Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405 - Proiect comun cu userii.

Postări Recomandate

Din pacate nu am reusit suficient de repede sa intru ca sa ma explic incat sa nu apara remarci un pic deplasate, dar totusi voi incerca sa-mi duc la capat ideea. RoGeorge m-ai intrebat de ce ti-am recomandat sa pui intai rezistenta si apoi condensatorul la masa . Din punct de vedere al impedantei lucrurile nu se schimba, treaba e evidenta, dar nu trebuie privit circuitul doar din punct de vedere cantitativ, ci si calitativ. In asezarea propusa de mine ai toate sansele ca sa ai o punte Zobel echilibrata in final, cu evitarea multor probleme care pot aparea. Totusi pana sa ajungem la explicatii savante cu functii de transfer, ai incercat practic ce ti-am recomandat ? Incearca si vezi daca ti se pare mai bine asa, la mine intotdeauna a fost mai buna varianta cu rezistorul primul, iar condensatorul da la masa. Incearca si cu rezistoare puse in paralel comparativ cu rezistorul bobinat. Aceeasi tactica merge bine si la snubbere.

Link spre comentariu

Explica?ia ar fi urm?toarea: unii condensatori nepolariza?i, în func?ie de tip ?i construc?ie, au una din arm?turi la exterior fa?? de cealalt? ?i se practic? însemnarea terminalului ei cu o dung? pe carcas? sau corpul condensatorului, asemeni minusului la cei electrolitici. Dac? o leg?m la mas?, poate avea rolul unui ecran ?i de aceea e de preferat s? punem întîi rezisten?a.Desigur ca nu e valabil la orice condensator.A?i ajuns cu discu?iile în domeniul radio... :nas:

Link spre comentariu

?tiu, am fost radioamator în retragere... :rade: În filtrele ecranate nu conteaz? ordinea, dar în aer liber se schimb? condi?iile (un cablaj poate fi considerat ?i el ca fiind în aer, atîta vreme cît nu e ecranat, altfel ar trebui s? arate ca tunerele tv de pe vremuri).OFF, OFF, m?i, m?i...

Link spre comentariu

Problema cu audio e ca semiconductorii folositi au capacitatea de a lucra in zona megahertzilor si chiar daca noi nu avem semnale cu frecventa atat de mare asta nu insemana ca nu ne putem alege cu probleme in aceea banda inalta care in final se reflecta in banda audio. Evident, asta daca discutam de calitate maxima, ceea ce e cazul la acest amplificator al lui Tvicol, altfel le putem ignora...

Link spre comentariu

In cazul nostru , schema echivalenta este cea din figura a. Difuzorul poate fi echivalat ca o inductanta in serie cu o rezistenta. Problema e oarecum delicata pentru ca nu avem cele doua componente separate clar astfel incat sa avem un punct de mijloc intre ele, vom vedea mai tarziu ce implica asta. In figura b avem puntea Zobel balansata, clasica. Conditia pentru a avea puntea echilibrata este : Z1/Z2 = Z3/Z4 . Ca sa nu ne batem cuie in talpa degeaba si avand in vedere ca stim Z4 (8 ohm sa zicem) , alegem si Z1 la fel (8 ohm). Rezulta ca aceasta conditie de echilibrare se simplica in urmatoarea varianta: Z3 = 1/Z2. Revenind la cazul nostru specific, ZM il putem alege ca fiind infinit, acest lucru ajutandu-ne sa pastram conditia de echilibrare de mai sus. Impedanta de intrare rezulta din urmatoarea ecuatie simpla: 1/Zin = 1/(Z1+Z2) + 1/(Z3+Z4) dar am stabilit ca Z1=Z4 rezulta ca , conditia de echilibrare poate fi scrisa si ca: Z2 = Z1(la patrat)/Z3 de unde rezulta mai departe ca Zin = Z1(sau Z4 acestea 2 fiind egale). Dar cum am stabilit ca Z1 si Z4 sunt ompedante de tip pur rezistiv inseamna ca am scapat de influenta frecventei, adica avem o caracteristica flat. Coreland cele doua figuri , a si b, observam ca Z4 poate fi luata ca sarcina de iesire, corect, nu ? deci functia de transfer dintre tensiunea de intrare si cea de iesire poate fi determinata doar pe o singura ramura. De ce ? pentru faptul ca prin ZM nu trece curent(impedanta este infinita), deci cealalta ramura nu poate afecta iesirea, in fapt impedanta de intare se poate modifica, corect, dar functia de transfer nu, ea ramane aceeasi. de aici rezulta o ecuatie simple de genul: A = Z1 / (Z3 + Z1)

Link spre comentariu

Frumoase pozele de pe wikipedia, dar tu nu observi ca aici nu avem de a face cu o punte, pentru ca nu poti sa "consideri" sarcina ca fiind Z4 pentru ca nu este, ea este tot difurzorul, adica tot ce se coneacteaza la iesire(Z3 in serie cu Z4). La fel, echilibrarea puntii nu ne ajuta cu nimic, pentru ca nu vrem sa reducem efectul vreunui cablu sau ceva. A si apropos, daca puntea este echilibrata, nu conteaza ce valoare are Zm pentru ca diferenta de potential la bornele sale este 0! treaba cu alesul ei ca fiind infinita este din cauza ca asa e, si nu ai cum sa conectezi ceva intre punctele alea, dupa cum ai spus chiar tu!Intr-adevar, se poate face ca impedanta boxei sa para rezistiva prin alegrea corespunzatoare a lui R si a lui C dar asta se face in general in filtrul boxei(C ar iesi mai mare oricum de 100nF). Oricum, tot nu reiese ce avantaj ar fi sa schimbi locul rez si al condensatorului si nici cum ai putea obtine puntea aia echilibrata, care de fapt nici nu exista.

Link spre comentariu

Asta e parerea ta, parerea mea e alta, dealtfel nici nu vreau sa avem o discutie in contradictoriu, pur si simplu eu mi-am exprimat o alta opinie . Eu cred ca acolo exista o punte , chiar daca poate nu sare in ochi imediat, altfel reteaua Zobel nu ar functiona, iar in final nici un producator de amplificatoare nu ar implementa-o. Deasemenea cred ca pentru a nu complica lucrurile in ramura RC a retelei trebuie facut tot posibilul ca sa nu apara acolo de nici un fel inductanta, tocmai de aceea eu am recomandat rezistente de carbon puse in paralel si daca se poate si condensatoare puse in paralel. In privinta ordinii instalarii rezistentei si condensatorului pur si simplu experienta practica poate fi hotaratoare, este foarte usor sa inversezi componentele si sa se aleaga varianta care place, sau daca nu se sesizeaza diferente comoditatea asezarii pe cablaj poate prima.

Link spre comentariu

Nici eu nu vreau sa avem discutii in contradictoriu, dar aici nu vehiculam opinii pentru ca nu fac nici cat o ceapa degerata! Ideea e urmatoarea, la ce e buna o punte "echilibrata" in acest caz, in care nici macar nu folosesti puntea, uita-te bine unde sunt porturile de intrare si de iesire, si mai ales ca la un amplficator se pot pune diverse boxe(cu diverse cabluri) cu caracteristici din cele mai diverse, asa ca afirmatia ta isi pierde total sensul! Doar ca ti se pare tie ca ar fi o imbunatatire nu este un argumet stiintific!

Link spre comentariu
:) .... era bine daca observai ca sarcina pentru care se pune reteaua Zobel nu este pentru frecvenete joase , cele din banda audio , deci transferul energetic nu se mai face prin bobina difuzorului la frecvente ultrasonice, membrana difuzorului din cauza frecventei mari nu mai raspunde astfel incat sa transforme energia magnetica din bobina in energie mecanica,in unde acustice, deci singura care mai consuma energie electrica, singura care mai poate transforma energia electrica ramane rezistenta, energia electrica transformand-o in energie termica. Abia in acest moment , de la aceste frecvente in sus o retea Zobel isi intra in atributii. Mai departe nu mai am ce comenta , nu mai are nici un rost... Cand i-am cerut lui Tvicol sa vedem cum arata pe osciloscop amplificatorul cuplat la o alimentare cu chopper nu te-ai aratat interesat sa vedem cat de curata este aceasta, de parca eu as construi acest amplif, nu tu. Am terminat oricum, eu nu depun atata ura daca am pareri contrare, pentru ca nu am interese ... deci mai bine ma retrag din discutie, buna seara.
Link spre comentariu

Greierasul:Si la frecvente joase majoritatea energiei se pierde pe efect termic, nu magnetic.RC-ul acela pus in paralel intra nu din cauza ca membrana nu se poate misca ci din cauza inductantei, iar aceasta inductanta intra mai repede in drepturi decat condul acela de 100n de pe zobel.La 20kHz deja impedanta tweeterului (vorbesc in general, sunt si tw cu inductanta f mica) din boxa isi mareste simtitor valoarea. E pacat sa vorbim din burta, fara date concrete.Incercati sa lasati impunsaturile deoparte si sa reveniti la subiect.

Link spre comentariu

lacusta,Eu inca te astept sa asculti amplifu' cu alimentarea chopper. ;-)Sincer, nu mai tin minte cum am pus rezistenta si condensatorul in filtrul Zobel, dar , dupa mine, ceea ce conteaza mai mult este calitatea acestor componente.Din tot noianul asta de nonsens, singura explicatie plauzibila este cea a lui zal.Oricum, am invatat sa fiu deschis la orice idee mai ales daca aceasta poate fi dovedita practic.Asa ca am luat la cunostinta si voi experimenta. ;-)Tibi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări