Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

Prostii sunt aia refractari. Nu aia care nu stiu, recunosc, se duc acasa, si deschid o carte... acela din urma se numeste om.

Ar fi bine dacă i-ai recunoaște după criteriul ăsta ...dar, nu! :rade:

Majoritatea celor care se cred ”cineva” în societate, nu pot și nu vor să recunoască că nu se pricep într-un anume domeniu!

Aș vrea eu să-l văd pe ăla(”om bazat”) care recunoaște de bună voie că a greșit ...sau că nu se pricepe!Prea puțini sunt ăștia ...

Orgoliul îi împiedică să facă un astfel de gest!

Link spre comentariu

Pentru un traf de pistol de lipit ...soluția cu dioda e acceptabilă!Mai ales,dacă acel ”pistol” se folosește foarte rar ...nu are timp să se încălzească prea mult ...și pentru a lipi o piesă nu cred că trebuie să atașezi oscilograma tensiunii de pe traful ”pistolului”! :96 :rade:

Editat de elmar
Link spre comentariu

Pai în filmuleț nu a atins decit vreo 120 grade, și, în schimb, i-a crescut consumul semnificativ cu disipare în traf.
Da, e buna soluția Elmar, pt ars trafuri.
La un pistol nici măcar nu ai nevoie sa reduci puterea pt ca o reduci prin PWM făcut cu degetul.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pentru un traf de pistol de lipit ...soluția cu dioda e acceptabilă

Este acceptabila doar pentru un analfabet din punct de vedere tehnic, unul care crede si in "free energy".

Omul ala e total paralel cu realitatea, total paralel cu electronica.

Sigur vrei sa faci parte din tagma asta?

Imi pare rau dar nu sunt catusi de putin indulgent cu subiectul asta pentru ca este unul la fel de cretin precum cel cu free enegy! :aut:

Link spre comentariu

Sigur vrei sa faci parte din tagma asta?

Eee... n-aș face parte nici din tagma celor care nu știu decât ce înseamnă ...alb sau negru!

Doar cei care știu să facă compromisuri acceptabile...vor reuși în viață!

De fapt ...viața e un șir de compromisuri!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Chiar nu inteleg de ce atata bascalie ptr o solutie simmpla, rapida si eficienta. Deci, metoda cu dioda e buna ptr reducerea tensiunii ce pica pe rezistenta din acea husa. Pe langa caderea de tensiune teoretica pe dioda (0.5-0.7V), dioda fizica are si rezistenta ohmica. Deci MERGE si poate incerca oricine crede ca asta nu-i un efort supraomenesc..sa incerce.

Valabil si ptr lectcon sau becuri si in cc si in ca.

Cazul 2, la alimentarea prin dioda a unui transformator ( de pistol de lipit sau orice alt traf ), problema se schimba. Teoretic, anulandu-i o alternanta, tensiunea ce cade pe traf se va reduce aproape la jumatate. Si tot teoretic, puterea nu se va injumatati, ci ajunge la sfert. Puterea este proportionala cu patratul tensiunii, conform legilor fizicii. Probabil si practica o sa confirme teoria, in cazul asta nu stiu ptr ca nu am incercat.

Link spre comentariu

Chiar nu inteleg de ce atata bascalie ptr o solutie simmpla, rapida si eficienta. Deci, metoda cu dioda e buna ptr reducerea tensiunii ce pica pe rezistenta din acea husa. Pe langa caderea de tensiune teoretica pe dioda (0.5-0.7V), dioda fizica are si rezistenta ohmica. Deci MERGE si poate incerca oricine crede ca asta nu-i un efort supraomenesc..sa incerce.

Valabil si ptr lectcon sau becuri si in cc si in ca.

Cazul 2, la alimentarea prin dioda a unui transformator ( de pistol de lipit sau orice alt traf ), problema se schimba. Teoretic, anulandu-i o alternanta, tensiunea ce cade pe traf se va reduce aproape la jumatate. Si tot teoretic, puterea nu se va injumatati, ci ajunge la sfert. Puterea este proportionala cu patratul tensiunii, conform legilor fizicii. Probabil si practica o sa confirme teoria, in cazul asta nu stiu ptr ca nu am incercat.

Unde ai invatat tu sa alimentezi un traf in curent redresat?

Zi-mi ca poate mai invat si eu citeceva.................

Link spre comentariu

La pistol nu stiu de ce sa te joci cu o dioda,cand ai la dispozitie variante mai elegante,daca chiar vrei o variatie de parametri...ar fi interesant de vazut ce forma mai are tensiunea dupa un astfel de montaj.

http://clovis.ro/wp-content/uploads/2016/11/1.Powerup.jpg

La bec alimentat din retea isi face treaba o dioda,daca spatiul iluminat cu acel bec,nu e destinat locuitului. E enervanta palpaiala,dar ii mareste considerabil durata de viata de ex pe o casa scarii sau subsol....in locuri unde nu te apuci sa citesti presa,si nici nu stationezi prea mult.

In multe mixere am vazut diferenta intre o treapta si alta de viteza, facuta de o dioda inseriata in bobinaj.Sunt motoare cu perii care accepta orice regim de alimentare.Deci nu e chiar de luat in ras metoda,daca se aplica acolo unde trebuie.

Link spre comentariu

Daca cineva incearca o sa vada ca traful nu mai merge cum trebuie si daca e dimensionat chinezeste, cu putine spire pe volt se incalzeste in draci f repede.

Speculez, ca nu incerc o asa tampenie. E ca si cand as testa ce se intapla cand dau cu ciocanul in geam. AJunge sa intuiesc ca sa nu mai incerc.

Filmuletele alea sunt exemplificative! Se vede clar cum consumul mai bine ca se dubleaza, chiar daca renunti la o alternanta!

Pana la urma bine zice Marian de free-energy. Adica renunti la o alternata si consumul in loc sa scada, creste!

Deci e free-energy, dar nu o primesti, ci o dai! :) :)

Da, in alternativ mere un triac, recuperezi de la un aspirator, bormasina, altele de genul.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări