Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtre electromecanice RFT


Marele Savant

Postări Recomandate

@Victor, nu stiu nici un USP la momentul asta. Daca aflu, te anunt.

Si acum sa revenim la filtrele noastre.

Sa presupunem ca am un receptor comercial care are si (macar) o banda de scurte.

Trecand peste banda prea larga - se poate rezolva acoperirea unei benzi de radioamatori - dupa ltimul etaj de FI (ala de 455kHz), renuntam la deodularea cu dioda si mixam semnalul cu 255 kHz. Obtinem o a doua frecventa intermediara de 200 kHz. O amplificam, apoi semnalul rezultat il aplicam unul filtru electromecanic (cel din discutie). Rezultatul il demodulam corespunzator si, voila, avem un receptor SSB. Ar fi fezabila o astfel de modificare?

Link spre comentariu

As fi interesat și de un R311 sau RBM nou sau in stare bună ...

Mulțumesc anticipat tuturor .

Poate am noroc ...

 

Nu , nu ar fi fezabilă .

Filtrul 200KHz trebuie pus cat mai aproape de mixer , la intrarea FI , nicidecum la ieșire .

Link spre comentariu

 

Sa presupunem ca am un receptor comercial care are si (macar) o banda de scurte.

Trecand peste banda prea larga - se poate rezolva acoperirea unei benzi de radioamatori - dupa ltimul etaj de FI (ala de 455kHz), renuntam la deodularea cu dioda si mixam semnalul cu 255 kHz. Obtinem o a doua frecventa intermediara de 200 kHz. O amplificam, apoi semnalul rezultat il aplicam unul filtru electromecanic (cel din discutie). Rezultatul il demodulam corespunzator si, voila, avem un receptor SSB. Ar fi fezabila o astfel de modificare?

 

Da, orice receptor comercial poate fi modificat in sensul asta. De fapt este vorba de adaugiri, fara a-l modifica in sine. Eu am porocedat altfel, am facut un BFO separat, pe 455Khz ptr demodulare SSB si CW si un MC3361 ptr NBFM. Comutarea intre modurile de lucru am facut-o simplu, daca vreau SSB/CW, alimentez BFO si intrerup alimentarea MC3361 si invers ptr NBFM.

Cu a 2-a FI pe 200Khz, cu filtre electromecanice, rezultatele vor fi si mai bune, clar.

Link spre comentariu

Atentie la ce am specificat mai sus, relativ la filtrele pentru SSB marcate cu E, USB (adica MF200+E-0235 de exemplu) LSB (adica MF200-E-0235 de exemplu), acestea cu "E" in denumire sunt filtre cu purtator la 200 kHz.

Filtrele MF200-0235 de 2,35 kHz si MF200-0310 cu largimea de 3,1 kHz, pot fi utilizate bineinteles pentru SSB, dar atentie ca 200 kHz este frecventa lor centrala, deci necesita purtatorii corespunzatori, adica pentru cel din urma trebuie 201,85 kHz si respectiv 198,15 KHz in cazul unui offset ales la 300 Hz.

 

Nu este o problema a face un circuit separat pentru adaptare la un rx existent, folosind o mixare la 200 kHz si lant de Fi la 200 kHz cu aceste filtre.

Faptul ca este indicat ca filtrul sa fie "cat mai aproape de antena", se refera la distributia castigului si dinamicii in etajele Rx de-a lungul lantului de Rx. Daca nu se face greseala de a se adauga amplificare exagerata inainte de filtre si mixere cu dinamica foarte redusa, ori daca se evita ca frecventa BFO-ului sa fie problematica pentru Rx-ul existent, nu este nici o problema.

 

Filtre ceramice de banda ingusta (SSB) pe 10,7MHz nu exista. Exista filtre SSB sau CW cu cuarturi pe 10,7, iar ceramice de SSB (2...3 kHz) la 455k, acestea din urma fabricate de Murata dar sunt scumpe si cautate azi deoarece sunt filtrele ceramice utilizate si in unele trx-uri japoneze si care au avut obiceiul a crapa din cauza faptului ca nu au fost decuplate de componenta DC...

 

 

 

In continuarea aceleeasi idei, cumparati cu incredere DIRECT de la producatorii chinezi! Nu sunt vreun reprezentant comercial al lor, spun asta in folosul cumparatorului de rand, si poate impotriva politicii de japca fiscala din "tarile civilizate".
Cumpar de ani de zile de la ei si sunt multumit 100%, (nici macar 99). De fapt calitatea si preturile produselor chinezesti m-au facut sa ma reapuc de electronica.
Este adevarat, am ramas inca la gandul produselor chinezesti de acum nu foarte multi ani, produse practic de unica folosinta. Dar nu poti fi mare pana nu sti inainte mic...decat daca detii vreo mostenire. Mostenire pe care au facut-o praf, vanzand-o direct, brandurile consacrate...
Apoi mai e ceva, noi cumparam produse de proasta calitate din magazin, nu direct din China. Suntem siguri de provenienta lor...?
In fine, doar la o "aruncatura de privire" pe siturile chinezesti punem vedea la ce nivel de tehnologie au ajuns....si la ce preturi. Pot spune ca ultimele produse lansate pe piata de firmele consacrate, sunt antichitati fata de ce se produce acum in China :)

 

 

Daca vrei tranzistorii 2CS1945 din poza atasata, cumparati de mine de la mama China, ti-i dau ieftin, ca sa nu te mai chinui cu BD-urile alea!

Sper ca nu te superi daca de fapt sunt diode remarcate cu 2SC1945, trimise in locul acestora care evident sunt 2SC1945 originali scosi din aparate, ...special ii comandasem pentru ca stiam ca cei noi sunt in cvasitotalitate falsi, iar acestia ar fi fost sh dar macar originali,... insa cei originali sh fiind la mai mare cautare -si chiar mai scumpi!!!!- decat cei "noi originali",... au ajuns deci sa dea tzepe pana si cu second-handurile!

Si ti-as fi putut oferi si cateva bucati de 2SC1972 si BU808 cumparati asa de test... bine ca nu m-am aruncat la cantitate! Si despre care indivizii de la ali, la reclamatia mea, mi-au raspuns ca-s ok pentru ca scrie pe ele exact ceea ce s-a oferit de catre vanzator, chiar daca le-am trimis si poze cu masuratori si poze comparative cu originalele! Toti ii cumparasem tocmai pentru ca in pozele de la anunturile de vanzare erau originalele!

 

Iar daca afli cumva de 2SC1945, 2SC2879, MRF485 si MRF486 originali pe ali, si-mi dai tu banii inapoi daca-s falsuri, da-mi de stire!

Vezi ca unii au luat tepe de sute de euro cu BLF188 si alte asemenea "bunataturi" din China!

post-175152-0-66281800-1515752338_thumb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am mai auzit oameni care s-au "intepat" pe Aliexpress, cu BLF-uri. Cum am spus, conteaza si de la cine cumperi... Pe Aliexpress poate vinde oricine...chiar si eu si dvs etc.

Eu nu prea ma ocup cu emisia de ceva vreme, mai incropesc uneori ceva emitatoare "efemere" in diverse benzi, ptr teste doar. Ca final pun 2SK3476 (out 8W/500Mhz ). Sunt foarte mulumit atat de el cat si de pret - 12$ ptr 20 bucati. Tranzistorul asta (MOS este). merge de la unde lungi pana in UIF, merg si pusi 2 in paralel direct (nu push-pull).

In fine, ca pe orice site, activitatea, magazinul si feedback-urile primite de user e bine sa fie studiate inainte.

Editat de Mark S
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Am aflat ca aceste filtre s-au folosit in transceiverele pentru radioamatori Teltow 215. 

Nu am gasit pe net decat scheme bloc.

Ma poate ajuta cineva cu schema lor.

Am unul de 3.7KHz si vreau sa il folosesc la ceva probabil un receptor SSB HiFi :)

Link spre comentariu

Multumesc, tot aceleasi scheme bloc apar la mine.

Le-am intalnit pe diverse alte link-uri.

Ma descurc greu cu germana fara suport google.

Mai caut, vad ca schema completa e greu de gasit.

Link spre comentariu

455 -> 200 kHz merge brici. Pe vremuri s-a dezvoltat chiar un add-on care transforma A412 in dubla schimbare de frecventa, 9 MHz -> 500 kHz.

Motivul e usor de intuit, era greu si scump sa gasesti un KVG XF-9B, mai usor gaseai EMF500...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări