Ovidanie Postat Ianuarie 13, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 N-are cine sa explice ca nu mai am intrare la cafenea. Ma musca de cur de cum intru, nu-i chip nici sa-mi iau cafeaua la pachet. A extras omu' niste citate de prin posturile acestui topic,, si din citatele extrase rezulta ca pot sa ma picur pe diploma de ''injiner'' si ca motorul progresului sunt cei ca el, care au experimentat si realizat practic ceea ce altii au spus ca nu se poate!!!! Merg sa-mi cumpar termos, de luni aduc cafeaua de acasa. 2 Link spre comentariu
elmar Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 (editat) Ăăăă ...ai pus-o! Dacă ești ”rigid” ancorat ,în tot ce ai învățat...riști să te plafonezi! Cei care au făcut posibil progresul, sunt cei care au experimentat și nu s-au plafonat la ce au învățat până atunci! E posibil, ca în cazul de față, să nu fie vorba de exploratori au necunoscutului(în electronică)...dar... Editat Ianuarie 13, 2018 de elmar Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Sa vedeti ce frumos se p...a pe argumentele tale, dupa ce faci scoala de arhtiectura un deceniu, intri in santier, si incep sa-ti explice cum au vazut ei ca a facut vecinul... aia cu dioda e nimic. E in firea romanului sa le stie el pe toate. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Ianuarie 13, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Referitor la pistolul de lipit ''Radioprogres'' alimentat cu dioda serie: E ca si cum as pretinde ca suturile in cur sunt un mijloc de locomotie. Nu mai trebuie sa pasesti, sari ca broasca cand incasezi sutul. Te deplasezi? Da! Deci este un mijloc de locomotie. Functioneaza! Nomikos, beneficiarul, pe banii lui, face cate turnulete vrea el. Oricum, mai multe ca vecinul. Da' bizonii astia ai mei violeaza toata fizica de generala ... Link spre comentariu
q_acdc Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 (editat) Sa vedeti ce frumos se p...a pe argumentele tale, dupa ce faci scoala de arhtiectura un deceniu, intri in santier, si incep sa-ti explice cum au vazut ei ca a facut vecinul... aia cu dioda e nimic. E in firea romanului sa le stie el pe toate. Si mai grav!Personalul tehnic unei firme de renume(reprezentanta) cer explicatii,indrumari,asistenta tehnica de la un parlit de electrician. Editat Ianuarie 13, 2018 de q_acdc Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Pai da bre, ca voi tineti progresul in loc, in schimb ei incearca si ce s-a demonstrat la scoala ca e : imposibil sau nepractic sau neeficient. Link spre comentariu
q_acdc Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 (editat) La o firma it din Cluj aveti un robot fake! (implementate module de tv din anii 80) Editat Ianuarie 13, 2018 de q_acdc Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Pana la urma , aici suntem la bodega iar acesta este un alt subiect de bodega . Inteleptii se mai chinuie sa scoata piatra , chiar si acum , dupa 10 pagini de subiect ? Sper ca stiti de gluma ! Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Eu zic ca urmatorul pas dupa dioda serie e dioda anti paralel. Aparatele audiofile au nevoie de o fazare corecta a stecherului in priza, iar dioda antiparalel (bineinteles ultra rapida, nu merge orice dioda de aparat de sudura) protejeaza impotriva legarii invers. Ce parere aveti? Pasul 2, filtrarea curentului cu un condensator. Preferabil din zona televizoarelor cu lampi si continut mare de soda caustica. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Am spus ca nu mai intervin dar fac o exceptie in speranta ca se va lamuri aberatia asta, si desi nu obisnuiesc sa fac teste pentru a dovedi evidentul deoarece orice om cu ceva cunostinte elementare si putina logica il accepta cu de la sine inteles, totusi fac o exceptie in special pentru Fanelforum care asa cum am spus este unul dintre utilizatorii care-mi plac si consider ca are potential, e pacat sa fie indus in eroare de teste subiective si total dezinformate, si printre cei care dezinformeaza este si un moderator, Tessla care prin functia ce o ocupa la sectiunea sa ar trebui sa fie in tema cu subiectul, dar arata ca de fapt este paralel cu el... In fine, subiectul este unul vast si ca sa fie lamurit din punct de vedere teoretic la un nivel decent ar trebui cateva pagini de prezentari, problema este ca sustinatorii acestei aberatii tehnice arata lipsuri majore in teoria de baza, teorie pe care n-am nici un cher sa o dezbat aici la bodega, dar am luat un traf ( unii dintre voi probabil il veti recunoaste ): Si am facut ceva teste ( toate fara sarcina in secundar ), intai curentul de mers in gol cu alimentare normala: Cam 15mA ( oscila intre 15 si 16 ). Am inseriat si un bec cu primarul ( veti vedea de ce ): Si apoi am alimentat cu un traf separator ca sa pot vedea curentul din primar prin monitorizarea tensiunii de la bornele becului ( relevant deoarece este o sarcina rezistiva ): Pana aici nimic deosebit, traful complet mut, nu se incalzeste, adica ceva normal. Am luat o punte redresoare recuperata de la o sursa ATX si m-am folosit de una din diodele ei: Curentul de mers in gol in primar a crescut pe la: Adica de mai bine de 38 de ori. Am inseriat iarasi becul cu primarul pentru a dovedi ceea ce era oricum evident ( becul nu poate fi "pacalit" ): Curentul a scazut datorita caderii de tensiune de pe bec. Iata si curentul din primar cu dioda: S-a dus naibii tot fengsui-ul si zen-ul primarului. Traful bazaie ca dracu, dupa cateva minute bobinajul deja se incalzeste. De ce? de de-aia, ca e o aberatie tehnica sa alimentezi cu dioda. Dar stati sa vedeti, nenea de la tehnica sudurii cica poti sa-i pui si mama puntii redresoare, n-are nici un motiv sa nu mearga. Pai hai sa vedem: Becul s-a aprins beeeton, aproape la fel ca si cum ar fi alimentat direct din retea. De ce? Pai uite de ce: Aia e tensiunea la bornele lui, si e o sinusoida aproape perfecta, deci primarul trafului se comporta aproape ca un scurt. De ce? Pentru asta este ceea ce se cheama SATURATIE! Ca sa priceapa toata lumea de ce apare saturatia, trebuie lamurit macar superficial ce e aia saturatie ( ca vad ca unii nu stiu ). Si n-o sa intru in formule si teoreme sofisticate, nici n-am chef si nici nu-i locul pentru asa ceva, o sa spun doar ca se numeste saturatie atunci cand miezul isi pierde tot ( sau aproape tot ) "schepsisul", adica devine aproape la fel de important precum un pietroi, se numeste saturatie atunci cand forta de magnetizare depaseste capabilitatile miezului iar acesta isi pierde foarte mult din proprietati, in ac el moment se intampla ca ii scade dramatic permeabilitatea, bobina cu el reactioneaza aproape la fel ca si fara el, adica devine o sarma chioara cu o inductanta foarte mica. De ce a crescut curentul in primar cand am pus prima dioda? Pai la alimentarea normala, primarul primeste semialternante opuse alternativ ca si polaritate, deci inductia in miez urca intr-o directie pana la un varf apoi la aparitia semialternantei opuse miezul se reseteaza, inductia variaza in sens opus, si daca numarul de spire este cel corect atunci varful de inductie nu poate niciodata nici macar sa se apropie de zona saturatiei atat in gol cat si cu sarcina ( indiferent de nivelul sarcinii, e fix la fel ). Ei bine alimentand prin dioda, primarul primeste doar pulsuri pozitive, inductia in miez variaza doar intr-o directie, varful urma mult mai mult decat ar fi normal pentru tensiunea aia datorita efectului cumulativ ( ganditi-va ca la alimentarea normala pleaca intotdeauna de la 0, in timp ce aici 0 nu mai exista ), nu intervine saturatia in adevaratul sens al cuvantului pentru ca traful este bine dimensionat si, deoarece creste mult inductia, scade permeabilitatea si o data cu ea si inductanta, si cum inductanta este componenta dominanta in impedanta primarului cresterea curentului de mers in gol este inevitabila, si asa cum s-a vazut creste inadmisibil de mult. De unde diferenta dintre o singura dioda si punte? Simplu, frecventa pulsurilor se dubleaza, latimea lor ramane aceeasi dar distanta dintre ele dispare, si readuc in discutie sursele in comutatie forward pentru ca sunt cel mai apropiat exemplu si cel mai usor de inteles si explicat. Acolo sunt tot pulsuri pozitive in primar, dar in fiecare perioada energia acumulata in miez ( magnetizarea ) la Ton este descarcata la Toff pe elementul dedicat, resetarea poate sa se faca si pe Toff mai mic decat Ton ( chiar mult mai mic ) dar se face intr-un mod foarte bine controlat, pe o anumita valoare a inversei. Aici asta nu se intampla, nu controlezi nimic deci efectul cumulativ este unul destructiv ( daca nu exista limitare asa cum am facut eu cu becul ), inductia creste prea mult, miezul isi pierde mare parte din proprietati, permeabilitatea se duce naibii, si toate astea pentru ca nu exista reset, nu exista demagnetizarea aia esentiala pentru fiecare perioada. Imi cer scuze daca am folosit un ton ironic insa m-am saturat sa vcad cu cat patos este sustinuta o prostie din prea multa ignoranta. Daca ati priceput, e bine, daca nu... n-au decat sa incerce si altii mai bine pregatiti decat mine, sa va lamureasca. Pa. PS: Validae daca ai sa inchizi topicul as prefera sa nu-l stergi, sa ramana postarea asta asa cum este, in caz ca tampenia asta reapare candva, putem retrimite aici fara sa redezbatem aceleasi chestii. Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Indiferent ca ai pus o dioda sau punte, in secundar ai obtinut o tensiune. Ca nu iti convine tie sau trafului forma de unda, e alta problema. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 In sfarsit un experiment facut corect, frumos, argumentat. N-a bubuit traful, instalatia, n-a luat foc casa, asa cum afirmau niste teoreticieni pasionati de filmele "de actiune" ;) Nici eu n-am zis ca e cea mai buna solutie, la sfarsitul experimentului, ptr ca dioda reduce prea mult puterea. Am uitat transformatorul in priza, dupa vreo ora si ceva de functionare, se incalzise tare. Merge doar ca solutie de moment ptr unele aplicatii...din "pacate" fara sa bubuie, fara artificii si fara...spectacol. Solutia cea mai buna este cu condensator serie. Modificand valoarea lui, se regleaza valoarea tensiunii din primar. Traful va functiona normal din punct de vedere AC si in subsarcina. Condensatorul trebuie sa reziste la minim 400V, pe acolo ajunge varful sinusoidei. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 (editat) Marian, tot ce ai demonstrat observasem de data trecuta. Se vede in videourile mele si ce se intampla cu curentul si ce se intampla cu ansa care era subiect atunci. Eu am admis si inteles de atunci si acum am convingerea aceiasi. Merge prost, da merge. Nimeni nu poata sa spuna ca nu merge. Nu e motiv sa ne suparam cand avem idei diferite, sau sa ne jignim. Oricum, unii au invatat atunci ca se poate si prin dioda. Multumim pentru desfasurarea de scule si rabdarea de a scrie. Se vedea pe video deja. Editat Ianuarie 13, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Am inseriat o dioda cu primarul unui pistol de lipit Radioprogres. Rezultatul, a scazut tensiunea in secundar, intrucat beculetul pistolului s-a aprins mult mai slab dar intr-adevar curentul in primar a crescut. Ca nu i-a prea convenit trafului, e adevarat, intrucat curentul din primar a crescut. Nimeni nu a contestat faptul ca CC nu se induce. E adevarat, curentul continuu nu se induce. Pana la urma de asta s-a si inventata curentul alternativ, printre altele. Dar a nu se confunda curentul continuu cu ce se obtine dupa o simpla redresare. Ala e curent continuu pulsatoriu, care intr-o mai mica sau mai mare masura se induce. Ca nu e cel mai fericit regim pentru traf, repet, e adevarat. Dar asta nu inseamna ca nu se poate. La vechile automobile care aveau radiouri pe lampi se obtinea o tensiune mai mare de la bateria de 12 V. Cum se facea asta fara tranzistori? Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 13, 2018 Partajează Postat Ianuarie 13, 2018 Cu relee vibratoare :) ! 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum