Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

@tvicolAm cumparat deja mare parte a componentelor de la farnell (nu au fost ieftine) si as ramane la finalii cu bipolari (MJ15003).Multumesc pentru sfaturi, ma gandesc intre reintroducerea lui R35/R36 sau al lui Tr4. Posibil ca din cauza finalilor 2SC5200 rapizi si ai cablajului mult modificat (o gramada de strapuri) sa fi avut problemele de stabilitate care au fost rezolvate de scoaterea lui Tr4.Cu cablajul reproiectat si utilizarea unor finali mai putin rapizi sper sa nu am probleme.Ce parere ai despre cablaj, este ok? (grosimea traseelor de putere/gnd/earth/decuplarea operationalului)zsolt

Link spre comentariu

@tvicolAm cumparat deja mare parte a componentelor de la farnell (nu au fost ieftine) si as ramane la finalii cu bipolari (MJ15003).Multumesc pentru sfaturi, ma gandesc intre reintroducerea lui R35/R36 sau al lui Tr4. Posibil ca din cauza finalilor 2SC5200 rapizi si ai cablajului mult modificat (o gramada de strapuri) sa fi avut problemele de stabilitate care au fost rezolvate de scoaterea lui Tr4.... zsolt

Consider ca e mai bine sa-ti faci proiectele cu componentele care trebuie, nu dupa cele pe care le ai deja.Cat despre finali trebuie sa te contrazic. Acest amplificator are nevoie de finali rapizi.Tibi
Link spre comentariu

Consider ca e mai bine sa-ti faci proiectele cu componentele care trebuie, nu dupa cele pe care le ai deja.

sunt deacord, de aceea am cumparat de ex. capacitoare polypropylene 680nF, silvered mica 120pF, rpm-uri, etc... si de aceea proiectez un cablaj care sa suporte aceste componente (ex. plypropylenele mari)zsolt
Link spre comentariu

Varianta finala a cablajului. La recomandarea lui Tibi si dupa niste masuratori Spice facute intr-un programas de simulare am reintrodus Tr4 pe schema folosita.

Reintroducerea lui Tr4 nu este un lucru bun, dar nici rau. Am explicat mai devreme motivatia lui Keith pentru eliminarea acestui tranzistor. La randul meu sunt de acord cu eliminarea lui Tr4 (acest lucru se vede si in varianta QUAD MOS-FET). Problemele ridicate de eliminarea lui Tr4 se pot adresa in mai multe moduri.O solutie "ieftina" este introducerea unei diode in emitorul lui Tr7, sau o sursa de cc asa cum apare in QUAD MOS-FET.Tibi
Link spre comentariu

Multumita lui vzsolt, am facut primele simulari si ajustari ale variantei MOS-FET in folosind versiunea profesionala NI-Multisim.Am atasat o noua varianta a schemei.Rezultatele sunt impresionante. :rolleyes: THD la 1kHz sinus sub 100dB ~ 0.000..%(sub scala de masurare a softului)THD la 10kHz sinus sub 95dB ~ 0.001%Tibi

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ei bine, simularile sunt nimic daca nu punem mana si pe letcon. :-)

alex mm a avut amabilitatea de a-mi trimite 2 cablaje excelent realizate.

Asa ca am realizat doua montaje. Unul a murit in timpul testelor ... :-D

Al doilea a supravietuit si s-a concretizat intr-un amplificator de mare clasa.

Trebuie sa recunosc ca fara simulari eram departe de adevar.

Am incercat mai multe amplicatii de simulare foarte profesionale si foarte scumpe, nici una nu s-a apropiat de adevar asa cum am reusit cu NI-Multisim, dar chiar si aceasta da chix la anumite configuratii (ex: cascoda si srpp cu fet) ...

Deci si prin urmare, aceasta este schema functionala a amplificatorului pentru finali IRFP240/IRFP9240.

Pentru laterali anumite rezistente isi schimba valorile.

Curentul de repaos este de aprox 66mA. Puterea disipata pe final ~ 4W

Sorry, asta este, aveti nevoie de radiator.

Tranzistoarele MOS-FET, si in special IRF-urile, sunt foarte neliniare la curenti mici. A trebuit sa le dau putin curent in barba ...

Etajul in clasa A poate duce lejer 3 perechi de finali.

Pentru mai multe perechi de finali trebuie marit curentul, schimbat valarea rezistentelor s.a.m.d.

Nu este nevoie sa imperecheati finalii.

BD-urile de la stabilizatoare nu au nevoie de radiatoare.

Respectati wattaj-ul rezistentelor.

Succes !!!

Tibi

Link spre comentariu

Felicitari pt. efortul de pana acum!M-ar interesa si pe mine cateva module gata plantate si poate asta ar interesa pe mai multi de pe margine. Cum facem?Ma gandesc la varianta comoda pt. restul lumii de a le produce si distribui Sorteh, in caz ca-i convine lui si voua, ce ziceti?

Multumesc, la randul meu, celor care au contribuit mai mult sau mai putin la acest proiect. Proiectul este OPEN, GNU, FREE, MOKA etc :-D Fiecare face ce poate cum poate.Totusi, sfatul meu este sa folositi componente de buna calitate si sa respectati pe cat posibil tipul condensatoarelor - stiroflex, polipropilena si mica acolo unde am specificat.Amplificatorul va lucra intre +/-30V si +/-70V, recomadabil la +/-60V.Nu folositi surse in comutatie.Daca va tin buzunarele, recomand sa faceti redresarea cu diode soft recovery sau schottky.La filtraj, in loc de condensatoare de capacitate mare recomand mai multe de capacitate mai mica.Nu burdusiti amplificatorul cu mai mult de trei perechi de finali IRFP. Capacitatea de intrare a acestora este foarte mare >1nF si etajul in clasa A nu va face fata. Am de gand sa realizez si o varianta audiofila a acestui amplificator. :-)Tibi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări