TESSLA Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 .....Poti sa ai si patru diode, ca tot pulsatoriu o sa fie curentul si tot se va induce. Ba poti sa pui si condensator pentru ca tot va exista riplu. Abia atunci poti sa vorbesti despre saturarea miezului. @ Udar. Asta am spus eu si imi asum, indiferent ca e bun sau rau ce am spus eu. Daca tu crezi ca e in contradictoriu cu ce ai zis tu....poate ma lamuresti unde e contradictia. Ca eu i-am zis pulsatorie si tu i-ai zis alternativa....poate ai dreptate tu (poate asa scrie si in carti) dar eu cred ca ne-am referit la acelasi lucru. De fapt am si precizat intr-un post, sa nu se cofunde tensiunea continua cu ceea ce se obtine dupa o redresare. Da apoi m-ai luat cu adeverinte si cu alte chestii. Nu-i elegant. Referitor la montajul pe care l-am realizat eu, intr-adevar, se vede clar ca apare si o parte cu polaritatea opusa. Difera doar amplitudinile. Acuma poate colegul Radu e amabil si ne explica cum de a aparut acea parte negativa sa-i spunem, desi am folosit doar un amarat de releu, o baterie si un traf. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 În fine, cred că e momentul să închei . Postarea pe care o citezi e mult înainte de critica mea . Dată fiind ora la care ai făcut-o poate nici nu am citit-o. Trebuia, pur și simplu, să explici că nu ai vrut să spui ce-ai spus. Chestia cu adverința recunosc că nu e elegantă dar am explicat-o ulterior și s-a demonstrat că aveam dreptate. Eu voiam să propun un pariu și atunci trebuia ca lucrurile să fie clare , să nu fie discuții după . În ce privește apariția tensiunii negative răspunsul e foarte simplu - celebra ”autoinducție” pe care a mai citat-o cineva cred. La aplicarea tensiunii să-i zicem pozitive un curent începe să treacă prin bobina primară (am spus mai sus ce numesc primar). Acest curent este variabil, respectiv crescător, datorită inductanței primarului. Fluxul variabil creat de acest curent induce o tensiune în secundar astfel încât o parte din energie se transferă în secundar . La întreruperea curentului o altă parte din energie - cea datorată inductanței primarului - rămâne înmagazinată în fluxul magnetic . Această energie are tendința de a se elibera și pentru asta , întrucât sensul de variație trebuie să fie acum de scădere nu de creștere se va genera o tensiune de polaritate opusă atât în primar cât și în secundar . Întrucât în primar circuitul este întrerupt energia se eliberează în secundar dar tensiunea este prezentă și vizibilă pe osciloscop în ambele înfășurări. Nu știu cât de clar am explicat dar nu am vrut să fac referire la legi, teoreme și formule . Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Da, e celebra poezie pe care am mai scris-o odata "Eu curentul cel indus totdeauna m-am opus cauzei ce m-a produs". Pe mine m-a amuzat faptul ca unii colegi cand au auzit de alimentarea unui traf dupa o dioda, au si sarit in sus! Cum sa faci asa ceva?! Blasfemie! Nu o sa obtii nimic in secundar! Ei daca au auzit de dioda, gata au vazut linie dreapta pe osciloscop. Dar fenomenul e un pic mai complicat si dupa redresare se obtine ceva care nu e tocmai o linie dreapta pe osciloscop si care totusi se induce. Ca nu e cel mai fericit regim de lucru al trafului, repete a nu stiu cata oara, asa e, dar se obtine ceva in secundar. Spuneai despre descompunerea Fourier. Eu am stiut la un moment dat foarte bine sa dezvolt functii in serie Fourier,cu hartia si creionul. Si daca ma uit un pic pe procedeu, imediat imi reamintesc. Nu stiu insa cati dintre colegii electronisti stiu sau au stiut vreodata sa faca asta. Dar nu despre asta e vorba pana la urma, da nici sa ma luati cu chestii de genul "Cum a ajuns si prostul asta moderator?!" Ca asa a sunat ironia voastra. E foarte adevarat ca sunt oameni mult mai capabili ca mine aici pe site si mai priceputi la sectiunea pe care o moderez. Dar eu nu tin cu dintii de functia de moderator. Am mai spus-o si o repet: daca cineva vrea sa fie moderator in locul meu, sa vorbeasca cu Administratorul. Din partea mea nu e nici o problema. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Vaaaaai cate pagini s-au incarcat pentru un subiect de nimic,,,,,,,,,,,,,, Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Mintile odihnite............ Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Troll profesionist . Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Mintile odihnite............ Intra si Radu o data la bodega cand a considerat ca s-a luat cam mult pe aratura, Marian ca de obicei se consuma cand doreste sa mai indrepte niste lucruri, eu zic ca am postate ceva lucruri utile care nu pare sa intereseze in timp ce o prostie este luata in seama si tu ne iei peste picior. Sa-ti fie rusine! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Nu se ridică la nivelul unui topic tipic de "bodegă". Nu conține exclusiv doar cct, sunt și informații utile. Nu e bine, eu zic să-l închidem... Începe să deranjeze. Link spre comentariu
dark_angel Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Pe mine m-a amuzat faptul ca unii colegi cand au auzit de alimentarea unui traf dupa o dioda, au si sarit in sus! Cum sa faci asa ceva?! Blasfemie! Nu o sa obtii nimic in secundar! Ei daca au auzit de dioda, gata au vazut linie dreapta pe osciloscop. Dar fenomenul e un pic mai complicat si dupa redresare se obtine ceva care nu e tocmai o linie dreapta pe osciloscop si care totusi se induce. Ca nu e cel mai fericit regim de lucru al trafului, repete a nu stiu cata oara, asa e, dar se obtine ceva in secundar. Incearca si cu un transformator toroidal Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Incearca si cu un transformator toroidal Forma transformatotului creeaza o extorsiune a unui degajament intr-o apa. Dincolo de ironie, experimentul lui Marian si al meu au aratat cum sta treaba. Marian a explicat cel mai bine si la obiect, inductanta bobinei primare si permeabilitatea miezului + limita de saturatiei dicteaza ce se va intampla in ambele sectiuni ale trafului. Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Toroidalele se satureaza mai repede dar tot o sa se obtina ceva in secundar. Pana la urma asta era discutia, sau asa am inteles eu: dupa redresare se mai obtine sau nu tensiune in secundar? Si eu am subliniat, nu o singura data, ca dupa redresare nu se obtine tensiune continua in adevaratul sens al cuvantului. Se obtine o tensiune care vazuta pe ecranul unui osciloscop nu este o linie dreapta. Nu stiu cum se numeste, ca nu sunt licentiat in asa ceva. Poate ne spune vreun inginer in domeniu care e denumirea oficiala. Dar un lucru stiu sigur: acel ceva obtinut dupa o simpla redresare se induce! Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 14, 2018 Partajează Postat Ianuarie 14, 2018 Imi cer scuze ptr ironia din postul anterior. Una peste alta, problema s-a rezolvat. Curentul pulsatoriu genereaza un flux electromagnetic intr-un transformator. Prin asta, o tensiune in secundar. Alta concluzie, traful in impulsuri trebuie dimensionat altfel decat unul care lucreaza in AC. Dar, diferenta intre el nu e asa mare incat sa ne panicam ca ne arde casa. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Ianuarie 14, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2018 Stiu ca concluziile sunt apanajul prostilor, dar pana la urma...recomandam ssu nu dioda serie cu trafu'?. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 14, 2018 Partajează Postat Ianuarie 14, 2018 (editat) Iti recomand sa faci ce am facut eu, cu capul jos si ceva semne de umilinta. 1996 - primul emitator/receptor romanesc cu salt de frecventa. Saltul de frecventa nu era o noutate in sine, in schimb, algoritmul de sincronizare da. - primul emitator/receptor in US 1998 - eram in armata, am facut ca o statie R...numai stiu ce serie, sa se auda "cristal" in telegrafie. Fara fasaieli...etc. Lacrima. Chestia asta s-a intamplat la Campina...intr-o unitate militara. 2000/2001 - primul sistem de supraveghere/telecomanda prin GSM, de tip "casa inteligenta". "Creierul" era un telefon Bosch 608. Facea de toate, iar comenzile prin DMTF, decodate de NE567. Apoi CI logice din seria MMC. O parte din el o mai am si acum, cred. - primul emitator FLL. Cu TDA7088, chestie pe care am reactualizat-o de curand. - final de UUS, 10W cu 2 BD139, in paralel. Finalul emitatorului de mai sus. - primul multiplexor ( codor ) stereo romanesc si worldwide, bazat pe alt principiu, dar compatibil cu decodoarele stereo comerciale. In ordinea numerelor de pe tricou...MMC4069, 4017, 4066, 4013. Plus un filtru ceramic chinezesc pe 455Khz, plus 2 sau 3 rezistente. Unul din ele supravietuieste si acum - amplificator audio ptr casti supor Hi-Fi cu tetroda BF964, mixer audio cu acelasi tranzistor...ma rog, astea sunt fleacuri. Dupa asta a urmat o pauza lunga, in care m-am ocupat cu altceva. 2016/2017 - receptor all mode, si aproape "all band", tripla schimbare de frecventa. Total cost componente, aproximativ 40 lei (fara carcasa si elemente mecanice) - emitator/receptor VLF, incepand din banda audio. Receptorul e incorporat in ce am zis mai sus. - filtru activ de FI, cu 2 tranzistori + filtre ceramice, superior sau cel putin analog unei constructii mult mai complexe. Etc. O fi lauda, dar corespunde realitatii. Complexul de inferioritate romanesc + atotcunoasterea, ne impiedica sa progresam. Sunt de acord ca oricine sa conteste tot ce am scris. Bun, in cazul asta facem un pariu. Pe bani, ca sa se se justifice munca ( componentele sunt responsabilitea mea, nu se pun in pret ) Sau, ofer oricarui, schema, componente si orice indicatii + 100 lei. Valabil ptr tot ce am afirmat mai sus. Menztionez si repet, toate schemele sunt simple, dar la performante sunt cel putin comparabile cu ale oricarui brand din lume. D-l Ovidanie, nu suntem la casa soimilor patriei. Sustin eu cu ceva bani si componente din belsug, pe oricine chiar vrea sa faca ceva. In Romania. Editat Ianuarie 14, 2018 de Mark S Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 14, 2018 Partajează Postat Ianuarie 14, 2018 Stiu ca concluziile sunt apanajul prostilor, dar pana la urma...recomandam ssu nu dioda serie cu trafu'?. Binenteles ca nu e recomandat. Cum nu e recomandat nici sa-l alimentezi de la o sursa cu frecventa de 30 Hz. Dar asta nu inseamna ca nu o sa obtii o tensiune in secundar. Link spre comentariu
Postări Recomandate