Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Dr.L

Postări Recomandate

.... in desen Q12 figureaza cu sursa spre- Vcc si trebuie legata drena tranzistorului , potzi sa corectezi cu (rotate vertical ) ?! . Inca ceva , nu cred ca traseele acele subtiri , rezista la curentii mari prin finali :goodman: parerea mea , felicitari pt. perseverenta .Continua tot asa , sa ai spor :yawinkle: :smt006

Link spre comentariu

.... in desen Q12 figureaza cu sursa spre- Vcc si trebuie legata drena tranzistorului , potzi sa corectezi cu (rotate vertical ) ?! . Inca ceva , nu cred ca traseele acele subtiri , rezista la curentii mari prin finali :goodman: parerea mea , felicitari pt. perseverenta .Continua tot asa , sa ai spor :yawinkle: :smt006

Multumesc de urari. Perseverez de mai multa vreme, dar nu prea m-am manifestat in public :) Am facut cate ceva doar pentru placerea mea. Timp nu prea este.

Cred totusi ca tranz Q12 e legat corect. Librariile (atat desenul pentru schematic cat si footprintul pentru pcb) le-am facut eu (pentru aproape toate componentele).

Uite cum apare in schema legatura electrica

Posted Image

distributia pinilor e urmatoarea

Pin Q12-1 = grila

Pin Q12-2 = sursa

Pin Q12-3 = drena

Din poza se vede ca pinul Q12-3 (adica drena) e legat la -Vss

Posted Image

La tranzistori, cel mai subtire traseu e de 1mm. Dar asta se poate rezolva intr-un minut. :smt001

PS: am neglijat pe cineva ca sa fac asta. :nevasta a durat ceva timp, asa ca .... intelegi la ce presiune am fost supus. :smt003

Link spre comentariu

@andiyDaca ai ales solutia cu cablaj dublu placat, eu zic sa te folosesti la maxim de cele doua fete si sa optimizezi traseele atat ca distanta cat si ca grosime.Operationalul DIP8 pe bottom sau SOIC8 pe top pot sa fie simetrice (in oglinda) fata de cablaj. ;-)tibi

Link spre comentariu

@andiy

Daca ai ales solutia cu cablaj dublu placat, eu zic sa te folosesti la maxim de cele doua fete si sa optimizezi traseele atat ca distanta cat si ca grosime.

Operationalul DIP8 pe bottom sau SOIC8 pe top pot sa fie simetrice (in oglinda) fata de cablaj. ;-)

tibi

Aseara ma apucasem de o alta varianta, cu finalii pe aceeasi parte. Varianta asta face necesar un radiator cu "aripioara"

Posted Image sau cel putin un profil "L". Voua cum vi se pare optim?

O sa incerc sa+i aduc imbunatatiri, dar trebuie sa mai negociez cu ... :nevasta

Ca sa pot pune operationalul in oglinda trebuie sa refac footprinturile (astea sunt ale programului) atat la SOIC cat si la DIP, ca sa-l fac pe primul sa se incadreze in distanta dintre pinii laterali ai celui de+al doilea.

Posted Image

Link spre comentariu

.....ma refeream ,la schema desenata de tine :rolleyes: am vazut ca drena e jos , dar desenul ar trebui sa arate asa

Ahhh :prayer: Ai dreptate. Trebuie sa refac desenul la librarie. multam :smt006
Link spre comentariu

Am mai facut o varianta. :smt003

Inca nu am pus si varianta SOIC a operationalului pentru ca trebuiau facute niste modificari.....

Posted Image

M-am gandit ca prefinalii+finalii sa stea pe bottom, iar rezistentele si tranzistorii aia care par ca se suprapun, pe top

Link spre comentariu

Intotdeauna prima varianta e si cea mai buna :) .... si restul

M-ai terminat. :smt001

Glumesc, chiar ma bucur ca ai venit cu sugestii...

Hai sa-ti spun cum am procedat.

De la tvicol am retinut urmatoarele :

- rez de 12ohmi sunt la 1W, iar cele de 0.5 ohmi sunt la 2w; restul sunt de 0.5W

- condensatorii de 680 nF sunt polipropilena;

- capsula operationalului poate fi atat DIP cat si SOIC, de preferat in oglinda

Am intrat pe site la capo.ro (si unde nu am gasit ce imi trebuia la tme.pl) si m-am pus pe cautat componente. - La 680nf, poli, am gasit de la WIMA

Posted Image ale carui dimensiuni sunt astea Posted Image

- La cel de 3,3uF, recunosc ca nu am avut o sursa concreta, ci doar am stabilit niste dimensiuni care sa nu fie nici exagerate, dar nici sa nu ma oblige sa inghesui un C acolo. Insa tot am tinut cont de niste domensiuni standard.

- La rezistente am luat in calcul dimensiunile rezistentelor film metal Royal Ohm de 0.6w (2,5x7mm), 1w (4x10mm) si de 3w (5,5x16mm).

- La electrolitici am facut cred o greseala. In DX?.2004, pot sa faci update la schema dupa datele de la pcb si invers. Cred ca am fost neatent si mi-a luat in pcb libraria originala a C (cu footprint-ul care il vezi si nu pe cea cu distanta de 5 mm intre pini). Aici am fost neatent.

- La fiecare dintre tranzistori am facut librariile dupa datasheetul fiecaruia. La finali, dimensiunile intre pini sunt cele date de producator (capsula TO-3P, distanta intre pini e de 5,45mm), la prefinali la fel (capsula TO220, distanta data de producator e 2,42-2,66mm). Doar la cei de medie/mica putere a fost o problema de optiune (la astia merge sa cracanez pinii), ca sa imi iasa niste pastile (pad-uri) omenesti, adica 2,2x3mm. Q13-14 sunt in capsula TO92 ? trebuie puse pe radiator?

O sa incerc sa tin cont de sugestiile tale legate de alim/in/out. Sa vad pe unde inghesui suportul pt siguranta. La o adica il scot daca nu e necesar.

Astept si eu reactii :salute:

Link spre comentariu

vezi ca ZTX au dispunerea pinilor C-B-E (la tine e B-C-E), iar la 2SC2240 trebuie sa faci libraria ca la 2SA970 (adica B-C-E)680nF nu-s cam mici? :salute:

Link spre comentariu

....... :smt017 da am modificat , multumesc de observatii andiy altceva ? Postez si partea plantata (masca de deasupra cu pozitionarea pieselor ) :tonqe: Posted Image si cealalta poza Posted Image Alex mm :smt006

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări