Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

1.In Radio 5/1984,pg.31,ultima fraza subliniata.2.Nuantele diferite in "colorarea" sunetului in cazul folosirii amplificatoarelor operationale apar in special datorita caracteristicii de faza a acestora care nu e chiar asa de buna ;rezultate bune au dat circuitele simple ,rapide ,LH032,3554;la configuratia neinversoare cu/fara clasa A colorarea se reduce oarecum dar nu dispare.A.M.C. (Quad) a rezolvat problema folosind la 520-909 tranzistoare.3.Unii profesionisti au preferat sarcina bootstrap la final datorita "atacului "mai bun.4.Amplificatorul din fotografie are amplificatorul de semnal mic realizat cu tranzistoare,corector de ton comutabil,e alimentat la +/-25v,iesirea repetor cu sarcina activa,urmat de j-fet cascod si de 4 finali pe canal cu bootstrap.

Link spre comentariu

1. Configuratia neinversoare reduce distorsiunile de CMRR. Este motivul principal pentru care topologia OUAR405 a fost aleasa neinversoare.

Operationalele, mai vechi LM741, LM709, LM301 prezintau CMRR mic si distorsiunile erau mari intr-o topologie neinversoare. Operationalele moderne stau cu cel putin 30dB mai bine.

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... M201AD.pdf ~90dB

http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/tl071.pdf ~ 100dB

http://www.national.com/ds/LM/LME49710.pdf > 120dB

Topologia neinversoare a fost un compromis impus de componentele de la vremea respectiva.

2. Abordarea discreta apare prima data in varianta profesionala QUAD240, ulterior fiind preluata si in 306,520,606,707,909

3. Sursa de curent bootstrap a fost unul dintre criticile adresate de John Vanderkooy si P. Lipshitz

Impedanta joasa pe care o prezinta o sursa CC de tip bootstap se traduce intr-o puternica componenta parazita in puntea de current dumping.

In analiza lui Malvar este clar precizat faptul ca etajul in clasa A trebuie sa fie perfect, sau cat mai aproape de perfectiune, cu distorsiuni minime.

O sursa de curent bootstrap este departe de acest dezirat, dar asigura operarea etajului in clasa A si peste regimul normal de operare (pur rezistiv), ceea ce nu este valabil in cazul unei surse de curent active.

Alegerea sursei de curent bootstrap a fost un alt compromis, necesar din punct de vedere al pretului cat si al operarii amplificatorlui in regim de putere mare.

4. In varianta originala slewrate-ul amplificatorului este puternic limitat de filtrul RC dupa operational si cu mult mai putin de puntea de current dumping.

JAES report http://quad405.com/jaes.pdf

Current dumping it is really work ? http://vicol-audio.ro/docs/lips.pdf

Malvar analisys http://vicol-audio.ro/docs/Malvar_CDA_WW1981.pdf

Tibi

Link spre comentariu

In amplificatorul din Radio 5/1984 autorul spune in ultima fraza subliniata :'Amplificatorul in configuratie inversoare (k 574ud1a=tl o71)e mai putin susceptibil la autooscilatii in cazul aparitiei unui cuplaj=reactie intre intrare si iesire(aceasta reactie va fi negativa).In revista Mlad Konstructor(Bulgaria) 5/2001 a aparut o varianta de amplificator "current dumping"cu un etaj cascod la intrare,un triplet cu sarcina activa si finali darlington cu performante destul de bune;regimul de c.c.era asigurat de o bucla "servo drive".(a fost si sub forma de kit)In o recenzie ulterioara ,Dl.Konstantin Zlatinov prezinta modificari in scopul imbunatatirii amplificatorului in care sarcina activa a tripletului e inlocuita de uncircuit Bootstrap;se prezinta si imbunatatirile obtinute.In amplificatorul din Radio 5/1984 performantele urmarite au fost obtinute cu o sarcina rezistiva.

Link spre comentariu

ESCU-le ceva de la tine poti sa spui? La documentatie are acces toata lumea. O recenzie asupra postarilor tale poti sa faci?Lasa-ma ca in revista X din anul Y. Ia trage niste concluzii! Daca esti asa informat poti sa le tragi nu? Vorbeste-ne si comenteaza fraza spusa de tine" o recenzie ulterioara ,Dl.Konstantin Zlatinov prezinta modificari in scopul imbunatatirii amplificatorului in care sarcina activa a tripletului e inlocuita de uncircuit Bootstrap;se prezinta si imbunatatirile obtinute."Hai explica-ne ce se intimpla de fapt. Pun pariu pe o lampa 6s33s ca nu poti sa explici nici ata, nici nimic din ce ai vorbit.

Link spre comentariu

In revista Mlad Konstructor(Bulgaria) 5/2001 a aparut o varianta de amplificator "current dumping"cu un etaj cascod la intrare,un triplet cu sarcina activa si finali darlington cu performante destul de bune;regimul de c.c.era asigurat de o bucla "servo drive".

Extrem de interesanta abordarea bulgarului , datorita realizarii cu componente mai " pamantene " dar si pretului unui asemenea kit de doar 28 Euro , si devine destul de abordabila pentru amatorii de Lo-Fi / Mi-Fi si in general zgomoteca , pentru cei pe care TDA , STK , sau LM-urile nu ii multumesc ca putere..................Desigur , nu poate avea performantele obtinute de Tibi , tocmai pentru faptul ca are o serie de compromisuri , insusi bulgarul a incercat o revizie ulterioara , dar nu cunoastem rezultatele acustice reale.......pana la urma , bulgarul a dorit un kit pentru entuziastii de constructii DIY , nicidecum pentru amatorii de auditii Hi-End , si de aceea proiectul sau are asemenea limitari . Si eu am luat in calcul o abordare simplista la unele proiecte , dar daca pui in balanta un kit asemanator cu cel al bulgarului si un altul , cu performante mult peste cele de nivel comercial ( cele comerciale sunt ca realizare fizica , calitatea componentelor , structura schemei si performante acustice in general mediocre sau chiar submediocre ) descoperi ca tinta viitorului constructor , care tinde oricum catre gama superioara de performante ( ca de aia se chinuie , sa iasa la preturi comparabile sau mai mici ) intotdeauna va alege doar montaje cu performante superioare !Ramane interesanta si viziunea bulgarului , ca fiind o alta cale paralela de evolutie a Quad-ului.......
Link spre comentariu

Referitor la bibliografie ,majoritatea celor expuse au fost conspectate intre 1982-1986 in biblioteca M.T.Tc-ului.,Bucuresti,si sunt cunoscute.

Constructia unui aparat e o arta ,iar daca Dl.Misa are rabdare.poate accesa http://depalma.pair.com/Analog unde poate citi abordarea unui meserias(fost lampar).

Recenzia de care se vorbea prezinta caracteristica obtinuta cu sarcina activa si cu bootstrap ,precum si influenta constantei rc a integratorului dc servo loop asupra caracteristicii de faza a amplificatorului.

Am facut referire la articole,variante ,pentru ca in decursul anilor le-am experimentat,am tras unele concluzii ,iar metoda de prezentare e adaptata principiului ca romanul ia de "bun" doar ce e strain.

Din orice articol,parere cine vrea poate sa invete;cele ce sau spus au avut rolul sa prezinte o abordare reala,obiectiva pentru ca nimeni nu detine adevarul absolut.

Poate dupa Pasti voi prezenta o schita a amplificatorului din poza.

;pana atunci nu va "umpleti de pacate "si va urez toate cele bune.

Link spre comentariu

Daca se considera ca am fost offtopic ( acum cateva posturi ) si am poluat subiectul lui Tibi imi cer scuze , dar am considerat ca majoritatea colegilor de forum nu au acces la documentele ( fiind mai greu sa accesezi documente scrise cu alte caractere decat cele latine , nu toti sunt experti in Google Search :ras: ) de care se facea trimitere in bibliografia recomandata de @escu.......Revenim bineinteles la Quasar !

Link spre comentariu

Dupa ce am facut modificarile(revision 8,partea de intrare)ampliful meu "suna" :dans: Imi retrag afirmatile la adresa integratului LME 49710.(dupa introducerea cascod si sursa de curent ) Am o intrebare ,condesatorul de 56pf este necesar?(eu nu l-am montat) :jytuiyu

Link spre comentariu

Dupa ce am facut modificarile(revision 8,partea de intrare)ampliful meu "suna" :dans: Imi retrag afirmatile la adresa integratului LME 49710.(dupa introducerea cascod si sursa de curent ) Am o intrebare ,condesatorul de 56pf este necesar?(eu nu l-am montat) :jytuiyu

q_acdc,Ma bucur ca esti multumit.Condensatorul de 56pF are rolul de a compensa etajul cascoda. Poti renunta la el si e ok atata timp cat amplificatorul tau este stabil. Pentru siguranta este bine sa adaugi un rezistor de 10ohm in baza tranzistorului cascoda.Tibi
Link spre comentariu

In spiritul didactic al celor doua scheme prezentate mai sus , va prezint manualul de service original , cu detalii mai putin cunoscute despre QUAD405.2 , in care sunt prezentate toate variantele constructive de fabrica ale schemelor acestui amplificator , si metodele de calibrare-reglaj . Atentie ( precizare valabila numai pentru colegii de forum handicapati mintal ) pentru a intra in posesia manualului de service este strict necesar sa faceti download la cele doua fisiere arhivate..........am facut aceasta precizare deoarece veti observa cat de prosti si superficiali pot fi unii dintre colegii nostri..........manualul are o dimensiune mai mare putin decat permite formatul forumului , si ca urmare am hotarat sa il impart in doua parti arhivate , dar insist pe precizarea ca este necesara download-area celor doua arhive !!!

Link spre comentariu

Cu multumirile de rigoare pentru urarile si caracterizarile anterioare ,se posteaza doua schite ale unor variante,una cu circuit integrat,cealalta cu componente discrete.Sper sa fie de folos userilor.

Felicitari pentru realizare !Vad ca ati ¨adoptat¨ mai multe elemente de la QUAD 606-909 printre care si puntea de current dunping.Imi place si abordarea cu jfet ca sursa de curent pentru zenere. Aici am o observatie.Din datasheet reiese ca 2SK30A are un Id de aprox.3,2mA la Vgs=0, asta inseamna ca dvs folositi acest tranzistor la un Vds = 46,8V si putere totala disipata de 150mW in conditiile in care capsula lui poate disipa 100mW maxim ?Chiar daca ma astept ca la un Vds=46V curentul de drena sa scada un pic, tot va aflati cu mult in afara SOA.Tibi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări