un traf nu merge alimentat prin dioda, etc. Vad ca acum si-au mai schimbat parerea. In fine. Nu mai stiu nimic. Cateodata e mai bine sa fii prost ca te lasa lumea in pace.

Exista o variatie de flux, intr-o alternanta, inevitabil apare o tensiune in secundar, traful functioneaza, asa cum functioneaza bobina de inductie de la masina. In opozitie sarcina este foarte mare, in cazul asta particular.

Acum, nu stiu in ce masura alte caracteristici constructive particulare ale pistolului schimba datele problemei legat de saturatie, dar, iti garantez ca daca scoti ansa, lucruri interesante se vor intampla.

Acum, e posibil sa n-am dreptate.

Link spre comentariu

@marian

Nu stiam ca asa se numeste...in fine, principiul e identic cu al amplificatoarelor RF in clasa C. De curiozitate chiar am sa incerc, in caz ca merge, poate ca are si o utilitate.

Exact, puterea e proportionala cu patratul tensiunii, de aici am estimat ca se va reduce de 4 ori.

Link spre comentariu

Daca redresezi curentul si ATAT (adica nu pui condesatori) obtii curent continuu pulsatoriu, curent care se induce. Ca poate nu e cel mai fericit regim de functionare pentru traf, e o discutie usor diferita. Mai demult, m-am jucat cu urmatorul montaj: un releu auto, conectat in asa fel incat sa se transforme intr-un buzzer, un fel de sonerie. Cred ca stiti despre ce e vorba. Alimentat binenteles la 12 Vcc. Apoi am inseriat jucaria cu secundarul unui traf coborator de retea,traful devenind astfel ridicator. In primar am obtinut vre 70 V. Daca nu ma insel, un montaj asemanator era folosit si la bordul autoturismelor pentru tensiunea anodica de la vechile radiouri auto cu lampi.

Link spre comentariu

Da, ai realizat de fapt un Chopper clasic, "inversat" .Comanda e difera, nu e prin tranzistor, ci prin acel releu, dar principiul si efectul e acelasi.

Acum sa luam exemplul nostru, traful conectat la retea prin dioda.Eu nu cred ca asta ar afecta buna functionare a trafului.

Sa presupunem ca dioda lasa sa treaca alternantele pozitive:

pe timpul acelor alternante, traful va functiona normal, dioda lasand sa treaca neschimbata alternanta pozitiva. Apoi cea negativa, in care dioda nu conduce: traful va ramane nealimentat si isi va descarca liber energia acumulata in timpul alternantei pozitive, generand in secundar un curent de sens invers de autoinductie ( fenomenul se numeste relaxare ). In secundar va aparea astfel AC, desi nu perfect sinusoidal.

Editat de Mark S
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări