Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

Am si eu un catalog Tesla de prin '82;ceea ce va spun sunt chestiuni determinate practic.KD607s e o varianta imbunatatita a lui kd 607,iar kd 503 a echipat multe Quad-uri 405 fabricate de diversi prin anii '90;am intalnit un astfel de modul care inlocuia un modul defect din o statie ruseasca din anii '90,alimentat la +/-55v, la care cedase driverul bd242 iar kd-urile scapasera....Pana la +/- 50v KD503 se comporta mai bine decat mj 15003-parerea mea.Quad-urile au alte probleme:uneori finalul oscileaza ,bd242-44 nu sunt fiabile,etc

Link spre comentariu

Chiar daca, la vremea lor, au fost tranzistoare bune, atat KD503 cat si KD607 s-au situat cu mult sub 2N3442 care daca nu ma insel, a intrat in productie chiar inainte de KD-urile amintite.Cine are acces la 2N3442 original, pentru ca chinezesti se gasesc peste tot, i le recomand la contructia QUAD-ului 405 original.Probabil deja se stie ca tensiunea de breakdown este dependenta atat de temperatura cat si de polarizarea respentiv curentul de colector, astfel incat un transistor cu tensiune sustinuta Vceo=100V si Ic=100mA poate ajunge la breakdown atat la 80V si Ic=5A cat si la 200V cu Ic=10mA. ;-)Tibi

Link spre comentariu

In catalogul Tesla 1981-82 ,la parametrul Pt se mentioneaza :La kd 503 :At Uce=30v,Tcase=100 "C,Pc=65w can not be occur a second breakdown.La kd 607(simplu,fara S):At Uce=30v,Tcase=25"C,Pc=70w can not be occur a second breakdown.In plus kd 607s a fost practic cel mai fiabil dintre tranzistorii folositi in stablizatoarele cu/fara autotransformator de la tv alb -negru ,si s-au incercat si sdt 9202,9204,2n3442,etc.Ca dezavantaj la kd 503 trebuie mentionat B ,in medie 20.Fiecare poate sa-si doteze amplificatoarele cu componente mai mult sau mai putin "exotice",dar asta nu garanteaza direct performante superioare.Din pacate unele componente de pe piata par a fi fost anterior sortate,in magazine ajungand comonente "bune" dar care nu se incadreaza la unii parametrii-beta de ex.Acesta e unul din motivele pentru care eu prefer semiconductoarele mai vechi,dar mai sigure.

Link spre comentariu

...

Din pacate unele componente de pe piata par a fi fost anterior sortate,in magazine ajungand comonente "bune" dar care nu se incadreaza la unii parametrii-beta de ex.

Acesta e unul din motivele pentru care eu prefer semiconductoarele mai vechi,dar mai sigure.

Ok. Am senzatia ca iarasi generalizam. ¨eu prefer semiconductoarele mai vechi,dar mai sigure¨ este o afirmatie dupa care, eu personal, nu m-as ghida.

Desigur ca sunt multe componente vechi inca utilizabile. Tuburile NOS sunt un exemplu elocvent, dar dezvoltarea acestora a ¨inghetat¨ in timp. Cu exceptia catorva mici producatori, nimeni nu a mai facut cercetare si dezvoltare pentru a scoate noi variante de tuburi pentru audio.

La semiconductori lucrurile stau cu totul altfel. Diferenta intre un KD si un MJE este uriasa din toate punctele de vedere.

Asta numai daca vorbim de componente originale.

Din pacate este foarte adevarat ca in ultimii ani calitatea componentelor a scazut, dar acest lucru se datoreaza in mare parte fenomenului de clonare chinezesc. Practic toate magazinele din Romania duduie de material chinezesc, de la rezistori, semiconductori si pana la subansable. Calitatea sub mediocra a acestora se reflecta in toate produsele ¨profesionale¨ sau de larg consum. In aceste conditii incepi sa iubesti din nou KD-urile, iar β2N3055 sclipeste glorios pe langa 2N3442-ul chinezesc din tabla de conserve.

Dar asta se cere pe piata, asta se cumpara si comerciantii s-au conformat, asta aduc.

Tibi

Link spre comentariu

ma gandesc din ce in ce mai serios sa ma apuc si eu de construirea unui asememnea amplificator, insa as vrea sa ma pot folosi de o carcasa de sherwood am-7040 (vezi foto), precum si de finalii (2Sk1058, 2SJ162 Japan :da ) recuperati din sherwood si de transformatoarele acestuia (am masurat 2x56v in gol, iar unul dintre ele mai are si un secundar cu 2x21 tot in gol). distanta dintre radiatoare eset de 4cm, drept pt care va intreb in primul rand daca am sansa sa ingramadesc pcb-ul si sa atasez corespunzator finalii de radiatoare, iar apoi daca pot folosi aceste transformatoare si cu ce filtraj/ canal pt a obtine ceva apropiat de 150wpc in 8 ohmi

Link spre comentariu

Ai masurat 2*56v c.c. sau c.a.? Fara condensatorii de 2200uf de pe placa am masurat 3,5cm grosime. Ai niste radiatoare excelente(sunt invidios pe tine) si poti folosi doar un radiator pe canal, rezista. De altfel nici nu vad cum poti folosi 2 radiatoare pe canal fara sa muti finalii cu fire, ceea ce nu este recomandat.Legat de filtraj, cu cat mai mare, cu atat mai bine. As zice un minim 30.000uf pe ramura. O sa-ti iasa un amplif pe cinste, mai ales ca ai deja o carcasa cu radiatoare si trafuri.

Link spre comentariu

Ai masurat 2*56v c.c. sau c.a.?

am masurat vca.. mersi pentru incurajare :da

Eu sînt curios ce se putea strica la mastodontul acela de amplif şi să rămînă exact trz finali întregi? Nu se mai poate repara? :nas:

nu s-a stricat mare lucru.. avea un condensator curs la puntea redresoare de 18v si un traseu intrerupt pe undeva pe pcb-ul de intrare semnal. initial m-am gandit sa-i fac o mica reconditionare in sensul de a schimba operationalii (cu LM4562-uri) si condensatorii (mai putin cei de filtraj- 8x8200uF 80v) cu unii mai de calitate gen elna, nichicon, panasonic etc. facand un calcul, am ajuns la concluzia ca as iesi la pret aprox la fel ca si implementarea quad-ului lowcost (TME BOM) :da
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Player4 baga-ti mintile in cap si repara amplificatorul. Apoi ca hobby, relaxat , merita sa faci Quad-ul lui Tibi. Daca farami primul amplif e posibil sa dai de ceva probleme si sa judeci Qoad-ul la nervi. Eu totdeauna am preferat variantele relaxate, iti aduc mult mai multa satisfactie, decat sa lucrezi cu gandul ca totul sau nimic.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări