Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

MiniTehnicus are dreptate cu rpm-urile, singura observatie la cele românesti pe care vreau sa o fac e ca terminalele se deslipeau usor de pe placuta ceramica, singurele mai rezistente erau cele cu talpica din pertinax.

Sa fim seriosi ca prostiile de rez din comert... cumperi o plasa ca sa sortezi citeva. Acuma toate sint cu pelicula metalica. :smt003

Link spre comentariu

Salut!Imi pare bine ca am gasit acest forum autohton unde se pare ca se pune accent si pe partea practica a lucrurilor nu numai discutii in gol despre de ce componenta X e mai buna decat Y...Am vazut ca sint cativa fani ai amplificatorului Quad 405 de accea m-am gandit sa cer sfatul lor pentru a imbunatati cablajul pe care urmeaza sa-l fac.Schema folosita este foarte asemanatoare cu Quad405 revision 2 al lui TVicol, aceasta schema fiind propusa de Keith Snook. E practic schema unui Quad 405-2 cu imbunatatirile aferente. Tipurile transistoarelor T1a/b,T2,T3 nu sint cele recomandate fiindca nu le-am gasit in librariile folosite...Cablajul model este cea a unui Quad 405-2 M12565 iss.7 pe care am facut modificarile din schema si am lasat loc pentru componentele pe care urmeaza sa le folosesc (ex. C1, C4 polypropylena destul de mare). Urmeaza sa fie finalizata marimea soclului pentru siguranta (in functie de ce cumpar).Pentru cei interesati de proiect pot sa le trimit fisierele necesare.Daca aveti idei cum/ce as putea sa imbunatatesc nu ezitati sa scrieti!Zsoltp.s. in Quad405.zip este varianta pdf unde se vede mult mai bine

Link spre comentariu

... Dupa mai bine de o luna si jumatate de cand am terminat de plantat QUAD 405 MOS , am ajuns sa am un pic de timp sa ma ocup de testare . :yawinkle: De prima data , nu a functionat deloc :rolleyes: la plantare am inversat terminalele la un tranzistor ZTX 753 , din lipsa am pus 2SA 1013 (echivalent?) . Dupa asta , am pus in loc de sigurante 2 becuri de 24 V/55W in serie , tensiunea de alimentare fiind de doar 2X 30 Vcc .In loc de rezistenta de 360 Ohmi am montat un semireglabil de 500 Ohmi .Am reglat curentul de mers in gol , pana am citit 4 mV pe rezistenta din sursa IRFP 240 . Cu semnal din CD player merge dar la volum mic distorsioneaza , probabil nu sunt deschisi finalii corect , dar asta maine :tonqe: http://i23.tinypic.com/2u9n9qh.jpg :smt006

Link spre comentariu

... Dupa mai bine de o luna si jumatate de cand am terminat de plantat QUAD 405 MOS , am ajuns sa am un pic de timp sa ma ocup de testare . :yawinkle: De prima data , nu a functionat deloc :rolleyes: la plantare am inversat terminalele la un tranzistor ZTX 753 , din lipsa am pus 2SA 1013 (echivalent?) . Dupa asta , am pus in loc de sigurante 2 becuri de 24 V/55W in serie , tensiunea de alimentare fiind de doar 2X 30 Vcc .In loc de rezistenta de 360 Ohmi am montat un semireglabil de 500 Ohmi .Am reglat curentul de mers in gol , pana am citit 4 mV pe rezistenta din sursa IRFP 240 . Cu semnal din CD player merge dar la volum mic distorsioneaza , probabil nu sunt deschisi finalii corect , dar asta maine :tonqe: http://i23.tinypic.com/2u9n9qh.jpg :smt006

La nivel foarte mic acest amplificator nu are voie sa distorsioneze. Pana in momentul deschiderii finalilor, etajul in clasa A este cel care lucreaza.Normal ca exista un puct peste care etajul in clasa A nu mai face fata si job-ul trebuie preluat de etajul final.Tranzistoarele MOS-FET se deschid la tensiuni mai mari decat bipolarele si prin urmare s-ar putea sa existe o "groapa" intre limitarea etajului in clasa A si etajul final.Asa cum Alex a spus, finalii nu se deschid corect. Curentul prin etajul final trebuie marit treptat.Etajul final trebuie polarizat asfel incat sa se intrepatrunda cu regimul de functionare al etajului in clasa A.Pe de alta parte, tensiunea de alimentare este mica si unele surse de cc vor lucra la limita.Conform schemei publicate de Alex http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=186236#186236,cel mai mult are de suferit sursa din emitorul lui Q7.Propun suntarea rezistentei R18 de 12ohm sau montarea unui potentiometru de 1Kohm in locul lui R12 (670ohm).In final, pentru vitezomani :yawinkle: , se pot micsora rezistentele R19 si R21 cu 100 sau chiar 200ohm.Succes,Tibi
Link spre comentariu

O varianta putin modificata. Trecera circuitului GND pe sub integrat poate face probleme?

Pentru realizarea cablajului un prieten mi-a recomandat http://www.pcboards.ro . A lucrat cineva cu ei, a fost multumit?

Vad ca au cablaj cu grosime de cupru de pe laminat de pana la 200 microni. Din cate stiu in comert e cel mai des utilizat cel de 35microni = 1oz, deci pentru trasee de curent mare probabil e bine venit ceva mai gros de 70, 140.

Link spre comentariu

O varianta putin modificata. Trecera circuitului GND pe sub integrat poate face probleme?...

@vzsolt,Nu este nici o problema daca treci GND-ul pe sub operational.Din cate vad, varianta de schema pe care vrei sa o faci este de pe site-ul lui Keith.Am aruncat o privire si am urmatoarele observatii:Tr1a - trebuie inversat Tr1b - asa cum este prezentata schema va lucra cu Vce ~ 0.6 V. Nu crezi ca este cam mic ? Te rog sa arunci o privire in reviziile mele si ai sa observi diferenta - mai apare o rezistenta.Incearca sa stabilizezi alimentarea operationalului, vei castiga mult in calitate si claritate.Daca esti fan bootstrap, mareste C10 -la 100uF, mai mult detaliu in regiunea bass.Succes!tibi
Link spre comentariu
Tr1a - trebuie inversat

- intr-adevar, mersi

Tr1b - asa cum este prezentata schema va lucra cu Vce ~ 0.6 V. Nu crezi ca este cam mic ? Te rog sa arunci o privire in reviziile mele si ai sa observi diferenta - mai apare o rezistenta.

- Vbe/R15 de la Tr1a ~4mA (mai precis 3.85mA) din cite stiu e necesar in jur de 4mA (6mA la primele versiuni)

la care resistenta te referi :smt017, am aici reviziile 2,3,5,8; schema folosita de mine este asemanatoare cu revizia 2, mai putin lipsa R17/C7, lipsa Tr4/R18, lipsa resistentelor de 0.05 (de ce e nevoie de aceste resistoare daca limitatorului de PSF e scos ?) si L4 in loc de L1

Incearca sa stabilizezi alimentarea operationalului, vei castiga mult in calitate si claritate.

Daca esti fan bootstrap, mareste C10 -la 100uF, mai mult detaliu in regiunea bass.

- am sa incerc ambele pe cablajul de proba

- dupa zennerul de 24V as putea sa pun LM337/LM317 (nu gasesc varianta HV care suporta tensiuni mai mari)

Mersi,

Zsolt

Link spre comentariu

@tvicol

Incearca sa stabilizezi alimentarea operationalului, vei castiga mult in calitate si claritate.

Pe transformatorul toroidal folosit pentru amplificator am 2x18V AC. M-am gandit sa alimentez operationalele de aici, cu cate a sursa stabilizata pentru fiecare. Pe cablajul amplifului las stabilizarea cu zenner si cand e gata cealalta atunci scot zennerele, R7/R8 si pun niste pini de intrareresistenta = rezistenta :rolleyes: (se pare ca utilizez limba engleza destul de mult si uit sa comut)
Link spre comentariu

@tvicol

Tr1b - asa cum este prezentata schema va lucra cu Vce ~ 0.6 V. Nu crezi ca este cam mic ? Te rog sa arunci o privire in reviziile mele si ai sa observi diferenta - mai apare o rezistenta.

Cred ca Vce ar trebui sa fie ~1.2V si nu ~0.6 din cauza Tr3 si Tr7. De ce crezi ca va fi ~0.6V, asta ar insemna ca Tr7 nu e deschis deci clasa A nu functioneaza
Link spre comentariu

@tvicolUhm... ai dreptate, nu am luat in calcul Tr1a.In varianta Quad 405-2 fara Tr4 probabil ca Vce la Tr1 ~ 1.2V, dar cu sursa de curent propusa de tine asta va fi ~0.6V.Amplificatorul de test a avut un zgomot care a disparut dupa ce am pus un condensator (C19) intre Tr10 bc. Daca am incercat sa masor ceva la amplif, sa ating orice de pe cablaj cu un obiect metalic acest zgomot a revenit (???). La propunerea lui Keith am scos Tr4 si C19 si nu am mai avut pb cu zgomotul deloc, puteam sa masor, parca ar fi devenit mai stabil.http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... did=108580

I think the problem is too much open loop (current) gain - Although you can fit a cap (QUADs C19) across tr10 the best option is to remove Tr3 ( a later QUAD change) keeping Tr4 as ZTX753 in my configuration.

Crezi ca ar fi indicat sa reintroduc Tr4 sa cresc Tr1b la ~1.2V? De ce nu e indicat sa-l las asa?Cu stima,Zsolt
Link spre comentariu

@vzsoltAlimenteaza sursa de cc inaintea rezistentei de 0.05ohm. Aceasta solutie rezolva partial problema Vce-ului.Chiar daca Ic-ul este mic ~ 3mA, Tr1b are nevoie de un Vce >0.6V pentru a lucra intr-o zona liniara. Daca aceasta conditie nu este respectata nu mai avem o sursa de cc.Una dintre problemele QUAD405 este foarte bine punctata de Keith in acel topic pe diyaudio. Tripletul repetor pe emitor are o caracteristica de transfer exceptionala, dar reversul medaliei este un open loop gain urias.Asta implica masuri suplimentare de a elimina eventualele oscilatii.Eliminarea unui tranzistor din triplet este o solutie de compromis, dar care are efect benefic asupra stabilitatii globale. Marind suplimentar curentul prin Tr2 se poate merge pana la eliminarea si lui Tr3, lasand doar Tr7 pentru etajul in clasa A.Oricum multe dintre problemele QUAD 405 sunt eliminate in ultima varianta V.10 MOS-FET, care trebuie sa fie mult mai stabil si sa sune muuult mai bine. :-)tibi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări