Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

Schimba dioda D3 cu un tranzistor din acelasi lot ca si Q12.Foloseste jonctiunea BE de la tranzistor pentru a inlocui dioda.Pentru IRFP-uri trebuie un curent bias de minim 100mA/device, recomandat 150mA/device.Ca sa reglezi bias-ul montezi un potentiometru de 100 - 200ohm peste R19.Asupra R19 nu se intervine.Si fa-ti un serviciu, nu mai cumpara componente contrafacute.Tibi

Marim R18 la 100ohmi, nu este nicio problema. Acum e de 22ohmi cum e in BOM.Pentru a mari bias-ul procedez cum am citat mai sus, nu? Dar trebuie neaparat sa inlocuiesc D3 cu un BC550?Cum eu am 2 perechi de finali, un curent undeva intre 200 si 300mA pe ramura ar fi suficient.
Link spre comentariu

A scos fum si scantei :smt103: Apucasem sa reglez bias-ul la 190-200mA si faceam proba cu sunet. Pana sa se produca evenimentu, am observat ca acum pot sa urc cu volumul spre maxim, dar aparea brum. Urma sa dezlipesc semireglabilul si sa las doar 10ohmi peste R19. La R18 nu apucasem sa umblu.Cred ca mi-a picat o bobita de fludor peste pinii la Q10 sau a fost fake. Cert e ca a fumegat.

Link spre comentariu

Pune poze sa vedem.Bias de 200mA este MULT prea mare, bias de 100mA este arhi-ultrasuficient!Un montaj bine echilibrat, cu piese de calitate si imperecheate corespunzator, la un bias de 50mA, nu se vede nici un fir de distorsiune la 20kHz pe osciloscop.Am observat in decursul testelor mele ca, de la 20-25mA bias, distorsiunile de crossover dispar, am sa va pun si un mic filmulet cit de curind, astazi reglez un modul.Din cite stiu toata seria Quad, este clasa AB, iar 200mA pt clasa AB este sinucidere curata daca nu ai tranzistori de calitate si racire corespunzatoare...Asteptam pozele, Paul!

Link spre comentariu

La poze momentan cam duc lipsa(camera e stricata si telefonul are 2mp :jytuiyu ) plus ca legaturile sunt facute putin pe genunchi(de test).Am reglat si celalalt modul bias-ul la 190-200mA si merge bine, pot sa duc volumul spre maxim si nu are brum. O sa-l las sa mearga putin pe la 5-10W si verific temperatura.Daca e pun poze cu telefonu, dar iasa prost. Sa ziceti la ce anume sa fac.

Link spre comentariu

Mai intai schimbi R18 si pe urma ajustezi din R19 sau nu mai schimbi R18 si ajustezi doar din R19. Din amandoua se poate modifica bias-ul.Verticalii sunt puternic neliniari la curenti mici.In cazul IRFP-urilor, Erno Borbely recomanda 150mA minim. ;-)Am zis minim 100mA pentru ca mai sus iti trebuie si radiatoare si alimentare suficient de sanatoasa pentru a sustine o putere disipata pe final de 5W, asta insemnand 40W/canal.Pe langa asta, de la aproximativ 200mA in sus IRFP-urile au coeficient de variatie termica negativ, inca un motiv sa aplici in bias mai mare de 200mA. :-)Din pacate indiferent de bias distorsiunile de cross-over reapar la trecerea in clasa B.Iar pentru nestiutori toata seria QUAD a fost in clasa B. :-)Tibi

Link spre comentariu

Nu am rezistenta de 100ohmi la 2-3W si decat sa pun 2 de 200ohmi sa fac improvizatii mai bine astept sa fac comanda de piese.Radiatorul s-a incalzit acceptabil, pare sa se fi stabilizat temperatura. 200mA e foarte bine in cazul meu, reprezentand un compromis bun intre temperatura, putere consumata aiurea si "nevoi audio". Ca idee, pana sa duc bias-ul la 200mA, am masurat de curiozitate si aparatul indica 0.08A !!! Cred ca de aia nici nu puteam sa urc cu volumul.

Link spre comentariu

Nu inteleg ultima afirmatie. Cum adica aveai 100mA si ampermetrul indica numia 0.08A?O clarificare ca sa nu existe dubii:Tvicol recomanda un minim de 100mA pe perechea de finali, deci in total curentul va fi n*100mA, unde n este numarul de perechi.Leco recomanda 20mA per total, deci pe ramura de alimentare curentul va fi 20/n.Daca nu e asa va rog sa ma contraziceti si daca se poate sa va exprimati mai exact pe viitor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări