Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

Daca ai loc si eu iti recomand 2 trafuri separate, puse unul peste altul invers, astfel incat sa se anuleze o parte din fluxul de scapari. Eu lucrez cu Petra si niciodata nu am avut surprize neplacute. Singura recomandare este sa stii exact ce transformator e potrivit si sa-l comanzi in parametrii stricti ca sa eviti surprizele. De ex, cere sa aiba ecranaj magnetic exterior din tabla silicioasa. Pe langa rolul de ecran acesta mai poate actiona si ca "uniformizator" al fluxului magnetic astfel incat spirele(mai ales cele de la exterior) sa se "scalde" intr-un flux cat mai uniform distribuit.Asta te duce in final la o inductanta parazita mai mica cu efecte benefice asupra comutatiei. Deasemenea comanda secundarul cu sectiunea dubla , vei avea o tensiune mai stabila in sarcina, sau alege varianta joasa, va urca mai bine in frecventa daca te intereseaza chestia asta, sau alege varianta inalta si vei avea o inductanta parazita mai buna, spirele sunt mai mult timp paralele intre ele. Oricum, mai sunt multe aspecte costumizabile la Petra care in final te duc la un traf dedicat aplicatiei tale, deci unul foarte bun, dar si pretul creste cu fiecare cerinta adaugata. Fa-ti intai o lista cu ce ceri de la traf .

Link spre comentariu
:hdgfhgdf Cu "calitatea" Necom ma intalnesc zilnic.Nu au nici o sansa pentru a fi "transformatoare pentru Hi-Fi".Softul si respetiv modul de calcul dupa care lucreaza este de rahat,miezurile sunt proaste,o suma de compromisuri pe care un traf folosit in audio nu poate sa le accepte.Cu Petra am experiente neplacute pe care nu stiu daca se cade sa le spun aici.Constructia unui traf pe tor,pentru audio,inseamna foarte multa dedicatie pentru a putea fi utilizat in audio.Nu recomand absolut NIMIC INDUSTRIAL made in Romania dupa anii 1990 sau ceva ce se executa dupa "calcule-prospecte" pentru transformatoare de uz industrial.In cel mai rau caz.....un R core de la Selectronic.fr te poate ajuta....dar sa stii ca nu e D-zeu pe pamant.Realizarea unui traf PENTRU AUDIO se face dupa alte standarde de calitate,se au in vedere alte calcule si un mod diferit de bobinaj/ecranaj....vezi firmele care au trafuri- for audio.Cel mai indicat ar fi sa ai noroc in "achizitia" a unui/doua trafuri facute afara....Japan/Germany (inainte de anii 2000) care sa se potriveasca scopului propus si abia apoi sa intervii cu metode clasice de ecranare.Transformatoarele sunt o componenta delicata ce pot da peste cap tot amplificatorul daca nu sunt bine facute,de aceea ar trebui sa ai in vedere si alte optiuni.....de ex...sursa in comutatie.
Link spre comentariu

:hdgfhgdf Cu "calitatea" Necom ma intalnesc zilnic.Nu au nici o sansa pentru a fi "transformatoare pentru Hi-Fi".Softul si respetiv modul de calcul dupa care lucreaza este de rahat,miezurile sunt proaste,o suma de compromisuri pe care un traf folosit in audio nu poate sa le accepte.Cu Petra am experiente neplacute pe care nu stiu daca se cade sa le spun aici.Constructia unui traf pe tor,pentru audio,inseamna foarte multa dedicatie pentru a putea fi utilizat in audio.Nu recomand absolut NIMIC INDUSTRIAL made in Romania dupa anii 1990 sau ceva ce se executa dupa "calcule-prospecte" pentru transformatoare de uz industrial.In cel mai rau caz.....un R core de la Selectronic.fr te poate ajuta....dar sa stii ca nu e D-zeu pe pamant.Realizarea unui traf PENTRU AUDIO se face dupa alte standarde de calitate,se au in vedere alte calcule si un mod diferit de bobinaj/ecranaj....vezi firmele care au trafuri- for audio.Cel mai indicat ar fi sa ai noroc in "achizitia" a unui/doua trafuri facute afara....Japan/Germany (inainte de anii 2000) care sa se potriveasca scopului propus si abia apoi sa intervii cu metode clasice de ecranare.Transformatoarele sunt o componenta delicata ce pot da peste cap tot amplificatorul daca nu sunt bine facute,de aceea ar trebui sa ai in vedere si alte optiuni.....de ex...sursa in comutatie.

:aplauze felixx ca intotdeauna precis si la subiect !!!
Link spre comentariu

ok - multumesc de raspunsuri, in acest caz sigurul ramas din lista este ROMTOROID, despre ei ce stiti.varianta cu o comanda din afara imi este putin peste mana, exceptand selectronic.fr alta firma nu cunosc.sunt curios sa stiu cei care au lucrat cablajele de la tibi ce transformatoare au folosit, as aprecia daca ar posta cativa posesori de cablaje quasar transformataorele folosite.

Link spre comentariu

Totusi, care sunt specificatiile "audio" la trafurile de alimentare ? l

Nu e topicul potrivit aici.Se poate muta....insa sunt cate ceva de care cred ca ar trebui sa tinem cont la alegerea transformatorului de alimentare pentru un amplificator cu pretentii HiFi:-sa nu se incalzeasca la mai mult de 10 grade peste temperatura ambientala.-sa ramana "mut" in special atunci cand avem puntea/puntile redresoare conectate.-sa fie calculat sa sustina la infinit sau cel putin 4 ore,o valoare de 50% mai mult curent decat cel normal pentru orice infasurare si 20% mai mult decat tensiunea uzuala de retea folosita.In alegerea viitorului transformator trebuie sa fie in vedere si miezul folosit.Daca se vor utiliza tole siliciu orientat se poate estima cu aproximatie o valoare a puterii cu 30% mai mare decat cel obisnuit.Pentru tole ce nu au la baza tratamentul specific de orientare a particulelor adica FeSi,se poate estima o crestere dubla pentru miez fata de cele obisnuite adica industriale.De aici lucrurile devin un pic greoaie pentru ca se trece la alegerea miezului pentru a putea respecta cele de mai sus.La modul general,se stie ca FeSi are acelasi continut de Si ca si tola Si orientat,diferenta fiind ca nu este aplicat tratamentul termic,acest mod este diferit in functie de producator,de aici si acele diferente de permeabilitate "u".De obicei tolele FeSi au un u=3000 ...3500 iar cele orientate un u>>17000.Asta inseamna ca FeSi are o inductanta mai mica si o distorsiune a "curentilor" mai mare atunci cand saturarea miezului apare si bineinteles rezulta o magnetizare mai mare si o pierdere in miez pentru un nr. dat de spire comparand cu Si orientat care are pierderile per kg mici.Inductanta si curentii de magnetizare sunt aproape proportionali cu permeabilitatea si ating valori maxime atunci cand inductia B este intre 0,6....0,9T.Din ce stiu eu,alegerea unui B=0,9T asigura un zgomot minim cu redresare.De obicei dupa traf urmeaza etajul redresor + etajul de capacitate.Din comutarea diodelor de la redresor ON-OFF rezulta zgomot in transformator prin faptul ca prin ansamblul miez-infasurari sunt forte magnetice pulsative.Atunci cand temperatura creste cu 15 grade peste temperatura ambientala,pentru un traf facut "generos" cu FeSi,un acelasi traf realizat cu Si orientat care are acelasi nr. de spire,probabil va avea o temperatura crescuta cu mai putin de 5% dupa 4 ore si asta datorita de cele mai multe ori pierderilor in bobinaj care sunt mult mai mari decat pierderile in miez,fata de primul.Miezul tor are forma unei infasurari si daca materialul este Si orientat,se poate gasi in cataloag un u foarte ridicat spre 40000 pentru ca nu este schimbare de directie a cristalinului in graunti,fata de ceea ce se intampla la EI.Directia grauntilor afecteaza proprietatile magnetice si cu cat exista "intreruperi" (vezi E+I) de miez cu atat permeabilitatea miezului (u) va fi mai mica.Pentru majoritatea transformatoarelor "pentru audio" (inductia magnetica B) trebuie pastrata sub 0,9T si nu spre 1,3T ceea ce se foloseste uzual la trafuri industriale unde zgomotul si pierderile prin caldura nu sunt o mare ingrijorare.Transformatorul folosit intr-un echipament audio trebuie sa lucreze silentios si sa ramana rece.Un traf calculat pentru un amp HiFi care are un miez cel putin EI va fi intotdeauna mai mare si mai greu decat un traf facut dupa "specificatiile" pentru aceeasi putere a la Petra,Necom & co.....care au o foarte mica "apreciere" pentru cerintele HiFi cat si datorita valorilor si constantelor din calcul care sunt diferite.Cei care au experienta pot spune ca si cand nu exista sarcina pe vre-o infasurare secundara,transformatorul tot se incalzeste.La trafurile de retea,incalzirea miezului se datoreaza in principal pierderilor de histerezis ce au loc in miez.Exista o formula destul de complicata legata de unghiul de faza al curentului referitor la pierderi si de regula aceasta nu exista in nici un calcul industrial.Din aceasta formula rezulta un B<0,9T pentru a avea un traf corespunzator si rece chiar si cu pierderi de miez relativ ridicate.Deci daca cineva va bobina un asemenea transformator si are in vedere aceasta formula la realizarea calculului,chiar si cu un miez FeSi va functiona bine insa nu trebuie sa va surprinda daca temperatura creste spre 25 grade peste ambient si de aici se poate deduce ca atunci cand intr-o zi poate o sa aveti in sufragerie 25 grade,traful va avea 50 si probabil prea fierbinte pentru a-l atinge.Puteti sa va faceti o parere acum si despre trafurile utilizate in clasa A :violent3: Utilizand pentru acest caz (cu B<0,9) miez Si orientat,traful nu va fi mai mic insa va va fi sigur mai rece si mai usor de a numi temperatura neglijabila.Un traf EI montat intr-un amplificator HiFi cu sarcina conectata,ar trebui sa fie inaudibil de la o distanta de 30cm fata de o singura ureche atunci cand zgomotul ambiental este mic....de obicei seara,noaptea tarziu.Cele mai multe trafuri ce se gasesc in piata consumer numite HiFi nu trec acest simplu test.Un bun tratament la transformatoare se face odata cu bobinajul.Un strat de tratament/un strat de infasurari...etc.Acest tratament se poate face cu solutie poliuretanica + intaritor in proportii care sa asigure o uscare completa peste 8 ore.Se poate face amestecul in mai multe reprize,pensuland inainte si dupa fiecare strat de bobinaj,fara mila.O bobinare completa si ca la carte,spira langa spira,cu izolatii intre straturi,construit ingrijit,ar trebui sa dureze cam 6 ore.Un alt tratament se face in etape si care da rezultate:-se trateaza miezul-cu solutie dedicata de lac electrotehnic si nu cu zeama folosita de cele mai multe ori pe post de impregnare....12 ore-se trateaza primarul + secundarul/secundarele (fiecare strat sau grup in parte)...12 ore.-se trateaza intreg transformatorul...12 ore.Temperatura variaza in functie de specificatiile lacului.De preferat ca acest tratament sa se faca in doua recipiente cu vascozitati diferite.Cei mai buni in materie de transformatoare de retea recurg la tratamentul cu o pompa de vacuum si o instalatie dedicata unde temperatura este controlata automat si toate partile transformatorului sunt la aceeasi temperatura tot timpul,de obicei 125C cel putin 4 ore.Punerea in carcase ecranate este o operatie ulterioara tratamentului.Carcasa va trebui sa fie de minim 1mm grosime si sa aiba cat mai mult Fe in compozitie.Sunt,mai nou,materiale elastice cu proprietati de permeabilitate care se folosesc ca ecranaj acolo unde tabla Fe nu este posibila sau nu este de dorit.Daca materialele conventionale de ecranare exceleaza in conductivitate electrica sau permeabilitate,aceste materiale relativ noi exceleaza in ambele.Fe sau otelul nu are conductivitatea suficienta pentru a bloca frecventele inalte in timp ce cuprul si aluminiul nu dau rezultate in combaterea frecventelor joase EMI.Se pare ca aceste materiale,dezvoltate de Texas Instruments,se pot modela usor fata de mumetal,dupa preferinte,au in compozitie aliaj Fe/Si/Cu si fac treaba incepand cu 9-10Hz pana pe la 10Ghz cu o grosime de numai 0,035mm.Marile firme audio folosesc acest material pentru a beneficia de o ecranare completa a carcasei amplificatorului la interior,impotriva RFI cat si EMI.Deasemenea firmele constructoare de transformatoare pentru audio au inclus si protectia auto-termica care sesizeaza temperatura din infasurari de obicei 120-130C probabil datorate depasirilor de curenti maximali,din diferite cauze,prin aceasta realizandu-se o protectie mai efecienta a transformatorului.Pentru o atenuare cat mai eficienta a campului magnetic,se apeleaza si la folosirea de multiple straturi,intre izolatii,a materialului de ecranare format in cele mai multe cazuri de Si orientat sau a mumetalului.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

eu lucrez cu PETRA am facut la ei peste 30 de trafuri de alimentare sunt multumit de ei,daca dai comanda la oricine de toroidal supradimensioneaza curentul dat de traf ,cam cu 40%toti lucreaza pe varianta de calcul cea mai simpla si nu prea respecta diametrul conductorului rezultat din calcultoate firmele merg pe premiza ca traful nu merge pe puterea maxima un timp indelungattoti folosesc aceleasi miezuri si preturile sunt asemanatoarede acea eu le supradimensionez,sa fiu sigur ca nu se incalzeste la functionare indelungata la putere mare

Link spre comentariu

am si eu o intrebare referitoare la quadul cu mosuri, alimentarea poate sa fie si la "+'-"35v, din cite imi aduc aminte ca asa erau alimentate, am un traf recuperat de la o statie si as vrea sa-folosec din nou

Quad-ul original se alimenta la +/-50V.Presupun ca "cuadurile vechi " se alimentau la +/-35V din cauza finalilor 2N3055 care nu suportau un Vce mai mare.Amplificatorul Quasar (quad-ul cu mosuri) se poate alimenta si la +/-35 de VTibi
Link spre comentariu

eu lucrez cu PETRA

am facut la ei peste 30 de trafuri de alimentare

sunt multumit de ei,daca dai comanda la oricine de toroidal supradimensioneaza curentul dat de traf ,cam cu 40%

toti lucreaza pe varianta de calcul cea mai simpla si nu prea respecta diametrul conductorului rezultat din calcul

toate firmele merg pe premiza ca traful nu merge pe puterea maxima un timp indelungat

toti folosesc aceleasi miezuri si preturile sunt asemanatoare

de acea eu le supradimensionez,sa fiu sigur ca nu se incalzeste la functionare indelungata la putere mare

Nu este prima data cand spun, pe acest forum, ca la Petra nu se fac transformatoare pentru audio.

Probabil ca transformatoarele de la Petra se preteaza mult mai bine la alte aplicatii, industriale, automatizari, auto etc., dar nu audio. Deja am aruncat mult prea multi bani pe transformatoarele de la ei.

Singurele transformatoare Romanesti, care se pot folosi in aplicatii audio domestice, nu high-end, sunt cele de la Romtoroid.

Fara a generaliza, eu personal inclin catre sursele in comutatie special proiectate pentru audio.

Tibi

Link spre comentariu

Am gasit la Farnell niste radiatoare potrivite pentru acest proiect. Cod SK56/200SA.....In rest ma tot mir... poate pentru ca nu fac parte dintre audiofili (adica nu am 3 perechi de ....) Saracul transformator de alimentare care era ridicat in slavi pina acum putina vreme in defavoarea surselor de alimentare in comutatie....incepe sa ramina in urma. Profesionistii, folosesc de vreo 10 ani surse in comutatie pentru amplificatoare audio....si in sfirsit, pe un forum vad ca cineva le apreciaza. Pina acum, daca pomeneai ca folosesti sursa in comutatie pentru orice fel de aplicatie audio erai cel putin scuipat.Bravo!Desteptarea!La fel va fi peste citiva ani cu etajele finale in comutatie....

Link spre comentariu

revin din nou cu o alta intrebare am un transformator recuperat dintr-o statie de 4*32v si putere este trecuta de 150va, mi-ar fi suficient pentru finali cu mosuri sau ar trebui sa comand alt transformator.Daca este cazul sa comand alt tranformator de unde pot sa comand de aici din tara,am vazut si la TEM dar nu am comandat nici odata si nustiu calitatea care o ofera.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări