Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

Nu inteleg ce vrei sa spui. Impedanta de iesire a sursei impreuna cu impedanta de intrare formeaza un divizor de tensiune.In ce fel reduce acesta dinamica?Presupun ca sursa are excursie de tensiune suficienta ca sa compenseze aceasta cadere de 0.5%.S-ar reduce daca sursa intra in saturatie si nu poate compensa aceasta pierdere printr-un nivel de iesire mai mare.Eu prin dinamica inteleg raportul dintre valoarea maxima si valoarea minima a semnalului util. In cazul nostru minimul poate fi luat oricat de mic atata timp cat este peste nivelul zgomotului montajului, se presupune ca montajul e liniar si la semnale mici.Cu alte cuvinte dinamica este in cazul nostru raportul semnal zgomot, cu semnalul luat la valoarea lui maxima.Nu inteleg de ce insisti ca se reduce dinamica, te rog explica-mi rationamentul tau.

Link spre comentariu

Sharky daca ma refeream la dinamica circuitului de intrare nu-ti mai specificam impedanta de iesire a sursei. Te-ar multumi sa stii ca semnalul care-ti vine pe teava are doar 50dB ?

Valeu! Da de ce asa putin? Nimeni n-ar fi prea multumit. Cred ca nici Sharky. Dinamica de 50 de dB? Pe care teava ca nu se intelege, la intrare sau la iesire?

Inseamna ca tvicol a vrut sa faca amplificator si, cand colo ce sa vezi:

i-a iesit un compresor de dinamica! :ciuda:

greierasul2006, cum ai calculat de ti-a dat dinamica 50dB? Arata-mi si mie te rog.

Link spre comentariu

Cred ca am calculat gresit. Uite cum am gandit: am zis ca sursa da 2V sa presupunem. Daca impartim la 22k rezulta un curent cerut de R1 de aprox. 90 microA. Curentul asta inmultit cu impedanta sursei de 100 ohm sa presupunem ne da o cadere de tensiune de aprox. 9mV. Mai departe 2V impartit la 9mV = 222 ori, asta insemnand aprox. 50dB Pur si simplu am uitat ca impedanta sursei de 100 ohm este de obicei cea open-loop, foarte rar intalnita in practica, acolo unde cel mai des dam de impedanta closed-loop , care este functie de gain, frecventa, etc... si de obicei ea se invarte undeva intre 0,01...0,1 , deci no problem cu dinamica. Ma rog, acum notiunea de dinamica este un pic mai extinsa , eu nu ma referisem strict la dinamica circuitului de intrare...

Link spre comentariu

Dupa zeci de simulari se intrevede o noua versiune. :-))Sa vedem daca si suna pe masura.Tibi

In varianta 12C s-a strecurat o greseala regretabila:Referinta din baza cascodei trebuie sa se raporteze la masa si nu la alimentarea pozitiva, pentru a nu afecta drastic (negativ) performanta acestui etaj.ps: Constat ca totusi, pana la urma, mi-ai urmat sfatul si ai inlocuit LM334 cu o oglinda de curent...ps2: La Multi Ani! si un Nou An plin de impliniri!
Link spre comentariu

In varianta 12C s-a strecurat o greseala regretabila:Referinta din baza cascodei trebuie sa se raporteze la masa si nu la alimentarea pozitiva, pentru a nu afecta drastic (negativ) performanta acestui etaj.ps: Constat ca totusi, pana la urma, mi-ai urmat sfatul si ai inlocuit LM334 cu o oglinda de curent...ps2: La Multi Ani! si un Nou An plin de impliniri!

Multumesc bbg pentru observatie.Ai perfecta dreptate acel condensator nu face decat sa polueze baza cascodei cu bara pozitiva a sursei de alimentare. Oricum ramane de auzit daca acea cascoda va ramane asa sau voi revenii la varianta initiala.Da, se pare ca in anumite conditii, o oglinda enhanced Wilson se comporta dpdv sonic exceptional, mult mai bine decat LM334.La Multi Ani !Tibi
Link spre comentariu

Din pacate, la aceasta versiune, computatorul meu moare la simulare ...Tibi

Cel mai probabil lipsa convergentei in regim tranzitoriu.Varianta D: din lac in put... Acum ai atat curentul prin oglinda cat si tensiunea din baza cascodei modulate de tensiunea de alimentare.Tensiunea in baza cascodei a devenit mult prea mare... si 1/2 VCC era deja mult.Revino la varianta C si muta polarizarea bazei casodei la o tensiune stabilizata fata de masa.
Link spre comentariu

Cel mai probabil lipsa convergentei in regim tranzitoriu.

Am sa reverific. Problema este ca procesul asociat aplicatiei de simulare ocupa 99% din resursele calculatorului.

Varianta D: din lac in put... Acum ai atat curentul prin oglinda cat si tensiunea din baza cascodei modulate de tensiunea de alimentare.Tensiunea in baza cascodei a devenit mult prea mare... si 1/2 VCC era deja mult.Revino la varianta C si muta polarizarea bazei casodei la o tensiune stabilizata fata de masa.

Ei bine, nu e chiar din lac in put pentru ca exact asta am si vrut sa obtin. O tensiune modulata atat cu Vcc cat si cu curentul din oglinda. ;-)O mica sursa CC dinamica. :-) Oricum ramane de vazut daca suna pe masura, sau macar daca va aduce ceva in plus. Tensiunea in baza cascodei este chiar prea mica la cat ofera stabilizatorul si amplificatorul intra in clipping limitand puterea maxima. Dupa cum se observa incerc sa alimentez operationalul la tensiunea maxima admisa, dar acesta este doar unul dintre motive.Tibi
Link spre comentariu

Ei bine, nu e chiar din lac in put pentru ca exact asta am si vrut sa obtin. O tensiune modulata atat cu Vcc cat si cu curentul din oglinda. ;-)O mica sursa CC dinamica. :-) Oricum ramane de vazut daca suna pe masura, sau macar daca va aduce ceva in plus. Tibi

Si utilitatea ar fi? Parca scopul era amplificarea seamnalului de la intrare... In plus va aduce probabil distorsiuni si zgomot. ;-)

Tensiunea in baza cascodei este chiar prea mica la cat ofera stabilizatorul si amplificatorul intra in clipping limitand puterea maxima. Dupa cum se observa incerc sa alimentez operationalul la tensiunea maxima admisa, dar acesta este doar unul dintre motive.Tibi

Observ ca ai redus drastic amplificarea VAS/final *, ceea ce implica o variatie mare a tensiunii in baza Q1. In cazul asta polarizeaza baza cascodei cu o referinta raportata la emitorul lui Q1, astfel vei Avea UceQ1 constanta.* E chiar necesar? In Q707 a fost remediata una din deficientele majore ale Q405: AO - chiar daca cea cu LM334 le-a "scapat". De ce nu renunti la AO si maresti amplificarea VAS/final?
Link spre comentariu

...

Observ ca ai redus drastic amplificarea VAS/final *, ceea ce implica o variatie mare a tensiunii in baza Q1. In cazul asta polarizeaza baza cascodei cu o referinta raportata la emitorul lui Q1, astfel vei Avea UceQ1 constanta.

Exact asta imi doream: UceQ1 constant. :-)

* E chiar necesar? In Q707 a fost remediata una din deficientele majore ale Q405: AO - chiar daca cea cu LM334 le-a "scapat". De ce nu renunti la AO si maresti amplificarea VAS/final?

In acest moment eu nu vad un AO ca un dezavantaj. Din contra, in acesta configuratie un AO cum este LME49710/49870 este net superior unui etaj discret.

Performantele si in special liniaritatea dinamica a acestor operationale, este dusa la limita tehnologica.

Bob Pease are mai multe articole dedicate acestor OA pe site-ul de la National.

Tibi

Link spre comentariu
Vizitator adriano_boy2003

Buna seara,Am realizat si eu un amplificator dupa aceasta schema si as vrea sa stiu ce amperaj trebuie sa aiba sigurantele?Mentionez ca este alimentat la 45 de volti.Din pacate se incing rezistentele de 560 ohmi si nu imi dau seama de ce.Ca finali am pus 2n3773,cate doi in paralelsi ca prefinali bd 912.Orice sfat imi este de folos :)

Link spre comentariu

Salut!Schema cu bipolari folosita de tine este o varianta propusa de Keith Snook, numit de el DCD-Mod3. Cablajul folosit nu este din pacate ultima varianta propusa de mine (cea trimisa in mail) si care apare undeva pe la pagina 10 in acest thread.Eu am folosit sigurante rapide de 4A. Nu cred ca e problema daca e alimentat la 45V. Rezistentele de 560 ohmi e normal sa se incinga foarte tare. Foloseste rezistente de 3-5W si incearca sa lasi spatiu intre ele (acest cablaj permite mai greu). Poate ar fi indicat sa le muti pe partea cealalta, astfel nici capacitorul de bootstrap nu se deterioreaza din cauza caldurii.De BD912 nu am auzit, ai putea incerca cu MJE15033, MJE15031 sau BD242C. Cu 2N3773 nu am incercat, eu folosesc MJ15003 si sint multumit de ele.Eu sint foarte multumit cum suna aceasta varianta (pe niste JMLab-uri Cobalt 816), dar sint tare curios de varianta noua. Ironia este ca am primit cablajele printre primii dar din pacate nu am timp sa-l fac...Daca este cineva din Cluj care a facut varianta cu mosfeti si e dornic sa faca o comparatie cu varianta veche atunci putem stabili o auditie :)

Link spre comentariu

Earth este defapt Power Ground (masa de putere) dar a fost denumit gresit de mine.Fiecare masa trebuie sa ajunga la masa stea a sursei, deci si acest Earth. Tot la masa stea vine conectat si masa iesirii, respectiv, masa de semnal (preferabil de la R2 sau de la GND). La mine e facut ca in imaginea atasata.In acest thread gasesti niste explicatii pentru evitarea buclei de masa: viewtopic.php?f=5&t=35981Masoara iesirea, fara semnal pe iesire nu ar trebui sa ai mai mult de 1-50mV, depinde de operationalul folosit. Eu am ~1mV cu OPA627BP. Ar fi bine sa vezi cu osciloscopul daca nu oscileaza, si sa poti face niste masuratori. Eu in lipsa de aparatura nu am facut, am bypass bun asa ca sper ca e ok.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări