Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

Revin cu vechea mea problema la unul din Quasar-uri, si anume, grupul Q3-Q6. Am inlocui cei 4 tranzistori cu unii noi si beta masurat intre 620 si 630. Am mai verificat si celelalte piese din zona si sunt bune. Imi oscileaza la fel ca inainte. Cum strapez grupul Q3-Q6 cu rezistenta de 1K, cum scap de probleme...

Link spre comentariu

In mod normal un moderator ar trebui sa stie unde sunt documentele si din ce cauza au disparut.In zilele ce urmeaza am sa reatasez toate schemele arhivate.paul14,Presupun ca este QUASAR versiunea 13.Ceva este in neregula cu amplificatorul tau si aici ma refer strict la calitatea componentelor.C10 este silver-mica ?Ai compensat finalii cu silver-mica confirm schemei ?C15-C22 sunt low esr?Presupun ca nu.Atunci nu-ti ramane decat sa micsorezi OLG-ul si acest lucru se poate face in mai multe feluri:- renunti la cascoda Q7. Pur si simplu scoti tranzistorul si strapezi emitor-colector- elimini CCS-ul format din Q3-Q6. Din colectorul lui Q7 pui o rezistenta de 1Kohm la Vcc- nu recomand pentru ca degradezi PSSR-ul foarte mult, ia-o ca o solutie radicala, elimini atat cascoda cat si ccs-ul, din colectorul lui Q8 o rezistenta de 1Kohm la Vcc - colectroul lui Q8 trebuie conectat la baza lui Q9- aplici solutia lui escu. Schimbi Q8 cu un JFET 2SK30A. Acesta are transconductanta cu cel putin un ordin de marime mai mic comparativ cu un bipolar.- o solutie extremista este sa degenerezi si mai mult Q8, respectiv sa cresti valoarea lui R10 la 200-400ohm. Dar cum R10 este partea din NFB, pentru a restabili castigul inital al amplificatorului R11-R12 trebuiesc recalculate, implicit puntea de curent-dumping trebuie recalculata si ea.- in filal poti incerca degenerarea lui Q10 cu un rezistor in gama de 10 - 100 ohm.Trebuie sa ti cont ca toate solutiile de mai sus micsoreaza castigul global al amplificatorului in bucla deschisa - OLG.Una dintre conditiile ca puntea de curent dumping sa-si faca treaba este ca acest OLG sa fie suficient de mare - vezi documentul JAES report la care am facut referire intr-unul din posturile anterioare.Succes si asteptam feed-back.Tibi

Link spre comentariu

C10 este polipropilena, FKP2, Wima. La C15-C24 am gasit datasheet-ul de aici http://www.samxon.com/?pg=products&bd=SAMXON&SearchEnter=1&CategoryID=1&TypeID=&Series=GF&Temperature=&Voltage=63~100&Capacity=100~2200&LoadLife= si impedanta cica ar fi 0.128 ohmi.

Ai compensat finalii cu silver-mica confirm schemei ?

Va referiti la C13, C14, C19, C20? Sunt prezenti si ei pe cablaj.O sa scot din nou sa verific Q7, Q8, eventual sa inlocuiesc temporar cu un echivalent.Acum daca nu reusesc sa rezolv oscilatia asta, cum e mai bine sa fac. Sa elimin Q3-Q6 si pun rezistenta de 1k sau pastrez Q3-Q6 si elimin Q7?Multumesc.
Link spre comentariu

paul14,

C10 impreuna R5 formeaza un filtru trece jos cu frecventa de taiere la aprox. 125Khz.

Acest filtru limiteaza banda de frecventa a amplificatorului.

Intentionat acest amplificator nu are nici un filtru trece jos pe intrare, acest lucru aduce cateva avantaje, dar in acelasi timp

face amplificatorul si mai susceptibil la orice oscilatie parazita.

Am ales C10 de tip silver-mica tocmai pentru capacitatea acestui tip de dielectric de a-si mentine impedanta joasa intr-o banda foarte larga de frecvente. Un condensator polipropilena nu va mentine impedanta joasa decat intr-o banda mica de frecvente. O alternativa ar fi sa folosesti unul stiroflex.

C13, C14, C19, C20 nu e suficient sa fie "prezenti si ei pe cablaj" trebuie sa fie silver-mica sau in cel mai rau caz ceramici NP0. Pentru ca romanului ii place sa generalizeze, subliniez ceramic NP0 nu alt tip de ceramic.

Mai intai elimina Q7, daca tot oscileaza pune la loc Q7 si elimina CCS-ul.

Tibi

Link spre comentariu

Am schimbat C10 cu cei 2 conzi de stiroflex inseriati. Oscilatia era mult mai mica si mai redusa ca volum. Apoi am scos Q7, are beta 230 si am strapat pe cablaj E-C. Nu mai oscila, dar aveam o usoara urma de brum, iar atunci cand dadeam semnal cu degetul sau surubelnita, se auzeau niste intreruperi. Ca idee, am pus un bd139 in loc de 2sc2240, aveam ceva brum dar cand puneam semnal, intreruperile nu erau asa mari.Deocamdata am pus la loc 2sc-ul si am strapat Q3-Q6 cu rezistenta de 1kQ8 si Q9 in ce masura influenteaza problema asta...? Ma gandesc sa nu fie Q8 devina.

Link spre comentariu

Intrebare pentru tvcol...Ce filtrare recomanzi pentru doua module quad405??Ce recomanzi redresare+filtrare separat pe fiecare modul, sau redresare+filtrare globala?(folosesc un singur transformator)Mersi anticipat

La un condensator pe langa capacitate mai sunt o multitudine de parametrii care fac diferente uriase intre un Nippon Chemicon chinezesc si un SIEMENS-SIKOREL, ambele avand aceeasi capacitate si tensiune nominala de lucru.Daca ma intrebai: Ce tip de condensator sa folosesc pentru sursa unui QUAD405 ?Ti-as fi raspuns BHC slit-foil cate 10000uF/ramura.Redresare si filtrare pe fiecare canal.Tibi
Link spre comentariu

Am schimbat C10 cu cei 2 conzi de stiroflex inseriati. Oscilatia era mult mai mica si mai redusa ca volum. Apoi am scos Q7, are beta 230 si am strapat pe cablaj E-C. Nu mai oscila, dar aveam o usoara urma de brum, iar atunci cand dadeam semnal cu degetul sau surubelnita, se auzeau niste intreruperi. Ca idee, am pus un bd139 in loc de 2sc2240, aveam ceva brum dar cand puneam semnal, intreruperile nu erau asa mari.Deocamdata am pus la loc 2sc-ul si am strapat Q3-Q6 cu rezistenta de 1kQ8 si Q9 in ce masura influenteaza problema asta...? Ma gandesc sa nu fie Q8 devina.

Daca inseriezi stiroflex nu o sa realizezi mare lucru. Mai bine pui doua de 220pF in paralel.Dupa cum iti spuneam, daca elimini Q7 degradezi PSSR-ul si normal ca brumul isi face aparitia.Q3 si Q6 trebuiesc eliminate nu strapate.QUASAR este un amplificator cu OLG mare. Castigul buclei de current-dumping este asigurat de Q8 Q9 Q10.Tibi
Link spre comentariu

Cel mai mic stiroflex era de 600 pico, asa ca am pus 2 de 800 pico in serie.Am incercat cu Q3-Q6 scosi de placa si pusa rezistenta, si am incercat cu Q3-Q6 pe placa si strapati cu rezistenta. In utimul caz se comporta mai bine si am lasat asa. Pana nu mai fac rost de bani sa cumpar ceva piese de la farnell, nu mai umblu.Mai am vreo 2 intrebari :jytuiyu Amplificatorul poate sa intre in oscilatie din cauza ca folosesc un filtraj de proba(maxim 1000uF pe ramura) si cand cresc volumul peste un anumit nivel, oscileaza?Si a doua e legata de R37. E mai bine cu ea pusa sau fara? Am obs ca face legatura intre masa de semnal si masa de putere...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări