Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor sursa 2x12V

Vizitator para2222

Postări Recomandate

Vizitator para2222

Cu respect. Am reusit sa alimentez cele 2 ventilatoare cu un alimentator de 9V/0.6A (il aveam prin casa) . Am ales 9V ca sa nu am turatie maxima in ventilatoare si sa fie mai silentioase, l-am testat vreo 6 ore de mers incontinuu iar carcasa se incalzea foarte putin, am desfacut-o si in aer liber nu se incalzeste deloc. Am montat totul langa placa de baza iar acum in incinta temperatura nu depaseste 32 grade dupa 3 ore de functionare. Sunt relativ multumit.

Acum problema este alta.

Anul de productie al cuptorului este 2007. Daca ma uit atent pe placa de baza singura componenta "care isi arata varsta" este triacul BTA16-600B (atasez inca o data poza cu el) care se pare ca a dus tot greul din cauza racirii precare, ne avand decat un radiator amarat facut dintr-o bucata de tabla de anuminiu de 5cm/3cm. Sper sa nu bat campii prea tare, dar din ce am mai citit si eu, PCB-ul trimite impulsuri elecrice catre rezistenta din camera de ardere prin triac.

Doresc sa schimb aceasta piesa, ma gandesc ca a suportat destul pana acum, de altfel se vede si pe ea, numai ca de piciorusul 3 al triacului, pe poarta adica este prinsa o dioda. Locul este foarte stramt si nu pot sa citesc valorile scrise pe ea. Solutia ar fii sa dezlipesc piesele de pe placa de baza, dar nu vreau sa fac asta decat "in extremis" pentru ca ar insemna cateva zile de munca pierdute pana ajung piesele la mine.

La cum arata dioda (stiu ca asta poate sa fie o alta tampenie debitata de mine), este de tip transil unidirectionala si banui ca este pusa acolo ca sa protejeze PCB-ul.

Intrebarea este :

- poate cineva sa deduca ce fel de dioda este si ce valori are avand in vedere ca este prinsa de BTA16-600B care are curent de poarta 50mA ?

Cu multumiri, Razvan.

Si poza cu cele 2 piese.

post-267635-0-37159200-1515746781_thumb.jpg

Link spre comentariu

nu umblati la placa sa dezlipiti triacul , exista pericolul ca zona unde e lipit sa fie imbatrinita din cauza temperaturii ridicate la care a fost expus triacul si sa exfoliati cablajul. (pcb). Daca mai aveti spatiu montati un radiator suplimentar, sau daca vreti totusi sa-l schimbati cumparati un triac mai puternic

BTA24-600C. Dioda poate sa fie de comutatie la 1A e lipita in grila triacului.

Editat de popescuion
Link spre comentariu

Sfatul meu este ca acel tiristor sa fie lasat la locul lui atat timp cat echipamentul functioneaza in parametrii normali. Cand si daca se va defecta, atunci sa fie schimbat. Spun asta deoarece nu cred ca exista cunostintele necesare nu pentru a schimba propriuzi componenta ci pentru a manageria eventualele probleme/incidente care pot sa apara. I

Link spre comentariu
Vizitator para2222

nu umblati la placa sa dezlipiti triacul , exista pericolul ca zona unde e lipit sa fie imbatrinita din cauza temperaturii ridicate la care a fost expus triacul si sa exfoliati cablajul. (pcb). Daca mai aveti spatiu montati un radiator suplimentar, sau daca vreti totusi sa-l schimbati cumparati un triac mai puternic

BTA24-600C. Dioda poate sa fie de comutatie la 1A e lipita in grila triacului.

Vreau nu vrea trebuie sa umblu...sper sa nu omor cablajul.

Acum vreo 3 luni am prins de tabla pe care este triacul un radiator mare de 4/4 cm si gros 3 cm, e strans bine pe ea si montat cu pasta termoconductoare. Sper sa fie de ajuns mai ales ca acum sufla si un ventilator pe el.

Cred ca am sa raman la triacul producatorului cel de 16A pentru ca nu gasesc pe net in RO decat BTA24-600CWRG.

In privinta diodei puteti fii mai explicit ? Poate in cod de exemplu. Ce valoare sa aiba tensiunea 1kV, 800V, 600V....???

Multumesc.

Editat de para2222
Link spre comentariu

Chiar nu înțeleg de ce repari un lucru care funcționează ? Cum ți s-ar părea să vină un pacient la dentist și să zică : ,,- Doctore, scoate-mi doi dinți din față, că sunt cam vechi, e timpul pentru unii noi, de ceramică....,,. Triacul nu are o limită definită de funcționare, dacă e răcit suficient va dura poate mai mult decât incinta cuptorului....plus că riști să cumperi un triac mai prost decât originalul.Am văzut destule punți chinezești de 25A care nu suportau nici 10A cu răcire adecvată, de ce n-ar fi și triace din astea ? Mai ales că producătorii majoritari chinezi imită absolut orice siglă și doar unele firme de renume mai știu exact ce vând...

Link spre comentariu
Vizitator para2222

Sfatul meu este ca acel tiristor sa fie lasat la locul lui atat timp cat echipamentul functioneaza in parametrii normali. Cand si daca se va defecta, atunci sa fie schimbat. Spun asta deoarece nu cred ca exista cunostintele necesare nu pentru a schimba propriuzi componenta ci pentru a manageria eventualele probleme/incidente care pot sa apara. I

Dupa instalarea ventilatorului cuptorul merge normal, numai ca incerc sa previn ce mi sa intamplat cu ceva timp in urma, cand tot o dracie ca asta de tiristor (BTA06-600C) a luat foc pe PCB-ul unui aspirator profesional, si asta tot din cauza raciri precare, in speta un radiator minuscul. A terminat toata placa de baza si distracatia a costat in jur de 230 de euro.

Prefer sa schimb acum asta si sa fiu cu sufletul impacat, macar stiu ca daca nu ia el foc din proasta proiectare exista posibilitatea sa-l stric eu, sau sa-l repar. Oricum cred ca daca este sa crape el atunci problema va fi mai grava...prefer sa risc.

Multumesc.

Link spre comentariu

Cum vrei...asculta, totusi, si de ce a spus validae...are foarte mare experienta in acest domeniu. Preventia, din punctul meu de vedere, e facuta deja cu adaugarea radiatorului suplimentar si a ventilatorului.

Link spre comentariu
Vizitator para2222

Chiar nu înțeleg de ce repari un lucru care funcționează ? Cum ți s-ar părea să vină un pacient la dentist și să zică : ,,- Doctore, scoate-mi doi dinți din față, că sunt cam vechi, e timpul pentru unii noi, de ceramică....,,. Triacul nu are o limită definită de funcționare, dacă e răcit suficient va dura poate mai mult decât incinta cuptorului....plus că riști să cumperi un triac mai prost decât originalul.Am văzut destule punți chinezești de 25A care nu suportau nici 10A cu răcire adecvată, de ce n-ar fi și triace din astea ? Mai ales că producătorii majoritari chinezi imită absolut orice siglă și doar unele firme de renume mai știu exact ce vând...

Draga domnule aveti perfecta dreptate. Am sa tin cont de experienta dumneavostra si o sa va ascult sfatul, o sa las cuptorul sa mearga sa vedem cum se comporta.

O sa radeti....dar nu aveti idee cati pacienti isi strica dinti de dragul unor fatete ceramice.

Cu respect.

Cum vrei...asculta, totusi, si de ce a spus validae...are foarte mare experienta in acest domeniu. Preventia, din punctul meu de vedere, e facuta deja cu adaugarea radiatorului suplimentar si a ventilatorului.

Da, asa voi face...mii de multumiri.

Link spre comentariu

Ăia care-și strică dinții buni ca să-i ,,placheze,, nu cred au mai multă minte decât ăia care-și bat joc de corpul lor cu tatuaje, piercing-uri și implanturi de pietre în dinți.Dar ăia sunt totuși mai iubiți de dentiști, cred că e ceva mai plăcut să ,,lucrezi,, pe un dinte sănătos și curat decât pe o carie puturoasă....

Repet, nu schimba triacul dacă funcționează și e răcit suficient.Eventual, cumpără unul de rezervă și pune-l în carcasa cuptorului, ca să-l ai la nevoie.Așa fac cu unele aparate care au componente critice, care cedează când ți-e lumea mai dragă....

Link spre comentariu
Vizitator para2222

Ăia care-și strică dinții buni ca să-i ,,placheze,, nu cred au mai multă minte decât ăia care-și bat joc de corpul lor cu tatuaje, piercing-uri și implanturi de pietre în dinți.Dar ăia sunt totuși mai iubiți de dentiști, cred că e ceva mai plăcut să ,,lucrezi,, pe un dinte sănătos și curat decât pe o carie puturoasă....

Repet, nu schimba triacul dacă funcționează și e răcit suficient.Eventual, cumpără unul de rezervă și pune-l în carcasa cuptorului, ca să-l ai la nevoie.Așa fac cu unele aparate care au componente critice, care cedează când ți-e lumea mai dragă....

O idee excelenta... imi puteti spune si o parere despre ce fel de dioda e lipita pe triac, si cam ce valoare are ?

Link spre comentariu

Mda, s-a cam activat electronica in tine. Oricum nu vei tine cont de ce-ti spun colegii, sa lasi lucrul sa functioneze. Vezi tu, acel triac, nu are limita de functionare, de genul contor. Triacul care ti-a loc foc, posibil ca are alta poveste, dar daca faci lucrul asta doar ca sa te mai inveti, poti sa o faci. (cu schimbatul preventiv)

Daca totusi "dioda" aia e un diac, de genul DB3 in capsula DO15 ?

In alta ordine de idei, ceva-mi spune ca nu e tocmai locul ei, precum nici MOC3062 nu pare din peisajul original. Triacul practic e ok, doar ca , cineva pare ca a schimbat acel triac, posibil nici sa nu fie identic cu originalul sau poate da..., a facut improvizatia si nu a spalat pcb-ul dupa operatie. Astfel, colofoniu folosit, sau fluxul din fludor, a atacat partial pcb-ul. Timpul si-a spus cuvantul. Posibil sa mearga si fara, la fel de bine.....

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator para2222

Mda, s-a cam activat electronica in tine. Oricum nu vei tine cont de ce-ti spun colegii, sa lasi lucrul sa functioneze. Vezi tu, acel triac, nu are limita de functionare, de genul contor. Triacul care ti-a loc foc, posibil ca are alta poveste, dar daca faci lucrul asta doar ca sa te mai inveti, poti sa o faci. (cu schimbatul preventiv)

Daca totusi "dioda" aia e un diac, de genul DB3 in capsula DO15 ?

In alta ordine de idei, ceva-mi spune ca nu e tocmai locul ei, precum nici MOC3062 nu pare din peisajul original. Triacul practic e ok, doar ca , cineva pare ca a schimbat acel triac, posibil nici sa nu fie identic cu originalul sau poate da..., a facut improvizatia si nu a spalat pcb-ul dupa operatie. Astfel, colofoniu folosit, sau fluxul din fludor, a atacat partial pcb-ul. Timpul si-a spus cuvantul. Posibil sa mearga si fara, la fel de bine.....

Nu, nu....chiar am sa tin cont de ce mi sa spus, las totul asa sa vedem cum se comporta si daca vor mai fi probleme am sa ma duc cu el in service la reparat. De restul nu stiu ce sa zic...in el au umblat doar cei de la firma producatoare, o data au facut up-grade de soft si a doua oara au schimbat o curea de la motorul liftului incintei de ardere.

Si da... ma cam "mananca" din cand in cand, mai bine de jumatate din viata am stat printre schemele si piesele tatalui meu.

Dar nu cred ca este timpul si cazul sa ma apuc de electronica tocmai pe PCB-ul asta de o gramada de euroi.

Multumesc mult pentru sfaturi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări