dr_nick24 Postat Martie 26, 2013 Partajează Postat Martie 26, 2013 salutari !- referitor la condensatorii de pe placa audio, macar aceia 2 de 2200uf i-as schimba cu seria kz de la nichicon in ideea ca sunt seria cea mai buna de la nichicon.( cei prezenti fiind serie standard....nici low esr, nici audio) ..la 2 euro +/- tot acolo sunt...- referitor la mesajul anterior cu acei condensatori pentru Quad imi puteti spune ceva? ce sa aleg?- ps dau comanda la mouser...si nu vreau sa platesc transportul de la alte magazine online doar pentru condensatori..multumesc ! Link spre comentariu
Guest1 Postat Martie 26, 2013 Partajează Postat Martie 26, 2013 La Quasar condensatorii Rubycon Zl poti sa-i schimbi cu Vishay BC.Tibi Link spre comentariu
dr_nick24 Postat Martie 26, 2013 Partajează Postat Martie 26, 2013 - legat de quad -- as vrea sa dau comanda doar de pe mouser...seriile low esr de la vishay precum 2136/ 2150 nu sunt la 100v pe mouser..( am alimentare la 2 x 66v ).si nu vreau sa mai comand din alte parti....- sa merg pe panasonic fc 330uf/100v sau nichicon He 470uf/100v ? - in alimentarea de baza am 2 Mundorf M-lytic Hc de 22.000uf / 80 ...low esr....multumesc Link spre comentariu
Guest1 Postat Martie 26, 2013 Partajează Postat Martie 26, 2013 Panasonic FCTibi Link spre comentariu
dr_nick24 Postat Iulie 16, 2013 Partajează Postat Iulie 16, 2013 pentru Dl Tiberiu...sau nu numai... - vreau sa montez niste vu-metre (cu ac ) pe quadul facut cu laterali, si vreau sa stiu in ce masura influenteaza sau nu impedanta de iesire a amplificatorului aceasta schema....( vreau sa ma leg cu schema de iesirea amplificatorului., nu de pe semnalul de intrare...) http://s22.postimg.org/idjdpeiwx/VU_2_3.jpg multumesc !!! Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 16, 2013 Partajează Postat Iulie 16, 2013 Eu l-as pune pe intrare, in felul asta verifici in permanenta nivelul semnalului la intrarea amplificatorului Link spre comentariu
Guest1 Postat Iulie 19, 2013 Partajează Postat Iulie 19, 2013 pentru Dl Tiberiu...sau nu numai...- vreau sa montez niste vu-metre (cu ac ) pe quadul facut cu laterali, si vreau sa stiu in ce masura influenteaza sau nu impedanta de iesire a amplificatorului aceasta schema....( vreau sa ma leg cu schema de iesirea amplificatorului., nu de pe semnalul de intrare...)http://s22.postimg.org/idjdpeiwx/VU_2_3.jpgmultumesc !!!... si schema unde e ?Presupun ca trebuie sa fac reverse-engineering dupa un pcb ?In functie de ceea ce vrei sa masori se folosesc aplicatii diferite si VU-metre diferite. In general impedanta de intrare este mare si nu afecteaza iesirea amplificatorului. Oricum, evita orice fel de ftj pe intrarea de la VU-metru si pune un comutator ca sa-l folosesti cu si fara VU.FYI, cele mai bune sunt cele de la sifam.Ca sa intelegi despre ce este vorba http://www.ethanwiner.com/meters.htmlTibi Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 11, 2014 Partajează Postat Noiembrie 11, 2014 Ca tot omul Duminica, am reluat lucrarile la acest amplif, avand ceva mai multa vreme la dispozitie. Schema este asta: https://dl.dropboxusercontent.com/u/13402925/quad/LQ405.pdf Modificarile importante aduse de mine fiind: C miller pe finali de 180pf, rezistente de grila de 1k, (oscileaza la 20-50MHz fara, valorile nu sunt inca optimizate) R11 marit la 68ohmi, R18 si 19 micsorate in paralel la 370ohmi (puntea ramane echilibrata) AO = ne5534 R24 - 10ohmi R17 scazut la 82 ohmi. Finali 3 perechi de ALF16N16W respectiv ALF16P16W Bias polarizat rezistiv in jur de 20mA. Alimentare +-65V In felul acesta merge fara probleme pe orice sarcina, inclusiv 2ohm pe termen scurt, nu oscileaza. Problema e ca excursia in tensiune e limitata la 105V varf la varf, 52V varf, iar pana la 65V mai este. E limitata de etajul de amplificare in tensiune, care satureaza, deci limiteaza fara sarcina. MArind amplificarea etajului de tensiune prin micsorarea R 17 la 50ohmi am excursia necesara, dar cum ii pun sarcina oscileaza in draci. Din C6 nu are rost compensarea, dpmdv nefiind acolo problema. Incerc sa imi dau seama cam unde ar trebui sa compensez, probail in zona driverelor si a puntii. Cam aici am ajuns cu depanarea. Va voi tine la curent cu progresul zielle astea, cand reiau munca, fiind o chestie ce tine de caracteristicile pieselor (care nu le am), capacitati/inductate parazite, toate in reactie de testat se poate testa numai practic. Alta problema ar fi rezistenta R11 care nu permite sarcini f joase, gen 1-2ohmi, limitand comanda mosfetilor negativi. Ma rog, astia au Rdson de 1ohm, asa ca nu prea is ei pt sarcini mai joase de 4ohmi. Mai trebuie optimizata comanda finalilor, o problema minora ar fi o usoara conductie simultana pe semnal dreptunghiular, dar asta mai incolo, dupa ce pun la punct ce doare mai tare. Planuri pe viitor: -ar fi multe, dar momentan sa il fac sa mearga asa, asa ca va rog nu dezvoltati pe ele, inca: probabil vor urma: -o optimizare a puntii pt un SR mai mare, - alimentari separate cu vreo 10V in plus, - etaj hibrid bipolar - mosfet dar mai e de lucru pana acolo. Sincer, la cata vreme mi-am pierdut cu maruntisuri orice alta schema era gata demult. Special pt acest amplif ma proiectat protectia la HF, scurt si DC, stiindu-l ca amplif naravas si arzator de tweetere, daca nu e bine reglat. Voi ce parere aveti despre problemele intampinate? PS Probabil in final voi face alt amplifu cu acest finali, Si voi lasa quad-ul pt niste finali mia simpli gen bdx-uri in clasa B fara bias+corectie si la o putere mai mica. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 12, 2014 Partajează Postat Noiembrie 12, 2014 Am mai mesterit si astazi. Am readus puntea la valorile initiale, am lasat doar amplificarea marita din R17 - 100 ohmi. Oscileaza cum il alimentez la mai mult de 50V. La 60V oscileaza usor, la 70V il iau tot dracii. Am folosit valori reactive mai mari in punte, 480pF si 12uH, care inafara de faptul ca au scazut SR-ul tot nu au oprit oscilatiile. Am incercat sa iau individual fiecare etaj: AO: - inlocuit cu 741 fiind mega lent nu ma pot astepta la surprize de aici. VAS: - am compensat miller in trepte ajungang pana la 330pF. Nu se poate exagera ca apoi devine prea lent ampliful si nu mai merge cum trebuie mecaniscum de corectie, ampliful ramanand agatat. Compensat driverul tot asa cu valori mari. Finalii au ramas tot cu 1k in grila, niste inele de ferita trantite acolo sa fie, 180pF cond miller pus grila sursa. Am incercat si sa le reduc numarul, si sa ii compensez aberant gen 3k in grila, 10k grila sursa, acelasi cond miller, comportamentul e acelasi, deci nu e de aici. Repet, totul e mega stabil, si la 0.5ohmi cat timp e alimentat sub +-50V. Probabil imi scapa ceva. Voi monta un alt traf care il am la indemana de 2x20V~ care in mod sigur va merge bine, voi inchide carcasa, montez cealalta protectie si asa ramane pt moment. Pt finalii astia, care mie mi se par destui de buni pt audio voi folosi un alt etaj de comanda, iar quad-ul va ramane cu niste bipolari ieftini, practic fix pt ceea ce a fost proiectat initial. Pana la urma ar fi ciudat un amplif capabil e 140Vvv care sa aiba doar 5-10V/us. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Noiembrie 12, 2014 Partajează Postat Noiembrie 12, 2014 Si eu ma gandesc serios sa folosesc bipolari pentru modulele mele. Poate ne ti la curent cu noutati. Spor, Mircea. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 13, 2014 Partajează Postat Noiembrie 13, 2014 Poate daca imi fata mintea ceva idee revolutionara, speram sa primesc si de aici ceva indicii. Cu prima ocazie o sa fac niste teste serioase pe diverse trepte de tensiune folosind un autotransformator. Vad care e maxima, optimizez compensarile, scot niste prize pe actualul traf si asa ramane, pana cand voi decide sa fac cu finalii un alt amplif, folosind aceasta carcasa si acest traf. Totusi parca au potential, (tehnic, ca nu ma pricep la a face ceva sa arate frumos.) https://dl.dropboxusercontent.com/u/13402925/quad/poze/DSCF3167.JPG https://dl.dropboxusercontent.com/u/13402925/quad/poze/DSCF3170.JPG Pozele-s vechi, dar mare diferenta nu e . Din lipsa de timp pt asa ceva am tot amanat proiectul Acum il voi aduce la o forma finala ca prea ma intind ca durata fara rezultate finale, doar experimentale. Bipolarii merg direct, evident in configuratie darlington si cu superdioda. Teoretic biasul trebuie reglat f jos, gen sub 1mA, puntea si etajul anterior corectand erorile. Evident prefinalii ar fi bine sa fie polarizati, consumul lor fiind infim. Am testat asta deja cu niste bdx-uri. Din pacate nu pot testa oscilatia la tensiuni mari pt ca nu suporta bipolarii care ii am momentan la indemana. Later edit: Rezultatele de azi la 90V (+-45V) incepe sa faca figuri pe 1ohm. Pe 2ohmi face pe undeva la 130V. Probabil voi alege o valoare de finala de 80V. Chestia e ca face pe tranzitii gen semnal dreptunghiular cu factor de umplere mic. Pe semnal dreptunghiular 50% oscilatiile sunt destul de bine camuflate, dar exista. R grile 680 pe P, 1k pe N 220pF miller (GD), puntea: 120pF 3uH, 370R respectiv 68R. Curentul prin "prefinali" polarizat cu rezistenta de 10ohmi, deci aprox 60mA. MAi jos nu e bine sa il scadeti pt ca pe punte nu se va genera suficienta tensiune pt comanda finalilor. SR-ul masurat in 2ohmi e in jur de 12V/us, parca, dar vad maine mai exact. E stabil si cu 741, ne5534 si lme. Din pacate am uitat rezistenta din Vas R17 la 82 ohmi. Amplificarea din Vas a ramas prea mare. AO-ul ajungea la 10Vvv (din cei 28Vvv) pt nivel de iesire maxim de 80Vvv in gol. Vor urma maine alte teste, cu valoare scazuta. Posibil sa obtin o stabilitate mai mare care sa imi permita sa cresc tensiunea. Asa e cand lucrezi pe fuga... Maine incerc celalalt modul cu 330R in grile pt N si P si totodata voi incerca si niste teste reactive, probabil 2ohmi 45 grade si 4 ohmi 90 grade (pe cat posibil) in speranta ca va ramane tot stabil. Momentan orice masuratoare o fac e din prisma stabilitatii, pana sa masor performante mai e cale lunga. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 13, 2014 Partajează Postat Noiembrie 13, 2014 Condensatorii de compensare sunt ceramici ? Poate le depasesti tensiunea de lucru....sau poate e vreo problema mai subtila de genul cu cat cresti tensiunea cu atat scad capacitatile parazite care contribuiau la compensare si amplificatorul devine instabil. Sau poate tensiunea marita modifica parametrii vreunei jonctiuni busite. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 13, 2014 Partajează Postat Noiembrie 13, 2014 Cei de pe finali sunt ceramici 500V. N-au astia treaba, dupa cum spuneam, am folosit compensari aberante si tot la fel mergea. Ma gandeam si eu la tensiune, dar am compensat tot ce am prins si n-am rezolvat mare lucru. Ma gandeam si la decuplarea locala, am incercat dar n-a facut mare lucru. La o adica sigur nu e aia, in sensul ca am oscilatii la 90V 1ohm 10Vvv la iesire, in schimb la 30Vvv pe iesire cu alimentare de 70V 1 ohm pe iesire. Curentul e mult mai mare in al doilea caz. Curios e ca apare fix de la 90V in sus, la 85V n-are nici o treaba. Cred ca in zona de punte si corectie sta smecheria, dar tinand cont ca in final voi avea in jur de 10V/us si risc de oscilatie, prefer sa pastrez mosfetii astia scumpi si puterea mare pt o configuratie mai sigura. Si asa amplasarea pe radiator lasa de dorit... Am la indemana niste mj11015/6 la indemana, un radiator gaurit pt to3, vor face casa buna cu acest cablaj, dar asta ca proiect de viitor. Piesele sunt in limite, +-70V nu e o tensiune asa de mare pt nimic din schema. Partea de semnal slab merge doar la jumate de tensiune, in clasa A, ma indoiesc ca 70V e prea mult. Repet, problema e pt sarcini mai mici de 2ohmi, dar nu vreau ca o boxa naravasa sa imi bage ampliful in oscilatii. Am deja protectia implementata pt asa ceva, dar totusi... Rezultatul de azi: Ii pacatos ampliful, oscileaza mai urat la 10V pe iesire decat la putere mare sau maxima. Tot asa incepe pe la 90V alimentare. Pe configuratia R grile 680 pe P, 1k pe N 220pF miller (GD), puntea: 120pF 3uH, 370R respectiv 68R. In reactia AO-ului gainul e dar cu 22k si 2.2k, iar in Vas R17 are acum 120R, pt a avea 2Vvv pt Umax in gol .alimentare 87V in gol, 75V in sarcina. Rezultate: stabil la 1ohm, apoi am incercat si 2ohmi sau fara sarcina, nu face figuri, nici urma de oscilatie pe semnale dreptunghiulare. Test reactiv: 0.5mH 1ohm la 300Hz dreptunghiular. (~2ohmi 45grade ar fi pe sinus) Apar niste chestii urate pe tranzitii. Apoi 0.5mH 0.07ohm(DCR) oscilatii si mai urate la tranzitii si coltul dreptunghiului e de-a dreptul retezat jos, iar sus are un suprareglaj urat. Totusi e de remarcat ca inafara ca apar spike-uri mari, ampliful nu o ia razna. Evident testele au fost rapide ca nu vreau sa aflu cat timp rezista, ma intereseaza stabilitatea. Am luat apoi modulul 2, l-am pus pe o sursa de tens la +-30V, 4A max si am inceput sa ma joc in voie. Am dat jos toti C miller de pe finali dintre grile si drena. A aparut oscilatia de la 20-50MHz. Are cam 1Vvv, deci e ceva serios. S-a rezolvat de data asta cu un C de 680pF pus peste darlingtonul din driver, . Nu are nici o influenta asupra SR-ului, SR-ul fiind limitat in primul rand de etajul de dupa AO, de bobina din punte pt finali si C din punte pt driveri. SR-ul ramane cam acelasi si in gol si in sarcina de 2ohmi, as zice si in frecventa, daca as fi pus pe glume . Mai jos in impedanta nu ma pot duce pt ca nu ma lasa sursa. Cu reactiv imi apar oscilatii pe tranziitii, dar translatate de data asta si pe palier, datorita defazajului indus de bobina. E de remarcat ca aceasta solutie (miller doar pe darlingtonul driver) e mai buna ca cea anterioara. Pe rezistiv totul e ok. Sper ca se subintelege ca e vorba de semnal dreptunghiular. Alte experimente. Daca scad rezistentele din grile la 330R, apar oscilatii urate pe reactiv, dar e totul ok in rezistiv. DAR daca pun 33pF doar peste un P mos, GD, totul se rezolva. Cu rezistentele mari in grile gen 1k pe N si 680 pe P tranzitia e mai urata, coltul e un pic taiat, dar oscilatia nu exista. Cu alte cuvinte cei 680pF pe driver fac treaba buna, cel putin la 60V alimentare, iar rezultatele sunt mai bune decat cele prezentate la cazul anterior. Am incercat si sa pun in baza mj-ului o rezistenta de 22 apoi de 100ohmi, dar nu ajuta cu nimic, e mai bine fara ele. Probabil rezistenta BE rezolva orice probleme legate de oscilatie, impreuna cu millerul de 680pF. O sa fac niste poze dupa ce ajung la niste rezultate care sa imi placa mie. Momentan sunt multe situatii posibile si depanarea e din categoria unde dai si unde crapa. Dupa ce trag niste concluzii pe sursa de test voi testa si pe sursa mare la 80V, fara limitare, sa vedem cum se comporta acolo in varianta a doua. Consider ca un comportament pe sarcina reactiva e f important, nu cred ca cineva vrea sa isi arda driverele doar pt ca boxa are un filtru mai dubios. Din pacate cu acest amplificator nu am mai avut contact pana acum si nu stiu cat de mult merita sa ma zbat. Ultimul update: Cu alimentare +-30V: Am renuntat la toti conzii, dupa ce la o analiza mai atenta nu ajuta la prea multe: O valoare mica gen 22pF te scapa de mizeriile de peste 1MHz, dar tot mai raman prostii mai jos. 22pF pt 3 perechi incarca prea tare etajul anterior si apar tranzitii destul de urate pe semnal dreptunghiular cu sarcini reactive. O rezistenta de 1k si compensarea driverului e suficient pt a scapa de oscilatii in sarcini reactive, iar un cond de 1nF peste driver (miller BC Q7) face si el minuni. Toate aceste modificari au influente minime asupra SR-ului, care tot mic ramane fiind limitat din etajul anterior. Atentie, oscilatiile sunt in jur de 10-50MHz si nu se vad pe semnal normal si nu apar tot timpul la orice nivel de semnal. Va trebui sa folositi lupa de timp. Pe sinus totul merge struna, nu sunt probleme, dar eu vreau sa il fac calumea. Singura chestie care a mai ramas e o usoara conductie simultana la semnal dreptunghiular care apare si in gol. Am cam 300mA timp de 10us (parca). Voi vedea cum o voi drege. Mai e de lucru, dar cand va fi vreme, sa vad cum voi ridica slew-rate-ul, dar mai intai stabilitatea trebuie rezolvata. Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 2, 2015 Partajează Postat Ianuarie 2, 2015 Am reluat lucrul, in sensul ca am ajuns de unde am ramas. De maine ma apuc serios, niste teste in putere, sa vad daca noua configuratie e in regula. Am redus si condensatorul din filtrul trece jos de dupa AO la 330pF. SR-ul pozitiv evident a crescut, cel negativ momentan e limitat de R din grile si sursa de curent (60mA). Sa vedem cum se va comporta pe sursa mare, si apoi trecem la optimizari, dar intai sa il vad stabil. Cum aveam aparatul la indemana am facut cateva poze. Sarcina 3 ohmi, sursa de +-30V ,stabilizata, limitata la 4A. Montajul: Raspuns la dreptunghiular, sonda e 1:10, lupa de timp e pusa la 1us 1V/div. Momentan tot ce ma supara e o conductie simultana in sarcini f mici pt scurta perioada din cauza mosurilor P care nu se inchid suficient de repede. Dar asta apare doar pe dreptunghiular, din cauza SR-ului cerut mare. De investigat. Apropos de SR, iata comportamentul la ~300Hz 2k si la 20k, folosind lupa de timp. Daca tot am avut de data asta aparatul la mine, nu m-am putut abtine. 300Hz, am conturat lupa de timp pt ca abia se vede pe aparat. Aceeasi poza asa cum a iesit din aparat, aici se vede lupa mai bine ~2kHz ~20Khz : Link spre comentariu
maxente Postat Ianuarie 2, 2015 Partajează Postat Ianuarie 2, 2015 N-am citit tot topicul, dar de ce iti face @sharky probleme modulele alea Quasar ? Parca era functionala varianta aia facuta de @tvicol Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum