Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

Am reusit sa fac modificarile!Am ales varianta pe intrare (0,5v) si anume R4,1,6Ksi C2 ,100mf,C2b 1mf.Suna foarte diferit fata de lm308,zgomot cu volumul la minim este 0(cel putin nu il aud) sunet detaliat,mediile sunt cam accentuate si parca a disparut basul scurt.(cu 308 suna mai placut).Am o intrebare ,de ce nu s-a pastrat valoare lui C4?(47n)

Link spre comentariu

Am reusit sa fac modificarile!Am ales varianta pe intrare (0,5v) si anume R4,1,6Ksi C2 ,100mf,C2b 1mf.Suna foarte diferit fata de lm308,zgomot cu volumul la minim este 0(cel putin nu il aud) sunet detaliat,mediile sunt cam accentuate si parca a disparut basul scurt.(cu 308 suna mai placut).Am o intrebare ,de ce nu s-a pastrat valoare lui C4?(47n)

La ce schema te referi ?Daca este revizia 2, cea de la prima pagina, atunci R12 ar trebui sa fie 2K7.C4 se modifica impreuna cu R4 pentru a mentine o constanta de timp cat mai apropiata de circuitul original.Daca vrei gain mai mare atunci e de preferat sa modifici R6 la 44K si C4 la 470nF.LM301/LM308 a fost un operational acceptabil la vreme lui, astazi sunt multe alte operatinale cu mult mai bune.Tibi
Link spre comentariu

Sa fiu inteles,am schema de origine,facut modificarile(partea de intrare a operationalului si a schimbarii operationalului) pe rand pt a face o comparatie intre Lm308 si Lme 49710.Dupa schimbare s-a auzit diferenta de zgomot intre Lm308 si lme49710.Sunetul este destul placut ,detaliat dar nu mai am acel kickbass.(bass scurt puternic,este un bass mai prelung) :cry:

Link spre comentariu

Sa fiu inteles,am schema de origine,facut modificarile(partea de intrare a operationalului si a schimbarii operationalului) pe rand pt a face o comparatie intre Lm308 si Lme 49710.Dupa schimbare s-a auzit diferenta de zgomot intre Lm308 si lme49710.Sunetul este destul placut ,detaliat dar nu mai am acel kickbass.(bass scurt puternic,este un bass mai prelung) :cry:

Sunt sigur ca LME49710 ofera mai mult bass, mai scurt si mai de calitate, dar daca LM308 este mai ¨kick¨ de ce nu-l pui inapoi ? :-DTibi
Link spre comentariu

Cel mai sigur in cazul Dvs. e sa folositi metoda "pasilor marunti" :1.Folositi pe un canal 49710 in configuratie neinversoare iar celalalt lasati-l in configuratie inversoare,dar avand aceeasi amplificare;ex:22kohm cu 3,3kohm in bucla de reactie la neinversor si 180kohm cu 0,1mf in serie la inversor.2.Sensibilitatea se poate pastra (0,5v)reducand rezistenta de 180ohm la 100ohm.3.Alegeti configuratia care va place.4.Introduceti etajul "cascod".5.Verificati daca varianta Dv. are dioda intre baza defazorului pnp si npn-ul de putere;daca nu ,se "introduce "una ,conectand baza npn-ului intre cele 2 diode.6.Folositi la intrare un electrolitic bipolar-cel cu tantal nu e prea bun.7.Consultati schemele inainte de a face modificari care sa duca la defecte.Bafta.

Link spre comentariu

Lme 49710 cu intrarea pe pinul2(-) intra in oscilatie (cu toate decluparile) in schimb cu intrarea pe pinul 3(+) nu apare acest fenomen.Introducera etajului cascod?(nu sunt electronist) Adica introducerea unui tranzistor(NPN) intre T1 siT2 si baza pe alimentarea integratului? :jytuiyu

Link spre comentariu

Da,se introduce un tranzistor in locul grupului RC 3,3kohm/330pf ,cu baza la alimentarea integratului(+);alimentarea acestuia trebuie decuplata cu 0,1uf paralel cu 10uf(minim)-se pot lipi pe diodele zenner .Tranzistorul e bine sa fie BF469 sau similar,de videofrecventa.Uneori pot apare oscilatii si de la locul unde se conecteaza condensatorul de 120pf din punte-comparati varianta Dvs.cu variantele evoluate ale Quasaruluisi alegeti conectarea optima.Cautati si Tehnium 3/2005 ,gasiti si acolo explicatii.

Link spre comentariu

LME49710 este un operational voltage feedback. Fiecare operational trebuie folosit in aplicatia si topologia pentru care a fost proiectat.Am mai spus, pe acest forum, ca operationalele nu se schimba precum ciorapii.Introducerea etajului cascod se justifica atunci cand se micsoreaza r16 de la 180ohm la 91-100ohm.Prin micsorarea lui r16 castigul etajului cu T2 creste semnificativ, dar aceasta crestere aduce neliniaritate si implicit distorsiuni.Etajul cascod impreuna cu sursa se curent (Wilson Fudh sau cascoda) au rolul de liniariza acest etaj si de a mentine o putere disipata constanta.Acesta este motivul pentru care QUASAR a evoluat catre un etaj cascoda cu sursa CC tot cascoda.In cazul lui q_acdc, urmatoarea modificare logica si de efect este eliminarea lui C5 si R14 si schimbarea lor cu un tranzistor pnp BC214C.Daca se doreste bass mai plin, atunci recomand operationalele OPA134, OPA627.Daca se doreste un sunet mai dinamic, atunci recomand OPA604 care este singurul operational single gain stage complet JFET. Din pacate este puternic dependentde calitatea sursei de alimentare. In topologia acestui operational sunt mai multe etaje cascoda JFET, atat pe LTP cat si VAS, care au nevoie de o alimentare ceva mai mare pentru a lucra intr-o zona liniara.La +/-15V distorsioneaza. Trebuie sa schimbati zenerele cu unele de 22V-24V.Un alt operational single gain stage, dar bipolar, este celebrul AD797, dar este scump si cu siguranta o alimentare cu doua zenere si un rezistor nu este suficienta pentru a-l tine stabil.AD797 a fost proiectat de Walt Jung si este operationalul care echipeaza aparatura de masura de la Audio Precision. Cu alte cuvinte, operationalul cu care se masoara alte operationale. :-)Tibi

Link spre comentariu

Userul trebuie lamurit asupra unor probleme:1.Configuratia inversoare e cea mai putin pretentioasa relativ la tipul operationalului si la distorsiuni,din aceasta cauza englezii ,conservatori din fire,l-au folosit2.TL 071,LF351 se comporta cel mai bine d.p.d.v.al raportului calitate /pret.3Castigul lui T2(individual) nu creste mult deoarece sarcina sa e etajul cu baza la masa cu impedanta mica de intrare ;creste de 1,7 ori amplificarea partii finale ,tocmai pentru a a reduce castigul partii de intrare si de a reduce distorsiunile si zgomotul acesteia prin reducerea contributiei sale in lantul de amplificare.4.Un TL 071,LF351 in clasa A nu sunt cu nimic mai prejos decat un OPA604;diferentele mari pot "spune " altceva..5.Sarcinile complicate ,sofisticate pot genera uneori zgomot si oscilatii.

Link spre comentariu

Userul trebuie lamurit asupra unor probleme:1.Configuratia inversoare e cea mai putin pretentioasa relativ la tipul operationalului si la distorsiuni,din aceasta cauza englezii ,conservatori din fire,l-au folosit2.TL 071,LF351 se comporta cel mai bine d.p.d.v.al raportului calitate /pret.3Castigul lui T2(individual) nu creste mult deoarece sarcina sa e etajul cu baza la masa cu impedanta mica de intrare ;creste de 1,7 ori amplificarea partii finale ,tocmai pentru a a reduce castigul partii de intrare si de a reduce distorsiunile si zgomotul acesteia prin reducerea contributiei sale in lantul de amplificare.4.Un TL 071,LF351 in clasa A nu sunt cu nimic mai prejos decat un OPA604;diferentele mari pot "spune " altceva..5.Sarcinile complicate ,sofisticate pot genera uneori zgomot si oscilatii.

Raportul s/n pentru configuratia inversoare nu o recomanda ca fiind o solutie. S/N-ul este puternic dependent de rezistentele din reactia negativa si cum zgomotul unui rezistor este mai mare decat al unui operational de cel putin 5 ori, in final ceea ce obtii prin reducerea unor eventuale distorsiuni induse de etajul de intrare, distrugi complet prin topologia aleasa.Personal nu consider ca TL 071,LF351 ofera ceva in acest moment in audio. Daca vorbim de pret, da este neglijabil, dar daca discutam despre un raport pret/performanta atunci tot la seria LME sau OPA ajungem.Castigul lui T2 este dependent si de rezistenta din emitor. Eu la asta m-am referit.Cat despre cascoda, din punct de vedere al castigului fata de un simplu tranzistor nici acesta nu este neglijabil http://en.wikipedia.org/wiki/CascodeUn TL 071,LF351 fortat in clasa A nu ofera nimic mai mult decat un operational ambalat termic. Efect termic care se reflecta si in etajul de intrare, degradind raport s/n cat si in liniaritatea etajului LTP.Intr-adevar de cele mai multe ori o sarcina complicata poate duce la oscilatii care de cele mai multe ori se asociaza cu zgomotul.Tibi
Link spre comentariu

Cresterea curentului cu 2-3 mA cat se obtine prin trecerea in clasa A cu generator de curent nu conduce la crestea zgomotului ,max.1-2db;avantajul mare e obtinerea unui coeficient de distorsiuni redus la iesire ,inclusiv la nivele reduse.OPA604 are o crestere la nivele reduse,(cca 0,008%)ceea ce duce la o colorare (e drept redusa) a sunetului,in ciuda sistemului de corectie a distorsiunilor.Prin trecerea in clasa A se obtine o reducere cu un ordin de marime a distorsiunilor(G.Stochinno l-a publicat prin 1984,l-au reluat prin Radio 6/1985,apoi prin Tehnium,etc).Cu titlu informativ am experimentat diverse variante ,unele proprii,cu operationalele din vreme mea ,cu sau fara corector de ton,cu complementari ,complet cu tranzistoare,cu sau fara clasa A,etc;concluzia Quad-ul e un amplificator simplu ,bun,dar cu limitarile sale.Cea mai de efect imbunatatire e linearizarea etjului cu tranzistor-cascod.

Link spre comentariu

escu,2-3mA pentru un graunte de siliciu fara disipare termica este deja prea mult.La o alimentare de 15V avem 45mW putere disipata pe un singur final al operationalului.Exista cateva cipuri care se preteaza la asa ceva si care se pot monta pe radiator, dar in nici un caz TL071, LF351 in capsula de plastic.TL071, LF351 sunt operationale de uz general care au fost folosite pe scara larga si in audio. Din fericire componentele au evoluat. TI chiar a scos seria excalibur TLExxxxpentru pentru a inlocui TLxxx.Am experimentat fortarea in clasa A si chiar am construit un QUAD. Schema am publicat-o pe acest forum cu mult inainte de a fi prezentata in Tehnium. Masuratorile ulterioare mi-au indicat ca fara o racire adecvata atat distorsiunile, cat mai ales S/N-ul, cresc.Orice amplificator are limitarile sale. Ideea este sa culegi ce este mai bun si sa duci mai departe.Tibi

Link spre comentariu

Orice afirmatie trebuie justificata,iar rezultatele masurate.Am urmarit cu interes evolutia Quad-ului reborn pe forum cu toate variantele inclusiv cea cu clasa Acu rezistenta,cele expuse pe alte forumuri straine,etc.dar sa afirmati ca unele modificari ale Quad-ului Dvs. au fost anterioare celor din Tehnium (Quad-R(omanesc),trimis la redactia revistei prin ianuarie 2005,realizat prin "2000") e cam mult...pe vremuri noi ii spuneam deontologie profesionala.Daca eu imi amintesc cineva intreba colegii de forum straini daca/si cum etajul cascod functioneaza si daca a incercat cineva ...Ar mai fi unele imbunatatiri ,oare care ar fi...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări