Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Domnule Tvicol, am o mica intrebare-rugaminte... :jytuiyu Intrucat m-am saturat sa ard la piese si nu prea mai am timp pentru mesterit, cat m-ar costa sa-mi puneti in functiune cele 2 Quasaruri si eventual sursa pentru ele? La sursa am apucat doar sa plantez o parte din componente....cateva rezistente si condensatori, traful nu e bobinat, iar bobine n-am deloc. Diodele le-am inlocuit cu ce aveam deja. Diode duble de 16A si 200V...am unit pinii 1 cu 3 si 2-ul l-am prelungit cu fir pana la cablaj.Multumesc mult si ma scuzati de offtopic.

Link spre comentariu

Pai cum era implementata in versiunea 13 nu prea aveai mari beneficii din partea ei, ba chiar e posibil sa fi tras in jos performantele. In afara de regimul termic mai lejer al tranzistorului cascodat cu greu se mai puteau numara alte avantaje.

greiere,

In versiunea 13 am folosit o cascoda clasica. nimic fancy. Este aceeasi cascoda care a fost inventata in 1939 si care prezinta, cu exceptia unor componente in plus, numai avantaje. Repet, numai avantaje.

In Q15 am introdus cascoda Hawksford, care duce un pic mai aproape de ideal performatele cascodei si avantajele oferite de aceasta.

Cu alte cuvinte, beneficiile sunt tot alea, dar cu performate ceva mai bune.

Mult mai interesant era daca ai fi observat ca rezistentele din sursele MOSFet-urilor nu sunt egale, iar acest lucru are drept consecinta reducerea componentei a doua cu ~10dB si a treia cu ~6dB.

Tibi

Link spre comentariu

Cascoda clasica implementata prima oara nu iti tinea tensiunea constanta pe tranzistorul de intrare pentru ca ea se raporta la tensiunea de alimentare, tensiune care este fixa in raport cu tensiunea semnalului de intrare. Daca la intrare aveai 2v, tensiunea CE pe tranzistorul de intrare scadea si ea cu 2v. In cazul actual cascoda se plimba dupa semnalul de intrare,adica Vce-ul cascodei nu mai este fix dar devine fix Vce-ul tranzistorului de intrare ceea ce duce la anularea capacitatii sale parazite dintre B si C. Deasemenea acum scad mult si distorsiunile datorate tensiunii CM. Inainte neliniaritatile de mod comun erau chiar mai mari decat fara prima cascoda deoarece aceea cascoda iti micsora tensiunea CE de pe primul tranzistor dar nu iti tinea fixa deloc aceasta tensiune.Oricum,bine ca ai ajuns la varianta corecta. Referitor la rezistentele despre care vorbesti nu am ajuns sa ma uit pentru ca mai sunt cateva chestiuni pe la VAS care ar necesita retusuri dar nu are rost sa ma bag peste schema ta, am vrut sa te felicit pentru noua cascoda. Totusi, :-) nu vrei sa degenerezi deloc emitoarele oglinzii asa cum ti-a sugerat si Victor? Parca e pacat sa mai treaca un an pana te razgandesti

Link spre comentariu

Cascoda clasica implementata prima oara nu iti tinea tensiunea constanta pe tranzistorul de intrare pentru ca ea se raporta la tensiunea de alimentare, tensiune care este fixa in raport cu tensiunea semnalului de intrare. Daca la intrare aveai 2v, tensiunea CE pe tranzistorul de intrare scadea si ea cu 2v. In cazul actual cascoda se plimba dupa semnalul de intrare,adica Vce-ul cascodei nu mai este fix dar devine fix Vce-ul tranzistorului de intrare ceea ce duce la anularea capacitatii sale parazite dintre B si C. Deasemenea acum scad mult si distorsiunile datorate tensiunii CM. Inainte neliniaritatile de mod comun erau chiar mai mari decat fara prima cascoda deoarece aceea cascoda iti micsora tensiunea CE de pe primul tranzistor dar nu iti tinea fixa deloc aceasta tensiune.Oricum,bine ca ai ajuns la varianta corecta. Referitor la rezistentele despre care vorbesti nu am ajuns sa ma uit pentru ca mai sunt cateva chestiuni pe la VAS care ar necesita retusuri dar nu are rost sa ma bag peste schema ta, am vrut sa te felicit pentru noua cascoda. Totusi, :-) nu vrei sa degenerezi deloc emitoarele oglinzii asa cum ti-a sugerat si Victor? Parca e pacat sa mai treaca un an pana te razgandesti

Greiere,Ma uimesti ! :-)Exact acesta este avantajul cascodei Hawksford.Dar tin sa te corectez, aici nu este vorba de ¨varianta corecta¨, asa cum incerci sa insinuezi, ci de o alta varianta. Cascoda Hawksford nu am vazut-o implementata decat in cateva amplificatoare, printre care si cele ale lui Randy Sloan. Sa intelegem de aici ca toate celelalte amplificatoare cu cascode sunt gresit implementate ? ;-)Sunt deschis la orice sugestie. Nu vad cum te poti baga peste schema mea atata vreme cat eu o fac publica si doresc ca toata lumea sa beneficieze de acest amplificator.Poti sa-mi explici ce avantaje ofera degenerarea si mai ales daca este aplicabila in acesta configuratie ?Tibi
Link spre comentariu

paul14,Serviciul, familia, activitatea la show-room, cat si multe alte proiecte cu care sunt in intarziere, ma pun in imposibilitatea sa te ajut in acest moment.Imi pare rau...Tibi

Ok, atunci o sa mai fac cateva incercari, iar daca nu reusesc nimic, astept pana o sa aveti timp.Numai bine !
Link spre comentariu

Quasar Rev. 15

Nu se injecteaza zgomot din sursa de alimentare prin R15=3k3? N-ar fi mai buna o sursa de curent? Ce efect are zgomotul diodei Zener?

De fapt cu cascoda Hawksford PSSR-ul se imbunatateste considerabil, iar curentul de baza al lui Q7 este 5microA, respectiv de 8000 de ori mai mic decat curentul prin dioda zenner.

Zgomotul diodei este mai mic dacat suma R12 + R13 +R14.

Tibi

Cred ca franzm se referea la preluarea unui semnal AC (zgomot) din bara de alimentare, prin R15, pe baza lui Q7.

Acelasi zgomot e aplicat, prin zenerul D3 si C10, in emitorul lui Q8.

Daca as aplica acelasi rationament ptr R9, tensiunea pe R9 ar fi = 50V + Vriplu - 2x Vbe (jonctiunile BE ale Q3 si Q4).

Un eventual zgomot din alimentare ar ajunge pe R9 si prin oglinda de curent, in colectorul lui Q7.

Presupun ca cele trei fenomene se anuleaza reciproc?

Nu era mai simplu ca in loc de oglinda de curent sa se fi folosit o sursa de curent constant, pentru cresterea PSRR ?

Just my

Posted Image

Link spre comentariu
:) Eeee si prima varianta de cascoda, cea clasica functioneaza, evident, dar nu da avantajele scontate pentru aplicatia noastra. Tibi,ma mir ca ai uitat asa de repede. In discutia de pe acest forum despre amplificatorul lui Victor si Sorteh, chiar eu le-am sugerat acest tip de cascoda in etajul de intrare , cumva noi doi discutand atunci in contradictoriu. Nu stiu de ce au sters posturile din acel topic, dar discutia a fost acolo. Deasemenea in amplificatorul meu Vincent SV-233, a carei schema am postat-o la sectiunea scheme(daca o mai exista), contine o astfel de cascoda in etajul de intrare. Asadar, nu este chiar atat de rar intalnita. Unii zic ca Givanni Stochino ar fi sugerat-o prima oara, eu personal cred ca este un circuit foarte simplu care poate fi imaginat de marea majoritate a electronistilor. Din pacate cascoda clasica nu este propice pentru audio, se preteaza mai bine pentru radiofrecventa, de unde si vine de fapt ea... In poza este cascoda din Vincent.
Link spre comentariu

Cred ca franzm se referea la preluarea unui semnal AC (zgomot) din bara de alimentare, prin R15, pe baza lui Q7. Acelasi zgomot e aplicat, prin zenerul D3 si C10, in emitorul lui Q8.Daca as aplica acelasi rationament ptr R9, tensiunea pe R9 ar fi = 50V + Vriplu - 2x Vbe (jonctiunile BE ale Q3 si Q4). Un eventual zgomot din alimentare ar ajunge pe R9 si prin oglinda de curent, in colectorul lui Q7.Presupun ca cele trei fenomene se anuleaza reciproc?Nu era mai simplu ca in loc de oglinda de curent sa se fi folosit o sursa de curent constant, pentru cresterea PSRR ?

Apollo foarte bun comentariul tau (si Franzm). In locul lui R15 trebuie o sursa de curent constant. La fel si cu R9. Nici eu n-am inteles de ce e necesara o oglinda de curent acolo cata vreme nu avem etaj de intrare diferential. O sursa de curent constant era perfecta.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări