Ovidanie Postat Ianuarie 10, 2018 Partajează Postat Ianuarie 10, 2018 Azi dimineata, in cafeanea, o cunostinta cere o dioda de 5A... pentru a o conecta serie cu rezistenta din husa scaunului auto, dorea sa reduca puterea la jumatate. Cica asa a procedat cu becul de pe casa scarii si cu ''pistolul de lipit''. Am incercat sa-i explic ca la 12Vcurent continuu dioda serie nu reduce ''la jumatate'' iar transformatorul pistolului de lipit ...risca sa ia foc. Va spuneti parerea...vreau sa-i trimit link catre aceasta pagina. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 10, 2018 Partajează Postat Ianuarie 10, 2018 Nu s-a mai discutat problema dpdv al pistolului de lipit? In cc, respectiv la scaunul de la masina incalzirea v-a scadea cu citeva procente, probabil putin sesizabil! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 10, 2018 Partajează Postat Ianuarie 10, 2018 In CA, taie o alternanță. In CC, există o oarecare cădere de tensiune, nesemnificativă în context. Sunt situații total diferite. Asupra becului, în baza inerției termice, similar în cazul pistolului de lipit(letcon), când tai o alternanța, efectele se văd... La trafo, n-am încercat niciodată... Link spre comentariu
Analfabetul Postat Ianuarie 10, 2018 Partajează Postat Ianuarie 10, 2018 Pe acea diodă vor cădea 0,7V. Cu 3 diode o să ai cu mai puțin 2,1V și vei reuși o scădere a temperaturii scaunului electric (ăla din autoturism nu cel din pușcărie). 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 10, 2018 Partajează Postat Ianuarie 10, 2018 Dacă înseriază vreo 30 de diode, îi dă cu minus, și vara începe să răcească. Așa are eSul... Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 10, 2018 Partajează Postat Ianuarie 10, 2018 PE traf e efectul garantat! Eu zic ca daca pune dioda invers scaunul va fi sensibil mai rece! Link spre comentariu
dark_angel Postat Ianuarie 10, 2018 Partajează Postat Ianuarie 10, 2018 Dacă înseriază vreo 30 de diode, îi dă cu minus, și vara începe să răcească. Așa are eSul... Or fi diode peltier....deh eSul are si 'pese' extraterestre @Ovidanie recomanda-i un convertor Buck, daca te intreaba de care sa ii spui polifazic in caz ca urmareste discutia iar la final poate il intrebi daca a aflat ca exista pe lumea asta si banalul divizor rezistiv (nu-i spune sa se uite la cele 3-4 "viteze" ale ventilatorului din bord ca sigur il bagi si mai tare in ceata). Presupun ca 'meseriasul' are si butelie cu GPL pe agregat... in caz de scurcircuit sa fie sigur ca bubuie frumos. 1 Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 Vad aici postari care confunda pistolul clasic de lipit cu letconul, in prima postare s-a descris un pistol clasic de lipit cu traf, NU un letcon, si sa-i inseriezi primarul cu o dioda, taindu-i o alternanta, este una dintre cele mai mari tampenii ce s-au vehiculat pe forum, oricine intelege cat de cat elementar cum functioneaza un banal transformator o sa fie de acord. S-a mai discutat asta si credeam ca s-a depasit acel moment... Cat despre reducerea temperaturii scaunului prin inserierea unei diode, tensiunea la bornele rezistentei ar scade cu Vf-ul diodei, probabil undeva sub 1V ( depinde de curent ), nesemnificativ comparativ cu tensiunea de lucru. Daca vrea neaparat un reglaj, ar putea incerca si un variator PWM, ceva simplu cu 555 si un IRF3205 sau ceva similar, ar putea avea un randament mai bun. Daca nu, atunci un buck, se intereseaza ce curent consuma rezistenta, ori roaga pe cineva priceput sa i-l masoare, apoi comanda via ebay un modul step-down care sa poata lucra la 12V intrare, si care sa ofere o iesire reglabila, si un curent egal cu minim cel necesar rezistentei. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 Astfel de indivizi trebuiesc lasati in prostia lor, nu are rost sa-ti faci nervi cu astfel de tembeli, in fond stiti vorba aia: "Nu trezi un caine care doarme, ca ramai fara ciolan" -trebuie sa castige si baietii de la service-ul auto, in plus, daca-i ia foc cazanul pe patru roti, cu atat mai bine, un bizon mai putin pe strazi. 1 Link spre comentariu
PINTI Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 (editat) Eu recomand o Dioda Gunn, sau chiar Tunel. Reduce fix la jumatate tensiunea in scaunul masinii. Daca nu isi face treaba, sa o monteze invers. Editat Ianuarie 11, 2018 de PINTI 1 Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 Eu i-as oferi o dioda TRAPPAT de 550W/1GHz, dar numai daca o pune sub scaun, cat mai aproape de popou, ca sa fim scutiti de eventualii lui urmasi. 1 Link spre comentariu
elmar Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 (editat) Eu recomand o Dioda Gunn, sau chiar Tunel. Reduce fix la jumatate tensiunea in scaunul masinii. Daca nu isi face treaba, sa o monteze invers. Da, e bună o diodă din asta ... Mașina ar avea două ”facilități” noi :Cuptor cu microunde și dispozitiv ati-radar! Editat Ianuarie 11, 2018 de elmar 1 Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 Va salut,vin si eu cu o (intrebare)cu ce pot inlocui o dioda zener DZ 7,5v de la un termostat electronic pe care l-am construit pentru frigiderul meu si care functioneaza de vreo zece ani,ideea este sa-i maresc plaja de cuplare decuplare,mai bine spus sa-i maresc toleranta,cred ca m-ati inteles ce am vrut sa spun.(mentionez ca aceasta dioda zener este folosita ca tensiune de referinta in acest montaj) Link spre comentariu
elmar Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 NU cred că trebuie să umbli la dioda aia...pune schema, ca să te putem ajuta concret! Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Ianuarie 11, 2018 Partajează Postat Ianuarie 11, 2018 A,si sa nu uit sa va spun,este o intrebare test,oricum am gasit solutia in acel moment cand am conceput montajul,adica acum cam 10 ani. Montajul este unul foarte simplu ce foloseste un operational 741. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum