Guest1 Postat Noiembrie 8, 2011 Partajează Postat Noiembrie 8, 2011 Cred ca franzm se referea la preluarea unui semnal AC (zgomot) din bara de alimentare, prin R15, pe baza lui Q7. Acelasi zgomot e aplicat, prin zenerul D3 si C10, in emitorul lui Q8.Daca as aplica acelasi rationament ptr R9, tensiunea pe R9 ar fi = 50V + Vriplu - 2x Vbe (jonctiunile BE ale Q3 si Q4). Un eventual zgomot din alimentare ar ajunge pe R9 si prin oglinda de curent, in colectorul lui Q7.Presupun ca cele trei fenomene se anuleaza reciproc?Nu era mai simplu ca in loc de oglinda de curent sa se fi folosit o sursa de curent constant, pentru cresterea PSRR ?...Da, am inteles perfect ceea ce a intrebat franzm.Ideea este ca lucrurile se pot complica la infinit fara a ajunge la un rezultat palpabil.Toate modificarile pe care le-am adus amplificatorului au avut ca rezultat o modificare majora in sunet.O sursa de curent in locul lui R15 poate sa reduca PSSR-ul, dar sa mareasca zgomotul termic. Nu uita ca acolo nu este decat o referinta de potential, iar curentul de baza al lui Q7 este de ~3uA.O solutie ar fi sa inlocuim D3 cu niste leduri - 10buc. Acestea chiar insumate au zgomot foarte mic, dar acest lucru se intampla la un curent de 15-20mA. Un pic cam mare si acest lucru se va reflecta intr-un offset maricel pe iesire.Oglinda de curent este o sursa de curent constant.R9 face parte dintr-o oglinda de curent Wilson cascoda. In regim dinamic potentialul peste R9 este constant.Pentru cine vrea sa experimenteze, fie adauga un condensator de 10n-100n peste R9, fie sparge R9 in doua rezistente de 10K si face un bootstrap la Vcc.Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat Noiembrie 8, 2011 Partajează Postat Noiembrie 8, 2011 Eeee si prima varianta de cascoda, cea clasica functioneaza, evident, dar nu da avantajele scontate pentru aplicatia noastra. Tibi,ma mir ca ai uitat asa de repede. In discutia de pe acest forum despre amplificatorul lui Victor si Sorteh, chiar eu le-am sugerat acest tip de cascoda in etajul de intrare , cumva noi doi discutand atunci in contradictoriu. Nu stiu de ce au sters posturile din acel topic, dar discutia a fost acolo. Deasemenea in amplificatorul meu Vincent SV-233, a carei schema am postat-o la sectiunea scheme(daca o mai exista), contine o astfel de cascoda in etajul de intrare. Asadar, nu este chiar atat de rar intalnita. Unii zic ca Givanni Stochino ar fi sugerat-o prima oara, eu personal cred ca este un circuit foarte simplu care poate fi imaginat de marea majoritate a electronistilor. Din pacate cascoda clasica nu este propice pentru audio, se preteaza mai bine pentru radiofrecventa, de unde si vine de fapt ea... In poza este cascoda din Vincent.Greierash,Cascoda de pe intrarea Vincentului tau nu este Hawksford.Daca n-ar fi existat sursele de curent cu T512/T522, atunci discutam de o cascoda Hawksford.Tibi Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 8, 2011 Partajează Postat Noiembrie 8, 2011 Pai atunci sa ne lamurim, ce face cascoda asta Hask...nu stiu cum de e asa de speciala ? Inseamna ca am descris-o mai sus gresit ? De ce ar deranja acele surse de curent in cazul Vincent-ului? Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 8, 2011 Partajează Postat Noiembrie 8, 2011 Din cate stiu, in oglinda Wilson modificata, Q3 si Q5 au rolurile inversate; Q5 e pe post de dioda iar Q3 in regiunea activa cu UCE=1xUBE (folosind notatiile de la schema Q15). Aici Q5 lucraza cu UCE aprox=0. Ce avantaje se obtin cu aceasta configuratie fata de oglinda Wilson modificata, altele decat rezistenta de iesire mare? Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Ignorati, va rog, comentariul de mai sus. Am fost cu gandurile aiurea. (UCBaprox=0 si cele doua oglinzi au polarizari asemanatoare. Diferenta este numai intre oglinda Wilson clasica, cu trei tranzistoare si oglinda Wilson modificata, cu patru tranzistoare. ) Retineti numai intrebarea. Link spre comentariu
Guest1 Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Pai atunci sa ne lamurim, ce face cascoda asta Hask...nu stiu cum de e asa de speciala ? Inseamna ca am descris-o mai sus gresit ? De ce ar deranja acele surse de curent in cazul Vincent-ului?Greiere, Lucrurile sunt simple. T510 este o sursa de curent constant, adica curentul pe care-l debiteaza prin R532 este constant. Orice ai face potentialul drena-sursa al JFET-urilor este mentinut constant, dar nu variaza impreuna cu nivelul semnalului din grila JFET-urilor.. Prin urmare, conform celor afirmate de tine mai sus, ingineri de la Vincent au implementat gresit cascoda, iar aceasta cascoda nu face mare lucru. Eu in schimb spun altceva. Cascoda din amplificatorul tau este o implementare absolut corecta si reprezinta un compromis exceptional intre numarul de componente si implementarea unui etaj LTP de calitate. Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Ignorati, va rog, comentariul de mai sus. Am fost cu gandurile aiurea. (UCBaprox=0 si cele doua oglinzi au polarizari asemanatoare. Diferenta este numai intre oglinda Wilson clasica, cu trei tranzistoare si oglinda Wilson modificata, cu patru tranzistoare. ) Retineti numai intrebarea.Adica diferentele intre oglinda Wilson (3 tranzistoare) si oglinda Wilson enhanced(4 tranzistoare).Modelul matematic si diferentele sunt abordate aici http://en.wikipedia.org/wiki/Wilson_current_sourceFata de oglinda Wilson-enhanced, oglinda cascoda prezinta o impedanta de iesire la fel de mare, dar intr-o banda de frecvente ceva mai mare. In schimb apar alte probleme, cum ar fi asimetria curentilor prin ramuri - nerelevante in cazul de fata.Tibi Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Se pot folosi si dubleti monolitici (BCV62) in oglinda de curent? Permite circuitul imprimat acest lucru? Link spre comentariu
Guest1 Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Se pot folosi si dubleti monolitici (BCV62) in oglinda de curent? Permite circuitul imprimat acest lucru?Cablajul nu permite acest lucru, pe de alta parte compensarea termica nu este critica in acest etaj.Nu este un etaj diferential unde e musai sa ai acelasi curent prin ambele ramuri.Avem in lucru o versiune SMD pentru Q15. Probabil ca o vom termina anul viitor.De asemenea lucram la SMPS V3. O versiune mult imbunatatita a sursei actuale, capabila sa sustina ~1500W continuu si cu un regim dinamic mult mai bun.Ne miscam incet ... dar sigur. :-)Tibi Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Pai atunci sa ne lamurim, ce face cascoda asta Hask...nu stiu cum de e asa de speciala ? Inseamna ca am descris-o mai sus gresit ? De ce ar deranja acele surse de curent in cazul Vincent-ului?Greiere, Lucrurile sunt simple. T510 este o sursa de curent constant, adica curentul pe care-l debiteaza prin R532 este constant. Orice ai face potentialul drena-sursa al JFET-urilor este mentinut constant, dar nu variaza impreuna cu nivelul semnalului din grila JFET-urilor.. Prin urmare, conform celor afirmate de tine mai sus, ingineri de la Vincent au implementat gresit cascoda, iar aceasta cascoda nu face mare lucru. Eu in schimb spun altceva. Cascoda din amplificatorul tau este o implementare absolut corecta si reprezinta un compromis exceptional intre numarul de componente si implementarea unui etaj LTP de calitate. Tibi Hai mai Tibi, tu iti bati joc de mine, zau asa ? Tensiunea pe sursele de curent constant variaza, curentul nu variaza.... se si vede in poza ca daca aduni 5V de pe R522 cu cea de 16V rezulta 21 V , deci ramane o marja de circa 19V , tensiune care cade pe CCS, valoare care variaza functie de semnalul de intrare evident. Link spre comentariu
Guest1 Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Hai mai Tibi, tu iti bati joc de mine, zau asa ? Tensiunea pe sursele de curent constant variaza, curentul nu variaza.... se si vede in poza ca daca aduni 5V de pe R522 cu cea de 16V rezulta 21 V , deci ramane o marja de circa 19V , tensiune care cade pe CCS, valoare care variaza functie de semnalul de intrare evident.Greieras,Te iau foarte in serios, altfel nu ti-as raspunde. :-)N-am zis nimic de variatia potentialului pe sursa de curent cu T510. Este normal ca tensiunea pe o sursa ccs sa varieze.In loc sa dai cu presupusul, simuleaza, si vezi daca in drena JFET-urilor ai aceeasi amplitudine si faza a semnalului ca in grila.Tibi Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 ...Ne miscam incet ... dar sigur. :-)Am adus monoliticii in discutie numai pt ca am cativa la indemana. Eu nu mai am rabdare pana la anul; am comandat cablajele pt Q13. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 M-ai facut curios, o sa simulez sa vad daca imi scapa ceva. Link spre comentariu
Guest1 Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Referitor la ceea ce spuneam mai sus.O varianta imbunatatita de ccs.Tibi Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Hai mai Tibi, tu iti bati joc de mine, zau asa ? Tensiunea pe sursele de curent constant variaza, curentul nu variaza.... se si vede in poza ca daca aduni 5V de pe R522 cu cea de 16V rezulta 21 V , deci ramane o marja de circa 19V , tensiune care cade pe CCS, valoare care variaza functie de semnalul de intrare evident.Greieras,Te iau foarte in serios, altfel nu ti-as raspunde. :-)N-am zis nimic de variatia potentialului pe sursa de curent cu T510. Este normal ca tensiunea pe o sursa ccs sa varieze.In loc sa dai cu presupusul, simuleaza, si vezi daca in drena JFET-urilor ai aceeasi amplitudine si faza a semnalului ca in grila.Tibi Tibi, simulai la repezeala si imi dadu aceeasi valoare a tensiunii si in grila si in drena (+15V DC) si ambele tensiuni sunt in faza. Aici nu ma lasa sa pun schema in format .asc dar uite schema desenata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum